k-märkt

Share on Facebook

Postat: 2007-09-26 kl. 16.22

Jag började titta på delningsknappar för Facebook idag, för jag blev nyfiken efter att jag sett Expressen använda det. Men jag blir inte riktigt klok på vad Facebook faktiskt hämtar.

På Facebook vill scriptet öppna ett nytt fönster där den plockar med document.title

<script>function fbs_click() {u=location.href;t=document.title; window.open('http://www.facebook.com/sharer.php? » u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t), » 'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436'); return false;}</script>
<a href="http://www.facebook.com/share.php?u=<url>" onclick="return fbs_click()" target="_blank">Share on Facebook</a>

Facebook Share Partners (2007)

På Expressen hämtar den första delen av innehållet i en artikel. Och Expressen slarvar med meta-taggarna, åtminstone på recensionerna (där kommer endast genre med). (Dessutom slarvar de med texten just där – de hävdar att Lars Winnerbäcks nya skiva är smärtsam och vacker. Smärtsam håller jag med om.)

Description meta-taggen för Winnerbäck-recensionen är:

<meta name="Description" content="Universal ROCK" />

Expressen Källkod för Lars Winnerbäck - Daugava (2007-09-26)

Ändå blir resultatet:

Expressen: Dela på Facebook

Det verkar som den faktiskt analyserar innehållet på sidan, såväl som den tittar på metataggarna, för texten som kommer upp där finns bara i brödtexten på sidan.

<p class="brodtext1 indent"><br /><span style="margin-left: 15px;"/> I ”Mareld” sjöng <strong>Lars Winnerbäck</strong> att Dublin var farligt. Det är väl därför han drar dit. Trotsar sunt förnuft. Nu när ändå allt är uppfuckat och demonerna rider honom.

Ibid (Rad 2372 i källkoden)

På andra sidor tar den faktiskt meta name="Description", men inte just här där den var så dålig.
Känns som en smart lösning av Facebook, men jag förstår inte hur så jag letar vidare.

När jag googlade på parametrarna jag hittade att använda (t för sidtitel [som inte verkar fungera] och u för url) hittade jag en svensk blogg som använder Facebook-länkar. Där skickas också permalänken med, men antingen tar Facebook ingenting alls eller det andra stycket, vilket inte gör mig särskilt mycket klarare (då det andra stycket inte är uppmärkt på annat sätt än det första).

<p>Jag kanske har för höga krav på folk.<br />
På ett sätt, jag vet mycket väl att jag inte har höga på andra. </p>
<p>Men vad fan, jag kan väl inte rå för att jag är perfekt och aldrig gör några som helst misstag.<br />
När det kommer till vissa saker alltså. För jag gör misstag. Det gör jag verkligen.</p>

Ett eko i mängden Källkod för Archive for the ‘Filosofi’ Category (2007-08-17)

Jag testar på dagensskiva.com där Facebook hittar bilderna från vänsterspalten (naturligt, eftersom vi varken använder meta name="Description" eller har en smart källkodsordning då den spalten ligger först. Konstigare är dock att den hittar innehåll först vid dagensbok.com-puffen längst ner i vänsterspalten:

<dd class="text">Det är häpnadsväckande vilken oroande bild Johan Cullberg målar upp av psykiatrin i Sverige från 60-talet och framåt. Vi har ...</dd>

dagensskiva.com High on Fire "Death is this Communion" (2007-09-26)

Facebook hittar sex bilder, men inte rätt bild:

dagensskiva.com - Normal

Om jag vänder källkoden rätt (med Holy Grail-teknik) hittar Facebook innehållet, rätt bild (och bara en bild) men den tar texten från bonusinformationen (som också ligger före content):

dagensskiva.com - Omvänd

Om jag sedan lägger till meta name="Description" tar den rätt bild och rätt text:

dagensskiva.com - Omvänd med meta description

Om man tittar på de utökade instruktionerna finns det ännu fler meta-taggar att välja ut. Som till exempel bild och title:

<meta name="title" content="Smith hails 'unique' Wable legacy" />
<meta name="description" content="John Smith claims beautiful football is the main legacy of Akhil Wable's decade at the club. " />
<link rel="image_src" href="http://www.onjd.com/images/WableAFC205.jpg" />

Där finns även instruktioner för hur man får Facebook att känna igen olika mediatyper man vill dela.

Kära Swedbank

Postat: 2007-03-28 kl. 14.26

Käre användare

Vår bank följer regelbundet senaste prestatinerna inom kampen mot nätbedrägeri och vidtar förebyggande åtgärder i syftet att nå det bästa möjliga kundskyddet mot nätövergrepp. En grupp specialister på datasäkerhet upptäckte ett kritiskt fel i SSL-protokollet, på frund av vilket hackers kan få tillgång till Ditt konto.

Från och med i morgon ska systemet av kundkontoåtkomst genomgå till det nya SSL3-protokollet, vilket är det säkraste för tillfället. Kunder som använder browsers som inte stödjer SSL3 kan inte få tillgång till kontot genom Internet.

Du behöver att förnya din browser, våra specialister har utvecklat förnyelserna för alla browsertyper. Förnyelserna år befogade till detta brev. Du behöver helt enkelt starta programmodulen och systemet ska förnyas automatiskt.

Programmodulen ssl3.exe är befogad till detta brev.

Tack för stödet, vi ser fram emot ett gynnsamt samarbete

E-brev F&#246;rnya din browser omedelbart vad g&#228;ller SSL3-st&#246;d (2007-03-28)

Kära Swedbank

Jag inser ju att på frund av hackarnas senaste prestatiner så är ju övergrepp mot mig rätt vanliga. Tur då att ni datasäkerhetsspecialister på Swedbank är the bomb, så ni kan ordna att vi kunder får genomgå till det nya SSL3.

Men det jag funderar på är vilka Förnyelserna som fått befogenhet att förnya min webbläsare i år är? Har jag givit dem det? Jag är rätt nöjd med Safari, kan jag inte få behålla den? Förresten fungerar inte det braiga programmet ni skickade med. Kan ni vara vänliga att skicka ett nytt?

Mvh,
Kal Ström

Connection07

Postat: 2007-03-27 kl. 22.39

Jag spenderade dagen på Connection07 i Göteborg.

Bubblan och kraschen är historia, nu är vi i utbyggnadsfassen

Henrik Torstensson från Stardoll talade om utvecklingen, som han ser den.

  • Grundförutsättningar för utvecklingen av den nya webben är tre: Ändrade vanor > Billigare > Bättre
    • Ändrade vanor innebär bland annat att 1995 hade internet en räckvidd på 10 % och de använda nätet ~50 minuter om dagen. 2005 var räckvidden 60% och man spenderade ~110 minuter
    • Det är billigare att bygga tjänster nu med LAMP, billiga servrar och billigare bandbredd (90% billigare på [var det?] 10 år)
  • Utvecklingen står på tre ben: Information, underhållning och kommunikation
  • Henrik tror att uppkopplade klienter utanför webbläsaren är en stor möjlighet i framtida utveckling (som Joost)

Design för den mobila webben

Anna Grandt från 3 pratade om mobil utveckling och mycket om 3:s tjänster.

  • När 3 skulle lansera bestämde man sig för att inte prata om internet i mobilen, det var för belastat med WAP-upplevelsen – jag tycker det är ett misstag
  • De ville heller inte prata om Planet3 som en portal, också på grund av tidigare belastning
  • 3 vill inte bygga en walled garden, men vill samtidigt gärna tjäna pengar på sina tjänster
  • Don't shrink - re-think, om utveckling av mobila tjänster
  • Anna såg fem problem för den mobila webben: nytt medium, inga standarder, oklar prissättning, svår navigering och kontext
    • Nytt medium: Anna menade att det inte finns några motsvariga tjänster att jämföra med och att använda som referenser
    • Inga standarder: Olika webbläsare i olika telefoner, även inom samma tillverkare. De flesta med dåligt webbstandardstöd. Olika Java- eller Symbian OS-versioner för klientutveckling.
    • Prissättningen är oklar på den mobila webben. Precis som modemets tickande taxameter var en bromskloss för internet innan bredbandet är känslan av att det kan komma en stor räkning i slutet av månaden en bromskloss för den mobila webben. Därför är allt på Planet3 gratis, tills man köper en tjänst eller vara som kostar. Då ska den varans/tjänstens pris skrivas ut tydligt och enligt de avtal användarna har (Har musikpaket: Musiktjänsterna kostar 0 kr).
    • Svår navigering: Olika telefoner använder olika sätt att navigera med webbläsaren. Vänster och höger kan vara skrolla eller gå framåt bakåt i historiken. Andra funktioner kan också skilja sig.
  • Vet utvecklarna/produktcheferna vad kunden vill ha? Nej.
  • Vet kunderna vad kunden vill ha? Nej.
  • 3:s lösning är att testa prototyper och inte vara rädda att stänga en tjänst som inte fungerar
  • Orb är en tjänst som strömmar innehållet från din dator till mobilen, ompaketerat för mobil konsumtion (bilder, ljud, film)
  • MSN i mobilen har inte kannibaliserat SMS-trafiken trots att det skickats 600 000 meddelanden i tjänsten
  • Musiken är en viktig tjänst för 3
    • 3 har givit ut en artist som man tog fram med ett Idol-koncept (Encore). Encore har varit 2:a som högst på Digilistan, 3:a på totala singellistan. Då är endast försäljning från Planet3 medräknad. Försäljningen på svenska iTunes räknas in på Digilistan.
  • Jag funderar på hur utvecklingen av webbläsare som visar webben som den ser ut i en vanlig webbläsare påverkar utvecklingen (Nokia Web Browser, Nokias implementation av Webkit på Nnn-modellerna struntar helt i om det finns ett mobilt stylesheet, men den skalar om p-taggar för att passa skärmbredden. Safari i iPhone kommer med största sannolikhet göra samma sak.)

Design för dagens internet: Webbstandarder och tillgänglighet

Roger Johansson från NetRelations pratade om tillgänglighet och webbstandarder.

  • Roger använder en sunt förnuft-definition av tillgänglighet: Att göra det möjligt för alla att använda webben - oavsett webbläsare, operativsystem eller funktionshinder
  • Han gjorde poänger av att visa på de ekonomiska aspekterna av att stänga ute upp till 600 000 möjliga svenska kunder från en webbplats för att de har funktionshinder när det är helt onödigt. Vilken marknadschef vill inte utöka sin möjliga kundstock med 600 000 bara genom att bygga rätt.
    • Min kommentar: Diskussionen blir väldigt tydlig när man tar Mac-marknaden som exempel. Om man stänger ute dem mister man direkt 4% av sina möjliga kunder. Och om man tar omsättningen för ett företag och har en chans att öka den med 4% är det lätt att räkna hem en investering. Det är inte många åtgärder som kan ge en 4%-ig ökning direkt.
  • Exempel på illa byggda webbplatser: Apoteket, CSN och Ica
    • Om man går in till Apotekets startsida med Javascript avstängt får man en tom sida. Om man förstorar texten alls bryter den layouten helt.
    • CSN:s webbplats använder massor av spacer gifs som alla har alt-texten Typografisk luft vilka allihop läses upp av en textläsare som besöker sidan.
    • ICA fungerar inte heller utan Javascript påslaget

Case Study: Podradio.nu

Rasmus Sellberg från Daytona berättade om utvecklingen av Podradio.nu.

  • Rasmus berättade om Podradio.nu som en case study för hur Daytona arbetar med framkantsprojekt för att dels utbilda sig själva (Daytona University) och för att testa ny teknik för att vara redo för kunders behov
    • Jag tycker det låter som en efterhandskonstruktion att det var så planerat. Jag förstår att det är resultatet för Daytona, men jag tvivlar på att det var så planerat. Det lät inte så när det lannserades i alla fall. Men jag är imponerad om det var så.
  • Daytona har använt kunskapen när de utvecklade för Aktiespararna (webbplats med dess community-funktioner för en målgrupp på 55+) och Nokia (kampanjer för N73)
  • Snart kommer en ny version av Podradio.nu med Digg-funktioner, bättre personalisering och mer incitament att använda funktionerna - egoistisk rättvisa

Ge dig in i samtalet - Så påverkar webbtrenderna företag och organisationer

Webbrådgivaren Fredrik Wackå pratade om hur företag ska ta till sig utvecklingen av sociala sajter.

  • Fredrik höll dagens bästa anförande. Han blir bättre och bättre på det där.
  • En av de viktigaste punkter fick jag härifrån då Fredrik tog upp Edelman Trust Barometer
    • “a person like me” experienced a significant jump in credibility as a spokesperson in both the U.S. (22% in Jan '03 to 56% in Jan '05) and in Europe (33% in Jan '03 to 53% in Jan '05). Edelman Trust Barometer 2005
    • Global opinion leaders say their most credible source of information about a company is now “a person like me”, which has risen dramatically to surpass doctors and academic experts for the first time, according to the seventh annual Edelman Trust Barometer, a survey of nearly 2,000 opinion leaders in 11 countries. In the U.S., trust in “a person like me” increased from 20% in 2003 to 68% today. Opinion leaders also consider rank-and-file employees more credible spokespersons than corporate CEOs (42% vs. 28% in the U.S.). Edelman Trust Barometer 2006
    • “A person like me” is the most trusted spokesperson across the European Union, North America, and Latin America. In Asia, it is second to physicians. For the second consecutive year, “a person like me” or a peer is the most trusted spokesperson in the United States at 51%. A peer is tied with doctors as the most trusted messenger across the big three economies of Europe, at 45%. Edelman Trust Barometer 2007
  • Tre saker:
    1. Wisdom of crowds
    2. Förtroende
    3. Vi måste visa vad vi tillför

Personligen tyckte jag det var lite roligt att flera av talarna tog upp mig som exempel på saker. Och att jag dessutom sa till hela den församlade gruppen att jag även är en slackerdåre på jobbet. Jag diskuterade personligheter i en person och hur vi vill olika saker i olika situationer - att jag kan vara mitt privatjag även på jobbet och interaktionsdesigner på Happy User även en lördagmorgon hemma.

Andra bloggar om: Connection07

k-märkt går i ide

Postat: 2007-01-18 kl. 15.49

Idag och för en tid framöver går k-märkt i ide.

Vår jordplätt som vi odlat de här senaste åren ska bli industriområde och vi letar nya betesmarker. Så snart vår traktorserver får en ny plats att tröska på kommer vi tillbaka för att återigen skriva bara för vår egen skull.

Väl mötta på andra sidan.

Egoläsning i iPlay

Postat: 2006-11-27 kl. 23.02

Dagens artikel i Expressen om podtv (egentligen internet-tv i allmänhet),

Sajter som "Youtube" får tittarna att skippa tv:n för att i stället kolla på podcasts och amatörvideo.
Det visar en undersökning som gjorts åt tv-bolaget BBC.
43 procent av de som hade kollat på video på nätet eller på mobilen den senaste veckan uppgav att de därför också sett mindre på tv.
Enligt undersökningen tittar tre av fyra mer på nedladdad film än för ett år sedan.

fick mig att tänka på att jag skulle posta om att jag ju var med i månadens iPlay i en artikel av Rasmus Sellberg. Jag citerar för att spara:

Kal Ström på dagensskiva.com, en av de svenska podsändningspionjärerna, menar att det bästa med podmediet är att själv kunna välja när man vill ta del av innehållet.

- Jag missar ingenting, för det jag vill prenumerera på kommer fram till mig när det finns tillgängligt, säger Kal. Prenumerationsformen kommer slå igenom, det blir den gemensamma plattformen.

Har du några favoritprogram?

- Jag lyssnar mycket på podradio. Mina favoritprogram är Gillmor Gang, Voccine, TWiT och Spanarna. Jag tittar ibland på Happy Tree Friends och Strongbad Emails som pod-tv. Det är stor skillnad på konsumtion av pod-tv och poddradio. Poddradio lyssnar jag på medans jag gör något annat (går, springer, cyklar, färdas, arbetar). Poddtv måste jag koncentrera mig på.

iPlay Några röster om Pod-TV, s 74

Det är inte jag som stavade fel på podradio och pod-tv, det gjorde redigerarna åt mig. Och sen misslyckades de kapitalt med att få med fotografens namn. Särskilt olyckligt eftersom det var JNjr som tog bilden och jag försöker få dem att få någon sorts respekt för upphovsrätten, bland annat genom att vara tydlig med att fotografens namn skulle med (det är inte Rasmus fel heller, redigerarna igen).

Tyvärr redigerade Rasmus bort det bästa ur hans korta intervju med mig:

3. Kommer YouTube mfl (streamade program) att vinna över podtv (nedladdade program), eller kommer de att samexistera? Hur? Varför?

Prenumerationsformen kommer slå igenom, det blir den gemensamma plattformen.
Och då för allt egentligen, inte bara YouTube. Snarare även för SVT och andra niche-kanaler.

E-post Re: podd-tv (2006-10-11)

Det roligaste med hela intervjun var ju det där som ser ut som ett syftningsfel, men som i själva verket var lömskt uttänkt. Jag hoppades att någon skulle näpsa mig för det så kunde jag få skratta dem hånfullt i ansiktet när jag konstaterade hur många tittare YouTube har och att SVT, även om det är de största svenska tv-kanalerna, så är det bara en ynklig liten nisch i det stora internätet.

Och sen svarade jag faktiskt att jag inte tittar på podtv idag (även om jag ibland sett Happy Tree Friends och Strong Bad Emails). Den podtv jag sett mest frekvent var PC för allas irriterande IT-panel, men det har jag inte sett sen de klantarna sumpade sitt rss-flöde. Jag har inte orkat leta upp det igen. Och det sa jag heller inte i intervjun.

(Och dessutom är ju podradio även podtv, det är ju en förkortning av iPod och rundradio för bövelen.)

Ledare om fildelningen

Postat: 2006-10-26 kl. 19.01

Första domen mot en privatperson som delat musikfiler i Sverige ger eko på ledarredaktionerna i våra tidningar. (Enligt Ifpi hade mannen 13 000 filer utdelade, men han dömdes för fyra av dem - Roxette It Must Have Been Love, Eurythmics There Must Be an Angel, Mauro Scocco Sarah och Jakob Hellman Vara vänner - som alla är rätt dåliga exempel på de artister som inte klarar sig på grund av att deras musik laddas ned - kunde de inte lagt på några tusen på straffet för tråkig smak? Nästa gång borde han dela Gwen Stefanis Sound of Music-rökare istället.)

I söndags var det Expressen:

Det blev åttio dagsböter, igen. Mannen som häromdagen dömdes för att ha delat ut fyra låtar fick samma straff som tre småskaliga fildelare tidigare. 80 dagsböter är också vad exempelvis sexuellt ofredande och misshandel brukar ge. Den nya lagen tolkas alltså så: Att dela ett par filer är lika allvarligt som att upprepade gånger slå och sparka någon i huvudet.

Lagen skulle enligt Bodström sätta dit personer som "tjänar miljoner på brott". Det är bara det att ingen av de dömda tjänat en krona på verksamheten.

[...]

Det finns två möjliga vägar att gå. Antingen försöker man blockera själva infrastrukturen. Lyckas det mot förmodan stryper man ett enormt kulturutbud samt förstör möjliga affärsområden. Det vore betydligt rimligare att inse att människor kommer fortsätta fildela och att detta innebär enorma möjligheter. Icke-kommersiell fildelning släpps fri och film- och musikindustrin får klara den digitala omställningen utan statlig hjälp.

Expressen Legalisera fildelning (2006-10-22)

Copyriot kommenterar applåderande:

Fast det gäller att se till att fildelningsdebatten inte reduceras till en fråga om legalisering eller inte. Då riskerar fokus att vridas från sanktionsdirektiv och annat som händer just nu, och från det faktum att fildelningen kan vara fri även utan en formell legalisering. Ett självklart första steg vore att differentiera straffskalan, så att det görs klart att ringa upphovsrättsintrång inte motiverar de extraordinära tvångsmedel som det nu lobbas hårt för att få till stånd.

Ifpi svarar genom sitt husorgan Musikindustrin:

Utvecklingen av musiktjänster i olika former går otroligt snabbt just nu och att backa utvecklingen genom att tillåta brott mot upphovsrättslagen känns väldigt främmande och bakåtsträvande. För en levande svensk musikbransch behövs en tydlig och välfungerande upphovsrätt.

Idag var det DN. Karin Rebas refererar domen och kommenterar debatten på Internetdagarna där Oscar Swartz satt på ena sidan och Ifpi på andra:

Det blev straffet för den 44-årige boråsare som i förra veckan dömdes i tingsrätten för att ha gjort fyra upphovsrättsskyddade låtar tillgängliga på internet. Mannen riskerar nu att få betala sammanlagt 20 000 kronor i böter för att ha spridit 80-talshits som Jakob Hellmans "Vara vänner" och Mauro Scoccos "Sarah" till andra fildelare.

[...]

"Skivbolagen har inget existensberättigande längre," hävdade IT-debattören Oscar Swartz. Han vill förändra upphovsrätten radikalt, och förutspår att framtidens kultur kommer att skapas av ett myller av nya låtskrivare och filmmakare som använder sig av den digitala tekniken för att sprida sina verk.

[...]

Men det är också svårt att tro på den utopiska bilden av ett internet där alla är "kreatörer" och glatt delar med sig av sina alster. [...] Internet har gjort kulturutbudet bredare, roligare, mindre hitbundet - och vi är bara i början av utvecklingen.

Men mot den helt fria fildelningen talar att artister också i fortsättningen kommer att vilja leva på sina yrken. Det blir svårt utan en fungerande upphovsrättslagstiftning. Dessutom är Sverige bundet av internationella överenskommelser och kan därmed inte tillåta så kallad uppladdning av upphovsrättsskyddat material.

En pragmatisk mellanväg skulle kunna se ut så här: nedladdning tillåts, för privat bruk. Nöjesbranschen får sedan anpassa sig till den nya verkligheten och se till att bli bättre på att erbjuda filmer, låtar och tv-serier i format och till priser som kunderna vill ha.

[...]

