k-märkt

Grammy för fanfinansierad skiva

Postat: 2005-02-21 kl. 23.45

Maria Schneider vann en Grammy för Best Large Jazz Ensemble Album för Concert in the Garden. Det i sig är inte så förvånande, med tanke på att hon varit Grammy-nominerad två gånger förut. Men den här gången fick hon den och hon fick den för en skiva där processen varit finansierad av lyssnarna, innan skivan fanns.

For the first time, an Internet-only release won a Grammy award: Maria Schneider’s Concert in the Garden, which was funded and produced through an ArtistShare program.

The Digital Music Weblog Internet Release Wins Grammy (2005-02-15)

ArtistShare kommenterar det på sin webbplats:

I need to do a little 'due diligence' on this but I a pretty sure that it is the first recording in history to win a Grammy award that is not available in stores. I am absolutely sure that it is the first recording in history to be funded by the artist's fan base in advance to win a Grammy.

ArtistShare säljer en del i ett koncept där fans kan vara med i hela skapelseprocessen, likt det Einstürzende Neubauten gjort. De bjuder in fansen i processen och låter dem lyssna i tillblivelseprocessen och de får sedan en exklusiv skiva som inte kan fås på något annat sätt. (Strax klart säger Brian's Einsturzende Neubauten Fan Page.) Maria Scheider har en begränsad upplaga av sin skiva (10 000 exemplar) och fans som köper en share i skivans tillblivelse får foton, ljudkommentarer med mera under processens gång.

Jag vill följa upp med information om Prince och hans NPGMusicClub (De senaste skivorna har åtminstone först släppts exklusivt genom webbplatsen, för att senare få distribution i vanliga skivbutiker.) samt något hårmetalband som säljer asmånga skivor genom sin webbplats och fanclub sedan de fick kicken av sitt skivbolag. (Men jag hittar inte var jag läst om det och jag lyckades tydligen inte lägga på minnet vilket bandet var.)

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/555

Kommentarer

Det där med NPGMusicClub är bara skit. Man kan inte spela musikfilerna på Mac, i alla fall stod det så sist jag kollade och ville köpa nån låt. Jag har alltså aldrig köpt nåt där, trots att jag är medlem och allt. Men vi kan ju utreda det där tillsammans nån gång om du har lust.

Kommenterat av: Fifi den 2005-02-22 kl. 12.47 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)