k-märkt

24-timmarsmyndigheten, mindre web savvy än ...

Postat: 2004-01-21 kl. 15.25

Nyhetsbrev om vidareutveckling av 24-timmarswebben

24-timmarswebben är Statskontorets vägledning för utformning av bra och användbara webbplatser. Projektet för vidareutveckling av vägledningens råd och rekommendationer har i dagarna givit ut det första numret av sitt nyhetsbrev.

Usch. Jag har irriterat mig på 24-timmarsmyndighetswebben sen den först slog upp sina portar. Hur kan man göra en webb som ska vara ledstjärna i arbetet för att göra 24/7-myndigheter av vanliga traditionella och ibland stelbenta myndigheter och göra den så usel?

Kompatibilitet:
Helt otroligt fungerar webbplatsen bara som den ska i Explorer för PC. Numera funkar den ju i alla fall att använda i Mozilla-läsare, men det är fortfarande en massa fel. Som det klassiska scroll-felet som finns i alldeles för många statliga webbplatser. Något css-fel. Och egentligen är inte det problemet. Problemet är att de verkligen inte verkar ha testat webbplatsen mot någon annan plattform än Windows och Explorer. Hur dyrt är det att köpa in? Hur dyrt är det att göra rätt?

De, om några, borde leda i att använda standarder, semantiskt korrekt kod, validerande html-kod och css-kod. Vilket leder mig fram till nästa del.

Webbkunskapen:
Om de ska leda får de försöka ha lite visioner. Webbplatsen är så stel och dålig så jag blir förbannad. Är det det som är tanken med myndighetswebbar i 24/7-version? Göra tråkiga webbplatser som man inte vill använda? Är man korrekt då?

Ta bara det senaste exemplet. Nyhetsbrevet om vidareutveckling av 24-timmarsmyndigheten. Arbetsgruppen har lagt upp en sida som berättar om nyhetsbrevet, sen har man designat ett nyhetsbrev och sparat det som pdf. Nyhetsbrevet i sig är nästan helt innehållslöst.

Bortsett från det meningslösa i att göra en pdf av material som passar bättre som direkt text på en webbsida, men över huvud taget - formen? Vill de vara i spetsen borde de väl snarare göra en blogg av det hela? Hur tar de emot synpunkter och idéer i gruppen? Finns det någon form av feedback-funktion? Självklart inte. Gruppen i sig är helt skild från insyn, trots att poängen med nyhetsbrevet är att öppna upp och visa vad arbetet går ut på.

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/334

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)