k-märkt

Summering av läget för digitala inköp av musik

Postat: 2003-10-15 kl. 22.22

När Napster v2.0 lanseras i slutet av oktober finns tre stora tjänster som tillåter köp av musik utan prenumerationskrav tillgängliga på marknaden (samtidigt har en av prenumerationstjänsterna försvunnit då Roxio köpte PressPlay).

Två av dessa, BuyMusic.com (Buyservices) och Napster (Roxio), använder sig av Windows Media-teknik för digital rättighetshantering (DRM) och iTunes Music Store (Apple) använder sig av FairPlay-teknik (MacCentral: Schiller talks iTunes Music Store, DRM) och AAC-filer.

Vad du får göra med det du köpt, rättighetsmässigt, fungerar tjänsterna ganska olika i fråga om hur många gånger du får bränna musiken, överföra den till en bärbar spelare och hur många datorer du får ha musiken på. iTunes Music Store har köparen samma rättigheter för alla filer. I BuyMusic.com tillåts respektive skivbolag och artist bestämma rättigheterna på sitt material. Napster har ännu inte gått ut exakt med hur deras rättigheter kommer se ut.

Ingen av tjänsterna fungerar i dagsläget på alla datorplattformar. iTunes Music Store väntas släppas för Windows under den här veckan. För att BuyMusic.com och Napster ska fungera till Mac antar jag att Microsoft behöver lansera Windows Media Player i uppdaterad version för Mac OS X. Vare sig iTunes Music Store, BuyMusic.com eller Napster är på väg till någon Linux-version.

Tidsplanen för integrering av den europeiska marknaden är inte officiell för någon av tjänsterna, Napster talar inte ens om att den ska utvidga utanför USA. Apple utlovade tidigare att iTunes Music Store skulle finnas tillgänglig i Europa under hösten 2003, men har sedan dess svävat på målet. Hur det ser ut för resten av världen har jag inte ens läst antydningar om. Den stora asiatiska marknaden måste ju vara intressant för alla tjänsterna.

Apple har bjudit in flera independentbolag för inkludering i iTunes Music Store, man har erbjudit alla bolagen ett och samma kontrakt och säger sig inte ha för avsikt att förhandla speciellt med något av de mindre bolagen. Napster har redan knutit några independentbolag till tjänsten, vilka dessa är är dock inte officiellt.

Napster är ensam om att ha en radiodel och community-funktioner inbyggd i sin tjänst. Dessa kommer finnas tillgängliga för deras kunder som blir medlemmar med en prenumerationsavgift. Medlemsdelen påverkar dock inte hur filerna som köps och laddas ner hanteras, förutom kostnadsmässigt.

(MusicMatch har jag ingen riktig koll på, men den verkar fungera ungefär som Napster säger att de ska fungera. MusicMatch är, åtminstone fram till Windows-versionen av iTunes släpps, den programvara som följer med om du köper en iPod och ska använda den med Windows.)

Dell, Microsoft och Amazon har uttalat en avsikt att gå in på marknaden (med egna tjänster) i framtiden. Real diskuterar att göra om Rhapsody, AOL detsamma med Musicnet.

Sverige:
Musikjournalen berättade idag om SAMI:s planer för en egen tjänst för Sverige, Digfi DSP. Avsikten är att skapa en teknisk plattform för försäljning av sina medlemmars material via återförsäljare. Man ska alltså erbjuda tekniken till återförsäljare som CDON, Ginza och säkert sin egen Digfi där de ska kunna komplettera sitt ordinarie utbud med digital försäljning. Hoppas bara de inte bygger in sig i ett hörn samtidigt som de missar att bevaka sina intressen i de stora musikbutikerna ovan.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/248

Kommentarer

Förövrigt borde du placera den här sammanställningen på annan plats också. Eller är den för partisk? Näe väl?

Kommenterat av: ph den 2003-10-17 kl. 13.15 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)