De som tvivlar på att många skulle vara beredda att betala för någonting som är tillgängligt "gratis" på internet måste underskatta människors lättja. Visst är utbudet på nätet enormt. Men för den som är oinsatt är det inte helt enkelt att komma åt alla filmer, låtar och teveserier. Och många av de legala nedladdningstjänster som finns idag lider av besvärliga barnsjukdomar.

Jag tycker i och för sig att utvecklingen av nya singellistan tyder på att hitbundenheten också blivit värre på den digitala marknaden. Jag tror att huvudet växer i höjd, men blir samtidigt smalare samtidigt som svansen växer åt båda håll.

Men den viktigaste poängen finns i sista stycket som citeras. Jag har inte tid att leta filer på fildelningsnätverken. Det spelar ingen roll att jag slipper betala 2 kr, 10 kr eller 119 kr. Jag har inte tid krångla. Ge mig butiker som säljer mig varor på ett sätt som är lättillgängligt och utan praktiska hinder som drm-skador. AllofMP3.com har kommit närmast hittills. Och då tänker jag främst inte på priset.

Uppdatering (20.30)

Alf Svensson är på väg ut på korståg mot piraterna. Alf menar att om inte lagarna stärks kring skyddet mot piratkopieringen kommer Sverige gå under:

– För att svenska företag ska kunna marknadsföra sin spjutspetskompetens och värna om ”Varumärket Sverige” krävs en immaterialrätt som skyddar bland annat patent, varumärken och artisters verk, skriver Alf Svensson, numera riksdagsman för kd.

Han anser att det vore olyckligt om omvärlden började se Sverige som ett paradis för pirater. Därför tycker han att Sverige ska gå i spetsen för att stärka immaterial- och upphovsrätten, och då ta hänsyn till internet.

[...]

Han menar att piratkopiering av film inte bara skadar filmindustrin utan samhället i stort och han hävdar också att svensk ekonomi förlorar cirkar 770 miljoner kronor årligen. En utbredd kopiering av filmer och musik innebär enligt Alf Svensson en utarmning av kvalitetskulturen och ett hot mot mångfalden:
– Kvar blir bara skräp, pornografi och våld.

GooTube: Dårfinkarna 2

Postat: 2006-10-09 kl. 23.49

Via Björn Jeffery hör jag vad som väl kommer bli den mest diskuterade teknologi-storyn för oktober 2006: Google köper YouTube för $1,65 miljarder:

Google Inc. (NASDAQ: GOOG) announced today that it has agreed to acquire YouTube, the consumer media company for people to watch and share original videos through a Web experience, for $1.65 billion in a stock-for-stock transaction. Following the acquisition, YouTube will operate independently to preserve its successful brand and passionate community.

The acquisition combines one of the largest and fastest growing online video entertainment communities with Google's expertise in organizing information and creating new models for advertising on the Internet. The combined companies will focus on providing a better, more comprehensive experience for users interested in uploading, watching and sharing videos, and will offer new opportunities for professional content owners to distribute their work to reach a vast new audience.

Ska de lyckas göra YouTube lönsamt, med AdSense-modellen? Den stora frågan är väl om de kan göra det lagligt?

Google har ju fascinerat förr i och för sig, med framför allt sin framsynta syn på geografisk data (som väl är det närmaste sånt här proprietärt innehåll vi kommer i en egen Google-tjänst). Där licensierar de all satellitdata, men på ett sätt som ingen trodde de skulle innan de gjorde det. Kan de licensiera material på samma sätt för videomarknaden? Det är större pengar på spel, men om de kan hitta intäktsströmmar till innehållsleverantörerna så kan mycket hända.

Med köpet överbrygger de YouTubes avtal med Warner Music för båda sina videotjänster:

Warner Music Group Corp. (NYSE: WMG) and Google (NASDAQ: GOOG) today announced a strategic business relationship designed to give Google users the ability to stream on-demand WMG's extensive music video collection for free, through an ad-supported revenue sharing agreement, or to purchase videos online for download.

Det som är tråkigt med det är att de fortsätter boxa in Nordamerika och tillåter bara fri visning av Warners innehåll för kunder där. Det är inte att organisera världens information och göra den universellt tillgänglig.

Samtidigt gör de klart med ett avtal med världens näst största skivbolag, Sony BMG som går ut på samma sak:

SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT and Google (NASDAQ: GOOG) today announced a strategic business relationship designed to make the music company's expansive music video collection available for online streaming at no cost to users.

De ska finansiera verksamheten genom Adsense (texten finns i bägge pressmeddelandena med företagsnamnet utbytt):

WMG will be able to monetize its music video content online by leveraging Google's extensive advertiser network of hundreds of thousands of advertisers. WMG's music video catalog will be sponsored by Google advertisers, making it free to all users. The resulting generated advertising revenue will be shared by WMG and Google. Besides providing ad-supported content on Google Video, select WMG's music videos will immediately be available for purchase as downloads on Google Video for $1.99.

Och dessutom möjliggöra för användarna att använda musiken i egenproducerat material (eller hindra desamma från att göra just det; igen är texten i stort sett likadan med företagsnamnen utbytta):

SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT and Google will also work together to create a groundbreaking new service that will allow music fans to access user-created music video content featuring certain material from SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT's library of recorded music, while at the same time respecting the rights of artists and copyright holders.

Det är intressant att det är en unik ny tjänst, fast för båda två. Med skillnaden att med Warners innehåll finns avtalet redan med YouTube.

Frågor i sammanhanget? Är inte det här en roll-up, som Jason Calacanis dissade så hårt i senaste Gillmor Gang? Tycker Mark Cuban att Dårfinkarna är en bra film?

Billionaire investor and dot-com veteran Mark Cuban had harsh words on Thursday for YouTube, the online site that lets people share video clips, saying only a "moron" would purchase the wildly popular start-up.

Cuban, co-founder of HDNet and owner of the NBA's Dallas Mavericks, also said YouTube would eventually be "sued into oblivion" because of copyright violations.

It will be interesting to see what happens next and what happens in the copyright world. I still think Google Lawyers will be a busy, busy bunch. I dont think you can sue Google into oblivion, but as others have mentioned, if Google gets nailed one single time for copyright violation, there are going to be more shareholder lawsuits than doans has pills to go with the pile on copyright suits that follow. Think maybe how Google discloses what they perceive the copyright risk to be in the SEC filings might be an interesting read ?

Blog Maverick I still think Google is crazy :) (2006-10-09)

Jag är dock fortfarande inte så exalterad över tv på webben. Men visst. Om man tänker en kedja från webben, via en iTV/DVR till tv:n så kommer det förändra tv-mediet som vi känner det.

Uppdatering (2006-10-10)

Möjligheten för Google + YouTube är den långa svansen in effect:

The more of these assets it has across media markets, the greater economies of scope it can ultimately realize; the flipside of these scope economies is, of course, the more market power it can exert.

Bubblegeneration Deal Note: Google + YouTube (2006-10-09)

2590: Chris Anderson "The Long Tail"

Postat: 2006-10-02 kl. 23.10

Titel: The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More
Författare: Chris Anderson
ISBN: 1401302378
Förlag: Hyperion
Utgiven: 2006
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2006-08-15
BKTJD: 2590
Köpt: Amazon
Köp: Adlibris / Bokus / amazon.co.uk

Det Chris Andersons bok framför allt är, är tankeväckande. När Chris summerar boken i slutet får han ihop det till två imperativ:

  1. Gör allt tillgängligt
  2. Hjälp mig hitta det

Sen har han brutit ned det i nio regler för att bli en lyckosam aktör i den långa svansen:

  1. Flytta ditt sortiment långt in ... eller långt ut
  2. Låt dina kunder göra jobbet
  3. En distributionsform passar inte alla
  4. En produkt passar inte alla
  5. Ett pris passar inte alla
  6. Dela information
  7. Tänk "och." inte "eller."
  8. Lita på att marknaden kommer göra ditt jobb
  9. Förstå kraften av gratis

Jag har strukit under massor i boken och hundörat nertill dit jag vill återkomma. Snygga citat som:

Britannica doesn't have an entry on the Long Tail phenomenon (yet), but Wikipedia's entry is not only well written and thourough, it's also 1,500 words long (and none of it was written by me!).

[...]

When the tools of production are available to everyone, everyone becomes a producer.

The Long Tail, s 73 [min länk]

En av de viktigaste invändningarna man kan ha mot tanken på den långa svansen är om det är värt att producera någonting, då de stora vinnarna i den här modellen är de som aggregerar producerat material. Anderson påpekar att motiven att producera saker inte är desamma i huvudet (där hitsen finns) som i svansen. Han visar på producenter (författare, musiker) som tar produktionen i sina egna händer, eftersom det inte är värt att jaga sig in i den traditionella bok- eller skivbranschen. Istället gör man en liten insats och plockar de frukter som oändligt innehåll som driver köp nedåt längs svansen ger.

Barnes & Nobles vd konstaterar att de sålde 20 % fler unika böcker 2005 än vad de gjorde 2004 och han ser att utvecklingen kommer fortsätta: 'Over the next few years, the traditional definition of what a 'published book' is will have less meaning,' he says.. Och det är sant för allt fler branscher. Release early, release often är en tes i samma anda, en skiva är en skiva även om den aldrig tryckts på en plastdisk, en film är en film även om den bara finns på YouTube.

Det som riktigt vattnar i munnen är de inkomster som kommer från den del av svansen som inte traditionella butiker ens har. De boktitlar Amazon har som inte får plats i en stor fysisk bokaffär och hur stor andel av kunderna som köper enstaka verk från den delen. Samma sak för lokala videohökaren och Lovefilm, lokala skivhandlaren (i alla fall om det inte handlar om begagnat-marknaden) och iTunes, artiklar i Britannica och Wikipedia.

Minska kostnaderna för att erbjuda varor och tjänster

En av de viktigaste poängerna om man ska försöka använda svansen för att förstärka sin verksamhet är att kostnaderna för att ha varor och att skicka dem till konsument måste sänkas. Den allra bästa modellen är den som är helt och hållet lagrat i ettor och nollor, då är marginalkostnaden för produktion och distribution närmare 0 än något annat, men i andra branscher måste man göra vad man kan för att sänka sina kostnader. För att ta in ett mycket större utbud måste kostnaden per vara bli mindre.

Amazon rör sig i den riktningen, med både en print-on-demand-verksamhet där varorna bara finns digitalt tills de köps, vilket inte ger någon lagerhållningskostnad alls och stora möjligheter för ett enormt utbud. Chris blir alldeles till sig och tänker sig att man kanske en dag kan erbjuda alla böcker som någonsin givits ut och även om han blir lite för vattnig i munnen så är tanken svindlande. På samma sätt har Amazon även tillskansat sig en dvd-on-demand-tjänst så filmer skulle kunna hanteras på samma sätt, om bara filmbolagen moderniserade sig.

Men när man är där, med oändligt innehåll, är den viktigaste uppgiften att reda upp innehållet så kunderna inte drunknar i varor som inte passar dem (skräp) och istället hittar strået i höstacken med hjälp av filter. Och det är viktigt att påpeka att en mans skräp är en annans juvel.

Down there in the low-selling side of the curve, there are also products that just aren't very good. The challenge of filtering is to be able to tell one from the other. If you've got help – smart search engines, remommendations, or other filters – your odds of finding something just right for you is actually greater in the Tail. Best-sellers tend to appeal, at least superficially, to a broader range of taste. Niche products are meant to appeal strongly to a narrow set of tastes.

The Long Tail, s 119

En av hans viktigaste poänger, som de som tittar snabbt på teorin brukar avfärda den med, är att för att kunna ha en lång svans så måste man också ha ett huvud. För att det som har ett brett anslag och många köpare hjälper till att leda andra kunder neråt i svansen, med hjälp av köpvanor. A gillar X men också Y, kanske gillar även B Y? X måste då vara en produkt som har stort genomslag så både A och B når den, annars kan de aldrig hjälpa varandra nedåt.

For the recommendations industry, recommendations are a remarkably efficient form of marketing, allowing smaller films and less mainstream music to find an audicence. For consumers, the simplified choice that comes from following a good recommendation encourages exploration and can reawaken passions for music and film, potentially creating a far larger entertainment market overall.

The Long Tail, s 218

En fråga jag har haft i huvudet sedan jag läste Chris Andersons första artikel om den långa svansen i Wired, hösten 2004. Och det är hur ett land med liten kundbas kan dra nytta av svansen i stort. Finns det helt enkelt tillräckligt många för att en djup nische ska kunna löna sig att arbeta i? Och svaret tror jag blir kanske. Dels måste man tänka på den premissen att motivet att arbeta i en nische inte är detsamma som att arbeta med hits.

Folio Magazine intervjuar Chris och skriver:

In his Publishing 2.0 blog, Scott Karp made the observation that while Web 2.0 and the Long Tail Theory may democratize voice on the Web, it doesn’t redistribute revenue in a similar fashion. He says Google and Yahoo will probably continue to control most of the revenue with the remaining online players fighting over the crumbs. Karp writes, “When Google found a way to monetize the Long Tail through AdSense it became the ‘head’ of a new Long Tail. We shouldn’t mistake Long Tail economics to mean that everyone will get a share of the wealth.”

[...]

“Long Tail economics means that companies can make a lot of money off the tail but it doesn’t mean that the tail itself can make any money. This is of course why Web 2.0 Long Tail companies have only one strategy—get bought by the head. But unless this beast is going to eat its own tail, that strategy will work for a lucky few and the rest of the tail will toil on in service to the head’s profits.”

Folio Magazine The Long Tail (2006-08-25)

Och det är ju absolut en poäng. Att leva på svansen i svansen är antagligen inte möjligt för de allra flesta, men man kan ändå dra nytta av effekterna så att det som ändå görs lönar sig mer (och lönar sig kan betyda ganska många saker i det här fallet). För nischerna finns trots allt där ändå och fanns där ändå innan internets utbredning som bara gjort distributionen enklare. Ta svensk musik som exempel. Tidigare har marknaden varit ganska liten (Sverige är litet) men med hjälp av filtrering ner i svansen hittar musiken ut på fler sätt än tidigare. Ta till exempel utländska sajter som helt och hållet fokuserar på svensk musik, gärna på svenska, som It's a Trap, swedesplease eller Absolut Noise (som har Mattias Alkberg BD som favorit, utan att förstå svenska - go figure).

Konkretisera: Musikbranschen

För att konkretisera mina tankar har jag försökt applicera dem på vad olika aktörer i musikbranschen faktiskt ska göra för att dra nytta av den långa svansens effekter:

  • Banden behöver hjälpa sina fans att följa kunna dem och knyta sig till tjänster som CDBaby och kanske Snocap Mystore om inte de traditionella skivbolagens dörrar är öppna och man inte kan tänka sig att gå gratisvägen mot andra inkomstkällor.
  • Skivbolagen ska se till att sitt material finns tillgängligt. Sälj själva om kostnaden är liten, men låt inte den säljkanalen vara istället för någon annan bara för att vinsterna är större om försäljningen går den vägen. Den totala kakan är större än smulorna direkt. Se till att kom med i digitala butiker och att ni finns för distributörerna, även om det bara är en post i en databas. Kanske ska man till och med betala distributörerna för att lagerhålla ens varor? Amazon har en sån tjänst för mindre förlag och enskilda författare. Det är inte värt det för butiken att ha varorna tillgängliga om nischen är tillräckligt liten, men det är värt det för producenten eftersom en liten nische är fortfarande större än 0 och om man inte är tillgänglig finns man inte.
  • Distributörerna behöver knyta fler skivbolag till sig. Kanske ska de till och med agera aktivt för att hantera lösningen med att låta skivbolag betala för lagerhållning av deras material. Sälj direkt till en kundkrets som litar på dig, men inte istället för att finnas överallt.
  • Butikerna bör ta in allt eller åtminstone ha öppna kanaler till att kunna få tag i allt. (Nu senast köpte jag en skiva från CDON som påstods ha 2-4 dagars leveranstid, men nu 2-4 dagar senare har jag fått ett brev från dem där de skriver att de inte kan sätta något leveransdatum alls. Då hade det varit värt att ta fraktkostnaden från USA direkt och det är inte ett acceptabelt meddelande när jag redan betalt för varan. Pisses me off.) Butikerna bör också ta med både huvudet och svansen i sortimentet. Jag pratade om det här med Anders BerstenDotshop.se och han menade att han skulle döda sin butik om han även erbjöd huvudet i sin butik. Han menade att hans urval är det som gör att kunderna kommer till honom. Jag tror att han har fel, förutom att jag menar att han bör ha tillgång till huvudet, även om han inte gör ett särskilt stort nummer av det. Jag har många gånger dragit mig från att handla i en butik om jag ska ha en nische-produkt men också en hit-produkt samtidigt, då köper jag hellre i en butik som har båda. Och dessutom så finns det en hit/nische-funktion även längre ner i svansen.

    Det är till exempel en funktion av det som tas upp när Chris Anderson gästade Dr. Moira Gunn på Tech Nation för några veckor sedan, då han berättade om ett möte med Ecasts vd Robbie Vann-Adibé. Chris tog då upp ett företag som var ett av de som ledde honom in till idén att undersöka den långa svansen. Han tar även upp det i originalartikeln och i inledningen av boken:

    This book began with a quiz I got wrong. One of the things I do as the editor of Wired is give speeches about technology trends. Because I started my career in the science world and then learned economics at The Economist, I look for those trends first in hard data. And, fortunately enough, there has never been more data available. The secrets of twenty-first-century economics lie in the servers of the companies that are around us, from eBay to Wal-Mart. Although it's not always easy to get the raw numbers, the executives at those companies swim in that data every day and have a great intuitive feel for what's meaningful and what isn't. So the trick to trend-spotting is to ask them.

    Which is what I was doing in January 2004, in the offices of Robbie Vann-Adibé, the CEO of Ecast, a "digital jukebox" company. Digital jukeboxes are just like regular jukeboxes – a big enclosure with speakers and blinking lights, often found in bars – with the difference that rather than a hundred CDs, they have a broadband connection to the Internet and patrons can choose from thousands of tracks that are downloaded and stored on a local harddrive.

    During the course of our conversation, Vann-Adibé asked me to guess what percentage of the 10,000 albums available on the jukeboxes sold at least one track per quarter.

    I knew, of course, that Vann-Adibé was asking me a trick question. The normal answer would be 20 percent because of the 80/20 Rule, which experience tells us applies practically everywhere. That is: 20 percent of products account for 80 percent of sales (and usually 100 percent of the profits).

    But Vann-Adibé was in the digital content business, which is different. So I thought I'd go way out on a limb and venture that a whopping 50 percent of those 10,000 albums sold at least one track a quarter.

    Now, on the face of it, that's absurdly high. Half of the top 10,000 books in a typical book superstore don't sell once a quarter. Half of the top 10,000 CDs at Wal-Mart don't sell once a quarter; indeed, Wal-mart doesn't even carry half that many CDs. It's hard to think of any market where such a high fraction of such a large inventory sells. But my sense was that digital was different, so I took a chance on a big number.

    I was, needless to say, way, way off. The answer was 98 %

    "It's amazing, isn't it?" Vann-Adibé said. "Everyone gets that wrong." Even he had been stunned: As the company added more titles to its collections, far beyond the inventory of most record stores and into the world of niches and subcultures, they continued to sell. And the more the company added, the more they sold.

    The Long Tail, s 7-8

    En av de viktiga poängerna med ovanstående är att svansen finns oavsett var man sätter ner fingret i säljledet. I den nische som Anders försöker kapa åt sig, special music for special people (höhö), så har han hits och missar. Och filtrering är ett sätt att leda besökarna ner i de nischeförgreningar som blir i hans utbud också.

    På Webbstrategi.se skriver Robert Sahlin:

    Men det finns exempel på framgångsrika mindre aktörer som helt valt att rikta in sig på den långa svansen och inte saluför produkter som kan kategoriseras som storsäljare i branschen. Ett exempel är svenska Dotshop.se (läs gärna artikel i Internetworld nr. 7, 2006) som specialiserat sig på att distribuera musik från smalt nischade artister till återförsäljare och slutkunder. Vad som är den långa svansen kan givetvis diskuteras i det här fallet, då även Dotshop säkerligen har ett antal storsäljare och ett större antal lågvolymartiklar. Men sett ur ett branschperspektiv och det samlade musikutbudet kan nog Dotshops urval betraktas som den långa svansen (som viftar utan kropp).

    Jag skulle säga att Dotshop.se redan spelar under svansens spelregler. Anders själv är ett filter med vad han tar in, han arbetar för att ta in många (små) skivbolag under sitt paraply och blir glad när han får in ännu ett (bra skivbolag i och för sig, som med rätta gör honom glad), men kostnadsökningen för Dotshop.se när de tar in mer innehåll är mindre än vinsten de får genom att kunna erbjuda mer produkter.

  • Media borde bli bättre på att filtrera vidare. Vi på dagensskiva.com borde skriva om mer musik. Vi borde använda våra läsare mer och låta dem använda varandra. Vi borde länka mer till sånt som vi inte skriver om, men ändå vill visa på. Vi bör filtrera ner våra läsare så de hittar guldkornen i all bråten.

Fildelning

På Copyriot skriver Rasmus Fleischer om teorin och kommer bland annat fram till att Chris Anderson går ner sig i "content"-träsket:

Oförmögen att tänka i andra affärsmodeller än att ta betalt för information, diskuterar han vad det "rätta" priset för en ljudfil med musik ska vara, och verkar känna sig jätteradikal i sin plädering för att rättighetsindustrin borde sänka priset till 20 cent.

Copyriot Långsvansteorin (2006-09-28)

Jag tycker att just fildelningsbranschen är väldigt dålig på nischematerial, något som brukar vara ett av Piratbyråns huvudargument för fildelning (att nischerna finns att få tag i där alltså). Hitsen finns alltid tillgängliga, men missarna finns inte där då för få har ett incitament för att dela med sig av dem. Därför betalar jag gärna för att få tillgång till en marknad där allt material finns enkelt tillgängligt, istället för gratismaterial som finns sällan.

