k-märkt

Sunkiga målgrupper och varumärkesval

Postat: 2003-11-08 kl. 18.32

Inte förrän de senaste dagarna har jag insett varför jag stör mig på en räcka varumärken och varför jag gillar andra. Men nu förstår jag vad som förenar varumärken som Canada Goose, Kent och Harley Davidson. Gemensamt är att de lever genom sina målgrupper istället för via reguljär marknadsföring. Och när jag uppfattar målgrupperna som sunkiga, stör jag mig på varumärket så att produkten blir till intet.

Dålig krönika, men tankar som gått i samma banor som mina egna.

Han trevar i mörkret när han ska beskriva Kent, deras varumärke och deras likar. Först liknar han Kent med Radiohead (Sedan dess har Kent blivit folkliga stadionrockare medan Radiohead ännu framstår som ett innovativt band.), sedan med Rolling Stones (Jämför med Rolling Stones som är mästare på varumärke. Hur lyckas de annars få nya generationer att lyssna på unken rock och samtidigt behålla kärnmålgruppen från förr?).

Men visst har han rätt i:

Målgrupper som för fem år sedan hade älskat Kent, syntes i vita t-shirts på stan med texten "Jag gillar inte Kent bara för att jag har en vit tröja". Kent får svårt att förnya sin publik.

Men kanske inte i sättet att se på dem. Det är ju inte direkt så att de varumärkesbyggt sig till den plats de har idag, även om de även byggt sitt varumärke.

Fast det är intressant att titta på kultur ur marknadsekonomins kontext. Det kan ge sanningar som inte är tydliga annars.

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/274

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)