k-märkt

Webbläsarnyhetsbrev i tjänsten v29

Postat: 2003-07-16 kl. 15.23

AOL Time-Warner slänger ut Mozilla
(Källa: Pressmeddelande - Mozilla Foundation Announcement)
I maj gjorde AOL Time-Warner upp i rättegången med Microsoft om de konkurrenshämmande affärsstrategier Microsoft haft mot konkurrentwebbläsaren Netscape Navigator. AOL fick rätten att licensiera Explorer-teknik gratis i ett år och $ 750 000 000 i utbyte mot att lägga ner stämningen.

Nu kom första delen av det väntade resultatet, AOL Time-Warner skär av sina täta band till Mozilla Group, utvecklargruppen som står för renderingsmotorn Gecko som Netscape Navigator och Mozilla bygger på. Mozilla Group övergår i Mozilla Foundation med fortsatt monetärt stöd från AOL men också från andra parter såsom Red Hat och Sun.

Webbläsarkriget är över och Microsoft vann. Nu kan de göra det de förutsatte sig att göra: Integrera Explorer helt och hållet med Windows så ingen användare av Windows kan välja bort det. Det kommer även i fortsättningen finnas alternativa webbläsare och kunder som använder dem, men kriget är över.

Det är fortfarande oklart vad som kommer hända med Netscape Navigator. Mozilla och rendringsmotorn Gecko fortsätter att utvecklas av Mozilla Foundation och nya versioner kommer släppas. Utvecklingen av Mozilla övergår i olika delar: Mozilla Firebird (webbläsare) och Mozilla Thunderbird (e-post och nyhetsgruppsklient).

Mozilla fortsätter också utvecklas under tiden och version 1.5 och 1.6 är planerade. 1.5 väntas dyka upp till hösten.

=============

Versionsnummer webbläsare
Aktuella versionsnummer på de större webbläsarna i senaste inkarnationen på respektive plattform

Windows
Explorer 6 (Service Pack 1)
Netscape 7.1
Mozilla 1.4
Firebird 0.6
Opera 7.11

Linux
Mozilla 1.4
Firebird 0.6
Konqueror 3.1.2

Mac OS X
Explorer 5.23
Netscape 7.1
Firebird 0.6
Camino 0.7
Safari 1.0
Opera 6.02
iCab 2.9.1

Mac OS 9
Internet Explorer 5.17
Netscape 7.02
Opera 6.02
iCab 2.9.1

Firebird och Camino är webbläsare byggda runt Mozilla-teknologi. Firebird är arvtagaren till Mozilla, med bara en webbläsare. E-post och nyhetsgruppklienten heter numera Thunderbird, med samma teknik som tidigare var inbyggd i Mozilla.

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/200

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)