Sist

Sen borde jag kanske skriva något om att Martin Gelin och Emil Arvidsson (i senaste Sonic) tycker sig skrivit om den här idén länge utan att ha ett klatchigt namn på fenomenet. Men det lämnar jag därhän. (Jag påpekar ändå att Universal fortfarande är världens största skivbolag.) För det här blev långt och svamligt nog ändå.

Det viktigaste är ändå att boken är läsvärd, främst för att den väcker tankar.

Uppdatering (2006-10-10)

Bengt B har länkat den här texten från svenska uppslagsordet för den långa svansen. Det känns stort på något sätt. Jag har aldrig varit med i Wikipedia förut, vad jag vet.

Carl Sjogreen Nuggets

Postat: 2006-09-14 kl. 21.50

The Future of Web Apps avslutades idag i San Fransisco. De säljer konferensen med ord om utvecklingen av teknologi du kommer använda imorgon:

Discover how the web's most successful sites and applications were built, plus get expert practical advice from the best in the business on creating your own web app. Whether you're a developer, business owner or entrepreneur, join us for this exclusive two-day audience with the biggest names in web development.

Carson Workshop Summit The Future of Web Apps (2006-09)

Carl Sjogreen som arbetat med utvecklingen av Google Calendar pratade om utvecklingen av tjänsten och jag plockar godbitar:

1. Easy is the most important feature
- “simple things should be simple and complex things should be possible” ALan Kay, Disney
[...]

3. Visual design matters
“Great Design” it’s that ineffeable quality that certain incredibly successful product have that makes people fall in love with them desptie their flaws.” –Joel Spolsky
- great design = usability + visual joy
[...]

2592: John Battelle "The Search"

Postat: 2006-08-16 kl. 00.45

Titel: The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture
Författare: John Battelle
ISBN: 1591840880
Förlag: Portfolio
Utgiven: 2005
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, Örebro, 2006-07-12
BKTJD: 2592
Köpt: Amazon
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

FN frågade mig om varför jag läste The Search, lite omformulerat - eller åtminstone hur jag tolkade frågan, om det var för business or pleasure. Jag hade inget bra svar då, men jag tänkte på det när jag läste färdigt boken.

Sök har förändrat mitt liv (jag skrev först våra liv, men det lät rakare när jag siktade på mig själv). Googles devis organisera världens information och göra den tillgänglig och användbar överallt är något mycket större än Google.

Möjligheten att finna kunskap ökar vår kunskap. Möjligheten att strunta i kunskap, förutom i indexerad form, eftersom vi kan hitta den igen ger oss möjligheter att få plats med mer (indexerad) kunskap.

Var fjärde sökning är en ny sökning, skrev Googles vd Eric Schmidt i Financial Times i våras. Så det är inte bara gammal kunskap som aggregeras i sökmotorerna. Även om grundmaterialet måste finnas någonstans i världen för att man ska kunna göra något av den.

Därför behöver jag förstå sök. Hur det fungerar och varför. Google är ledstjärnan och en ny typ av företag, säger hajpen, även om brödsmulorna från pengaspåret säger att Google bara är ett annonsföretag. Men de är också mer än så. De är innovations- och kunskapsdrivna och ändå pragmatiska.

De har dessutom tidsåldern i sin hand. Google publicerar sin zeitgeist varje år (och mer däremellan), men de består också precis av det kulturella klimatet av vår era. Det är vad Google indexerar. Allt Google gör betraktas dessutom som en nyhet, även om andra gjort precis det där nya som Google precis lanserat. Om Sergey Brin och Larry Page kivas om vem som ska ha en hängmatta i Googles nya Boeing 767 blir det en story i Wallstreet Journal.

Battelle sätter dessutom fingret på att faktumet att David Filo och Jerry Yang startade Yahoo! som en länkkatalog ger avtryck i hela deras verksamhet, ända till Kevin Sites värv i Yahoo!:s mantel contra Googles ursprung i en matematisk formel som gör hela skillnaden för vilka sajter de är. Och det ger världens mest besökta webbplats (nej, Myspace är bara större än Yahoo! Mail) samt världens mest använda sökmotor.

Allt detta behöver förhållas till, både för business och pleasure.

Och för sitt större grepp är The Search värd att läsa, även när tidens tand fräter på en av de snabbast utvecklande marknaderna som finns.

Jacob Nielsen om den långa svansen av sidvisningar

Postat: 2006-08-15 kl. 19.44

It's now clear that we have a drooping tail: the site simply doesn't have enough content to supply the predicted demand at the low end.

[...]

So, what would happen if our sample site could wag its traffic tail up to the straight line representing the traffic potential the theory predicts?
In my analysis, current traffic with 1,000 pages was 2.6 M pageviews over an 8-week period. With 260,000 pages, the site could expect traffic to increase to 4.8 M pageviews over the same period. [...]

Now, if we extend the 8-week period to a full year, the total traffic would almost double -- from 16.9 M to 32.2 M pageviews -- giving each new page an average of 58 views.

[...] In the long term, non-search advertising's value will drop to 0.1 cents or less per page.

So, at the expected long-term value of 0.1 cents per view, 58 pageviews have a value of about 6 cents. If we assume the new pages can attract traffic for five years, and then discount future cash flow by 10% per year, the present value of each new page is 24 cents.

Not much. But we're expecting to add 259,000 pages, so the total value would be $62,000.

[C]ould the site create 259,000 new pages for $62K? Obviously not[.] The only feasible approach is that chosen by many sites these days: to con users into contributing content for free.

Delen av mig som inte gillar Jacob Nielsen tycker det låter som han pratar om spam, men ändå.

Viggo om upphovsrätten

Postat: 2006-06-16 kl. 10.51

För mig som publicist är upphovsrätten lika helig som äganderätten. I grunden är de två samma sak. Jag förstår att Ohly tummar på den. Han är ju socialist. Men att Reinfeldt funderar på samma sak är minst sagt chockerande.

Amazon och one-click-shopping

Postat: 2006-05-24 kl. 16.45

En av de sjukaste patenten i internetvärlden kanske kommer rivas upp, enligt CNN. Det är Amazons patent på one click-shopping, där kunderna kan spara sina kunduppgifter hos butiken och därefter ha möjligheten att köpa varor direkt utan att behöva fylla i några uppgifter om var varorna ska skickas och hur de ska betalas, som återigen är i blickfånget:

Online retailer Amazon.com faces the possibility of no longer having the rights to its "one-click" shopping feature now that it faces a re-examination of its original patent, according to a report published Thursday.

[...]

The "one-click" feature, which allows customers to shop without having to enter their shipping and billing information every time they make a purchase, is said to have "substantial new question of patentability," a patent examiner told the paper.

Amazon har tidigare stämt och vunnit mot Barnes and Noble i ämnet. Men nu är det alltså patentet i sig som ifrågasätts. Jag funderar på hur till exempel Apple fått igenom att använda det i sina butiker? Minns jag fel om jag har för mig att Jeff Bezos satt i Apples styrelse ett tag?

Hur som helst känns det som ännu ett galet patent som behöver rivas upp. Tur att vi inte behöver bry oss om det för svenska butiker. Eller behöver vi det?

Mobilt internet är demokrati och det ökar vår kunskapsnivå

Postat: 2006-05-23 kl. 22.33

På bussen på väg till Stansted i måndags passade jag på att läsa en artikel från Googles vd Eric Smidt om mobilt internet som publicerades i måndagens Financial Times.

Huvudbudskapet i artikeln är att det är mobilt internet som kommer få världens kunskap att sprida sig till alla världens hörn. Jag tror han har rätt, men mest för att all utveckling kommer röra sig däråt. Varför lägga kablar när man inte behöver? (Trots Debatt om Det trådlösa samhället.)

Istället var det uppgiften om att var tredje fjärde sökning på Google, som hanterar 91 miljoner sökningar om dagen (enligt Search Engine Watch), är en ny sökning som aldrig använts förut:

The extent of human ingenuity was brought home to me recently when I discovered that about one-quarter of all searches carried out on Google are new. This astonishing statistic demonstrates that far from "dumbing down" our intelligence, as some claim, the internet is feeding people's curiosity - encouraging them to ask new questions and to expand the boundaries of their knowledge.

Financial Times Let more of the world access the web (2006-05-22)

PC för alla:s IT-panel: Bygg ut

Postat: 2006-05-09 kl. 22.59

När man vill väcka sina livsandar kan man ibland behöva något att uppröras över. Ett tips är PC för allas IT-panel som får kommentera samtiden i ett videopodradioprogram.

Jag har roats och oroats av programmet tidigare, men det senaste från femte maj slog rekord. Första ämnet som avhandlas var internetcensur. Pernilla Widér från Nätverk & Kommunikation inleder med bravur:

Jag tycker man gör det lite lätt för sig när man pratar om åsiktsfrihet, för det är ju jättefint. Men man måste ju skilja på åsiktsfrihet och att visa sånt som är rent brottsligt, eller rent av uppviglande.

PC för alla IT-panelen 5 maj 2006 (2006-05-05)

Hon säger också det där med jättefint med en ironisk skakning på kroppen, så hon får lite extra obehaglig touch på uttalandet. Tycker hon inte ens att åsiktsfrihet är bra, på riktigt?

Man blir ju lite sugen på att föreslå att Pernilla ska flytta till Kina, där gillar de också censur av Internet. Där har de dessutom sköna brandväggar och annat som hennes tidning gillar. Hon har nu naturligtvis ingen som helst koll på hur det fungerar i resten av mediavärlden och antar på fullt allvar att allt som kommer ut förhandscensureras. Hon tar till exempel upp exemplet filmcensur som det självklara exemplet på att censur redan används och är helt OK. Det hon inte förstår i sammanhanget är ju att det bara är om film ska visas på biografer som film behöver förhandsgranskas och godkännas av Statens biografbyrå. Hon nämner inte att biograffilm också är den enda mediet i Sverige som får förhandsgranskas av staten över huvud taget.

Efter tre minuter och en helt oavslutad diskussion så byter de raskt ämne och griper in på ämnet Linux. Programledaren Petter Ahmstedt ställer frågan Är det värdelöst så till vida att vanliga användare aldrig kommer ta sig till det. En inte alls ledande fråga kan man tycka, men Fredrik Granlund från PC för alla drar det ett steg till. Han konstaterar helt enkelt att Linux är dynga och fortsätter så småningom med att beskriva det som bara skräp.

Höjden på diskussionen är löjeväckande och till och med försvararna lyckas inte ta någon slags höjd för tanken när de diskuterar, något ämne. Ingen nämner till exempel att vanliga användare använder Linux varje dag. Många gångar om dessutom. Frågan är om de inte använder flera Linux-maskiner per dag än de använder Mac OS eller Windows-maskiner.

Andelen av webbplatser som drivs av webbservern Apache är 64,76 %, enligt Netcraft.

Den senaste statistiken för användningen av sökmotorer (från november 2005) som jag hittar vid en snabb sökning säger att 46,3 % av alla sökningar görs på Google. Yahoo! används vid 23,4 % av sökningarna. Google använder en egen Linux-version och Yahoo! använder Free BSD. Webben är en plattform och den står på Linux. Har du testat att använda Linux frågar Fredrik Granlund, som tidigare i programmet erkänt (tror jag) att han oftast inte brukar kunna ladda webbsidor eller söka på nätet (det måste varit det han sa), retoriskt. Jag tror att alla datorlitterata människor borde svara Ja på den frågan. Och dessutom tillägga: Varje dag.

Uppdatering (2006-05-10)

Det var en artikel i Computer Sweden idag som Pernilla nog skulle gilla:

Allt fler förtryckar stater utnyttjar möjligheterna att censurera information på internet och västerländska företag ställer upp med tekniken, enligt en rapport från Reportrar utan gränser.

Computer Sweden Censur på nätet vanligare (2006-05-10)

Uppdatering (2006-05-15)

Eller också kan man säga som Per Svensson i senaste Filosofiska rummet:

Det kan inte finnas för mycket information. Det kan inte finnas för mycket frihet i världen. Ju större utbud det finns, av information, ju större är den potentiella friheten. Om det finns något det finns underskott av i världen så är det frihet. Frihet är alltid det högsta goda. Ju mer information, ju fler uppgifter det finns, ju fler val det finns, desto bättre.

SR Filosofiska rummet Varför (2006-05-14)

2598: Peter Morville "Ambient Findability"

Postat: 2006-05-07 kl. 22.22

Titel: Ambient Findability: What We Find Changes Who We Become
Författare: Peter Morville
ISBN: 0596007655
Förlag: O'Reilly Media
Utgiven: 2005
Format: Häftad
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2006-04-22
BKTJD: 2598
Köpt: Amazon
Köp: Adlibris / Bokus / amazon.co.uk

Ambient Findability fokuserar på hur vi hittar till saker och hur vi förstår det vi hittar. Peter Morville har ett teoretiskt perspektiv och försöker bygga upp hur vi hittar från många vinklar.

I förordet listar han kapitlen, vad de handlar om och listar dessutom lämpliga sökord/nyckelord för kapitlen:

Chapter 1, Lost and found
Explains findability and findable objects with definitions, examples, and stories. Explores the value and values of ambient findability. Keywords: Treo, GPS, RFID, Long Tail.
Chapter 2, A Brief History of Wayfinding
Connects animal and human navigation in natural and built environments to transmedia wayfinding in the 21st century. Keywords: Turtles, Labyrinths, Maps, Myst, Metaphor.
Chapter 3, Information Interaction
Exposes the long now of information-seeking behavior through the hard lens of evolutionary psychology. Keywords: Power Laws, Relevance, False Drops, Gossip.
Chapter 4, Intertwingled
Explores findability, findable objects, and wayfinding at the wavefront of ubiquitous computing and corporal convergence. Keywords: Ingestibles, Everyware, Privacy.
Chapter 5, Push and Pull
Describes how findability and the Web are transforming the marketplace and reshaping the rules of marketing. Keywords: Bananas, Spam, Search Costs, Personalization.
Chapter 6, The Sociosemantic Web
Bridges the gap between social software and the Semantic Web by placing ontologies, taxonomies, and folksonomies into context. Keywords: Tags, Popularity, Authority.
Chapter 7, Inspired Decisions
Concludes with a safari through the tangled hierarchies of artificial intelligence, irrational decision making, and human behavior. Keywords: Mazes, Memory, Neocortex, Colour.

Ett centralt tema är Mooer's Law som säger:

An information retrieval system will tend not to be used whenever it is more painful and troublesome for a customer to have information than for him not to have it.

Peter Morville Ambient Findability, s 44

Morville förklarar också att Mooer inte bara, om alls, pratar om användbarhet. Istället citerar han honom mer (citatet är kortare i boken):

In the building and planning of our informtation handling and retrievig systems, we have tended to believe implicitly, and to assume throughout our writings, that having information easily available was always a good thing, and that all people with access to an information system would want to use the system to get the information. It is now my suggestion that many people may not want information, and they will avoid using a system precisely because it gives them information.
Having information is painful and troublesome. We all have experienced this. If you have information, you must first read it, which is not always easy. You must then try to understand it. To do this, you may have to think about it. The information may require that you make decisions about it or other informtation. The decisions require may require actions in the way of a troublesome program of work, or trips, or painful interviews. Understanding information may show that your work was wrong, or that your boss was wrong, or may show that your work was needless. Having informtation, you must be careful not to lose it. If nothing else, information piles up on your desk--unread. It is a nuisance to have it come to you. It is unformfortable to have to do anything about it. Finally, if you do try to use the information properly, you may be accused of puttering instead of working. Then in the end, the incorporation of the information into the work you do often may not be noticed or appreciated. Work saved is seldom recognized. Work done--even in duplicate--is well paid and rewarded.

Thus not having and not using information can often lead to less trouble and pain than having and using it.

Fundamentals of information science Mooer's Law

Det mest intressanta kapitlet är The Sociosemantic Web. Det handlar mycket om metadata och ontologier, taxonomier, folksonomier och när jag läste det tyckte jag det här var extra smart (nu glömmer jag varför eller vad jag tänkte apropå det, kanske kommer fram så småningom):

Despite this revolution at the document core, we should not focus solely on the center, for as one might expect of a boundary object, there's serious action at the edges. We're talking about the blurring at the borders between data and metadata, a phenomenon with great relevance to findability. As usual, Mr. Weinberger is on top of this trend. He writes:

There used to be a difference between data and metadata. Data was the suitcase and metadata was the name tag on it....Data was the contents of the book and metadata was the Dewey Decimal number on its spine....[Now], all data is metadata....Data is all surface and no insides. It's all handles and no suitcase. It's a folder whose content is just another label. It's all sticker and no bumber.

David Weinberger The End of Data? (2004-10-15)
Ambient Findability s 149

Sen är jag inte helt nöjd med boken. Jag tycker han beskriver mycket utan att komma särskilt mycket framåt. Jag läser för mycket bloggar helt enkelt. Mångt och mycket känns som skåpmat.

Fast med det sagt så är det också intressant. De här frågorna kommer bara bli mer viktiga, inte mindre.

Saker som växer

Postat: 2006-04-28 kl. 09.03

Jonas sade:
27 april, 2006 kl.22:46
Men är ni seriösa ? Vilken person med sina sunda vätskor i behåll skulle vilja se en jävla planta växa för 34:50? herrejävlar…

Patrick sade:
27 april, 2006 kl.22:49
Givetvis är vi seriösa, Jonas. Det här så blodigt allvar det bara kan bli…

Belopp: 34,50 SEK
Datum: 2006-04-28 08:55:07
Payson ref: xxxxxx
Paysongaranti: Nej: 0,00 SEK
Beskrivning/Vara: Saker som växer
Totalt belopp: 34,50 SEK
Mottagarens/Säljarens namn: Patrick Strang

Payson Kvitto på genomförd transaktion (2006-04-28)

2600: Urban Lindstedt & Christer Pettersson "Sökmotormarknadsföring"

Postat: 2006-04-05 kl. 20.57

Titel: Sökmotormarknadsföring: Så får du fler besökare och kunder via sökmotorerna
Författare: Urban Lindstedt & Christer Pettersson
ISBN: 9197606200
Förlag: No Digit Media
Utgiven: 2006
Format: Häftad
Utläst (var, datum): På tåget från Sthlm, 2006-03-31
BKTJD: #2600
Köpt: Direkt
Köp: Adlibris / Bokus

Ärligt talat känns Sökmotormarknadsföring lite tunn. 140 sidor och dessutom flera omtag i kapitlen för nästan 400 spänn (nästan hälften på Adlibris). Det som är bra med den är att det är en bok om sökmotoroptimering/-marknadsföring på svenska. Jag kan mycket väl tänka mig att skicka den vidare till en kund som är nyfiken, som introduktion. Men den räcker inte till så mycket mer, vilket kanske är meningen. Oavsett vilket känns det som alldeles för lite.

För läsare som följer bloggar om internetutveckling med åtminstone ett halvt öga är det välbekanta teman som gås igenom om sökmotoroptimering. Det finns snabbare sätt att ta till sig samma tankar, som Roger Johansson:s inlägg från för några månader sen.

Det som gav mig mest var genomgången av hur sökordsmarknadsföringen hos Google, Yahoo! och Eniro fungerar. Det är en sån där grej som jag tänkt att ta reda på så många gånger, men aldrig orkat. Det kapitlet kommer jag gå tillbaka till, även om inte det heller var mer än grundläggande.

(Borde inte boken dyka upp när jag söker på sökmotormarknadsföring på Google förresten? Jo, det borde den. Åtminstone som sponsrad länk.)

(Dessutom. Har man tid är det bättre att följa Uppkopplat och Internetbrus istället.)

CSS Naked Day

Postat: 2006-04-05 kl. 15.55

What happened to the design?

To know more about why styles are disabled on this website visit the
Annual CSS Naked Day website for more information.

CSS Naked Day (2006-04-05)

Marknadsför du dig? Not 2.0

Postat: 2006-03-21 kl. 18.56

Skön oneliner från Tim O'Reilly i en paneldiskussion om Open Source och Web 2.0 med Mitchell Baker (Mozilla) och Jonathan Schwartz (Sun):

If you have to advertise it, it probably isn't Web 2.0.

IT Conversations Web 2.0: Can Open Source Stay Open? (2005-10-06)

Pseudonymer, identiteter, synonymer

Postat: 2006-02-14 kl. 11.15

Två kommentarer om inlägg på dagensskiva.com:s forum på sistone. Alf:s är roligast. På b-sidan till Manchester Man sjunger han om en popestet som Kopplar upp och börjar skriva under pseudonym på dagensskiva. Den andra är Ronnie Sandahl som passar på att ge en känga åt forumskribenterna i samband med att han dissar Nöjesguiden:

Nu är i stället tidningens främsta dragplåster en Carl Reinholdtzon-Brynolfsson. Han inledde sin karriär med att beställa en gonzo-text från Hobbex som han sedan dess endast har brytt sig om att byta rubrik på.

Hade han inte haft Nöjesguiden som forum hade han antagligen varit ännu en i raden som skriver bittra inlägg under pseudonym på dagensskiva.com.

Där frodas den sortens bitterhet som biter hål.
Han skulle trivas där.

Aftonbladet Jag vill dansa på Nöjesguidens grav (2006-02-09)

Jag reflekterar över diskussionen om pseudonymer. Ingen av dem skriver det rakt ut, men nästan. Om anonymitet och feghet och jadajada.

Det är en missuppfattning att en pseudonym på nätet är anonym. Det är en identitet, precis som de identiteter du och jag visar upp varje dag när vi går upp, går till jobbet, går ut på krogen, träffar vänner, är alldeles ensamma. Alla situationer har roller vi spelar på olika sätt. En onlineroll har förväntningar på hur han/hon själv beter sig, hur andra förväntar sig att han/hon ska bete sig och ett rykte att tänka på. Många identiteter online behålls under flera år och är det främsta gränssnittet i många relationer mellan människor. Det är inte anonymt. Det är inte fegt. Det är bara inte som vanligt.

