k-märkt

Aningslös artikel om ny bloggportal

Postat: 2005-07-28 kl. 02.23

Är det här ett skämt?, frågade Jörgen Lund mig när han tipsade om en artikel om Sigge Eklunds nya bloggportal som ska lanseras i augusti:

Eklund, aktuell med romanen "Det är 1988 och har precis börjat snöa", säger att han gör den hemsida han själv hade velat se när han började blogga.

- Det är så självklart att det ska göras. Det är bara det att ingen har tagit sig samman och gjort det. Jag har ju alla verktygen, som webdesigner och skribent, säger han.

Ähum. Om vi bara ska ta den svenska marknaden så har weblogs.se och Erik Stattins Svenskt Webbloggindex kommit och dött (länkar till Internet Wayback Machine). Henrik Torstenssons Sweblogs.com lever och frodas, Var är du? (med frän geografisk koppling) likaså och störst just nu är väl nyligen.se/intressant.se. Dabloid från Rickard Eriksson lanserades i förra veckan. Det alla har gemensamt är att de utgår från innehållet, inte vad bloggarna vill vara. (Inte nyligen.se då, men så använder jag den knappt heller. Där har man ändå en del av det bloggportalen.se ska göra, det vill säga listor i bokstavsordning.)

Hemsidan kommer dock inte bara att bli en presentation av bloggar, utan det kommer också att finnas intervjuer med och artiklar av bloggare.

- Till exempel Linda Skugge, Johan Hilton och Björn af Kleen kommer redan i premiärversionen att skriva artiklar om sitt bloggande. Man kan kalla det en nättidning, säger Sigge Eklund.

Ibid

Vi pratar om en katalog alltså? I anmälningsformuläret finns inte ens möjlighet att fylla i en adress till ett rss-flöde, så jag antar att det ska bli en ganska statisk katalog. Och jag frågar mig: Varför då?

Alltså, jag har ingenting emot en statisk katalog, det är väl fint och bra och fint att Sigge skapar en sån om han vill ha en sån. Men det går lite emot hur jag vill hitta till bloggar. En katalog där jag ska läsa om dem, inte dem själva. Jag vill hitta till bloggar via deras innehåll, inte vad de beskriver sig som. Jag hittar oftast nya bloggar genom länkar, bloggosfärens helix. De andra hittar jag genom att läsa korta referat av deras innehåll via rss-tjänster som Sweblogs eller ping-tjänster som Var är du? eller Intressant.

Det som kan bli intressant är feature-materialet. Jag gillar Aftonbladets Sommarblogg för att de tar upp människor och varför de bloggar. Men varför bara välja bloggare som redan har en arena? Kanske nämnde han bara dem i artikeln för att deras namn syns, men come on. Det som är intressant med Aftonbladets grej är att de just ger utrymme till de röster han själv vill åt:

Äntligen kommer man att kunna bläddra igenom kortfattade och överskådliga presentationer av en massa nya och spännande bloggar, som man inte visste fanns.

Sigges blogg Äntligen 2 (2005-07-27)

Han låter mer sympatisk när han skriver om det själv eftersom han gör det med lust. Det är alltid bra. Men det hjälper fortfarande inte mot det statiska innehållet.

Och visst, jag ska inte döma sajten innan den ens lanserats. Men jag önskar att han tänker om. Eller åtminstone gör både och och tar med summeringar från de bloggar som har rss-flöden.

Det jag stör mig mest på är den aningslösa TT-Spectra-artikeln. Research? Bah!

Den tjänst jag skulle vilja se är en svensk tjänst som tar hand om taggar/etiketter. intressant.se försöker väl, men det känns som ett osmidigt sätt. (Måste jag verkligen kolla upp vilka teman som används innan jag kan pinga dit? Då måste ju Johan förstå alla användares möjliga användningsområden i förväg. Och det är inte möjligt.) Jag skulle vilja se en tjänst som tar hand om de taggar som redan används. Och gärna från både flickr och del.icio.us. Jag tycker heller inte det är så bra som en ersättning för kategorierna, som var enklare att följa. Nu behöver jag många flöden för att följa de ämnen som intresserar mig.

(Var att skriva det här inlägget verkligen vad jag skulle göra just nu?)

Uppdatering

Dessutom misslyckades jag ju med att få in att jag vill att David Hall ska göra etikettjänsten. Han fattar.

Technoratietiketter: , , , ,

Permalänk

Kategori: Blogg

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/712

Inlägg som refererar Aningslös artikel om ny bloggportal:

Trackback från Suburbia | sv

Kal Ström har skrivit ett väldigt bra inlägg om den kommande Bloggportalen, som Sigge Eklund ska lansera inom kort. Jag håller med om att det är rejält bakvänt att fokusera på bloggaren och inte innehållet. Jag kan knappt bry mig mindre om vem en blogg...
Suburbia | sv Bloggportalen (2005-07-28)

Spårat 2005-07-28 kl. 10.05 #

Kommentarer

"Det jag stör mig mest på är den aningslösa TT-Spectra-artikeln"

Håller med.
Kom ihåg: TT har ALLTID fel och förvränger ALLTID. Det är Sveriges sämsta "journalister".

Kommenterat av: Kaj den 2005-07-28 kl. 14.01 #

Jag tycker det är ett schysst kompliment (man använder ju inte en tjänst, man använder ju flera) att ha en portal som fokuserar på bloggaren. (Men självklart borde RSS-flöden finnas) För jag och (vad jag vet) andra icke elit-bloggare är inte så himla intresserade att läsa folks åsikter på intressant.se (För vi blir bara förbannade på dem iaf)

Jag kan faktist bli riktigt glad när jag hittat en personlig blogg som bara skriver för sig själv och sina vänner, men får läsa en hel del roliga saker. Att använda nyligen.se fungerar dåligt då alla sorts olika bloggar samsas +att jag får ingen överblick vad bloggen handlar om. För trots att jag gillar personliga bloggar så intresserar inte alltid deras intresse mitt egna.

oj, konstiga formuleringar. För stort koffien intag. Men jag tror huvudpunkten kom fram iaf :)

Kommenterat av: Örjan den 2005-07-28 kl. 15.26 #

Ähh, låt herrarna försöka. Det som inte funkar läggs ändå ner i sinom tid.

Kommenterat av: Robin den 2005-07-28 kl. 21.54 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)