Två dagens fyllda av fria ord
I söndags 11/12 var det ett uppslag om dagensskiva.com och dagensbok.com i Nerikes Allehanda. Tyvärr har artikeln inte publicerats på nätet så jag har inte haft möjlighet att länka till den. Artikeln är skriven av Urban Kristianson.
För att vår geografiskt utspridda redaktion ska få chansen att läsa artikeln har jag skrivit in den här. Jag tar naturligtvis bort den om någon misstycker.
Fortsättning
Två dagens fyllda av fria ord
Den ena är sex år. Den andra fyllde nyligen fem år i samband med bokmässan i Örebro. De har väldigt mycket gemensamt: internet, Örebro, passionen och ordet dagens. Läs om vilka som döljer sig bakom sajterna dagensbok.com och dagensskiva.com.
Internet är globalt och gränslöst. Men det hindrar inte att varje sajt värd att uppmärksamma uppstår i en speciell mylla någonstans i världen. Ibland kan det vara en grupp människor som möts, de börjar diskutera och eventuellt mynnar samtalet ut i en vision. Man kan tycka att man saknar något eller att man kan göra något bättre än vad de etablerade krafterna mäktar med.
Historien om dagensskiva.com kan knytas till hur Expressen plötsligt lade ned sin fredagsbilaga 1999 och presenterade en ny recensionsform för musiken - en tabloidsida med korta recensioner på omkring 250 tecken.
- Vi tyckte att musiken inte riktigt fick den plats den krävde. Så det där tänkte vi göra något åt och skriva precis så mycket vi ville, eftersom nätet inte har någon begränsning när det gäller utrymmet. Vi tyckte att det inte fanns någon som gjorde det rätt. Den första recesensionen lade vi ut på nätet i maj 1999, säger Kal Ström en av grundarna av dagensskiva.com och dess nuvarande chefredaktör.
Gruppen som startade dagensskiva.com bestod av lite olika konstellationer, några pluggade på samma utbildningslinje och några bodde ihop. Sammanlagt var de nio stycken. En månad efter det första mötet i april 1999 fanns de ute på internet.
Fixade ni tekniken själva?
- Ja, det gjorde vi. Men sedan dess har vi haft hjälp av jätteduktiga utvecklare som hjälpt oss, säger Kal.
Och när började ni få respons på det ni gjorde?
- Det var väldigt tidigt. Men vi hade inga interaktiva möjligheter i början. Då fanns det enbart e-post.
När kom diskussionsforumet?
- Vi gjorde det i två steg. Först var det kommentarer på recensioner. När dom började röra sig om annat än recensionen i sig, så lyfte vi över det till ett separat forum där nästan allt diskuterades.
Helt nyligen har man exempelvis kunnat läsa en diskussion om kosmologi och vetenskapsmannen Stephen W Hawkings.
- Det är ju så att det går inte att koppla i sär musiken från samhället. Våra besökare har ett musikintresse. Och det är intressant att diskutera Hawkings med andra som har ungefär samma kulturella ramar, säger Kal.
När kom dagensbok.com igång?
- Det var på hösten 200, säger Mikael Lehikoinen som var med om att grunda dagensbok.com och som blev dess första chefredaktör. Efter ett par år tog Anders Edwartz över och var ansvarig för sidan fram till sin död i höstas. Numera är David Enemar den sammanhållande länken.
Kände du kretsen kring dagensskiva.com?
- Jag träffade några på Lösnummers redaktion på Örebro universitet och framförde min vision om hur det skulle kunna se ut, säger Mikael.
- Vi ville ju också ha en sajt om böcker, inskjuter Kal.
Fanns det något du saknade i papperstidningarnas bevakning av litteraturen?
- Jag ville att det skulle bli lite friare, mer upproriskt. DN-recensioner kan bli mycket skriva på näsan och så och stänga väldigt mycket folk ute. Det blir något slags snobbigt kulturknuttetänkande, säger Mikael.
I en tidning som NA är det i huvudsak frilansande skribenter amatörer som skriver recensionerna. Hobbyskribenter helt enkelt.
- Att skriva i en tidning innebär dock att man lägger sig till med en språkdräkt som är speciell, säger Kal.
- Bokrecensionerna i en tidning har sett likadana ut i hundra år. Det finns en mall som någon har bestämt någon gång - presentation, referat och sen ett omdöme. Det här är lite friare när det gäller film- och skivrecensioner. Men just när det gäller bokrecensioner så har kulturskribenter ofta fastnat i en viss form. Och på en papperstidning är det nog ofta så att frilansarna aldrig träffar varandra. Vi på dagensbok.com kan diskutera recensionerna sinsemellan, poängterar Mikael.
Samtidigt är medarbetarna på dagensbok.com och dagensskiva.com utspridda över ett stort geografiskt område: Malmö, Edinburgh, Göteborg, Stockholm, Landsbro, Örebro, Umeå och Gotland.