Ronnie hade en identitet när han gästrecenserade på dagensskiva.com, en helt annan som krönikör på Aftonbladet och med största säkerhet en helt annan hemmavid.

Alf spelar en roll som artist, en som privatperson och säkert en annan som textförfattare.

Jag spelar en roll som bloggare, en som dagensskiva-skribent, en som interaktionsdesigner, en som podcast:are, en som forumführer. Det är inget konstigt. Det är bara som vanligt.

En onlinepseudonym är inte anonym.

iWeb 1.0

Postat: 2006-02-08 kl. 17.30

Jag har fått hem och installerat iLife '06 nu och känner mig tvungen att skriva av mig mitt första intryck av iWeb 1.0.

Programmet ser smäckert och smidigt ut och grundfunktionen är bra. De har byggt en html-editor som om det vore ett publiceringssystem där innehåll kopplas ihop och länkas smart mellan sig. Det riktigt smarta är att det inte behövs någon databas i server-delen eftersom allt sköts på lokal nivå och läggs upp som statiska filer, allt kopplat och fint med bilder, multimedia-innehåll och rss-flöden (med enclosures naturligtvis).

html

Men där slutar alla positiva intryck för programmet. Koden som produceras för webbsidorna är patetiskt dålig. Inte ens stycken är uppmärkta semantiskt. Rubriker är div-taggar med style-attribut i koden. Inget stylesheet är lyft utanför sidan, trots att det är ju precis så som programmet borde fungera med tanke på ovan. Det brukar talas om classitits och divitis i putslustiga webbstandardevangelist-kretsar, det här är inga sådana sjukdomar. Det här är pesten.

ftp

Integration med .Mac är fint och bra. Det är självklart att de gör en enkel koppling för att publicera sidor i deras egen nättjänst, men det är inte alls lika ok att de inte gör en sådan koppling för ftp också. Du kan publicera sajten till en mapp på hårddisken och därefter skicka upp filerna på en server, men varför ska jag behöva göra det? En ftp-klient hade varit så enkelt att bygga in. Det här är bara dumt.

Pinsamt Apple. Det open source-tillverkare av bloggprogramvaror gör i sömnen klarar de inte av på arbetstid. Jag kommer inte öppna programmet igen förrän det kommit en uppdatering som lovar bättre kod.

Istället

RapidWeaver är det iWeb 1.0 inte är. Apple borde köpt det programmet istället för att misslyckas med att göra ett eget program. Snygg miljö, snygga sidor som har snygg kod. Lägg på de positiva funktioner som iWeb har så skulle det vara ett fint alternativ för mindre företag att hantera sin webbplats på.

RapidWeavers webbplats är naturligtvis byggd med RapidWeaver och publiceras som validerande XHTML 1.0 Strict. Snyggt.

Kalender 2.0

Postat: 2006-01-03 kl. 09.46

Jag behöver ett kalenderverktyg till jobbet och tittar på lösningar på webben. Jag skulle allra helst vilja använda Basecamp, men där är det just kalenderdelen som saknas. (Duh. It's not a calendar stupid.)

De jag tittat på hittills är CalenderHub, Hipcal, Eventsniper, Planzo, Dotmac.

Vad jag vill ha är en kalender vi kan dela på på jobbet. Alltså, en kalender för mig och en för OA med gruppfunktionalitet så vi kan se vad den andre gör. Jag vill kunna administrera den via webben och synka den till telefonen. Det kan gärna få gå via iCal eller Mozilla Sunbird. (Jo, jag vet. Jag vill ha Exchange utan att ha Exchange. Hula?)

CalenderHub

CalenderHub är på tok för långsamt i demoversionen. Ganska mycket funktioner. Man kan dela kalendrar med grupper och publikt. Kan använda flera kalendrar för olika ändamål. Man kan importera till iCal (och därefter till mobiltelefonen), men om jag gör en ändring och exporterar igen lägger den till alla uppgifter som dublett.

  • Ajax-redigering med dra-och-släpp
  • Import/Export

Hipcal

Hipcal har det bästa gränssnittet, men ingen synkning med externa kalenderverktyg. På sin blogg säger de dock att det är på gång (till iCal). Här finns också kontakthantering (Claes!) och skön integrering av gruppkalendrar.

Men vad är affärsmodellen? Det kostar inte pengar att skaffa ett konto. De har Yahoo!-annonser och en Firefox-affliate-knapp. Men ...

  • Ajax-redigering ingen dra-och-släpp (jag är inte säker på att det är dåligt)

EventSniper

Är på tok för enkel. Ingen funktionalitet förutom enkel synkronisering med iCal. Eller rättare sagt - prenumeration i iCal.

  • Ajax-redigering
  • Men just inget mer

Planzo

Ser rätt trist ut, men funkar rätt OK som en onlinekalender. Går inte att synka med någonting, men kan delas med andra. De har liksom snott ihop utseendet från Google och Yahoo!. Tråkigt så klockorna stannar.

Dotmac

Problemet med allihop är att det inte finns någon synkning åt andra hållet. Kanske är .Mac lösningen? Jag kan se min kalender via webben. Jag kan prenumerera på andras. Dessutom får jag en del annat på köpet, som backup och sånt. Men det är ingen bra lösning cross platform. Vad det verkar går det inte att redigera kalendern online, vilket är helt värdelöst.

Men för min kollega som inte kör Mac (primärt) är det inte ett särskilt bra alternativ.

Otestade

Goowy, eftersom jag inte kan komma åt något test. De erbjuder kontakter, kalendrar med mera på en Flash-plattform. Men jag är osäker på hur det funkar. Jag vill testa! ($20 per år). Verkar vara för hårt fokuserad på e-post.

Trumba verkar avancerat, men kräver W2K för att synka. Beige.

Kiko verkar ha försvunnit från webbens yta.

Du attraheras av de dem som stöter bort dig

Postat: 2005-12-12 kl. 23.39

Nja, inte riktigt så, men nästan:

Now the fundamental law of the Internet seems to be the more you send them away the more they come back. It's why link-filled blogs do better than introverts. It may seem counter-intuitive -- it's the new intuition, the new way of thinking. The Internet kicks your ass until you get it. It's called linking and it works.

People come back to places that send them away. Memorize that one.

This came up in a back-and-forth with Jakob Nielsen in 1999. The duality of the Internet. The dark side sees eyeballs and user-generated content. The light side sends them away, trusting that they'll come back. The beauty of it is that the light side works and the dark side doesn't. This is where the optimism of web people comes from. We called it Web Energy in the early days, and it's still with us today.

Scripting News How to make money on the Internet version 3 [via Torstensson] (2005-12-12)

Webbenergi. Det är vackert.

Uppdatering (2005-12-13)

Det är Ola som messerschmittar om rubriken. Kanske borde byta den till ett cheesy kärlekscitat istället: If you love someone, let them go. If they come back they’re yours. If they don’t, they never were ...?

Tv på webben, webben på tv

Postat: 2005-12-06 kl. 12.45

Roger Johansson har nyligen gått igenom saker att tänka på när man utvecklar för itv. En intressant artikel i sig, särskilt delen om pixlar - det hade jag verkligen ingen aning om:

Basically these are web applications displayed on a television set by a set-top-box running a custom browser based on Mozilla. Considering how hard it was to find information on accessibility and usability in the context of interactive TV, I’d like to share some of what I have found to help others that may be looking for this kind of information.

[...]

Rectangular pixels: TV pixels are rectangular (wider than they are tall), not square like those on a computer screen.

Men det jag funderar mest kring är den psykologiska förändringen från passiv tittare till aktiv användare.

Idag läste jag Jacob Nielsen:s senaste nyhetsbrev om video på webben:

In 1997, I wrote an analysis of TV vs. computers that still holds: broadcast TV is a medium for relaxation, where the "user" sits back and becomes immersed in whatever the program directors decided to air. In fact, TV users are usually called "viewers," emphasizing their passive mode of engagement. In contrast, computer users sit forward and drive their own experience through a continuous set of choices and clicks.

Jacob Nielsen's Alertbox Talkin-Head Video Is Boring Online (2005-12-05)

Nielsen skriver främst om att video fungerar annorlunda på webben, vi har ett kortare uppmärksamhetstid och därför fungerar en reporter som rapporterar i halvbild sämre om videon presenteras på en webbsida (även om man kanske kan ifrågasätta hans analys en aning, spelar det någon roll om vi tittar på reportern i slutet av inslaget om vi hör vad han säger?). Jag tänker på det tvärtom istället.

Hur påverkas användandet av webben av att man gör det via en tv, om man bortser från hinder som att man surfar med fjärrkontrollen?

Program med program: Språkförbistring i radions värld

Postat: 2005-11-29 kl. 13.07

Sveriges Radio hårdsatsar på internetradio. Det senaste är programmet Webbradio som enkelt låter dig komma åt 15 radiokanaler. Det funkar ungefär som en vanlig radio, och det enda du behöver göra för att lyssna är att klicka på rätt kanal.

PC för alla Veckans surftips v48 (2005-11-29)

Är det verkligen så bra att benämna just det här ett program? De kanske till och med vill skoja till det och säga radioprogram? Extra roligt när det vi har att göra med är en webbsida.

Nice doing business with your attitude

Postat: 2005-11-21 kl. 11.05

Från: Internetbanken
Mottaget: 05-11-17 00:00

Just nu förekommer bedrägeriförsök över nätet
Vi vill därför förtydliga hur du ska använda internetbanken säkert.
Du ska aldrig lämna ut kontrollvärdet/svarskoden från din säkerhetsdosa eller andra lösenord till någon! Det är ditt ansvar att skydda dem från obehörig. Banken begär aldrig sådana uppgifter från sina kunder.

Det spelar ingen roll hur bra bankens säkerhetslösning är, om du som kund inte skyddar dina uppgifter.

Läs mer om säkerhet på nätet

Med vänlig hälsning
Internetbanken

Föreningssparbanken - Internetbanken Viktig säkerhetsinformation (Bakom inloggning

Takt och ton är inte skiten, enligt Föreningssparbankens. För de begär minsann aldrig ut några uppgifter. Och allt är ditt fel om något går åt fanders, fattar du det!?

Det måste väl vara för att de värnar så om säkerheten som de försöker sätta en sessionskarta för en annan domän än inloggningssidan för internetbanken? Sopor. Dessutom blev sidan där man kan lägga till flera betalningar på en gång rätt mycket kassare sen nyordningen. Inte för att den var bra innan alltså.

Aftonbladet smacks that ass

Postat: 2005-11-18 kl. 20.18

Apropå att Henrik Torstensson skriver att Aftonbladets nätstrategi sparka rumpa på SIME-pristagaren SVT:

Aftonbladet.se renoverar sitt diskussionsforum och passar samtidigt på att föra över tjänsten till betalsystemet Plus.

Lotta Holmström, läsarredaktör på Aftonbladet.se säger att praktiska skäl ligger bakom beslutet att göra forumet till betaltjänst.

- Det gamla forumet var förhandsmodererat medan det nya blir efterhandsmodererat. Vi har inte längre samma kontroll på vad som skrivs på forumet. Därför måste vi veta vilka medlemmarna är, ifall det blir fråga om att polisanmäla inlägg.

För att registrera sig på det nya forumet krävs att den som ansöker uppger sitt kontokortsnummer. Det är igenom kontokortsnumret identifiering sker.

- Vi har ingen ansvarig utgivare för forumet, men vi har ändå ett ansvar för vad som skrivs där. Vi tror att det här systemet bidrar till att skapa en högre nivå på forumet.

Dagens Media Aftonbladets forum blir betaltjänst (2005-11-18)

(Fint fokus på varför man ska identifieras. Det är för att vi ska kunna polisanmäla dig, förstår du.)

WPF/E (Windows Presentation Foundation/Everywhere)

Postat: 2005-10-26 kl. 01.39

Relaterat till mitt inlägg om Odeo Studio så lyssnade jag på Gillmor Gang när jag var ute och sprang idag. Det mest intressanta avsnittet är 21 minuter in i programmet från 23/10.

Där pratar Jon Udell om WPF/E från Microsoft som är en liten portabel version av Avalon, det kommande API:et för användargränssnittet i Windows Vista (som officiellt fått namnet Windows Presentation Foundation).

Enkelt tänkt är att WPF/E är en konkurrent till Flash, men eftersom det är en del av Dotnet och kan dra nytta av det är det kanske Microsoft:s stora inspel för webben som plattform. Gillmors gäng tror mest på det som något för den mobila marknaden, men Jon Udell tror att det kommer rullas ut för plattformar såsom Mac och Linux. Det som är intressant med det är att det är ett skifte för Microsoft. Visst kan de fortfarande använda det till att bara utveckla sin Windows Mobile-plattform, men Everywhere tyder ju just på att det är plattformsoberoende.

Jon Udell har intervjuat Bill Gates i podradio-form om bland annat det här från PDC. Det hoppas jag hinna lyssna på i morgon.

Uppdatering (2005-10-27)

Programmet var inte så mycket att ha. Men jag lägger märke till en annan sak i en intervju med Microsofts plattformschef i Sverige, Anita Arkéus-Åsheden:

Officepaketet med e-mailklienten Entourage är antagligen den mest använda Macintoshapplikationen idag. Databasen Access finns inte till Macintosh därför att den innehåller många funktioner som bygger på grundläggande komponenter i Windows som inte finns tillgängliga under Mac OS. Det samma gäller utvecklingsverktygen, att skapa och köra applikationer för Macintosh kräver en annan arkitektur, andra så kallade API:er än de som Microsoft har byggt i Windows. Visual Studio används för att programmera .net på Windows. Det finns andra verktyg för Macintosh som adresserar API:erna i Mac OS då .net inte finns för Macintosh och ingen stor efterfrågan existerar.

Vilken miss att inte prata om WPF/E här. Lysande tillfälle.

Cloud? Homerun? Fuck em! Jag vill WiFi-roam:a

Postat: 2005-10-25 kl. 16.18

När Skavsta flygplats nysatsar på surfzoner ryker Telia Homerun till förmån för utmanaren The Cloud.

Computer Sweden Skavsta: Hej då Telia (2005-10-25)

Det borde inte spela någon roll om jag har Telia:s Homerun-abonnemang eller The Cloud. De borde tillåta flackande. Jag tror det är en killer app för WiFi-abonnemang. Det skulle göra beslutet extremt mycket lättare för mig i alla fall.

Flock

Postat: 2005-10-21 kl. 10.46

Developer Preview av Flock är släppt. Första intrycket är att det är en väldigt trevlig webbläsare med skönt del.icio.us-stöd.

+ Snabb rendering
+ del.icio.us-bokmärken
+ Blogg-klient från webbläsaren
+ DOM-trädsfönster med Äpple+Shift+i
- Hanteringen av del.icio.us-bokmärkena lite yxig. Äpple-i när jag står på en av dem torde ge mig redigeringsmöjligheter av bokmärket
- Uppdatering av etiketter och bokmärken när jag väl loggat in första gången

Sen märker jag återigen att min MT-installation mår ganska dåligt. Skitfarm. Jag vet inte om jag måste skaffa ett externt konto för att lösa det här. Jag väntar tills uppdateringen av MT till 3.21. Om inte den löser problemet så måste jag skaffa webbhotell.

Uppdatering (12.31)

Alltså, det verkar vara en komplett webbläsare. Och.

Och det är och som är poängen. Om Flock blir en lika bra webbläsare som Safari eller Firefox med extra funktioner kommer jag bara ha anledningar att använda den. Ta till exempel del.icio.us-funktionaliteten. Den är mycket bättre än både min dashboard-widget och bookmarklets för att posta. Bloggklienten verkar vid en första anblick vara sämre. Flickr-funktionen har jag inte testat ännu.

Uppdatering (13.24)

Relaterat

Ma.gnolia

Found is the new search

What you mark in Ma.gnolia not only stays found but keeps coming back to you as your interests change. That’s our pitch, plain and simple, and it’s why we say that found is the new search.

Sök mitt jobb: Kal blir en glad användare

Postat: 2005-10-11 kl. 00.22

Den 1:a december blir jag tjänstledig i ett halvår för att pröva på att vara konsult i det lilla, men trivsamma Happy User. Alltså behöver Lantmäteriet ersätta mig:

Webbgruppen är specialiserat på användargränssnitt och människa- datorinteraktion i webbaserade affärslösningar där kartor ingår. Gruppen har en aktiv roll i utveckling och förvaltning av Lantmäteriets webbplats och bedriver även uppdragsverksamhet inom webbutveckling. Vi söker en självgående och initiativrik designer. Tjänsten är ett vikariat till 2006-06-02 med tillträde snarast möjligt. Placeringsort Örebro.

Arbetsuppgifter:

Du ska jobba i webbteknikens framkant, som projektdeltagare och designexpert producera visualiseringar av tänkta webblösningar och klickbara "dummys" för användartester. Du ska översätta användarsynpunkter/krav och producera fungerande användargränssnitt med professionell design och teknik. Du ska tillämpa Vägledningen för 24-timmarsmyndigheten och webbstandarder, där stylesheets och semantisk kod är viktiga beståndsdelar.

Önskvärda kvalifikationer:

Utbildning inom design, användbarhet och informationshantering med inriktning mot webb samt dokumenterad kompetens och erfarenhet från ämnesområdet. Behärska svenska och engelska i tal och skrift. Erfarenhet av projektarbete, informationsmodellering och kundkontakter. Behärska erforderliga verktyg i Windows/Mac och gärna vara insatt i användningsfall enligt RUP.

Jag har sagt det förut, att jag inte kan tänka mig mycket roligare saker att arbeta med just nu förutom 24-timmarsmyndigheten. Det är ett paradigmskifte för offentliga Sverige och ett nödvändigt sådant. Det finns massor av utmaningar att ta i och hur mycket arbete som helst att göra. För egen del behöver jag göra något annat en stund för att skaffa mig fokus.

Oroa dig inte för det där med kartorna förresten. Jag började inte bry mig om dem förrän jag fattade att det egentligen bara är metadata. Och metadata kicks ass.

Med ett namn som gjort för att ordvitsa om: Flock

Postat: 2005-10-06 kl. 08.53

Jag har läst om webbläsaren Flock ett par gånger nu och börjar bli riktigt nyfiken. Poängen, som ska få oss att flockas till den (förlåt, I just can't help myself), är integrationen med Web 2.0:

A “social” web browser has been created to meet the needs of a new generation of web users who want to edit, comment on and share web content, rather than just peruse it.

Det jag varit mest nyfiken på är hur det ska fungera och se ut. Efter en Slashdot-artikel om webbläsaren har utvecklarna lagt upp ett album på flickr med skärmdumpar från gränssnittet:

It’s still pretty early on in Flock’s history, so a Slashdotting now and then certainly isn’t a bad thing. Not to mention homepage coverage on BusinessWeek and a great write up by Stew Boyd, who I had the pleasure to meet today.

But the feeling that I’ve gotten from Slashdot and around the blogs surround two things:

  1. What the heck is it? ... and …
  2. Why do you have such an ugly website?

Well, the first answer would take forever to explain, so I’d rather just show you.

FactoryCity Take a gander at Flock (pun intended) (2005-10-05)

BusinessWeek-artikeln skriver om saker som får min mun att vattnas lätt. Varför använda statiska bokmärken alls när man kan använda del.icio.us?:

HANDY HISTORY. Moreover, Flock makes it easy to create online bookmarks for Web sites. Visit a Web site and click a "+" button on one of the browser's toolbars, and that site is saved to a personalized list on the social bookmarks Web site http://del.icio.us./.

Those bookmarks can be tagged with useful descriptions and shared with others. Flock also lets people create watchlists of people whose bookmarks they like and form groups with people who link to particular tags. Flock also keeps a history of every Web page a user visits, so they can be found easily later.

BusinessWeek Flock, the New Browser on the Block (2005-10-05)

Och de statiska bokmärken som finns är flöden:

Treats 'favoriting' as the same as 'subscribing' to a feed.

Ibland känns det som man är lite nördig

Postat: 2005-10-04 kl. 12.18

Jag prenumererar på PC för allas nyhetsbrev på jobbet. I varje nyhetsbrev har de något de kallar Dagens dataord. (Jag gillar också data!)

Dagens Dataord

Tag

Märkord, en teckensträng som utgör beteckning för någon dataelementtyp och som skrivs mellan tecknen . Uttrycket används bl.a. vid SGML- och HTML-kodning av dokument.

PC för alla Nyhetsbrev (2005-10-04)

Först läste jag tag, som i etikett och tänkte: Idiot. Det är det inte alls.

Först senare kom jag på att jag var en n3rd.

(En annan sak. Ordet borde vara tagg på svenska.)

Uppdatering (14.22)

Apropå språk. Dokument INFO [sic] bjuder in till en konferens för a new dawn, a new age:

Välkommen till 24-timmars DAGARNA 2005!

Dokument INFO Välkommen till 24-timmars DAGARNA 2005 (2005-10-04)

Äntligen! Dagar med 24 timmar! Can't wait!

PC = Personal Communicator

Postat: 2005-10-03 kl. 10.38

Det var ett ganska tråkigt program, så jag vill inte ta med den bland veckans k-märkta podcastradioprogram. Men jag fastnade för det här stycket, som jag hade kunnat nöja mig med att läsa programanteckningar för att få:

The internet and personal computers revolutionized the world in the 1990s, and the mobile phone is the PC of today. Indeed, some are now suggesting that PC stands for personal communicator.

Moderskeppet wags the dog

Postat: 2005-10-02 kl. 14.03

Mattias Karlsson på Moderskeppet reflekterar över internet och skriver om den långa svansen. Han egosöker på sitt gamla band Satcom101 och tycker sig se den långa svansen:

Vi verkar ha hamnat mitt i vad som är ett spännande koncept på webben: The Long Tail. Svansentanken handlar om att den samlade efterfrågan på produkter som endast säljer några få exemplar är lika stort som efterfrågan på “hitsen". En tanke Amazon lever på och fildelningsnätverken flödar över av. På 100 nerladdade Britney laddas det ner 100 låtar av, för de flesta, helt okända artister. När Amazon säljer 100 Harry Potter säljer de oxå 100 helt okända böcker.

