Autistiskt autentisk
Johan Hilton kommenterar kontroverser kring JT LeRoy och James Frey
Autenticiteten skapade, av allt att döma, både läsvärdet och dolde de uppenbara formbristerna i de båda författarskapen.
Vilket i sin tid öppnar upp för en intressant diskussion om dikotomin fakta och fiktion. Särskilt i en tid präglad av reality shows.
Vilken betydelse har de falska realityförespeglingarna egentligen för det litterära verket? Var slutar verkligheten och var börjar storytelling? Hur avgör vi skillnaden?
Slutsats?
Möjligen att dokumentär gör sig bäst som fiktion.
Så länge man tror att det är på riktigt.Expressen Autentiska bluffar (2006-01-18)
I sammanhanget vore det relevant att diskutera Dan Brown:s succé härom året. Det berör ju precis samma sak, men från andra hållet. James Frey skriver självbiografiskt, fast tydligen fiktion. JT LeRoy är i sig själv en fiktiv figur som skrivit fiktiva verk. Dan Brown skriver fiktiva verk och hävdar att de har autentiskt innehåll.
Spelar det någon roll? Vad är sanning?
Uppdatering (17.01)
Relevant i sammanhanget är Jan Gradvalls artikel om new journalism från Sydsvenskan:
Det går att härleda rötterna till detta sätt att skriva ända tillbaka till Charles Dickens. 1836 arbetade den 21-årige Dickens som riksdagsreporter för dagstidningen Morning Chronicle.
Hans redaktör föreslog att den unge Charles skulle fokusera mindre på vad som hände inne i Parlamentet och mer på vad som hände på Londons gator. Reportern Charles Dickens började därför gå runt och intervjua folk ur arbetarklass och medelklass.
Resultatet blev den mycket populära artikelserien ”Street Sketches”, skriven under pseudonymen Boz, där Dickens rörde sig i gränslandet mellan reportage och fiktion. Precis som Wolfe 100 år senare tog sig Dickens friheten att gestalta inte bara sina intervjuoffers yttre liv utan deras inre: vad de tänkte och drömde om.
Var går gränsen när fakta övergår till spekulationer?
[...]
Ett ofta upprepat krav på journalistik är att den ska vara så kallat objektiv. Ingen har dock ännu på ett övertygande sätt definierat hur den objektiviteten i så fall skulle vara möjlig. Allt skildras ur någons ögon. Till och med innehållet i kvällens ”Aktuellt”-sändning kommer att vara subjektivt. Någon har alltid gjort ett urval om vad som är viktigt och mindre viktigt.
Gradvall.se New journalism blir aldrig gammal (2006-01-17)
Men hur förhåller sig LeRoy, Frey och Brown till Gradvalls travesti på Weingartens definition av new journalism: fiction that reads like journalism
?
Kategori: Litteratur
Kommentarer
Kommentera