k-märkt

Webbläsarnyhetsbrev i tjänsten

Postat: 2003-06-04 kl. 11.04

Internet Explorer försvinner men finns kvar
(Källa: C|Net)

Internet Explorer som vi känner det idag ska fasas ut i Microsofts kommande operativsystem. IE 6 (Service Pack 1) blir den sista webbläsaren som kommer som distribueras som fristående webbläsare.

Det som stoppat dem tidigare var ett domstolsbeslut som sa att det var en för stor konkurrensfördel att distribuera tekniken för IE som en del av operativssystemet. Efter en uppgörelse med justitiedepartemenet och i dagarna med AOL är det domslutet upphävt.

=======

Mozilla blir Mozilla Browser
(Källa: C|Net)

Mozilla som vi känner det kommer inte komma i fler versioner. v1.4 blir den sista där Mozilla är en allomfattande applikation, något som varit standard för Netscape/Mozilla-läsare sedan Netscape släppte Netscape Communicator.

Nytt blir istället en fristående webbläsare: Mozilla Browser.

Projektet har varit känt under många namn, det sista "Firebird" som skulle bli det allenarådande har bestridits av ett företag som har rätten till namnet Firebird (databasen IBPhoenix) varför Mozilla återgått till sitt redan inarbetade namn. Mozilla släpper alltså två produkter snart, Mozilla Browser och Mozilla Mail. De delar som tidigare var integrerade i Mozilla.

========

Microsoft gör upp med AOL
(Källor: C|Net och AOL Time Warners pressmeddelande)

I samband med stämningen som omtalas ovan, där flera delstater i USA ansåg att Microsoft bröt mot konkurrenslagarna i USA när man gjorde Explorer till en del av operativsystemet och därmed hade fördelar för de kunder som faktiskt kunde välja en annan webbläsare stämde AOL också Microsoft. I slutet av förra veckan slöt de pengablödande AOL Time Warner ett avtal med Microsoft för att begrava gammalt groll. Microsoft förbinder sig att
betala $ 750 000 000 i skadestånd och båda parter förbinder sig för följande.

AOL licensierar Microsofts Explorer-teknik i ett år utan kostnad. De två samsas om sina Instant Messaging-tjänster (AOL och MSN) så att de ska fungera tillsammans. Microsofts Windows Media-teknik ska bli standardmediaspelare för alla AOL:s kunder.

Detta betyder inte så mycket i sig för oss som inte är AOL-kunder, men väl i slutändan. När det nu verkar som AOL går över till Explorer-teknik tyder det på att de dödar Internet Explorers största konkurrent, Netscape Navigator.

========

Safari i skarp version i juni
(Källa: Think Secret)

Apples nya webbläsare Safari förväntas komma i en första skarp version i juni. Webbläsaren bygger på samma renderingsmotor som Konqueror för Linux (renderingsmotorn kallas KDE) som är open source.

Man kan anta att Safari blir standardläsare för Mac-plattformen efter att den släppts skarp där.

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/168

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)