k-märkt

The Embassy (skojar om att) stoppas på svenska singellistan

Postat: 2006-10-23 kl. 08.07

I början av oktober nekades Becks nya album The Information tillträde till den brittiska albumlistan på grund av att omslaget, som består av klistermärken som kunden själv får arrangera ihop till ett alldeles eget omslag, ger skivan en orättvis konkurrensfördel gentemot de andra albumen på albumlistan:

Beck's new Interscope album, "The Information," could sell a million copies next week and still not be considered for placement on the U.K. album chart. The U.K.'s Official Chart Company (OCC) has ruled that the album contains cover art and packaging that give it an "unfair advantage" and therefore will not be eligible to chart in the region.

Beck’s new album, The Information, comes out tomorrow but the cover art isn’t going to be quite done by then — in fact it will never be finished. Each copy of the album is packaged with a unique kit of stickers and a sheet of grid paper, out of which fans can create their own one-of-a-kind cover. There is a website where fans can upload their designs and plans for a contest to choose one for the second pressing of the album.

Design Observer More Rules (2006-10-01)

Jag skrockade för mig själv och tänkte på hur dumma de är. Omslagskonst, i den mån det finns kvar sedan lp-omslagen försvann, är ett av de sista skälen att köpa en plastskiva som musikbärare över huvud taget. Agerandet är ett bevis om något för att musikindustrin är en branch som bara säljer varor, snarare än upplevelser. Och så var jag lite glad för att det ändå inte var likadant i Sverige.

Men så dök ett e-post in i min inbox i fredags:

A Compact Disc Including The Embassy stoppas på Svenska singellistan. "Den kan anses utnyttja otillbörliga konkurrensfördelar då den pga sin beräknande omslagskonst kan tolkas innehålla 12 stycken CD-skivor."

E-post CD video (2006-10-20)

För CD-skivor är verkligen åtråvärd hårdvaluta idag., som skivbolaget Service ironiskt konstaterade i samma brev. Jag hoppas nästan på att alltihop är ironi för att efterlikna Beck-kontroversen. (Det var det. Se nedan.)

Compact Disc Including The Embassy är en 5-spårsskiva vars omslag består av en bild på en cd-skiva, med titel och katalognummer på kanten. Eller som promotion-sajten illustrerade det hela med kommunikationen med tryckarna som mottagit tryckoriginalet:

Hello,

Thanks for the artwork files.

I am sorry, but we are a little confused.

Label:
On the label is only a small circle with the catalogue number and the title.
There is no other design.
Is this correct?

Inlay:
The inlay is built up with 2 pages - front and back.
But there is no content - the pages are blank except for the big CD logo on the front side.
Is it meant to be like this?

Booklet:
There are 11 pages with the picture of a disc only. No text or something else.
Is that correct?

Please advice.

If you have any further questions, please don't hesitate to contact me.

Istället för att vara med på singellistan skickar The Embassy ut sin video som en YouTube-länk och länkar vidare till The Tough Alliance version av I Lay Awake.

Sen att The Embassys egen förklaring av omslaget, i en intervju från Digfi, blir lite märklig när man ju även kan köpa skivan digitalt är en annan sak:

Omslagets old school-hifi cd-estetik, nån särskild annan tanke förutom modern nostalgi?
- Nostalgi för framtiden. Och tydlig innehållsförklaring: "i den här asken finns en riktig cd. med digital audio och allt".

Uppdatering (11.03)

Jag kollade med Service och det var ju på skoj. Skönt.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1221

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)