k-märkt

KIA bryter med TNS-Gallup?

Postat: 2005-03-01 kl. 21.21

Lite konfunderat läser jag nyheten att TNS-Gallup har avslutat sitt avtal med Red Measure (konfunderad dels av faktumet - de har ju licensen - samt av att Dagens Media inte alls gör någon uppföljning av vad det innebär för KIA Index):

Mätföretaget TNS Gallup säger upp avtalet på nordisk nivå med sin leverantör av trafikmätningar på internet, Red Sheriff.

TNS Gallup byter därmed ut sitt nuvarande system för internetmätningar. Systemet som ska ersätta Red Sheriff heter TNS Metrix och levereras av Gallup själva.

Dagens Media TNS Gallup byter ut Red Sheriff (2005-03-01)

Red Measure är ett dyrt verktyg som TNS-Gallup säkert inte tjänar särskilt mycket pengar på att sälja och villkoren har säkert inte förbättrats sedan Nielsen//Netratings köpte Red Sheriff (som ägde och utvecklade Red Measure). Men TNS-Gallup har varit de som levererat statistik till KIA Index, Kommitten för Internetannonserings lista över Sveriges mest besökta webbplatser.

Mätningen utförs av TNS-Gallup med metoden Red Measure.   79 mediasajter redovisar idag sin trafik här. 

Nu när TNS-Gallup slängt ut Red Measure, trots att de fortfarande har exklusiv licens i Norden fram till augusti 2006 blir läget plötsligt annorlunda.

RedSheriff, som RedMeasure bygger på, är idag standard i många länder. TNS Gallup har exklusiv licens för RedSheriff i Norden t o m augusti 2006.

TNS-Gallup Sverige Red Measure

Jag skickade iväg några frågor till Hans Nordlöv, KIA:s ordförande:

Q: Rekommenderar KIA fortfarande att man ska använda Red Measure?

A: KIA samlar nu fakta för att inom kort kunna komma ut med en åsikt i denna fråga. Generellt bör man vara mycket försiktig innan man tecknar avtal med TNS Gallup.

Q: Så, vilka ska man vända sig till istället? Vad ska ni basera listan på i fortsättningen?

A: Liknande lösningar för att mäta trafik kommer att finnas tillgängliga från Nielsen Netratings (den metod som fram till nu levererats via TNS-Gallup), Research International och TNS-Gallup (deras ny metod) samt kanske från ytterligare leverantörer. KIA skall under våren försöka göra ett val - i vilket även vägs in vilken av leverantörerna som kan leverera den bästa kompletterande panelmetoden (för mätning av sann individräckvidd samt demografi med mera). I väntan på det bör man undvika att binda sig för någon av alternativen. En eventuell möjlighet är också att listan kan få innehålla mätresultat från flera leverantörer. Oavsett vilket måste KIA först godkänna respektive metod.

Det är intressant oavsett. Jag ser massor av problem framför mig genom en sådan lösning. Mätmetoder är sällan jämförbara med varandra, en av poängerna med att KIA Index använder Red Measure var att alla på listan använde samma verktyg och därmed kunde jämföra sina siffror. Med flera verktyg som levererar data in i indexet blir det inte lika enkelt.

TNS Metrix verkar förresten vara comScore:s Media Metrix, men det orkar jag inte leta upp någon vettig källa för att verkligen bekräfta. Jag hittar en koppling till TNS från comScore, men inget om att TNS använder det under namnet TNS Metrix.

Permalänk

Kategori: Media

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/568

Kommentarer

Ett av de stora problemen hittills har ju varit priset. Nu när det blir lite konkurrens kanske det finns en möjlighet att även något mindre leverantörer av innehåll har råd att mäta sin trafik och på så sätt ha en chans att bli större och erkända.

Att alla använder samma mätmetod tror jag inte betyder lika mycket som på tidningssidan. INternaetstatistik är allt för osäker för att man ändå ska kunna säga speciellt mycket som går att jämföra med andras siffror. Talar bara utifrån erfarenhet. De kanske har hittat metoder som verkligen fungerar men jag är lite tveksam rent generellt.

Detta kan hur som helst vara en bra sak...med lite tur.

Kommenterat av: Björn H den 2005-03-02 kl. 08.49 #

Jo, jag vet. Det har ju varit så dyrt att det nästan varit omöjligt för alla andra utom de traditionella och eller pengastarka att komma in på listan. Vilket knappast gjort en rättvis bild av hur användningen av svenska webbplatser är egentligen. Och konkurrensen kan ju mycket riktigt leda till prispress.

Men det kommer också leda till osäkerhet i siffrorna och en sämre lista. Även om man inte får riktigt rätt siffror ens om man använder samma verktyg får man åtminstone mer rätt än annars. Jag tror du har helt fel i din tro. Tidningsstatistiken är ett dåligt jämförelseexempel. Där finns det något faktiskt att jämföra med (förutom räckvidden). Men på nätet kan besök betyda ganska mycket olika saker och det beror bara på hur man mäter.

Red Measure mätte alla webbläsare som laddade hela sidan. Vet inte riktigt hur, om det var via script eller vad det nu var. Men de mätte åtminstone alla webbläsare som har samma inställningar på samma sätt. Jag försöker inte anföra något positivt för Red Measure här. Det är ett alldeles för dyrt verktyg i mitt tycke. Men jag tror det blir svårt om KIA rekommenderar många verktyg istället för bara ett.

Kommenterat av: kal ström den 2005-03-02 kl. 15.16 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?