k-märkt

"Morvern Callar"

Postat: 2003-09-23 kl. 16.17

Jag läste hela Alan Warners bok med en väntan på upplösningen. Och förväntningen berodde på att jag läste fel på allra första sidan. Eller egentligen inte, jag missuppfattade. Inte för att det förändrade boken så särskilt mycket, men det var väldigt förvirrande.

Jag kommer inte ihåg när jag tänkte att jag skulle läsa boken första gången. Jag hade i alla fall någon form av idoldyrkan av Jessica Gedin då för tiden. Hon var ju skitfrän och smart och släppte bra böcker på Koala. "Microslavar", "Trainspotting" och "Livet efter gud" (fast den sista i den raden var jag inte särskilt förtjust i, men det brukade jag inte erkänna) med flera. Koala var liksom min sinnebild för ett Coolt och Intellektuellt företag som gjorde Roliga grejer. Ett sånt där ställe där jag tänkte mig själv i arbete. Där jag kunde få göra Roliga grejer och vara Modern, Cool och Intellektuell.

Så jag läste utdraget som Koala la upp på sin webbsida (en webbsida som låg under Out Theres domän, www.ot.se/koala/ - då tyckte jag det var oerhört fränt). Var inte så förtjust ens då, men det var ju Koala. Ja, sådär höll det på.

Nu släpptes den ju till slut på Tivoli, syskonen Gedins nya förlag. Koala kraschade ju. Och min bild av alltihop har blivit lite äldre, lite bittrare och lite mer anknuten till verkligheten. Numera proklamerar jag att Jessica är sådär jävla rätt och jobbig. En idiot i panelerna och morgonsofforna. (Men när ingen tittar måste jag ju erkänna att jag fortfarande gillar henne).

Men så till slut köpte jag "Morvern Callar". Jag såg att den kom ut på video nämligen. Så då ryckte jag åt mig en pocket och la filmen på väntelistan hos BraFilm.

Jag gillade hur karaktärerna talade direkt i de beskrivande meningarna. Väldigt charmigt. Och jag gillade hans lägesbeskrivningar och hur Morvern kallt tog in sin omgivning. Men där ligger också problemet. Det är inte så att jag söker trovärdighet med ljus och lykta i böcker. Det kvittar faktiskt, men här blev det fel. Hon är så kall och utanför sig själv att jag aldrig är med henne i historien. Samtidigt är det väl nödvändigt, som historien utspelar sig. Hon lägger sig på ytan för att flyta bort.

Länkar: tivoli/morverncallar, cowboypictures/morverncallar, warprecords/morverncallar
Istället/också: "Morvern Callar" (musik)

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/228

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)