Sverige utan iTunes Music Store
Belgien, Finland, Grekland, Italien, Luxemburg, Holland, Portugal, Spanien och Österrike. Blev det som fick iTunes Music Store i den här vändan. Nästa land i planeringen är Kanada (Och musikindustrin kan ju alltid skylla på dem. They're not even a real country anyway.)
Spekulationerna innan sa att Danmark var ett av länderna som skulle få iTMS, men det blev istället inga icke-euro-länder som fick sina butiker öppnade.
Jag skulle tro att det beror på några saker:
Prissättning över valutagränser
Den nyuppkomna prisdiskussionen i Storbritannien. Där har en konsumentorganisation hotat med stämningar mot Apple för att priset skiljer sig mellan Storbritannien och butikerna i Frankrike och Tyskland. I den franska och tyska butiken, samt de nu nystartade butikerna. I Storbrittanien kostar låtarna 79 pence styck. I euro-butikerna kostar varje låt ¢99, vilket motsvarar 67 pence. Apple menar att man istället jämför med andra nedladdningstjänster i landet där butiken finns, konsumentorganisationen menar att sådan här prissättning förstör själva grunden för EU:s öppna marknad.
I alla länder där iTMS har lanserats har man försökt lägga priset rätt i munnen. Känslan av ingenting. Den mest förväntade prissättningen i Sverige skulle vara 9,99 kr (motsvarar €1,10).
Interna konkurrensen
SAMI har utvecklat egen teknisk lösning för de svenska skivbolagen och Inprodicon har lanserat butiker med egen teknik.
I och för sig är det väl att tillskriva dem lite för mycket makt, men att SAMI inte arbetat skjortan av sig för att få iTMS till Sverige är kanske inte alldeles svårt att se skäl till.
Svenska bolagens prissättning
Som företrädare för Aftonbladets Poplife-butik och CDON:s butik har avtalen de svenska skivbolagen skaffat sig alldeles för höga priser. Just nu säljer de musiken med förlust, antingen som en kontring på den lanseringen som inte kom idag eller som bräcka att slå i huvudet på bolagen när de märker att försäljningen faktiskt fördubblats sedan prissänkningen.
Kategori: Digitala nedladdningsmarknaden
Kommentarer
Ursäkta min okunnighet, men vad är SAMI för ett slags organisation? Hur kan den hindra flödet av pengar och musik över internet? Jag luktar nationalstatliga monopolistiska tendenser lång väg.
Men det är klart, frihandelsmotståndarna kanske tycker det är bra att det finns organisationer som skyddar Soundtrack of our lives och andra svenska band samt Mega skivakademin och andra äktsvenska musikförsäljare mot konkurrens genom att resa handelshinder och förhala får Apple så att de hinner bygga upp sina egna lösningar, de sega rackarna.
Kommenterat av: Gustav den 2004-10-27 kl. 20.23 #
SAMI är Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation och säkerligen en av organisationerna Apple måste skriva kontrakt med för att kunna sälja svensk musik i iTMS.
De la ut massor av pengar på en internetsatsning för några år sedan som de gav namnet Digfi. (Vi, dagensskiva.com, levererade content till dem ett tag i början.) Någonstans i allt det där föddes tankar på musikbutiker, shoppingagenter och en massa fräna saker de skulle göra. Vet inte så mycket, det var vi inte inblandade i. Hur som helst resulterade det i Digfi DSP så småningom, eller rättare sagt det skulle ha resulterat i det. Men Inprodicon hann före. Sen dess har det varit tyst om Digfi DSP.
Jag tror inte SAMI aktivt motarbetat iTMS, men de borde arbetat aktivt för den och andra liknande tjänster (MSN Music, Virgin, MusicMatch etcetera). Liksom IFPI, STIM och alla andra intresseorganisationer som kunde gjort det.
Independent-världen har en fantastisk chans att komma ut med sitt material via de här tjänsterna. Sen har de bara marknadsföringen kvar. Förut var det svårt att marknadsföra och få ut sitt material, nu finns det fantastiska möjligheter att komma ut till en stor kundgrupp för en billig penning. Den chansen borde intresseorganisationerna arbeta hårt för att deras medlemmar skulle kunna ta.
Kommenterat av: Kal Ström den 2004-10-27 kl. 21.41 #
Akte en svang till Vegas i helgen. Istallet for att krangla med cd-skivor som inte bara repas, forstors och tar allmant mkt PLATS i bilen utan aven har tillhornade FODRAL som gar sonder och tar ANNU mera plats sa kopplade vi in min iPod till bilstereon. 3000 latar att valja och vraka med. Det blev allt fr Sweet Home Alabama genom oknen till Prince klassiker som Kiss och Cream nar vi korde upp pa Vegas strip. CD-skivan kan ga och lagga sig. Fram med iTMS i sverige NU!!!!
Kommenterat av: Jenny Jobring den 2005-05-06 kl. 06.26 #
Nu verkar det ju faktiskt vara på gång. Till slut.
Men jag är inte helt bekväm med att köpa all min musik av några som bestämmer hur jag får använda den. Jag tänker på iTMS som ett komplement, inte som den slutgiltiga lösningen .
Bleep, som säljer musik i högkvalitativa mp3-filer, är bättre ute.
Kommenterat av: Kal Ström den 2005-05-06 kl. 10.57 #
Jag medger att det är extremt störande med dagens copyprotection på iTMS. Jag vill äga musiken som jag har betalat för och kunna bränna den på hur många skivor jag vill. Framför allt inte riskera att FÖRLORA allt om/när datorn crashar.
Jag tror att framtidens modell är en flat subscription fee för unlimited music. 2-300kr i månaden för hur mkt musik som helst skulle många betala. (Det gör folk redan för film). Viktigt att skivbolagen slutar mäta värdet på musiken i ALBUM eller TRACKS. Den tiden är borta! Gone! Adios! Done Dada! Ut med en stor MÄNGD musik istället för en fast kostnad varje månad. Bara för att man FÅR äta hur mkt som helst på en fri buffé betyder ju inte att man ÄTER tills man dör. Samma sak med musik, det handlar bara om att ändra TÄNKET. Jag är helt övertygad om att detta är framtiden.
Kommenterat av: Jenny Jobring den 2005-06-07 kl. 23.11 #
Fast vill du betala en månadsavgift forever? Det vill inte jag. Och det är enda sättet om man inte vill bli av med hela sin samling när abonnemanget tagit slut. Det är inte ett alternativ för mig.
Visst är, eller kommer prenumerationstjänster bli, ett alternativ men det är inte svaret. Det enda alltså.
Kommenterat av: Kal Ström den 2005-06-08 kl. 00.52 #
Kommentera