Tanken med svansen är alltså att i en “vanlig” affär hade dessa 100 okända aldrig sålts. De hade aldrig funnits på lager. Vårt band hade aldrig en efterfrågan som sålde massvis med skivor. Men en efterfrågan fanns bevisligen. Internet ger möjligheten att möta efterfrågan med en tillgång. Internet som distributionsmedium ger på detta sätt en bredd som är enorm.

Visst finns det mycket skit men det är upp till användaren och hans/hennes verktyg att välja ut det, inte jättebolag och deras grossister.

Moderskeppet En reflektion om internet (2005-10-01)

Det har väl sagts förut, men det var en ganska bra sammanfattning tycker jag.

SuicideGirls

Postat: 2005-09-29 kl. 17.16

Sen jag först läste om SuicideGirls [Wikipedia] har deras rykte fascinerat mig. De har fått artiklar i Rolling Stone och The New Yorker och de annonserar på gräddiga musiksajter. Jag försöker inte klappa mig själv på ryggen, men jag skulle aldrig tillåta reklam för en porrsajt på min sajt.

Jag funderar på om den senaste tidens skriverier kommer ändra på bilden av en porrsajt som till och med feminister kan gilla:

Still, the woman-friendly reputation of SuicideGirls is being battered. Since its creation in 2001, media outlets have lauded the company's focus on goth, indie and punk models who aren't necessarily big-busted and bikini-waxed. "It wasn't the first alt-porn site to come along, but it was certainly the most widely promoted and probably the most influential," said John d'Addario, editor of the porn blog Fleshbot.

The message of business-side female empowerment hasn't hurt either. "The perception that women had an important/equal role in the administration of the site probably made it more attractive to some people who might not have visited a porn site otherwise," d'Addario said.

Wired SuicideGirls AWOL (2005-09-28)

Egentligen kan man tycka att det är ett litet problem. Det är lätt att ignorera porrsajter. Men de har en asbra nyhetstjänst. Jag tycker alltid det känns lite lätt oavspänt att länka dit som källa, men erkänner samtidigt mig själv som en riktig hycklare när jag ju faktiskt fått nyheten därifrån.

Jag har till och med tagit den nyhetstjänsten som exempel på hur vi borde arbeta på dagensskiva.com i fortsättningen (minus porren dårå).

Prenumerera/Inte prenumerera (på rss-flödet), det är frågan.

Google och C|Net är kompisar igen

Postat: 2005-09-28 kl. 11.06

Aldrig förut har väl Google varit så fåniga som när de kom fram till att de inte skulle prata med C|Net på ett år eftersom Elinor Mills skrev en artikel om Google:s vd Eric Schmidt där hon googlade fram personlig information om honom och dessutom beskrev att om Schmidt använde Google:s tjänster, vilket man väl får anta att han gör, så skulle Google kunna veta extremt mycket mer om honom också:

That such detailed personal information is so readily available on public Web sites makes most people uncomfortable. But it's nothing compared with the information Google collects and doesn't make public.

Assuming Schmidt uses his company's services, someone with access to Google's databases could find out what he writes in his e-mails and to whom he sends them, where he shops online or even what restaurants he's located via online maps. Like so many other Google users, his virtual life has been meticulously recorded.

Kevin Bankston från EFF kommenterade:

Kevin Bankston, staff attorney at the Electronic Frontier Foundation, said Google is amassing data that could create some of the most detailed individual profiles ever devised.

"Your search history shows your associations, beliefs, perhaps your medical problems. The things you Google for define you," Bankston said.

[...]

Even if Google is well-intentioned, the data could eventually end up being misused, Bankston fears.

[...]

"Before you Google for something, think about whether you want that on your permanent record," Bankston advised. "If not, don't Google, or take steps so the search can't be tied back to you."

Ibid

Google:s svar, att bojkotta C|Net, var ett svar värdigt precis en sån organisation som EFF med flera oroar sig för att Google är. Det var ett försök att styra ett granskande medium att inte skriva analyserande artiklar om ett av världens mäktigaste företag just nu. Det var ynkligt.

De höll sin nya policy i två månader. I måndags publicerade Elinor Mills en artikel om Google:s större index som de lanserat lagom till sin sjuårsdag:

"We're celebrating our seventh birthday...We had a pretty strong year," Google Chief Executive Eric Schmidt said in a phone interview with CNET News.com, as he listed the launch of new products [...]

Jag hoppas det inte är C|Net som vikt sig på något sätt.

Ego

Postat: 2005-09-23 kl. 00.13

Ända sedan jag såg Christer Sturmarks personliga sida för några år sedan, när den i stort sett bara innehöll stora jävla pressbilder har jag velat göra en likadan.

Jag vet, det är hemskt ironiskt av mig att håna honom och sen göra likadant, men jag tycker det är hemskt kul. Pressbilder. På mig. Det hörs ju hur kul det är. Johanna Hanno tog dem inför rss-artikeln i Internetworld från i vintras.

Men ärligt talat är det fränaste med min kontaktuppgiftsida hCard-formatet. hCard är ett av Tantek Çelik (han som gjorde renderingsmotorn för Internet Explorer för Mac OS en gång i tiden, som numera arbetar för Technorati) och Brian Suda:s microformat de samlar på microformats.org. Jag skulle kunna klaga på hur krångligt det är att implementera, men istället är jag alldeles begeistrad för att det är ett exempel på att den semantiska webben faktiskt kan komma att fungera. Genom att parse:a kontaktuppgiftssidan med en funktion som Brian Suda gjort konverteras den uppmärkta koden till ett vCard som laddas ner och synkas med din adressbok. Det är coolt.

Uppdatering (10.59)

FN påpekar att det är en massa information som faller bort. Och det gör det. Bilden följer inte med, telefonnumren blir alla listad som övriga nummer, inga IM-konton kommer med. Men det är principen jag är ute efter. Det är den som är frän.

Google Blogsearch

Postat: 2005-09-15 kl. 18.16

OK. Så Google har nu lanserat sitt bloggsök och världen gör ännu en våg för Googles nya grej™:

Google Blogsearch, som är i beta, söker av bloggar med rss- eller atom-flöde som utnyttjar pingtjänster. En pingtjänst är en sajt som visar när anmälda bloggar har uppdaterat sin blogg.

- Vi söker av i realtid så att resultatet är så färskt som möjligt, säger Jason Goldman, produktchef för Google Blogsearch till Search Engine Watch.

Internetworld Google lanserar bloggsök i realtid (2005-09-15)

Nja. Internetworld har nästan förstått vad det går ut på, men inte riktigt. De indexerar alla bloggar som har ett flöde. De hittar bloggar med flöden till exempel genom pingtjänster som weblogs.com:

  1. Which blogs are included in Blog Search? The goal of Blog Search is to include every blog that publishes a site feed (either RSS or Atom). It is not restricted to Blogger blogs, or blogs from any other service.
  2. How do I get my blog listed? If your blog publishes a site feed in any format and automatically pings an updating service (such as Weblogs.com), we should be able to find and list it. Also, we will soon be providing a form that you can use to manually add your blog to our index, in case we haven't picked it up automatically. Stay tuned for more information on this.
Google Google Blog Search Help (2005-09)

Problemet med det är att de då får med alla sajter med rss-flöden, vilket inte minst märks om man gör sökningar på svenska och får upp alla IDG-tidningar, SR, Ny Teknik och så vidare. I USA verkar de filtrerat bort många av de stora manuellt:

(Of course, lots of sites that aren’t technically blogs offer feeds. CNN offers a feed; so does The New York Times. These sites aren’t blogs, but they are blog-like in the way they provide timely content. Apparently Google isn’t making these sites a part of the blog index. So there’s obviously some human guidance going on in the background, probably like the human guidance that drives Google News. We can only hope that the blog index isn’t plagued by the sorts of problems that plague Google News.)

Men jag menar fortfarande att det är galet att göra en bloggflik i Google. Visst är det bra att de tar med aktivt innehåll och därmed får ett mer uppdaterat index. Men varför inte integrera det med det vanliga indexet och nå bara bloggar via parametrar istället?

Technorati kommenterar:

This will mark a major milestone for the World Live Web. At Technorati, we have a tremendous amount of respect for the Google team and for everything they've done in the world of search. I'm sure that they'll continue to improve over the coming months, perhaps including tags, recent images and links, zeitgeists, blogger tools, and other types of semistructured data. I'm sure that they'll also start indexing the full-text of blog posts, not just the partial text found in most blog feeds.

Technorati Welcome to the Blogosphere, Google (2005-09-14)

Technorati är de som har mest att förlora på att andra aktörer går in på den här nischen av sök. Men det Technorati har på sin sida är fokus på bloggosfären. (Det de har på minussidan är sig själva och sin prestanda.) Men jag betvivlar att jag kommer använda Google Blogsearch. Precis som jag inte använder Technorati:s. Poängen är: Varför skulle jag bara vilja hitta bloggar? Jag vill hitta innehåll, inte bloggar. Bloggar har oftare bra innehåll, därför gillar jag ofta bloggar. Men jag gillar inte bloggar för att de är bloggar. Det är lika dumt som att fortsätta läsa tidningar för att de just är tidningar.

Det Technorati istället har är etiketter. Samma inlägg från The Shape of Days sågar etiketter:

Technorati’s response to Google’s blog search is pretty weak: tags. The idea behind tags is as simple as it is wrong-headed. Bloggers are supposed to assign descriptive metadata to their posts in order to tell indexing systems what their posts relate to. There’s just one problem with that: It’s a stupid idea.

Metadata in and of itself is not a stupid idea. In fact, it’s pretty darned important for things like digital music. If every one of the 14,000-odd tracks in my iTunes library didn’t have a full complement of metadata (titles, artists’ names, years of publication, that kind of thing), I’d never be able to find anything. My vast music library would be useless. So metadata in and of itself is a pretty clever idea.

But explicit metadata sucks. Metadata you have to key in yourself sucks. I own about a thousand CDs, the vast majority of which are in the top of my upstairs closet or sitting in the attic. If, when I decided to move them into iTunes a couple of years ago, I’d had to manually key in all the metadata for each of those thousand CDs, it would have driven me to distraction. In fact, it probably wouldn’t have been worth it at all. I either would have had a bunch of tracks in iTunes with incomplete metadata, or I would have given up and not bothered to convert my music library at all.

Men jag skulle använda samma exempel för att visa på styrkan. Genre-funktionen i iTunes är precis sådär dum som bara statiska kategorier kan vara. Alternative säger mig ingenting när jag vill hitta till musik. Det kanske inte en specifik etikett skulle göra heller, men dess relation till andra skulle kunna göra det. Styrkan med etiketter är relationen till andra etiketter samt att de fungerar som tvärbalkar över olika områden. Xiu Xiu är punk, men låter knappast punk. Jag behöver hitta det via något annat. Skör till exempel. Eller blod.

En annan grej som jag är lite förvånad över att de inte gör är zeitgeist-funktioner som Technorati:s Popular eller knuff.se.

Knyta ihop säcken med smarta kommentarer på slutet? Aldrig!

Push Depeche Mode

Postat: 2005-09-12 kl. 10.39

Ganska intressant sak från EMI i inboxen idag:

Depeche Mode Receiver - programet som informerar dig om nyheter kring Depeche Mode Allt du behöver göra är att fylla i några personliga uppgifter (e-mail, adress, land etc.). Efter det laddar du ned en enkel applikation som sedan körs från din dator. När något nytt händer kring DM kommer du att få en varning från DM Reciever.

EMI EMI Music Club - videopremiär för nya singeln Precious [e-post] (2005-09-12)

Depeche Mode Receiver är en flash-klient som i och för sig är asjobbig (blinkar och har sig). Men det innehåller ett nyhetsflöde (som i och för sig inte verkar vara rss av någon anledning, utan snarare kollar mot en serverprogramvara) och en chatt-funktion. Dessutom verkar det som att de distribuerar sin senaste video genom klienten, antagligen för att få fans att ladda ner och använda den.

Jag skiter i och för sig fullständigt i Depeche Mode, men principen är intressant. Att knyta fans till sig genom att de passivt får ta del av informationen om bandet. Det är ju lite som såna där brandade iPodder-klienter som till exempel House of Wax hade.

T-Moblie tror inte på murar

Postat: 2005-09-06 kl. 12.58

Tyska T-Mobile har haft sin egen butik för nätmusik, kallad Mobile Jukebox. Men man meddelar nu att man inte tror på det branschen kallar "walled garden", som innebär att kunderna är hänvisade bara till operatörens utbud. Modellen skulle ha inneburit högre intäkter för operatörerna men har nu alltså övergivits.

Computer Sweden Snart tar Itunes över mobiltelefonerna (2005-09-06)

Not isn't that just wonderful.

Konstgjord får en ny innebörd

Postat: 2005-08-14 kl. 21.32

In any case, Kramer said, after discovering the duping bug on a Station Exchange-enabled server, the company's customer service team quickly shut down the auctions to stop the sale of the artificially created platinum. Once the team identified the hackers, it immediately shut down their accounts. Sony does not disclose the names of its players.

C|Net News Hackers slam 'Everquest II' economy (2005-08-11)

Det vi säger här är alltså att de konstgjorda konstgjorda ämnet är inte OK. Men det konstgjorda är OK. OK?

Technoratietiketter: , , ,

The Power of Us

Postat: 2005-08-04 kl. 12.18

Weiswasser summed up ABC's argument for ignoring the new medium: "You aren't going to turn passive consumers into active trollers on the Internet."

Problem was, content was expensive to produce, and 5,000 channels of it would be 5,000 times as costly. No company was rich enough, no industry large enough, to carry off such an enterprise. The great telecom companies, which were supposed to wire up the digital revolution, were paralyzed by the uncertainties of funding the Net. In June 1994, David Quinn of British Telecom admitted to a conference of software publishers, "I'm not sure how you'd make money out of it."

Ibid

No Web phenomenon is more confounding than blogging. Everything media experts knew about audiences - and they knew a lot - confirmed the focus group belief that audiences would never get off their butts and start making their own entertainment. Everyone knew writing and reading were dead; music was too much trouble to make when you could sit back and listen; video production was simply out of reach of amateurs. Blogs and other participant media would never happen, or if they happened they would not draw an audience, or if they drew an audience they would not matter. What a shock, then, to witness the near-instantaneous rise of 50 million blogs, with a new one appearing every two seconds. There - another new blog! One more person doing what AOL and ABC - and almost everyone else - expected only AOL and ABC to be doing. These user-created channels make no sense economically. Where are the time, energy, and resources coming from?

Ibid

Vi pratade om det här i Utbyggarna #3 som snart ska publiceras.

Uppdatering (2005-08-07)

... har publicerats.

... har publicerats.

Vodafone blockerar Skype

Postat: 2005-07-16 kl. 10.15

Poster Voker Weber on Wowe dot net confirms that post: "Vodafone is also starting to block VoIP traffic," says Weber. "That shows that the mobile providers are in serious trouble defending their imbalanced pricing structure."

VoIP Weekly Vodafone Blocks VoIP (2005-07-16)

När jag byter abonnemang nästa gång blir det minst lika viktigt att kolla upp vad man inte får göra som vad man kan göra. Tydligen blockerar de dessutom skype.com som inappropriate content. Skygglappar.

Man kan inte heller lägga in egna mp3-filer i telefonerna som saknar Vodafones särskilda DRM, allt för att låsa in kunderna. Med den attityden är det inte så konstigt att ryktena går om att Apple funderar på att bli MVNO, apropå Motorolas iTunes-telefon som väntas dyka upp i augusti.

Det är bara att hoppas på att någon av konkurrenterna ser affärsmöjligheten i att öppna alla möjligheter istället. Någon som mer ser sig som en ISP än telebolag.

Technoratietiketter: ,

Punkt + Zoomnivå = Plats

Postat: 2005-07-12 kl. 14.34

map pins = point + zoom levelmap pins = point + zoom level

Microformats geo-bof-2005-06-30 (2005-07-06)

Ryan King, Tantek Çelik och Kevin Marks presenterade geografiska microformat på Where 2.0:

From GeoURL to vCard, people are publishing geo and location information on blogs and the web in many different ways. What are the advantages and disadvantages of all these various current practices? Is there a possibility of proposing a simple microformat that addresses today's practical needs while allowing for more precision and flexibility in the near future?

/.../

See microformats for some background.

Where 2.0 BOF - geo microformat (2005-06-30)

Jag hoppas att de här kommer dyka upp på IT Conversations, liksom Web 2.0-presentationerna brukar göra.

Jag lyssnade även på Chris Pirillos intervju/samtal (podcast) med Kevin Marks under Where 2.0 där Kevin definierar varför det minsta som behövs för att beskriva en plats är inte bara latitud och longitud, utan även zoom-nivå.

Technoratietiketter: ,

Farmen tillbaka

Postat: 2005-07-05 kl. 17.31

5 dagar senare kommer min plätt tillbaka från de döda. Jag trodde aldrig solen skulle gå upp igen. Men nu är bevattningskanalen åter öppen och jorden är redo för att återigen brukas.

Tack till alla inblandade. Det har varit ett lidande.

Kittel om taggar

Postat: 2005-06-30 kl. 11.36

Christoffer Kittel skriver om etikettering (Bra ord! Jag har letat efter ett bättre ord än taggning. Dum som jag är försökte jag aldrig bara översätta det.) i en krönika för Internetworld:

Här hittar du, kort sagt, etiketterade länkar. Det går till så att när du som registrerad medlem surfar runt på nätet och hittar en sajt, en artikel, en bild eller en video som du gillar, sätter du en etikett på den och lägger till den i del.icio.us växande arkiv. Till exempel får en sida med snygga knappar i flash etiketten ”webdesign”. När vi sedan går in på kategorin ”webdesign” hittar vi bland alla spännande länkar även denna sajt. Tanken är att användare med gemensamma ansträngningar ska skapa en gigantisk katalog. Som en organisk variant av de rekommendationssystem vi skriver om i det här numret av Internetworld.

Internetworld Sätt etikett på webben (2005-06-30)

Det är väl inte alls poängen med del.icio.us? Poängen är väl att skapa sig bokmärken på webben. En samling organiserad efter eget huvud.

Sen är bonusen att det blir ett gigantiskt organiserat system där andra som är intresserad av samma ämnen tipsas om saker som andra hittat.

Fenomenet används i mer avskärmad form på olika typer av innehållssajter, exempelvis mobilbildersajten Flickr och det svenska reklamforumet Adland, för att kategorisera bilder och reklamfilmer på smarta sätt.

Ibid

Flickr använder etiketter på ett alldeles utmärkt sätt. Och precis på samma sätt som för del.icio.us blir det ett sätt att navigera på sajten. Också ett sätt att närma sig bilderna, genom etikettmoln. Ännu fränare blir det när del.icio.us, flickr och technorati samlas ihop till ett enda etikettmoln.

Christoffer behöver läsa Clay Shirky


Technoratitaggar: , ,

Argumentet för social tagging

Postat: 2005-06-29 kl. 14.24

Jag minns inte längre vem som länkade dit, men jag skrev ut och läste Clay Shirkys artikel om sociala taggar. Mot slutet när han diskuterar de olika taggarna för ett specifikt ämne konstaterar han:

You can see there's a tag "to_read". A professional cataloguer would look at this tag in horror -- "This is context-dependent and temporary." Well, so was the category "East Germany."

Roligt och sant. Annars är jag mer fascinerad av tanken kring sammanfogande via tingen i sig själva och användningen av dem än genom traditionell kategorisering.

Kanske är det sättet att använda genrer på dagensskiva.com? Låta besökarna själva sätta flera genrer tillsammans med redaktionen. Då skulle man ju kunna använda typ DN:s fantastiska genre-benämningar också. (Varför är inte de med på nätet?)

Server woes

Postat: 2005-06-15 kl. 00.52

Damn. Farmen webbserver tas ner snart. No more k-märkt, vad det verkar. Olycka.

Vi drar ju inte direkt in några pengar, så det vore trist att betala för dyr hosting någonstans. Jag vet knappt var man får ställa in en server nu för tiden? Är det någon som har några tips?

Skype: Skypenummer? Nänä.

Postat: 2005-06-01 kl. 11.05

Skype har skapat ett affiliateproram för webbsidor som kan driva affärer till deras betaltjänster:

Med hjälp av ett partnerprogram där företaget delar med sig av inkomsterna från försäljning av samtalsminuter och andra tjänster ska Skype få extra reklam via länkar från bloggar och andra sajter.

Ny Teknik Skype gör en Amazon (2005-06-01)

Jag skaffade mig precis ett affiliate-konto, mest för att jag var nyfiken. Jag är dålig på att använda såna där i alla fall. Men jag blev lite förvånad över ett av stegen för att bli en affilliate. Borde jag inte få använda mitt Skypenamn som telefonnummer?

Och den där inloggningssidan efter man blivit partner är helt galen. Tre inloggningsrutor. Ingenting talar egentligen om vilken jag ska använda. (Kanske har jag varit ouppmärksam. Men det måste jag få vara.) Jag blev affiliate till Skype, inte till Commission Junction.

Annonsverktyget är rätt OK sen. Men jag undrar varför textlänken innehåller en bild? Statistik?

Call ordinary phones anywhere in the world from your computer for the price of a local call with SkypeOut. www.skype.com Statistikgrejja?

Skype Affiliate Program Get HTML (2005-06-01)

Och varför syns inte ens Skypes domän i länken som det resulterar i. Den delen gör Tradedoubler bättre. Visst, de erbjuder ett javascript som ska ersätta att url:en visas i statusraden, men det duger faktiskt inte. Litar jag inte på en länk så minskar chansen att jag klickar. Och varför är båda så dåliga på att låta mig göra fria länkar? Länka till vad som helst alltså? Tradedoubler hade den funktionaliteten förut (och har det säkert fortfarande) men jag hittar det inte längre.

(Och just det. Var det verkligen Amazon som började med affiliates?)