- Jag tror det har varit bra för oss att vi varit utspridda, säger Mikael.
Träffas ni ofta numera?
- Nej, det kan man väl inte påstå men vi försöker i alla fall få till möten med så många som möjligt i redaktionen i samband med bokmässor och så, säger Mikael.
Det har ju hänt en del på internet sedan ni startade era sajter för fem-sex år sedan. De etablerade papperstidningarna har infört många av de funktioner ni har. Har ni några planer för att anta den utmaningen inför framtiden?
- Ingen har fortfarande gjort något bra av hypertext på nätet. Vilket är väldigt märkligt, säger Kal.
Vad menar du med hypertext?
- Med hypertext menar jag att det inte enbart behöver vara en slät text, man kan leda en text vidare till texter i hela världen. Om jag refererar till en artist och man som läsare inte känner till den artisten, så borde det finnas en naturlig koppling att förklara det.
- Vi har idag relaterade länkar som ligger bredvid recensionerna men jag tycker inte att det räcker. Man vet inte hur banden låter. Därför har vi börjat med podcasting och vi har också ansökt om en Stimlicens. Och vi har åtminstone fått en faktura från dom, säger Kal.
Det är en viss skillnad i tilltalet mellan dagensskiva.com och dagensbok.com Den förra har en råare ton medan den senare är mer hovsam. Nu senast var det en rätt stillsam diskussion om Per Gunnar Evander, som ju är het stoff med tanke på hur han framställt sina döttrar i den senaste boken.
- Det tog ett bra tag innan diskussionsforumet på dagensbok.com över huvud taget kom igång. Och det verkar fortfarande som om besökarna på dagensbok.com inte riktigt vågar uttrycka sig, säger Mikael.
Man kan få intrycket att de här sajterna har olika publik.
- Både och, tror jag. Efter att ha följt det här i X antal år. Jag tror många av besökarna på dagensskiva.com kommer till dagensbok.com men dom har redan pratat ur sig på det senare forumet så dom har inte så mycket mer att säga, dom som diskuterar på dagensbok.com är lite mer försiktiga och vill gärna formulera sig väl innan de kastar ur sig någonting, säger Mikael.
När det gäller kvinnligt och manligt får jag intrycket av att det är fler pojkar än flickor som är aktiva på dagensskiva.
- Jo, så är det nog, säger Kal som också tillägger att det är en liten del av besökarna på sajten som kommenterar saker kontinuerligt. Och att alla inte är pojkar. En del är fyrtioåriga män.
- Men när vi har tävlingar till exempel är andelen tjejer mycket högre än vad som märks i forumet, tillägger Kal.
Under alla förhållanden är aktiviteten i diskussionsforumet på dagensskiva.com rätt så intensiv och kanske också demokratisk.
- Det finns i många fall en kommunikation. Redaktionen deltar i samtalet i forumet. I forumet är vi bara ett vi. Om en läsare säger åt oss att vi har fel så ändrar vi oss, säger Kal.
- Så funkar det även hos oss, för om man ska utvecklas som skribent och redaktion måste man vara lyhörd och öppen för samtal, säger Mikael.
Kanske man rentav kan kalla dagensskiva.com och dagensbok.com för bloggsajter?
- I många avseenden är vi en blogg, säger Kal.
- Jag är beredd att hålla med Kal, säger Mikael.
Men både Kal och Mikael är överens om att publiceringsformen inte är det mest väsentliga i sammanhanget. Det är istället tilltalet och de tänjbara gränserna för vad som kan diskuteras, även om kärnverksamheten råkar vara skivor och böcker.
Urban Kristianson (NA, 2005-12-11)
Fakta dagensbok.com
- Startade 30 oktober 200.
- 100 000 besök/månad.
- Antal redaktionsmedlemmar: 16 st.
- 1700 publicerade recensioner.
- 350 nyheter.
- 2500 kommentarer.
- 4800 diskussionsinlägg.
Fakta dagensskiva.com
- Startade 13 maj 1999.
- 350 000 besök/månad.
- Antal redaktionsmedlemmar: 15.
- 3500 publicerade recensioner.
- 3200 nyheter.
- 40 000 kommentarer.
- 892 000 diskussionsinlägg.
Fakta Kal Ström
- Född: 1977.
- Bor: Med sambo och två barn på norr.
- Yrke: Interaktionsdesigner på Happy User.
- Musiksmak: Jag lyssnar bara på bra musik.
- Favoritförfattare: Paul Auster
Fakta Mikael Lehikoinen
- Född: 1976.
- Bor: Med sambo på väster.
- Yrke: Allsysslare med inriktning på kulturslaveri.
- Musiksmak: Jag lyssnar bara på mp3:or.
- Favoritförfattare: Sture Dahlström är min favoritförfattare.
Kommentarer
Kommentera