k-märkt

Google Analytics

Postat: 2007-01-11 kl. 16.35

Jag läser på lite om Google Analytics för framtida implementationer och tänkte jag skulle skriva ner resultatet här för hågkomst.

Google Analytics för intranät

Google Analytics kan användas på intranät om användarna av intranätet kommer åt Analytics javascript-fil och intranätet har ett riktigt domännamn (alltså intranat.domän.com eller för all del intranät.com, inte bara ).

Domäner, profiler och filter

Google Analytics kan utan problem användas över flera servrar, eftersom det bara använder Javascript, inte serverloggar. En eller flera domäner (subdomäner som helt separata domäner) kan användas med en och samma profil, men man kan också dela upp statistikinsamlingen på olika profiler.

För att få ut information om specfika delar av sin webbplats kan antingen filter, duplicerade profiler (för befintliga domäner) med filter eller nya separata profiler användas. Jag är fortfarande lite osäker på om man får använda två profiler på en och samma URI, någon som vet?

Säkerhet

Google lovar att de inte låter någon annan få tillgång till din Analytics-data:

Google ser mycket allvarligt på det förtroende människor ger oss och lovar att skydda sekretessen för din företagsinformation. Vi förstår att informationen i webbanalyserna är känslig, så vi ger den det tillförlitliga skydd den förtjänar.

Google Analytics Fördelar (2007)

De allmänna villkoren säger:

5.2 Ingen Part skall använda eller lämna ut den andra Partens Konfidentiella Information utan den andra Parten föregående skriftliga samtycke förutom om syftet är att fullgöra skyldigheter under Avtalet eller om det krävs enligt lag, föreskrift eller domstolsbeslut. En Part som är tvingad att lämna ut Konfidentiell Information skall meddela den andra Parten i den utsträckning det är praktiskt möjligt innan informationen lämnas ut.

Urchin

Google Analytics baseras på Urchin, ett webbplatsstatistikverktyg utvecklat av Urchin Software Corporation som köptes av Google i maj 2005. Urchin 5 finns fortfarande till försäljning som standalone-produkt.

Urchin analyserar även webbserverloggfiler, vilket inte Google Analytics gör och eftersom programvaran installeras lokalt har användarna bättre kontroll över vilka som får tillgång till dess data. Ett av företagen som tillhandahåller tjänster runt Urchin har lagt upp en jämförelsetabell mellan Urchin och Google Analytics.

Baslicensen kostar $895. Sen kan man behöva köpa till moduler om man till exempel lastbalanserar mellan flera servrar (+$695) eller har en e-handelsplattform (+$695). För att även täcka in kampanjuppföljning behöver man ytterligare en modul (+$3995). Det finns även paket att köpa för rabatterad kostnad.

Permalänk

Kategori: Google

Kommentarer

Ang. villkoren så är det säkert ingen risk i verkligheten, men jag kan aldrig tänka mig att min (stora amerikanska) arbetsgivare skulle nöja sig med det avtalet juridiskt sett, när det dessutom är en gratistjänst.

För egen del gillar jag verkligen Google Analytics, även om det ibland dyker upp tomma "hål" i rapporteringen vilket kan vara lite irriterande. Dessa har dock alltid (iaf hittills) fyllts i i efterhand.

Kommenterat av: Jonas den 2007-01-15 kl. 16.59 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)