k-märkt

2622: J.M. Coetzee "I väntan på barbarerna"

Postat: 2005-07-13 kl. 23.11

Titel: I väntan på barbarerna
Originaltitel: Waiting for the Barbarians
Författare: J.M. Coetzee
Översättare: Thomas Preis
ISBN: 917608891X
Förlag: Brombergs
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-06-30
BKTJD: 2622
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

Jag var inte lika begeistrad den här gången och jag roas över att han tycks ha en fäbless för att skriva om äldre män i maktposition som använder sig av unga kvinnor för att ... hela sig själva. Ungdomens källa? Det är som om protagonisten behöver rena sig för att kunna bli sann. För att tänka klart. Den unga kvinnan har ungefär samma roll i Onåd. För att kunna resa sig behöver syndafallet komma. (Det gör mig i och för sig mest nyfiken på vilka skandaler han själv har i garderoben.)

För mig är det centrala i berättelsen, som kan appliceras på många skeenden i historien, de funktioner som flockbeteende får för hur man ser på de andra. När (den påstådda) felkällan hittas kan alla problem finna sin förklaring där. Det är de som är problemet. Utan dem skulle det bli bättre, trots att de (flesta av de) andra levde likadant och påverkade lika mycket innan man hittade någon att peka fingret mot.

Muslimerna är de senaste barbarerna.

Technoratietiketter: , ,

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/698

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?