Technoratitaggar: ,

Fränt, mitt i det sorgliga

Postat: 2005-05-13 kl. 14.44

Ämnet känns hemskt sorgligt. Men jag ändå inte hjälpa att glädjas åt en detalj i GP:s rapportering om Monica Zetterlunds död:

Källa: Wikipedia och susning.nu

Sony startar egen handel med virtuella varor i Everquest

Postat: 2005-05-04 kl. 19.24

IGE och mySuperSales.com har länge sålt virtuella varor på ett organiserat sätt i populära MMORPG-spel. Länge har spelmakarna gjort vad de kunnat för att stoppa handeln, som oftast är ett brott mot spelens användaröverenskommelse.

Nu byter Sony sida och börjar köpa och sälja själva:

Now Sony Online Entertainment is finally not so much endorsing the practice (it's always known it was there) as cashing in on it, with something called the Station Exchange, an official auction site for Sony games.

The site is scheduled for launch in late June and it will be the official and secure way for EverQuest and similar subscribers to buy and sell the rights to use characters, items and coin in a player-to-player auction setting.

Dels vill de naturligtvis ha en del av kakan. Marknaden beräknas vara så stor som mellan $100-800 miljoner redan nu. Idag får inte spelmakarna någonting av den handeln.

Själva säger Sony att de gör ett insteg på marknaden för att kontrollera problemen som uppstår med den svarta handeln:

Insiders tell us that the real reason for Sony offering this service is to cut down on the 40 per cent plus of customer service calls that take up most of the helpdesk time on the subject of "scammed" character sales, where someone has pretended to sell a character and has just taken the money and not delivered or delivered less than was promised.

The Register Sony Everquest games exchange reviled (2005-05-04)

Sony ska bara använda marknaden till vissa av världarna i Everquest II, inte generellt i hela världen, vilket ju kan vara en väg att gå för att både tillfredställa de som tycker det är en styggelse och de som vill köpa och sälja:

Right now Sony is saying that it will not artificially create any characters for resale, but they have raised the suspicions of many players that they won't be able to tell if a character has been created by Sony or built up by a player, and that the purity of the game is altered by novices coming in at such an advanced and powerful state of play.

Ibid

Sista ryktet jag hörde om IGE var att de hade bestämt sig för att börja köpa upp spelbolag om de inte släppte in dem i spelen på ett kontrollerat sätt. I just Sonys och Everquests fall är det väl ingen risk, men det är en intressant strategi för dem. Särskilt som det finns lite svenskintresse i IGE med AW från E-man som arbetar som IT-chef för IGE.

Intressanta IT-konversationer

Postat: 2005-04-20 kl. 17.55

En av de podcasts jag lyssnat på sedan jag först upptäckte podcastsändningar är IT Conversations. De senaste veckorna har jag velat blogga om två av deras program, så jag tar båda i ett svep. Först det jag hörde sist:

Användargenererat innehåll och relationer

How do you take advantage of the new Web 2.0 landscape to build your business? How can you make your customers your evangelists -- or better yet, how can you let your customers build your business altogether? What are the roles of new communication tools like blogs, RSS, and social networks?

IT Conversations The Architecture of Participation (2005-04-15)

Jag tyckte det här lät ganska osexigt när jag läste om det i rss-flödet och hade inte tänkt lyssna på det. Men jag hade det visst i min podcastspellista så därför fick jag höra den ändå. Och jag skulle snarare säga att det viktigaste med sändningen är användarproducerat innehåll. Det är i alla fall det som är mest intressant i sändningen. Jag vill att PH och BH ska lyssna på det här.

Det intressanta är hur man tar hand om sin community och hur man arbetar med dem. I konversationen märks bland annat Amazons Allan Vermeulen som bland annat pratar om kundrecensioner och någon av dem som diskuterar Blue Note, deras forum och Norah Jones.

Fysiska värden i virtuella världar

In late 2001, economist Edward Castronova published a landmark paper entitled "Virtual Worlds: A First-Hand Account of Market Society on the Cyberian Frontier" describing how new trading markets for virtual items produced within the massively multi-user virtual world of EverQuest were translating into real dollars, on auction sites (such as eBay, at the time). Castronova’s paper became the most downloaded paper on the Social Science Research Network.

Since then, such worlds have become increasingly popular, complex, and connected to a number of real world economic systems, including secondary market sellers like IGE and Gaming Open Market.

IT Conversations Real Money in Virtual Economies (2004-11-07)

Grejen är inte ny, men det är intressant att lyssna på hur olika spelmakarföreträdare respektive försäljare som IGE ser på det här. De två ståndpunkterna som är längst ifrån varandra kan sammanfattas till att spelmakarna säger att deras spelare blir förbannade för att någon kan köpa sig förbi deras kunskaps- och kämparnivå. Säljarna kontrar då med att oavsett om du köper dig till bra grejer så måste du vara en duktig spelare för att överleva och deras tjänster riktar sig mest mot spelare som redan spelat en karaktär och vill spela en annan typ - då orkar de inte spela upp de lägsta nivåerna igen.

Båda sidor har sina poänger. Ett intressant ämne hur som helst.

Uppdatering (20.42)

Fredrik Wackå borde dessutom höra det här:

Forward looking companies are finding ways to benefit from employee weblogs, and to help their workers understand where lines need to be drawn.

IT Conversations Corporate Blogging (2005-04-20)

De pratar både om företag som vågar ha kritiska bloggare på lönelistan och om bloggingpolicies.

Ett färskt exempel på bloggingpolicies är ju annars Macromedias anställdas bloggar där alla poster om sammanslagningen måste godkännas innan de publiceras.

Ny Teknik om Greasemonkey

Postat: 2005-04-13 kl. 12.51

Jonas Ryberg skriver om Greasemonkey och user script i Ny Teknik:

Min favorit hittills är en förbättrad sökfunktion till Googles e-posttjänst Gmail. Men det finns också instruktioner för att rensa bort alla nyheter om Michael Jackson från Reuters, inlägg från folk du inte gillar på musiksajten dagensskiva.com och möjlighet till snabbsök på svenska bibliotek via Google.

Ny Teknik Greasemonkey rensar sajten (2005-04-13)

Reuters, Google och vi.
That's the kind of company I like.

Det är här det blir riktigt tråkigt att Apple valde Konqueror som bas för Safari, istället för Mozilla. Eller kan de bygga in den här extension-funktionaliteten ändå tro? Web Developer Toolbar, Fangs, Greasemonkey, etcetera etcetera. I want. Men Firefox är alldeles för långsamt på min dator. Och jag saknar en hel del av kortkommandona från Safari när jag använder Firefox (det kanske bara är en inlärningsprocess ...)

Ny teknik om den långa svansen

Postat: 2005-04-06 kl. 11.19

Lars Melin skriver om den långa svansens ekonomi i Ny teknik. Memet rör sig från Wired till till Ny teknik. Nu dröjer det nog inte länge förrän det kommer en artikel i någon ekonomi-bilaga.

Lars Melin tar dock ett enkelt exempel och säger att det stannar där, jag tror han har fel:

För det är främst handeln med varor som böcker, musik, film och datorspel som kan dra nytta av The Long Tail. Alltså varor som finns i oerhört många olika titlar och som är lätta att lagerhålla och distribuera. Bok-, skiv- och filmbolag kommer att upptäcka att det blir mycket lönsamt att göra precis allt de har i lager tillgängligt via nätet. Det är ju den stora mängden olika titlar som skapar "svansen" och den huvudsakliga vinsten.

Ny Teknik Den långa svansens ekonomi (2005-04-06)

Svansen kan appliceras på mycket mer. Och en stor del av det är de digitala råvaror som vi sitter på idag. Ta Lantmäteriet till exempel. Jaktkartor som aldrig kommer säljas till många, men flera olika till några få. Eller en karta till hajken. Eller till festen i skogen. Fastighetsinformation om en specifik fastighet som inte särskilt många kommer ta del av. Eller microbetalningar genom geografiska sökningar tillsammans med andra intressenter.

Det finns väldigt mycket digital råvara där tankarna om den långa svansens ekonomi kan appliceras.

Hackbar teknik är the truth

Postat: 2005-03-24 kl. 14.24

Jag har tänkt på en artikel om den nya featuren i Apples nya Powerbook från Ny Teknik:

Bra byggda grejer ska gå att hacka. För ingen konstruktör kan räkna ut exakt hur deras prylar ska användas på bästa sätt. Det tydligaste exemplet är kanske den upptrampade stigen som alltid finns mellan de grusade gångarna i parken.

Ny Teknik Bra design går att hacka (2005-03-23)

Det handlar om sensorn som används för hårddiskskydd i de nya modellerna. När/om du tappar datorn i golvet känner sensorn av det och låser hårddisken i ett läge som gör att den har större chans att klara sig.

Det artikeln handlar om är de små applikationer som utvecklats som använder sensorn till annat:

Amit Singh, som skriver en bok om datorns operativsystem, hittade en mer raffinerad väg att utforska sensorn genom att låta sina egna program hämta data från den.

För någon vecka sedan presenterade han några demonstrationsprogram på sin webbsida. De visar att det går att styra vad som händer på datorns skärm genom att vinkla den eller röra den runt i luften. Sensorn visar sig ge ganska exakt information om datorns relativa förflyttningar. Och några dagar senare fanns det första, visserligen gräsligt fula, spelet som använder sensorn för att styra en kula över skärmen klart att ladda ner från nätet.

Ibid

För det första är det ju så jävla coolt. Särskilt som jag beställer en sån där i nästa vecka. Men det är inte det jag tänkt på. Bra design går att hacka. (Sen brukar ju just Apple få kritik för att de inte gör just det. Som med iPod:en till exempel. Jag tycker i och för sig att de gör det med tanke på tillgången på tillbehör.)

Poängen är att ingen på Apple tänkte på den här användningen av tekniken, men den går ändå att använda så. Jag brukar ta exemplet Amazon istället. Amazon tänkte inte på att göra en grafisk browser för relationerna mellan artister, men det leder ändå till mer försäljning för dem. (Vet inte om det var den applikationen jag tänkte på, men ...) (Dessutom Amazon Web Services Blog).

Öppna API:er och hackbar teknik är rätt. Det är dessutom en suverän affärsstrategi. Få folk att använda dina produkter även om de inte använder dina produkter. Jag borde arbeta hårdare både för att Lantmäteriet och dagensskiva.com borde börja använda öppna API:er.

Upphovsrätt hett

Postat: 2005-03-22 kl. 01.11

Från nära noll till en explosion. Jag hinner knappt med att läsa alla artiklar om upphovsrätt som publicerats i svenska medier och i bloggar de senaste dagarna. Jag citatfrossar.

Nöjesindustrin skjuter sig själv i foten när den går till attack mot sina kunder. I värsta fall kan det gå som journalisten Anders Mildner varnade för på Expressens debattsida i går:

Ingen av dem vars världsbild nu formas av kriget mot piraterna kommer att ha någon som helst respekt för upphovsrätten – ett gigantiskt bakslag för alla framtida artister.

Musikindustrin borde, i stället för att liera sig med kronofogdar, sänka priserna kraftigt och utveckla cd:n i handeln så att konsumenten finner ett mervärde i att ha den köpta produkten.

Expressen Ladda ner! (2005-03-17)

Parametern de missar är slöhetsparametern. Häromveckan satt jag i goda vänners lag och diskuterade upphovsrätt på Gustavsviks Relax-avdelning. (Ja, jag är lite felaktig.) Vi pratade om skivans död och ML sa att han inte ens orkar sätta i en skiva i datorn (för att rippa eller lyssna på den) längre. Det är för mycket jobb. Jag är inte där ännu, men det är fördjävla tråkigt. Och det finns inte en skiva jag köper eller får som jag inte rippar. Skulle jag inte göra det skulle jag inte höra min egen skiva särskilt många gånger. (Och även om Staffan gör sitt bästa för att övertyga mig är jag inte helt övertygad om att iTunes rippande är helt lagligt med den nya upphovsrättslagen.)

Mikael Zackrisson från Internetworld skrev om precis det, även om han inte formulerade sig så:

.../ Men lika sant måste medieindustrin ge upp sin kontroll och börja erbjuda lyssnare och tittare det de vill ha. Vid de tidpunkter de vill ha det och i de format de vill ha det. Finns det inga bra lagliga alternativ kommer naturligtvis folk att skaffa sig det de vill ha ändå. Det är inte konstigare än att folk såg till att få tag i alkohol under förbudstiden i Usa.

Internetworld Fildelning handlar inte om juridik (2005-03-18)

Kanske är en väg framåt den nya form av album iTunes Music Store börjat sälja i USA:

Apple is selling prepaid redemption cards for the iTMS, linked to specific artists featured at the South by Southwest (SXSW) festival in Austin. Each card is tied to an album or some compilation of artist material, and those tracks download automatically when the card is redeemed online.

The Digital Music Weblog Apple Distributes a New Kind of Album (2005-03-18)

Det låter utmärkt. Då kan jag i princip få texthäfte, omslag och digitala filer. Varför inte kombinera det med försäljning av den fysiska skivan? Fysisk skiva, omslag, texthäfte och nedladdning. Gimme.

DN har tagit upp upphovsrättsfrågan två gånger på en vecka. Först i en ledare:

Även en sund idé kan bli skadlig om man driver den för långt. Upphovsrätten är viktig, men använd på fel sätt på fel område kan den bli en hämsko på ett samhälles intellektuella utveckling.

Erik Stattin har kommenterat det mer intressant än jag orkar göra:

En vettigt upphovsrätt ska likna den grekiska Odysseus mer - rastlös på land och uttråkad av att behöva styra och administrera, ständigt strävandes mot nya mål och upplevelser.

Henrik Torstensson fortsätter kort:

Det som är viktigt att komma ihåg är att upphovsrätt handlar om en balans mellan att uppmuntra skapande samtidigt som man undviker att belöna rent-seeking.

Torstensson Upphovsrätt eller underbart är kort (2005-03-20)

Samtidigt passar jag på att lyssna på Brewster Kahle:

The thing that really drives me is this motto: Universal access to all knowledge. I think it could be up there with the great things that humankind will ever have done. The myth of the library of Alexandria lives on. Why? Because it's a great idea. But we can take the library of Alexandria and actually do it better. Not just collect it, but make so that a kid in rural Uganda could go and watch an MIT, or a Stanford, lecture and be able to learn and grow and add to the open library that's out there.

So I'd say that it could be up there with the man on the moon by the end of the decade kind of thing. The Gutenberg bible. Up there with the big big ideas that humanity has ever done. A kid with his book.

Ola Larsmo diskuterade detta, ungefär i dagens (gårdagens) DN Kultur:

.../ (I)nternet och stora delar av persondatorrevolutionen växte fram - genom öppenhet och ospärrad tillgång till kod och kunskap. I de kretsar som ledde denna utveckling fanns och finns en starkt ideologisk tanke om hur tillgänglighet på information ("information wants to be free") är framstegets själva motor - en tanke som lever vidare i hela linuxrörelsen. Varje försök att stoppa det fria informationsflödet ses som framstegsfientligt och i längden dåligt för samhällsekonomin. Men här sker också ofta en olycklig sammanblandning av perspektiven - bråket om det oriktiga i att ta patent på information, kunskap och ytterst programvara är en delvis annan strid än den som gäller fildelning av film och musik.

Samtidigt fortsätter han i samma artikel senare på precis det temat:

En starkt expanderad upphovsrätt, vilket är en utveckling som mediaföretagen gärna ser, är förmodligen ett lika allvarligt hot mot kreativiteten i ett samhälle som någonsin nedladdning av skyddat material. Men de som slår vakt om tillgängligheten har inte lika många lobbyister.

Framgångsrik på det området är dock Lawrence Lessig, jurist vid Stanford i USA och författare till böcker som "The future of ideas" (2003). Lessig vill lika litet som någon annan avskaffa upphovsrätten, men manar till eftertanke. Han vill införa ett "moratorium": den får inte expanderas ytterligare och bör kanske rullas tillbaka till de skyddsnivåer som rådde för tio år sedan.

Ibid

Puh. Jag vill avsluta med Simon Winters upprop hos Infontology om lagar som inte hinner med:

Det finns ett antal områden där det känns som om lagstiftningen och samhällsdebatten inte alls hänger med den snabba tekniska utvecklingen. En del av dem har vi skrivit om tidigare, en del har jag bara noterat i omgivningen. Jag tror att ni som läser Infontology kan komma med fler områden och kommentarer.

En av poängerna med att ha med den här är formen som inte är möjlig utan uppluckrad syn på information och ägande. Simon vill att vi ska skapa tillsammans. Det är fint och det blir bättre i längden.

(Förresten. Inte för att fördumma det här inlägget mer än nödvändigt genom dåligt innehåll, men jag måste ändå få dumförklara Erik Zsiga och Magnus orerande genom att bara länka till deras artiklar.)

Aftonbladet Plus Internetworld

Postat: 2005-03-12 kl. 15.01

Det har spridit sig en sanning om Aftonbladets Plus-satsning sedan de bestämde sig för att lägga om den. Som att de gör helt rätt och att de nu fokuserar på kärnverksamheten. Flera har skrivit det, men jag tänkte på det särskilt nu när Urban Lindstedt skrev en krönika om det i Internetworld:

Det gäller att ta betalt för rätt innehåll och på rätt sätt. Därför är det intressant när Aftonbladet.se, som har 39 procent av sina intäkter från betaltjänster, förändrar inriktningen på betalsajten Aftonbladet Plus. Aftonbladet lägger ner dejting, spel och mejl, men satsar på tidningsnära innehåll som Mat & Vin. Viktklubben och Football Manager är kvar som separata tjänster.

Aftonbladet skrotar helt enkelt tjänster som inte har med kärnverksamheten att göra - att ge ut en lösnummerdriven kvällstidning. En ny bantningsmetod säljer alltid lösnummer. Aftonbladets Viktklubb ger inte bara intäkter utan också bra storys till tidningen. Snacka om korsbefruktning. Mejl, spel och dejting var svårare för Aftonbladet att få att fungera tillsammans med kvällstidningsjournalistik.

Internetworld Gratis gör alla till förlorare (2005-03-09)

Det är rätt i delar, men inte i helhet. Och definitivt inte i rubriksättning. Och det går att göra pengar på gratistjänster, men då måste man vara smart. Jag kommer till det sen. Först Aftonbladet.

Spel och e-post är inte en del av kärnverksamheten att driva lösnummerförsäljning av tidningen, så långt är jag med. Dejting är inte nödvändigtvis kärnverksamhet, men det skulle mycket väl kunna användas precis på samma sätt som Viktklubben kan användas i tidningen. Smaskiga historier om folk som slutat vara pinsamma (ensamma alltså) skulle gå att sälja tidningar på, precis på samma sätt som smaskiga historier om folk som slutat vara pinsamma (överviktiga alltså) är.

Championship Manager är ett spel varför det påståendet om deras spel inte heller stämmer. Championship Manager driver dock lösnummerförsäljning i ett längre perspektiv, det bygger Sportbladets varumärke. Och visst skulle andra spel kunna göra just det.

Poängen är egentligen inte en diss av Urbans artikel, det är en diss av kanoniseringen av åsikten att Aftonbladet bara gör helt rätt hela tiden. Det var helt rätt när de gjorde Plus som det var tidigare. Nu är det helt rätt igen. Jag tror absolut att den här vägen är mer korrekt. Som kund betalar jag för det jag vill ha, inte ett paket där jag bara använder en liten del av det som ingår i paketet. Men rätt går att göra på flera sätt. Varför vore det inte rätt med abonnemang med flera nivåer? För de som faktiskt både spelar Championship Manager och är med i Viktklubben.

Gratis är gott

Sen kommer den andra sanningen om alltings verklighet. Gratis gör alla till förlorare, eller Därför är gratis en dum idé som Internetworld döpt artikeln i listningen.

Det finns ganska många som bevisat att gratis inte alls alltid är dåligt. Wired publicerar alla sina feature-artiklar gratis på nätet trots att de säljer dem i pappersform. Artiklarna på nätet driver försäljningen för jag vet vad jag får innan jag köper och jag vill ibland ha artiklarna i ett mer lättläst format med bilder på rätt ställen och väl formgivet. (Internetworld gör likadant med sina krönikor och artiklar, även om jag inte vet om de släpper allt ...)

Artister släpper sin musik under Creative Commons och gör sina pengar på turnéer, där de i alla fall har mer kontroll över sin verksamhet.

Cory Doctorow släpper böcker i sin helhet på nätet men säljer ändå a bunch, Google stärker sitt sökindex med hjälp av Blogger, SvD driver prenumerationer med att just bli gratis på webben, vi på dagensskiva.com delar ut pocketböcker för att växa.

Gratis gör inte alls alla till förlorare.

Naturligtvis. Hur kunde jag glömma. Jag hade det ju till och med på min lista den förra veckan. Erik kommenterar om Skype och refererar Om Malik:

Zennström said that while phone calls are free, the ability to include value-added services would turn Skype from cool to company.

Om Malik How good is free? (2005-03-13)

Artikeln tar också upp samma problem som diskussionen om beta-versioner av internet-tjänster. Att förväntningarna på kvalitén är en annan när en tjänst är gratis.

.../ but free will come and bite Skype in the behind as more of its consumers start making SkypeOut calls connecting to old fashioned networks. Free also means, free-type reliablity of service.

Ibid

Men jag tror inte det. Jag tror bara de vill göra den bästa tjänsten de kan. Att det är gratis är inte en parameter.

Vinnarna i Wired Rave Awards

Postat: 2005-02-25 kl. 17.13

Wired Rave Awards sajt är jävligt dålig för att vilja vara så IT. Länkarna nedan går till officiella sajter, artiklar om verken eller verken i sig själva.

Wired har en artikel om alla vinnarna.

OPML och podcasting

Postat: 2005-02-22 kl. 16.42

OPML (Outline Processor Markup Language) is an XML format for outlines. Originally developed by Radio Userland as a native file format for an outliner application it has since been adopted for other uses, the most common being to exchange list of RSS feeds between RSS aggregators.

