k-märkt

När får vi artister som släpper ringsignaler?

Postat: 2005-06-07 kl. 09.02

När jag läser en artikel från United Press International publicerad i Washington Times om dem amerikanska ringsignalsmarknaden slår mig en sak:

On a regular basis, Mayfield said, the number-one ringtone sells significantly more units than the number-one single on the Hot 100 songs.

Washington Times Ringtone market hits a high note (2005-05-27)

Hur lång tid tar det innan stora band producerar egna låtar för ringsignalsmarknaden?

Artikeln skriver utvecklingen från mono (one finger playing a piano), polyfona signaler (a full orchestra playing a song instrumentally) till real tones. Men i det sista fallet har de problem eftersom de tycker skivbolagen tar ut för stor procentandel. Istället låter de andra band spela in clone tones.

Oavsett om det är den riktiga artisten eller ett klonband så fungerar inte real tones särskilt bra som ringsignaler i allmänhet. Ringsignalsbranschen säger att skälet till varför hiphop-låtar är populära som ringsignaler är för att det är 13-30 åringar som är kunderna. Men det är nog heller inte hela sanningen. Beats kan nog göra sig bättre i den korta form som behöver användas för att man ska uppfatta att telefonen ringer.

Men nog borde resultatet bli bättre om en artist verkligen satsade på att göra en ringsignal? En märklig form att göra en dänga i, men det borde ju fungera. Visst, många skulle säkert aldrig gå med på att sänka sig till den nivån. Men några borde medvetet göra just det. Ur både hyperkommersialism-leden och de mer (postmodernt) konstnärliga.

Den andra märkliga saken med ringsignalsmarknaden är kostnaderna contra vad man får. Man får en idiotkomponerad slinga, en klonton eller någon sunkig midiversion för mer än jag betalar för att köpa en hel låt i bra kvalité på nedladdningsbutikerna. Telefonbolagen säger glatt att det finns en betalningsvilja i mobiltelefonerna, men jag hoppas och vågar tro på att de biter sig i svansen. Telefonerna är bara internet. Och på internet kostar inte en låt $1,5-$3. Den kostar $0,99.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/662

Kommentarer

Kommer osökt att tänka på när Swatch (var det väl?) släppte klockor med specialkomponerade ringsignaler signerade Jean-Michel Jarre och boråsaren Paolo (Paulo?) Mendonza (Mendoza?) mfl. Tidigt 90-tal förmodligen. Kanske sent 80-tal. Inget är nytt, allt är gammalt.

Det känns som om Kraftwerk redan borde ha komponerat sin egen ringsignal...

Kommenterat av: Patrik H. den 2005-06-08 kl. 10.40 #

Biter sig i den långa svansen, menar du väl?

Kommenterat av: Banjo den 2005-06-08 kl. 10.50 #

jag tror att det finns lite experimentella prylar redan. det enda jag kunde hitta nu var skivbolaget
pluxemburgs tema för sony ericsson:
http://www.pluxemburg.com/extras/bling_bling/

Kommenterat av: T den 2005-06-08 kl. 12.57 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?