k-märkt

Döda dagstidningar och intresserade läsare

Postat: 2004-11-28 kl. 16.38

... / Det är något tidningarna kan fixa. Men det gäller att reflektera över följande uttalande i Business Week av Metros Pelle Törnberg:

"The newspaper industry didn't understand that its biggest competitor wasn't television or the Internet. It was breakfast, aerobics, careers, kids."

Problemet med ett sådant resonemang är när media tror att man ska tävla med sådana konkurrenter på konkurrenternas sätt. Och det leder till Klick!

Aftonbladets nya nöjesbilaga Klick! har fört in svensk nöjesjournalistik i dokusåpornas tidsålder. Vad Klick! har gjort är en extreme makeover.

Klick! verkar ha bevisat sig själv som en korrekt satsning, men jag tror det som måste tas med i bilden är mer långtgående konsekvenser än ökad vinst just nu.

Aerobics försöker inte konkurrera med frukost på frukostens sätt. Klick! konkurrerar med både frukost och aerobics på deras sätt. Jag tror att dagstidningarna bara kan överleva om de är relevanta. Och för att vara långsiktigt relevanta behöver de vara mer än bara ytligt avbildande.

(Fast en röst någonstans djupt inom mig säger att det där bara är snack, för att överleva behöver de bli ännu ytligare för så ser världen ut och värre kommer det bli. Men jag tycker att bloggifieringen av världen är en motreaktion mot den yttersta ytligheten.)

Permalänk

Kategori: Media

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/479

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)