Wikipedia OPML (2005-02-20)

Varför används OPML som anteckningar för podcasts? Adam Curry gör det, Dawn and Drew gör det, MacCast gör det. Wtf? Varför då? Vad är det jag missar? Kan man använda det till något mer än att gömma en del av informationen?

lantmateriet.se v4 lanserad

Postat: 2005-01-12 kl. 18.11

Klockan 10 på morgonen, den 12/1 2004 lanserades Lantmäteriets webbplats i sin fjärde version.

I november 2003 påbörjades arbetet på riktigt. Vi hade då ett första brainstormingmöte med representanter från Day 8, Morkman och Peter 2 Meter. Senare tillkom dessutom input från Happy User.

Förutsättningarna var att vi skulle bli mycket bättre på tillgänglighet för våra informationssidor samt övriga krav ställda på oss utifrån visionen om 24-timmarsmyndigheten, stödja den organisationsförändring vi stod inför samt att inte bli en tråkig myndighetssida. Vi hade naturligtvis en mer omfattande kravspecifikation, men det var the basics från början.

Projektet var uppdelat i några olika delar.

  • Design, struktur och innehåll
  • Publiceringssystem
  • Ny adresskarta
  • Geografisk ingång

Jag har varit projektledare för Design, struktur och innehåll-delen.

Mina mål med projektet var att vi skulle bygga en webbplats som följer W3C:s webbstandarder, vi skulle skilja på struktur, logik och presentation samt skriva semantisk html-kod. Vi skulle dessutom lämna vårt organisationsfokus och sätta användarna i centrum (hej klyscha!). För oss betydde det att dela in webbplatsen efter intresseområde istället för efter vilken del av organisationen som gjorde vad.

Vi har tagit ett stort steg för uppdelningen av vår information. Det har varit en mognadsprocess för organisationen och vi är inte hemma ännu, men en lång bit på väg. Så tog informationsstruktureringen i stort sett halva tiden av projektet också.

Under arbetets gång har vi användartestat tre gånger. Det första testet var ett kvalitativt test för att välja inriktning, testet utfördes på pappersprototyper. Det andra testet var också kvalitativt och genomfördes på en klickbar dummy. Det tredje testet var kvantitativt på en klickbar dummy.

I prototyparbetet har Lars Olof Berg på Happy User varit en ovärderlig hjälp. Mot slutet skrev jag om all kod ändå, men grunden arbetade vi fram tillsammans. Och utan honom hade vi aldrig kunnat möta de deadlines vi satt upp för oss själva.

Det är en del smådetaljer kvar tills den validerar, men det är mer detaljer än något annat. Outlinen måste fixas, förändringar i kodstrukturen sabbade den. Sen finns det en del css-buggar kvar. Sidan ser för sorglig ut i Opera och menyn fallerar i Netscape 6.

Först på priolistan ligger buggarna i alla fall. Målet är validerande sidor, css och fungerande presentation i Opera 7+, Netscape 6+, Explorer 5+, Mozilla 1+, Firefox 1+ och Safari 1.2+. Sen har vi inte rört e-tjänsterna ännu. Där finns det mycket kvar att göra på alla plan. Men det blir senare.

JL, SS, HR, HE, Ki, EC, HA, KS och LW har alla gjort ett fantastiskt arbete som gjort att mitt eget arbete kunnat bli så bra som det kunde bli. Synd att inte SS fick uppleva det.

Google Keyhole

Postat: 2005-01-08 kl. 17.37

Apropå map.search.ch och XmlHttpRequests.

I höstas köpte Google Keyhole, ett företag med en teknologi för att mappa 3d-teknik samt satellit- och flygbilder mot kartmaterial på adressnivå. Bilderna ska även vara möjliga att tilta för att se hur terrängen förhåller sig till omgivningen.

With an Internet connection, users enter an address or other location information and Keyhole's software accesses the database and takes them to a digital image of that location on their computer screen. The interactive software then gives users many options, including the ability to zoom in from space-level to street-level, tilt and rotate the view or search for other information such as hotels, parks, ATMs or subways. Unlike traditional mapping technologies, Keyhole creates a dynamic 3D interface for geographic information.

Det spännande är väl att Google säkert kan komma att använda det här endast som en tilläggstjänst. Som en detalj som utökar värdet av en sökning, snarare än produkten i sig.

Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful. Keyhole's technology and products are an excellent addition to our efforts to do that. We do not have any announced plans regarding how this technology will integrate with our current products and services.

(Just nu är Keyhole en klient, men när det slutar vara en det och blir en webbapplikation istället (som de väl måste bli) så borde den också använda XmlHttpRequests.

When you fly down to a city in Keyhole, you are actually pulling data over the Internet from our servers, just like a music download service. Keyhole is an "Application Service Provider" — providing a service for downloading satellite and aerial imagery and other geographic data.

Dåligt argument. Det kan man väl säga om allt Google har? Sen är det dyrt med geografisk data, särskilt om den är bra. Men det är ett annat argument som de inte använder.)

The name of the game: XmlHttpRequests

Postat: 2005-01-06 kl. 22.18

På jobbet diskuterade jag att fylla på innehåll från databaser utan att ladda om sidan, av bland annat tillgänglighetsskäl. Utvecklarna var tveksamma, för att säga det milt. De ville snarare ladda olika sidor för att ladda data i ett formulär. Skälet var att det skulle bli alldeles för mycket kod som laddades i onödan om allt låg med från början. (Olika kartblad för olika produkttyper etcetera.)

Någon månad efter mötet lanserades Google Suggest och jag skickade iväg ett e-post till den utvecklare som imponerat mest på mig, HW. Han svarade aldrig i och för sig, men jag hoppas han läste vad jag skrev.

Google Suggest använder XmlHttpRequests för att hämta data från sitt index live. Det är snabbt och fungerar över alla webbläsare jag testat hittills.

Ikväll, när jag återigen började prenumerera på Dave Sheas Mezzoblue igen så hittade jag ett ännu bättre exempel

Map.Search.ch, an interactive map of Switzerland that pulls in satellite photos and allows you to zoom down from a high level (the entire country) so close that you can make out houses, boats, and trees.

Here’s the kicker — it’s DHTML. No Flash or Java is involved, it’s all being pulled from the server real-time, and the interactive controls (Zoom and Pan both, try click + dragging the map) are something you’d have to be crazy to implement on dynamic data, but there it is anyway thanks to XMLHttpRequest.

Mezzoblue DHTML '05

Det här är naturligtvis svincoolt. Simon Willison, där Dave hittade applikationen, utvecklar i sin blogg:

Even better, it supports hackable URLs letting you link directly to cities or even street addresses.

The dynamic map resizes with your browser window, and the whole lot works in pretty much every modern browser (IE, Mozilla, Opera, Safari, Konqueror) and degrades to a static version for everything else.

Simon Willison map.search.ch

Det är naturligtvis här vi borde vara. I och för sig är vi på väg åt rätt håll, med flash istället för applets som inte fungerar cross browser, men vi leker good enough istället för att leda utvecklingen. Det är trist.

Uppdatering

Dave Shea har uppdaterat med kommentarer från en av utvecklarna. Tekniken de använder är inte XmlHttpRequests. Det är ren DHTML.

Fast ärligt talat blir det inte så mycket mindre coolt efter att man läst det här.

Hej WAP-sajt, please die

Postat: 2005-01-02 kl. 13.44

Yes, you read that correctly: ICANN (together with Microsoft, Nokia and Vodafone) expects web developers to start differentiating between “mainstream” and mobile browsing devices in a DNS-related way, that is, by means of the .mobi sTLD, thereby completely ignoring the concept of device independence and technologies such as CC/PP.

Jag har aldrig förstått varför jag inte skulle vilja ha all information bara för att jag surfar med en telefon. Viss extra information, kanske. Men en urvattnad och utvald version av en sajt är bara en dålig idé.

(v51) Webbläsarstatistik

Postat: 2004-12-21 kl. 10.19

Webbläsarstatistik v51, dagensskiva.com
Webbläsare Procent +/- (%-enheter)
Internet Explorer 70,09 % 1,01
Gecko-motorn (Mozilla Suite, Firefox och Netscape 6+) 24,13 % -0,54
Mozilla (Suite + Firefox) 17,34 % 0,38
Netscape 7,32 % -1,05
Safari 3,23 % -0,24
Opera 1,53 % -0,13
Mobila webbläsare 0,010 % -0,005

Det var första veckan sedan jag började mäta (v47) som inte Internet Explorer tappade. Den tog bara tillbaka 1 %-enhet i och för sig, men ändå. Studenter som åkt hem kanske.

(v50) Webbläsarstatistik

Postat: 2004-12-14 kl. 00.21

Webbläsarstatistik v50, dagensskiva.com
Webbläsare Procent +/- (%-enheter)
Internet Explorer 69,08 % -3,4
Gecko-motorn (Mozilla Suite, Firefox och Netscape 6+) 24,67 % 3,22
Mozilla (Suite + Firefox) 16,96 % 0,44
Netscape 8,37 % 2,91
Safari 3,47 % 0,09
Opera 1,66 % -0,08
Mobila webbläsare 0,015 % 0,002

Kanske värt att notera att Netscapes hopp inte har med någon beta av Netscape 8, baserad på Firefox och Internet Explorer. Istället är 6:an fortfarande den mest använda Netscape-varianten.

Om flickr och del.icio.us, men mest om metadata

Postat: 2004-12-09 kl. 10.53

Conventional wisdom holds that people will never assign metadata tags to content. It just isn’t on the path of least resistance, the story goes, and those few who do step off the path succeed only in creating unwieldy taxonomies [Google: The science of naming and classifying organisms]. /.../ Yet somehow, users of Flickr and del.icio.us do routinely tag content, and those tags open new dimensions of navigation and search. It’s worth pondering how and why this works.

Abandoning taxonomy is the first ingredient of success. These systems just use bags of keywords that draw from — and extend — a flat namespace. In other words, you tag an item with a list of existing and/or new keywords. Of course, that idea’s been around for decades, so what’s special about Flickr and del.icio.us? Sometimes a difference in degree becomes a difference in kind. The degree to which these systems bind the assignment of tags to their use — in a tight feedback loop — is that kind of difference.

Värt att tänka på och komma ihåg för kollaborativa databaser i framtiden. Semi-wiki-byggen och sånt. Eller hur BH?

Uppdatering:

Erik kommenterar med artikeltips.

Clearly, such tagging systems are not a panacea; they present many potential drawbacks. With no one controlling the vocabulary, users develop multiple terms for identical concepts. For example, if you want to find all references to New York City on Del.icio.us, you’ll have to look through “nyc,” “newyork,” and “newyorkcity.”

/.../

Use the tags to understand how people consider the content at hand. Then you can “pave” the best paths to ensure findability — say, by explicitly linking “nyc,” “newyork,” and “newyorkcity.” You can also align these tags with more formal schemes, thus enhancing the utility of both. Tools like the Getty Thesaurus of Geographic Names Online could be used to make explicit relationships between “nyc,” “manhattan,” and “harlem.”

(Adaptive Path: Metadata for the Masses)

Firefox tar över en procent-enhet i veckan: Webbläsarstatistik v49

Postat: 2004-12-06 kl. 14.35

Webbläsarstatistik v49, dagensskiva.com
Webbläsare Procent +/- (%-enheter)
Internet Explorer 72,48 % -1,02
Gecko-motorn (Mozilla Suite, Firefox och Netscape 6+) 21,45 % 0,82
Mozilla (Suite + Firefox) 16,52 % 1,59
Netscape 5,46 % -0,71
Safari 3,38 % -0,05
Opera 1,74 % 0,1
Mobila webbläsare 0,013 % -0,004

Firefox fortsätter öka

Postat: 2004-11-29 kl. 20.10

Webbläsarstatistik dagensskiva.com v48
Webbläsare Procent +/- (%-enheter)
Internet Explorer 73,50 % -1,35
Gecko-motorn (Mozilla Suite, Firefox och Netscape 6+) 20,63 % 1,6
Mozilla (Suite + Firefox) 14,93 % 0,9
Netscape 6,17 % 0,61
Safari 3,43 % 0,1
Opera 1,64 % 0,03
Mobila webbläsare 0,017 % 0,011

Webbläsarstatistik

Postat: 2004-11-25 kl. 19.49

Webbläsare dagensskiva.com, v47
Webbläsare Procent
Internet Explorer 74,85 %
Gecko-webbläsare (Mozilla, Firefox + Netscape 6+) 19,03 %
Mozilla (Suite + Firefox) 14.04
Safari 3,42 %
Opera 1,61 %
Mobila webbläsare 0,006 %

Tappet fortsätter. Långsamt men säkert. -1,7 % sen vecka 45.

Morgondagens webbplatser: Vad gör vi när allt finns på nätet?

Postat: 2004-11-24 kl. 16.37

Vad gör vi när allt finns på nätet?

Bo Dahlbom, SITI

Meningen med passet var att lyfta blicken, antar jag. Huvudbudskapet var: Internet är överallt, i allt och bakom allt.

Byggnaderna var det viktigaste på 1900-talet. Varför har Telia sina antällda ute i Farsta när kunderna finns överallt förutom där?

Morgondagens webbplatser

Postat: 2004-11-24 kl. 16.37

Spenderade två dagar på Morgondagens webbplatser. På förhand tyckte jag programmet såg helt rätt ut. Så här i efterhand kan jag tycka att det inte riktigt höll måttet. Men ...

Fredrik Wackå leder konferensen. (Corporate Blogging, W PR & Information (med Info:Nytt)

Jag tror det stora problemet med upplägget är dess breda målgrupp. Samtidigt som det skulle kunna vara dess styrka. Men jag tror att det inte riktigt går att vara relevant och samtidigt skumma på ytan. Även om inte varje specifikt ämne skulle passa alla är jag övertygad om att det är bättre att nörda än att skumma. För även om just det som avhandlas inte är applicerbart på min verksamhet så kan jag få tankar som bygger på vad andra gjort. Men då måste man få djupare information än något som bara slarvas över.

Morgondagens webbplatser handlade mer om webbplatser från igår eller nu. Inte alls särskilt mycket om imorgon. Programmet lät mer intressant än vad det blev. Kanske var det bara lite fel föreläsare?

Ämnet är svårt att göra bra. Man måste använda visionärer om man vill åt framtiden, men det blir lätt halvmesyrer. Andra dagen var dock bättre än första. Vet inte riktigt varför, kanske bara föreläsarnas kvalité?

Programmet

  • En titt runt hörnet – framtidens webb
    • Vad gör vi när allt finns på nätet? (Bo Dahlbom, SITI)
    • Från passiva konsumenter till delaktiga specialister (Fredrik Hallberg, Stockholm Universitet)
    • Morgondagens möte med medborgare och kunder (Lars Erik Holmqvist, Future Applications Lab)
  • Konvergens mellan Internet och Intranät
    • Webben – en del av multikanallösningen! (Annicka Traugott, Skistar)
    • Införsäljning av ett webbprojekt i den egna organisationen (Anders Nilsson, Fortum)
  • Samverkan mellan offentlig och privat sektor
    • Samverkan för att förenkla för företagare (Tomas Johansson-Haavik, Nutek )
  • Informationspaketering och juridik
    • Nya tider kräver nya informationskanaler – den globala mötesplatsen (Thomas Carlhed, Sweden.se och Gustaf Ekelund, INCH)
    • Internet och juridik, rätt och orätt (Lindahls advokatbyrå)
  • Aktuellt från 24-timmarsmyndigheten
  • Nytänkande, användbarhet och innehåll
  • Sökmotorpositionering – nyckeln till framgång

Morgondagens webbplatser: Informera effektivt via sökmotorerna

Postat: 2004-11-24 kl. 16.37

Infomera effektivt via sökmotorerna

Lars Carlén, Tradedoubler

(Lars Carlén har skrivit boken "Varumärket på Internet".)

  • SEO
  • Sökmotoroptimering
  • Sökmotorpositionering
  • Sökmotormarknadsföring
  • Sökordsmarknadsföring

Tecken på det ökade intresset: Det skrivs mycket om ämnet, Många nya aktörer och Uppköp på sökmotorkarknaden

Utvecklingen

  • Overtures köp av AltaVista och Alltheweb
  • Yahoos köp av Overture
  • Yahoos köp av Inktomi
  • Googles starka ställning
  • (MSN:s intåg på marknaden [Min reflektion])

Eurekster, gruppbaserad ranking.

Faktorer för den ordinarie listningen

  • Länkar
  • Länktext
  • Struktur
  • Url
  • Text
  • Titeln

Ta reda på vilka ord din målgrupp använder när de söker efter din information.

Morgondagens webbplatser: Användbarhet - jämförelse mellan olika företag/organisationers webbplatser

Postat: 2004-11-24 kl. 11.58

Användbarhet - jämförelse mellan olik företag/organisationers webbplatser

Magnus Lif, Guide Redina

För early adopters är inte användbarhet nödvändigt. Men när majoriteten kommer med i utvecklingen är det det. (Men användbarhet kommer även early adopters till godo).

Användbarhet: Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål, på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredställande sätt. (SS-EN ISO 9241-11)

Case 1, resa mellan Sthlm - Gbg:

SAS

  • Visualiserar inte det som finns i databasen
  • Vill veta vilka avgångar som finns och vad de kostar
  • Gör en sökning på exakta värden i databasen - därför visas t ex inte avgångar som är billigare när man väljer ett specifikt pris

SJ

  • Tydlig sekvens
  • Kontextuell hjälp
  • Tydligt hur man går vidare
  • Problem med biljettyper (Vad är Just nu-biljetter? Otydligt)

Hela resan

  • Turistindustrins satsning. Tåg, flyg, buss, lokaltrafik
  • Saknar pris än så länge

Case 2, köpa bil

Blocket

  • Sökningen söker och, inte eller
  • Detaljer går inte att söka på detaljer

Koll

  • Bättre design, men för få träffar
  • Utsökning på fler detaljer, fortfarande för få
  • Enkel träfflista eller Detaljerad träfflista

Bilweb

  • Rörig
  • Mycket mer detaljer i databasen istället för bara i fritext.

Case 3, jämför bilar

Beg.bilguiden

Bilkalkylen

Case 4, kusin kommer på besök till Sthlm och vill kasta miljöfarligt avfall

Stockholm stad

Ingång via målgrupper bra som kompliment, men fungerar inte som enda ingång. Bättre att göra webbplatser uppgiftsorienterade.

Viktiga principer för AnvändarCentrerad SystemDesign (ACSD)

  • Aktiv användarmedverkan
  • Prototypdriven design
  • Iterativ och inkrementell utveckling
  • Utvärdering av användbarheten
  • Kompetenta användbarhetsdesigners

Övrigt:

Enea Redina heter inte längre Enea Redina. Uppköpt, numera Guide Redina.

Utökad DTD för mer semantik

Postat: 2004-11-16 kl. 23.28

Jag har slängt iväg några frågor till Roger Johansson angående webbstandarder och utökade DTD:er.

Tanken föddes genom Jeffrey Zeldmans inlägg om target och xhtml-strict, min eget sökande i ämnet samt genom funderingar kring vad jag kan göra med min XML-fil för iTunes musikbibliotek. Jag leker med tanken om en kultur-DTD.

XHTML 1.0 Culture. Typ.

Det hela bottnar i semantiken. I arbetet med redesignen av dagensskiva.com skulle jag vilja märka upp innehållet bättre än vad det är märkt idag. Främst menar jag då detaljer som artist, skiva, låt, producent, bolag, etikett och sånt.

Helt plötsligt blandar någon in <artist>Björk</artist>s "<song>The Anchor Song</song>" och den blåaste av <instrument>saxofoner</instrument> gråter i sin stilla ensamhet.

<artist>Martin Dosh</artist> hör hemma hos <label>Anticon</label> på så väldigt många sätt, samtidigt som han är en udda fågel.

I mina egna test la jag bara till förkastade element, men det funkar med vad som helst.

Jag använde mig av W3C:s XHTML 1.0 Strict och utökade den DTD:n med det jag ville göra. När jag testkörde sidor med den nya DTD:n var resultatet att Explorer 6, Mozilla och Safari gick in i Strict mode. W3C:s validator läste dessutom DTD:n och anmärkte på fel i enligt den nya DTD:n. Om webbläsarna verkligen gick in och läste den nya DTD:n eller ej har jag svårt att avgöra. Jag har helt enkelt inte testat, för jag vet inte hur jag skulle göra det.

Frågan är väl om jag fortfande följer webbstandarder? Eller om jag bryter dem för att det passar mig? Och om jag i så fall gör fel eller rätt, ändå? Strukturen för XHTML är ju uppbyggd för att kunna göra just det här. Och om man förlänger tanken till XML så är det ju precis så det används.

Mitt största problem är att jag inte har någon att diskutera det med på ett vettigt sätt, vända ut och in på problemet. Sen har jag varit tyst om det för jag skulle vilja testa det först. Egoistiskt vill jag äga frågan en stund till, tills jag visat att det går att använda på ett vettigt sätt eller inte. Friskt vågat och det där.

Creative Commons Örebro

Postat: 2004-11-16 kl. 10.52

Vi har bilder på nätet: http://www.orebro.se/visintra_8310.htm

Vet du om det finns någon lämplig common license form för denna typ av bilder? De är gratis men ej för kommerisella syften. Läste om Wireds skiva på din blog.

(Björn Hagström: E-post)

Det fina med Creative Commons-licenserna är ju att de är så enkla att använda. De har ett alldeles lysande verktyg på webbplatsen.

Där finns dessutom all kringinformation man kan behöva.

Jag skulle rekommendera Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike License.

You are free:

  • to copy, distribute, display, and perform the work
  • to make derivative works

Under the following conditions:

  • Attribution. You must give the original author credit.
  • Noncommercial. You may not use this work for commercial purposes.
  • Share Alike. If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under a license identical to this one.
  • For any reuse or distribution, you must make clear to others the license terms of this work.
  • Any of these conditions can be waived if you get permission from the copyright holder.

Örebro kommun har inte bestämt sig för vilken, eller ens om de ska använda en licens. Men jag gillar att de är intresserade. Björn Hagström förstår webben. Jag gillar att bo i en kommun där webbsamordnaren inte bara arbetar med webben.

