k-märkt

Kassettersättningen

Postat: 2005-05-26 kl. 18.16

Så lagen gick igenom. Trist, men väntat. Fast jag funderar fortfarande över kassettersättningen. Jag tänker på komprimering. Computer Sweden skriver:

Den nya lagen kommer också att innebära att den så kallade kassettersättningen höjs vilket betyder att priserna på lagringsmedia kommer att höjas. Skatten kommer att slå proportionerligt mot mediets lagringskapacitet.

Computer Sweden Nya fildelningslagen antagen (2005-05-26)

Propositionen om samma sak:

Enligt förslaget höjs kassettersättningen något och anpassas till utvecklingen av den digitala tekniken. En möjlighet till nedsättning av ersättningen införs.

/.../

Som konstaterades i promemorian är exempelvis MP3-spelare och inspelningsbara DVD-spelare andra exempel på anordningar som måste anses vara särskilt ägnade för framställning av exemplar för enskilt bruk.

Lagutskottets betänkande som gick till beslut:

Två nya beräkningsgrunder baserade på en viss ersättning per megabyte föreslås för anordningar på vilka digital upptagning kan ske. För anordningar där digital upptagning kan ske upprepade gånger skall ersättningen vara 0,4 öre per megabyte lagringsutrymme. Kan digital upptagning endast ske en gång skall ersättningen i stället vara 0,25 öre per megabyte lagringsutrymme. Några föreskrifter om maxbelopp per anordning föreslås inte.

Sveriges Riksdag Upphovsrätten i informationssamhället - genomförande av direktiv 2001/29/EG, m.m.: Kassettersättning

I och för sig säger förslaget att utvecklingen ska bevakas, men det känns ändå som en märklig lösning. Propositionen säger att man inte ska avgiftsbelägga hårddiskar, men mp3-spelare (hårddiskar).

Varför ökar ersättningen på det här sättet? Ökar den mer eller mindre om jag komprimerar min musik hårt? Så jag får skitljud men plats för asmånga låtar? Om jag kör lossless då?

Ju större diskutrymme och ju högre bandbredd vi får, desto mindre kommer vi komprimera vår data. Får man inte då plats med mindre musik än idag per megabyte?

Kassettavgift per media
Media Kapacitet Avgift
cd-r700 MB1,75 kr
cd-rw700 MB2,80 kr
dvd-r4 700 MB11,75 kr
dvd-r8 500 MB21,25 kr
dvd-rw4 700 MB18,80 kr
iPod mini6 000 MB24,00 kr
iPod20 000 MB80,00 kr
iPod photo60 000 MB240,00 kr

Dessutom:

Enligt uppgifter från skivbolagens företrädare förekommer också att kopieringsspärrade CD-skivor innehåller en möjlighet att göra t.ex. en kopia till en MP3-spelare. Några signaler om att rättighetshavarna genom tekniska åtgärder skulle försöka hindra all kopiering för privat bruk finns alltså inte.

Ibid (proppen)

Vilka tror de att de har att göra med? De som lanserade just kopieringsskydd som omöjliggjorde att skivan ens spelades upp i bra cd-spelare? Skulle de inte ha några problem med att försöka hindra privat kopiering? Bra lobbat av musikbranschen. Godtroget av Riksdagen.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/651

Kommentarer

Gjorde en liknande beräkning av kassettersättningen igår, men mindre snyggt uppställd.

Appropå det sistnämnda: det känns inte som någon större trygghet att de kopieringskyddade skivorna skulle innehålla den möjligheten. På en del av de skivor som inte gick att spela i t.ex. datorn fanns det ju med MP3-versioner av låtarna men med riktigt, riktigt dålig bitrate. Det är ju inget alternativ.

Kommenterat av: Greger den 2005-05-26 kl. 19.06 #

Även om det är trist att man inte satte någon taknivå på ersättningen (RIKTIGT trist är iofs att man har en ersättning öht), har jag förhoppningar om att de mest absurda exemplen inte kommer förverkligas, på grund av bestämmelsens möjligheter till nedsättning om ersättningen skulle bli oskäligt hög.

Som av en händelse skrev jag just ett inlägg (http://blog.tomtebo.org/2005/05/26/ ) om de nya ersättningsreglerna (som jag försökte trackbackrapportera in hit, men något blev fel -- min tekniska mojo försvinner mer och mer)

Kommenterat av: Staffan Malmgren den 2005-05-26 kl. 20.37 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?