k-märkt

Napster napped

Postat: 2003-10-09 kl. 18.09

Det är märkligt hur de arbetar på att förvandla Napsters varumärke till sin tidigare motsats. Visst är Napster associerad med nedladdningsbar musik, men inte med inskränkta rättigheter.

På ett sätt känns nästan Napster-katten kidnappad - sittandes på en stol, inspelad på videoband förklarandes att hemlandet är satan, att den mår bra och att den blir behandlad väl av sina nya vänner. Extra roligt är det när de försöker göra det lite punkigt med animationer om hur katten flyr från fängelset och skjuts ned.

I Computer Sweden refereras Mark Mulligan, analytiker på Jupiter Research i London:

– Här finns en James Dean-effekt. Napster dog, ung och vacker och folk minns tjänsten.
(Computer Sweden: Napster startar på ny kula)

Men den har ju ingenting med den gamla tjänsten att göra, vad jag kan förstå. Det är ju en butik á la iTunes Music Store där de stora skivbolagen samt även några independent-bolag finns representerade. iTunes hade 200 000 låtar när tjänsten introducerades, BuyMusic.com hade 300 000 och Napster startar med 500 000.

Windows Media-filer. ¢ 99 per låt och $ 9.95 per album, inte särskilt aggressiv prissättning alltså. Hur det ligger till med vad man får göra med filerna hittar jag ingen information om. Det finns ett prenumerationsalternativ också, för $ 9.95 i månaden, man ska då få "unlimited listening and downloading", 40 reklamfria radiokanaler samt community-funktioner. Det kanske kan vara deras killer app, men jag tror inte det. Man kommer också distribueras med alla köp av Windows XP Media Center Edition samt alla Gateway-datorer.

Det de gjort rätt är att de skapat en möjlighet att ta hand om hela sin dators musikfiler i Napster (även de man redan har alltså), precis som tänket i iTunes - digital jukebox. Man liknar även Apples lösning på så sätt att man knutit Samsung till sig för att de ska skapa en mobil spelare. Hur den kommer se ut och fungera har jag inte läst något om ännu. Just den delen är det ju extra märkligt att Roxio släpper. Det känns ju nästan mer i linje med deras vanliga verksamhet.

I Roxios pressrelease berättar Shawn Fanning vad han tycker om tjänsten:

"I've used Napster 2.0 and it's really great. / ... / It has community features and tools for discovering new music that were important parts of the original Napster experience. It's fast, easy to use, and the sound quality surpasses that of the original. Digital music takes a big step forward today."
(Roxio: Napster Previews New Music Service)
Ärligt och sant, jojo.

Men hur som helst. Fortfarande finns ingen tjänst utanför Nordamerika. Och ingen fungerar både till Mac & PC. iTunes ska dyka upp för Windows i mitten av oktober. Men om det faktiskt kommer då vet man väl aldrig. BuyMusic.com borde väl börja fungera när Microsoft släpper nya Media Playern för Mac OS X.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/242

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)