k-märkt

Kulturen räddar oss

Postat: 2006-07-04 kl. 20.59

En kultur vidmakthålls genom de ritualer och institutioner den kan skapa. Ju mer energi människorna kan ägna åt dessa, desto livskraftigare blir kulturen. Kulturen, kanske framför allt religionen, ger människorna en motivation att använda sitt överskott av kraft och tid till att upprätthålla och utveckla ritualerna och institutionerna, vilket i sin tur gynnar samarbetet inom samhället. Religionen skyddar därför människan mot hennes egoism.

OK, jag kanske sträcker det lite långt. Det här är ju mer människors sätt att leva i ett visst samhälle, men ändå. Kulturen räddar oss. Vi behöver den, rent evolutionärt, för att överleva.

(Och jag kan inte hålla mig från att klippa in lite mer för framtida referens:)

Ur det evolutionära perspektivet är det bättre att ibland se spöken än att missa ett överfall från en annan människa. Vi reagerar därför nästintill automatiskt med att se en varelse bakom ett skeende. En enbuske i skymningen blir en mörkklädd man, ett knarrande ljud från loftet blir en gengångare och så vidare.

När väl den automatiska varelsedetektorn är i funktion och det inte går att hitta något konkret som orsak till en märklig händelse, så uppfinner vi med lätthet en övernaturlig varelse som kan ta rollen som orsakare. Gud är människans avbild.

Ibid

Permalänk

Kategori: Kultur

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1097

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)