k-märkt

Webbläsarnyhetsbrev i tjänsten: v28

Postat: 2003-07-08 kl. 16.23

Netscape 7.1 lanserad
Källa: Netscape

Netscape är lanserad i en ny version. Man har bland annat lagt till stöd för internationella domännamn, såsom lantmäteriet.se (med ä).

En annan nyhet är det de kallar Find as you type. Det är en funktion som tillåter navigering utan mus. Den funkar så att den letar upp text och eller länkar när användaren skriver på tangentbordet. Ytterligare en nyhet är bildhantering som liknar den i Explorer 6. Om en bild är större än skärmytan skalas den automatiskt om till skärmytans storlek och sedan kan man välja att visa den i naturlig storlek.

=============

Mozilla 1.4
Källa: Mozilla.org

Mozilla 1.4 lanserades den 30:e juni och är den sista Mozillan i dess nuvarande version. Hädanefter kommer Mozillas webbläsare vara en särskild applikation och gå under namnet Mozilla Firebird och e-postklienten Mozilla Thunderbird.

Då Netscape 7.1 bygger på Mozilla 1.4 är ändringarna i webbläsarna likartade här, såsom Find as you type samt en massa bugfixar och större kompatiblitet med W3C:s standarder.

=============

Safari 1.0
Källa: Apple

Apples egen webbläsare Safari är nu lanserad. Den bygger på KHTML-renderingsmotorn (samma som Konqueror för Linux). När webbläsaren nu är lanserad i skarp version skeppas den tillsammans med alla nya Macar. Webbläsaren finns endast till Mac OS X.

Webblösaren stödjer tekniker som html, xml, xhtml, dom, css 2, Java, JavaScript, Quicktime, Flash och Shockwave om än kanske inte fullt ut i alla fall (till exempel fungerar ingen annan Geoimager-tjänst än Sverigebilden, precis som de andra webbläsarna för Mac OS X alltså).

=============

Explorer för Mac, no more
Källa: Macnytt

Microsoft lägger ner utvecklingen av Internet Explorer för Mac OS. Själva stödjer de sig på samma argument som de motsatte sig att att de använde i rättegången mot Netscape, fast omvänt. Webbläsaren skeppas fortfarande med nya macar, men den är inte längre standardwebbläsare.

Detta följer Microsofts tidigare beslut att sluta leverera Explorer som en fristående produkt, som jag skrev om i förra nyhetsbrevet, även om det då gällde för Windows-plattformen.

Tidigare har rykten gjort gällande att Microsoft var på väg att porta renderingsmotorn för Windows till Mac-plattformen, något som i dagsläget inte kommer bli av.

=============

4 renderingsmotorer kvar

När Microsoft nu lagt ner utvecklingen av Internet Explorer för Mac försvinner en av renderingsmotorerna som webbläsare byggts på. Intenet Explorer för Mac hade en egen renderingsmotor kallad Tasman som nu alltså går i graven.

Kvar blir MSHTML (Internet Explorer för Windows), Gecko (Netscape sedan version 6 och alla Mozilla-kloner), KHTML (Konquerer för Linux och Safari för Mac OS X) samt Presto som är renderingsmotorn i Opera 7.

Detta kan ses som en fördel då alla som bygger för webben har en mindre motor att testa mot, men om inte alla renderingsmotorer utvecklas åt samma håll kommer det fortsatt leda till problem.

Mitchell Baker, utvecklare i Mozilla-projektet har sagt:
The key to open content is not any particular browser application, but openness, standards compliance and cross-platform technologies.  The more people who use browsers based on open, standards-compliant technologies, the better the chances we will all enjoy viable choices in the way we conduct digital transactions. (Källa: Mozilla.org - Browser Innovation)

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/195

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)