k-märkt

Kittel om taggar

Postat: 2005-06-30 kl. 11.36

Christoffer Kittel skriver om etikettering (Bra ord! Jag har letat efter ett bättre ord än taggning. Dum som jag är försökte jag aldrig bara översätta det.) i en krönika för Internetworld:

Här hittar du, kort sagt, etiketterade länkar. Det går till så att när du som registrerad medlem surfar runt på nätet och hittar en sajt, en artikel, en bild eller en video som du gillar, sätter du en etikett på den och lägger till den i del.icio.us växande arkiv. Till exempel får en sida med snygga knappar i flash etiketten ”webdesign”. När vi sedan går in på kategorin ”webdesign” hittar vi bland alla spännande länkar även denna sajt. Tanken är att användare med gemensamma ansträngningar ska skapa en gigantisk katalog. Som en organisk variant av de rekommendationssystem vi skriver om i det här numret av Internetworld.

Internetworld Sätt etikett på webben (2005-06-30)

Det är väl inte alls poängen med del.icio.us? Poängen är väl att skapa sig bokmärken på webben. En samling organiserad efter eget huvud.

Sen är bonusen att det blir ett gigantiskt organiserat system där andra som är intresserad av samma ämnen tipsas om saker som andra hittat.

Fenomenet används i mer avskärmad form på olika typer av innehållssajter, exempelvis mobilbildersajten Flickr och det svenska reklamforumet Adland, för att kategorisera bilder och reklamfilmer på smarta sätt.

Ibid

Flickr använder etiketter på ett alldeles utmärkt sätt. Och precis på samma sätt som för del.icio.us blir det ett sätt att navigera på sajten. Också ett sätt att närma sig bilderna, genom etikettmoln. Ännu fränare blir det när del.icio.us, flickr och technorati samlas ihop till ett enda etikettmoln.

Christoffer behöver läsa Clay Shirky


Technoratitaggar: , ,

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/681

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?