Microsoft-chef uttalar sig om Firefox

Postat: 2004-11-11 kl. 22.05

Steve Vamos, Microsoft Australia's managing director, agreed, saying he does not believe IE's market share is under attack following the recent high-profile debut of the Mozilla Foundation's Firefox browser.

Firefox krossar

"Because IE is ubiquitous, you hear a lot more about it, but I don't think that Internet Explorer is any less secure than any other browser out there," English said.

Wikipedia: Internet Explorer - Security

"If there are features in our products that are subpar or need to be added, then I have great confidence that we are an organization that responds pretty quickly and effectively to that."

  • Version 1.0 (Final) – August 1995
  • Version 2.0 (Final) – November 1995
  • Version 3.0 (Final) – August 1996
  • Version 4.0 (Final) – October 1997
  • Version 5.0 (Final) – March 1999
  • Version 5.5 (Final) – July 2000
  • Version 6.0 (Final) – October 2001

Wikipedia: Internet Explorer - Release history

"I don't agree that just because a (competing) product has a feature that we don't have, that feature is important," he said. "It is not. It is only important if it is a feature the customer wants. There are plenty of products out there with features we don't have. We have plenty of features that our customers don't use."

WinInsider: What users want in Internet Explorer 7.0 upgrade.

Firefox Start och webbstandarder

Postat: 2004-11-10 kl. 11.15

Är det inte åtminstone lite roligt att efter allt hoo haa om webbstandarder och Firefox, så validerar inte startsidan de valt för Firefox ens nästan?

Iofs är det ju Google, men ändå. Webbstandarder, vad är det? Det kan man väl inte ha till något bra ...

Firefox krossar

Postat: 2004-11-09 kl. 16.36

Nu när Firefox är släppt i skarp version kan jag ju passa på att släppa lite fin webbläsarstatistik från dagensskiva.com.

Vi har börjat använda ett nytt statistik-verktyg, vilket är en möjlig felkälla i sammanhanget och förra månaden åts upp av webbleverantören (därav bytet av verktyg). Men statistiken för besökande webbläsare de senaste dagarna är verkligen fascinerande.

Ärligt talat trodde jag knappt det var sant när jag såg siffrorna. Har följt dem i några dagar nu och de fortsätter ligga på samma nivå.

Så länge jag minns har besöksstatistiken för Explorer-webbläsare legat över 90 %. Nu är det förändrat.

Uppdatering: Torstensson är jobbig. Jag hade ju för avsikt att inte räkna själv. Äh, nu gjorde jag det rätt i alla fall. Det som saknas i totalsiffran (0,6 %) är mobilwebbläsare, Avant, Konqueror och någon Amiga-webbläsare.

Webbläsare Andel
Internet Explorer 76,55 %
Mozilla 12,00 %
Netscape 5,98 %
Safari 3,26 %
Opera 1,61 %

77 % för Internet Explorer, 18 % för webbläsare med Mozilla-bas.

Våra läsare är webbmogna, men inte exceptionellt så. Kanske har Mike Davidson helt rätt i att Firefox satt alldeles för låga mål när de hoppas ha 10 % av webbläsarmarknaden om ett och ett halvt år.

Strömma ditt mediainnehåll till whatever

Postat: 2004-10-20 kl. 11.34

Orbs kunder får ladda ner programvara som sorterar och indexerar alla multimediafiler i den egna datorn. Filerna strömmas sedan via Orbs server till valfri internetuppkopplad apparat som mobiltelefonen eller handdatorn. I servern konverteras de egna filerna automatiskt till det filformat och den upplösning och bandbredd som kan hanteras av användarens uppkopplade apparat.

Fränt. I want. 75 kronor i månaden.

Vet inte riktigt var jag skulle använda det dock. Mobiltelefonen behöver jag inte få musik strömmad till, jag har ju min iPod. Men det är ett naturligt utvecklingssteg.

Orbs pressrelease.

Default Splash

Postat: 2004-10-11 kl. 11.48

Har IDG inte lärt sig något om webben? Sedan i förra veckan når man en splash-sida med reklam istället för innehållet på webbplatsen.

Bakåtsträvande, idiotiskt, infantilt, galet och slutligen fördjävligt.

Kan de inte skapa bättre annonsytor för sina annonsörer ändå borde de lägga ner sin webbplats.

Och att de löst det så jag slipper se den mer än en gång om dagen gör det inte bättre. Jag hatar dem ändå.

Google (Play)Boy(s)

Postat: 2004-08-19 kl. 13.15

Playboy-intervjun med Sergej Brin och Larry Page har dykt upp online eftersom den blev offentlig handling i och med att de tog med den som dokument i börsintroduceringen.

Godbit:

PLAYBOY: How do you fight Google bombing, a tactic some people use to manipulate search results by linking words? For instance, if they have their way, the query ”world’s dumbest man” might lead you to the White House web page.

/.../

PAGE: People do it because it’s like discovering fire: ”We can affect the web!” Well, you are the web, so of course you can affect it.

2643: Dan Cederholm "Web Standard Solutions"

Postat: 2004-08-17 kl. 00.53

Web Standard Solutions – The Markup and Style Handbook
Dan Cederholm
1590593812
Friends of ED
Paperback
Slottsgatan
2004-08-17
#2643
Adlibris
Bokus

En snabb bok, lite väl grund kanske. Men med välformulerade tankar om semantik och webbstandarder. Hela boken kan väl ses som en förlängning av Dan Cederholms SimpleQuiz-frågor.

Jag känner mig lite för insyltad nu och kräver mer. Jeffrey Zeldmans (som skrivit ett oengagerat förord till boken) "Designing With Web Standards" är en mycket bättre bok för att verkligen komma in i nyttan med webbstandarder. Jag läste aldrig ens färdigt den, för jag var för sugen på att komma igång att arbeta. Och det måste väl vara det bästa betyget en sådan bok kan få.

Men det semantiska perspektivet är värt att diskutera mer. Just nu är jag till exempel i bryderier om hur man borde märka upp skivtitlar, låttitlar och artister för nästa version av dagensskiva.com. Allt blir verkligen så logiskt som det borde vara om man märker upp sidor semantiskt korrekt. Diskussionen bör alltså handla om vad som faktiskt är semantiskt korrekt och inte varför man borde använda det. Det finns så många fördelar, som att man får extra element att märka upp innehållet med via css samt att det faktiskt blir device independent.

Just därför vänder jag mig mot en passage i boken. Det fina med att märka upp allting semantiskt och sedan använda css för att designa är att det faller sönder så fint om (x)html-koden inte kan visas som avsett. En lista blir en lista, en text blir en text i rätt följd. Man kan ju till och med skapa en logisk struktur om man slår bort alla style-sheets. Men när Cederholm diskuterar drop caps tappar han tråden. I kapitlet Styling Text (en bit in Drop Caps, sid 196) använder Dan en span för att göra en anfang. Och det är ju verkligen helt galet i en bok som den han skriver. Han slår på trumman och säger att vi ska använda standarder, men så använd då de standarder som finns. Det funkar där det funkar och inte där det inte stöds. Pseudo-elementet first-letter är just till för just anfanger. Som så: p:first-letter {blaha blaha}. Ordningen borde varit – 1. Standardlösning. 2. Den lösning som fungerar för resten.

Men som helhet och som stöd för att börja tänka semantiskt fungerar boken. Även om jag aldrig skulle välja den istället för Zeldmans.

Mitt nästa inköp i ämnet blir Eric Meyers CSS Pocket Reference, som precis kom (eller ska komma) i ny version.

Användarupplevelsens honungskarta

Postat: 2004-06-29 kl. 17.57

The User Experience Honeycomb

The User Experience Honeycomb

/ ... /

  • Useful. As practitioners, we can't be content to paint within the lines drawn by managers. We must have the courage and creativity to ask whether our products and systems are useful, and to apply our deep knowledge of craft and medium to define innovative solutions that are more useful.
  • Usable. Ease of use remains vital, and yet the interface-centered methods and perspectives of human-computer interaction do not address all dimensions of web design. In short, usability is necessary but not sufficient.
  • Desirable. Our quest for efficiency must be tempered by an appreciation for the power and value of image, identity, brand, and other elements of emotional design.
  • Findable. We must strive to design navigable web sites and locatable objects, so users can find what they need.
  • Accessible. Just as our buildings have elevators and ramps, our web sites should be accessible to people with disabilities (more than 10% of the population). Today, it's good business and the ethical thing to do. Eventually, it will become the law.
  • Credible. Thanks to the Web Credibility Project, we're beginning to understand the design elements that influence whether users trust and believe what we tell them.
  • Valuable. Our sites must deliver value to our sponsors. For non-profits, the user experience must advance the mission. With for-profits, it must contribute to the bottom line and improve customer satisfaction.
(Semantic Studios: User Experience Design [via Torstensson])

Ska fundera på om jag gillar den där modellen att beskriva saker på eller ej. Jag tycker oftast det bara blir bländerverk när man ska försöka beskriva i förenklade modeller, alternativt helt oanvändbart när den blir för detaljerad. Men kanske ...

Tigersafari

Postat: 2004-06-28 kl. 21.50

I kommande versionen av Mac OS X 10.4 kommer det finnas RSS-stöd i webbläsaren som följer med, Safari alltså.

Fränt. Dels är det en bra sak att ha båda på samma ställe. Apples argument är att sökmotorerna är för långsamma och du behöver informationen snabbare. Man kommer kunna snabbfiltrera bland sina RSS-flöden och söka på specifika ord. Innovation för en RSS-läsare (med reservation för att jag inte vet vad som finns på pc-marknaden dårå).

Här är en film om hur det kommer fungera.

DRM

Postat: 2004-06-25 kl. 11.48

Lyssnade precis på Cory Doctrows tal till Microsoft om DRM.

Jason Kottke gjorde en mp3-version av talet (Bittorrent).

Godbitar:

Here's the social reason that DRM fails: keeping an honest user honest is like keeping a tall user tall. DRM vendors tell us that their technology is meant to be proof against average users, not organized criminal gangs like the Ukranian pirates who stamp out millions of high-quality counterfeits. It's not meant to be proof against sophisticated college kids. It's not meant to be proof against anyone who knows how to edit her registry, or hold down the shift key at the right moment, or use a search engine. At the end of the day, the user DRM is meant to defend against is the most unsophisticated and least capable among us.

/ ... /

The player piano was a digital recording and playback system.
Piano-roll companies bought sheet music and ripped the notes
printed on it into 0s and 1s on a long roll of computer tape,
which they sold by the thousands -- the hundreds of thousands --
the millions. They did this without a penny's compensation to the
publishers. They were digital music pirates. Arrrr!

/ ... /

I'm a Microsoft customer. Like millions of other Microsoft
customers, I want a player that plays anything I throw at it, and
I think that you are just the company to give it to me.

Yes, this would violate copyright law as it stands, but Microsoft
has been making tools of piracy that change copyright law for
decades now. Outlook, Exchange and MSN are tools that abet
widescale digital infringement.

More significantly, IIS and your caching proxies all make and
serve copies of documents without their authors' consent,
something that, if it is legal today, is only legal because
companies like Microsoft went ahead and did it and dared
lawmakers to prosecute.

Microsoft stood up for its customers and for progress, and won so
decisively that most people never even realized that there was a
fight.

Do it again! This is a company that looks the world's roughest,
toughest anti-trust regulators in the eye and laughs. Compared to
anti-trust people, copyright lawmakers are pantywaists. You can
take them with your arm behind your back.

/ ... /

American film studios didn't want the Japanese electronics
companies to get a piece of the movie pie, so they fought the
VCR. Today, everyone who makes movies agrees that they don't want
to let you guys get between them and their customers.

Sony didn't get permission. Neither should you. Go build the
record player that can play everyone's records.

Because if you don't do it, someone else will.

Det är tänkvärt. Bra. Satt i relevant kontext.

Här är en kortversion av talet.

Vägledningen för 24-timmarswebben 2.0

Postat: 2004-06-23 kl. 00.26

Vägledningen 24-timmarswebben 2.0 är en vidareutveckling av Statskontorets tidigare vägledning (2002:13). Den har på uppdrag av e-nämnden utarbetats av expertis från Statskontoret tillsammans med Handikappombudsmannen (HO) och externa konsulter.

Syftet med vägledningen  är att ge stöd vid utveckling och utformning av den offentliga sektorns webbplatser och skapa förutsättningar för att uppnå visionen om 24-timmarsmyndigheten.

Jag tycker ju då att vägledningen även borde vara en ledstjärna, i mångt och mycket, för de delar som är applicerbara på det privata Sverige.

That said, så finner jag den nya vägledningen mycket bättre än den gamla. Råden är lättare att följa och mer uppdaterade i tiden.

Sen skulle jag vilja se mer tjänster att använda i samband med vägledningen. Och då helst att någon neutral part kunde hålla i dem. Som Statskontoret till exempel.

Jag funderar på att starta en ny blogg för information relaterad till 24-timmarsmyndigheten i stort. Kanske vore intressant? Finns någon svensk? PH pratade om en dansk, men den har jag missat adressen till.

Top-posting

Postat: 2004-05-04 kl. 23.51

A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?
A: Top-posting.
Q: What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?
(BH:s signatur: Vet inte var han snott det ifrån)

So true, so true.

susning.nu/klotter

Postat: 2004-04-27 kl. 09.07

Den populära svenska wikipedia-sajten Susning.nu, en uppslagsbok där användarna själva står för innehållet, har stängt möjligheten att lägga in och redigera material. Anledningen är enligt sajtens ägare "klotter".

Sen jag först besökte susning.nu var jag fascinerad över att det inte förekom, att sajten fungerade så bra med all öppenhet. För mig var det nästan ett skönt bevis för att människan trots allt är god. Men någonstans gnagde en känsla av att de onda bara inte hittat dit ännu. Sure, jag överdriver lite. Men det känns som det är läge för överdrifter.

Frihet kräver ansvar. Ibland är det för lätt att inte ta det ansvaret.

Hoppas de löser tekniken snart så de kan öppna igen under så öppna förutsättningar som möjligt.

Standarder

Postat: 2004-04-19 kl. 15.41

What Every Web Site Owner Should Know About Standards: A Web Standards Primer

Hoppas jag kommer ihåg den här nästa gång jag behöver den.

Svartlistan

Postat: 2004-03-21 kl. 20.37

En del av mig uppskattar på något sätt humorn i att kommentars-spam-idioterna siktar in sig på just ett inlägg om MT-Blacklist för att kommentarsspamma.

Och eftersom det bara är där det kommit fulkommentarer på sista tiden undrar jag om de faktiskt har försökt göra just det. Och något i mig gillar den sortens övertygelse.

Speciellt när MT-Blacklist är så lätt att använda så jag får en länk till att ta bort skiten så snart den kommer dit.

Dreamweaver MX 2004 7.01

Postat: 2004-03-12 kl. 14.49

Fucking finally.

... / samt "förbättrar stabiliteten och prestanda på alla plattformar, särskilt Macintosh"

Det har nästan varit helt outhärdligt. Jag gillar den nya CSS-paletten, men den har ju nästan inte gått att använda ändå. Så fort man skulle lägga upp något på server var den tvungen att läsa igenom hela jävla innehållet på motsvarande sidan. Att bara lista det räckte inte. Nej nej.

Har inte hunnit kolla igenom resten av förändringarna. Men att de uppdaterat det här är så skönt.

Eolas förlorade

Postat: 2004-03-06 kl. 21.29

In what hopefully will be the last time we ever have to hear the name, Eolas is in the news again. The US Patent Office has heeded the call of the W3C and invalidated the patent.
The Web Standards Project: It's Over For Eolas

Tack tack tack tack.

MT-Blacklist

Postat: 2004-02-29 kl. 15.48

MT-Blacklist is a plugin for Movable Type which provides for content-based blocking and one-step cleanup of comment and trackback spam. The tool utilizes an owner-edited blacklist of strings (or regular expressions) commonly used by spammers to block spam before it is posted to the website and to identify any which gets through the first line of defense for rapid deletion.

Frid. Är väl vad jag känner mest i det här fallet. Just nu i alla fall. Får väl se om det funkar också, men det verkar det ju faktiskt göra.

Hade lite problem med att installera det.

Thanks to Porter Glendinning (who was the FIRST person having the Can’t locate object method “load” via package “MT::PluginData” error and access to his server’s error logs), I believe that I have figured out the error (the full text of which can be seen in the last entry).

/.../

For the less technically inclined, that means you have to use the less easy path in the documentation, thereby bypassing the use of PluginData and Storable in exchange for YAML.

/.../

Ta-dum. Mystery solved. Use YAML.

Comment Spam Clearinghouse PluginData load error

Och det gjorde ju tricket. Har pestat c lite om det, men till ingen lösning. Fast det verkar ju vara ett mer generellt problem eftersom jag fick samma felmeddelande som ovan. Och när jag tog the less easy path så funkade det ju.

Så begone evil spammers.

Uppdatering 2004-11-10

Sedan sista juni i är när jag tömde activity log sist har MT-Blacklist refuserat 9872 spam-kommentarer. Och det är bara de som inte kommit in.

Att designa adaptivt och galet bra, samtidigt

Postat: 2004-02-18 kl. 23.34

In essence, adaptive design is about designing to enable the user to change things. You strive for 'good enough' as a starting point, such that the user feels they have a 'way in', almost an implicit goal of working through the finished design themselves. It sees design as a social process, developing over time, via a relationship with the user.

Så här vill inte jag se på adaptiv design. Jag skulle istället vilja se det som att man presenterar någonting som fungerar, som är bra - men också anpassningsbart efter egna behov.

Mitt tydligaste exempel, även om det inte är ett bra exempel på adaptiv design då man egentligen inte förändrar något efter egna behov utan bara särskiljer, gör tydligare efter egna behov är färghanteringen av BBCi. När man valt en viss avdelning många gånger får den en annan färg än den hade från början. Den skiljer sig från det man aldrig använt för att komma mer i fokus för användaren. Det är en omärklig förändring som ändå hjälper mig i mitt användande. Jag ser det jag vill ha tydligare, i en miljö som ständigt ändrar sig lite beroende på vilket innehåll som finns just då.

Jag vill att anpassningsbar design ska vara insanely great och möjlig att anpassa. Som det där man använder varje dag och sen kommer under fund med att man helst skulle vilja lyfta fram. Som adaptiv design bland Photoshops paletter. Använder jag en palett extremt mycket så lyftar jag loss den. I Dreamweaver gillar jag inte hur de passas ihop från början, så jag gör nya konstellationer (just i fallet Dreamweaver är det knappast insanely great från början heller, men jag gillar hur det är anpassningsbart).

I formen av webbdesign tänker jag mig en sajt som är fullt fungerande. Fantastisk till och med. Men när jag vant mig vid funktionerna så vill jag komma vidare. Kanske sålla lite och välja bort annat, flytta på. Osynligt om man inte vill, möjligt om man behöver det.

Orkut

Postat: 2004-02-11 kl. 20.58

Ok, nu är jag besegrad. Min nyfikenhet har tagit överhanden. Jag vill bli inbjuden till Orkut. Undrar om det finns någon därute som kan tillgodose mitt behov?

Jag har känt att jag inte hinner. Att det kommer vara något jag har svårt att hitta en reell användning för. Men jag är så oerhört nyfiken.

Pretty please, with sugar on top?

Jaguarsafari

Postat: 2004-02-05 kl. 10.03

Att Apple vill att alla skall uppdatera sina system är en självklarhet, men är detta inte bara elakt? Vad finns det i de nya versionerna av Safari som kräver Panther?

Tyvärr är det ju inte bara elakt.

Om man, som jag, arbetar i en organisation (på den positiva sidan kan dock tilläggas att Historiska kartor fungerar i och med Safari 1.2, uppdateringen av hur javascript inteagerar med java med hjälp av liveconnect gjorde susen) som är dåliga på Mac-anpassning blir det inte ett dugg enklare att övertyga alla om att 3 % av kunderna faktiskt är en viktig grupp när dessa 3 % inte är ett dugg homogena.

När man kan lösa problem för Safari 1.2 och fortfarande inte nå alla Mac-användare är det svårt att argumentera för att man ska få tid och pengar för att göra modifieringarna. Jag skulle inte ha något emot det om alla kunde uppdatera till den senaste versionen, då kan man åtminstone ge möjligheten att få tjänsterna att fungera. Safari 1.0 är helt enkelt inte en tillräckligt mogen produkt för att alla som vill stanna på 10.2 ska klara sig.

Men ok, jag accepterar läget om de aldrig gör det igen, lämnar någon bakom sig när de uppdaterar i fortsättningen. När 10.4 kommer får de inte knyta Safari så hårt till OS:et att man inte kan uppdatera Safari utan att köpa uppgraderingen. För en gång är ingen gång, men två ...

24-timmarsmyndigheten, mindre web savvy än ...

Postat: 2004-01-21 kl. 15.25

Nyhetsbrev om vidareutveckling av 24-timmarswebben

24-timmarswebben är Statskontorets vägledning för utformning av bra och användbara webbplatser. Projektet för vidareutveckling av vägledningens råd och rekommendationer har i dagarna givit ut det första numret av sitt nyhetsbrev.

Usch. Jag har irriterat mig på 24-timmarsmyndighetswebben sen den först slog upp sina portar. Hur kan man göra en webb som ska vara ledstjärna i arbetet för att göra 24/7-myndigheter av vanliga traditionella och ibland stelbenta myndigheter och göra den så usel?

Kompatibilitet:
Helt otroligt fungerar webbplatsen bara som den ska i Explorer för PC. Numera funkar den ju i alla fall att använda i Mozilla-läsare, men det är fortfarande en massa fel. Som det klassiska scroll-felet som finns i alldeles för många statliga webbplatser. Något css-fel. Och egentligen är inte det problemet. Problemet är att de verkligen inte verkar ha testat webbplatsen mot någon annan plattform än Windows och Explorer. Hur dyrt är det att köpa in? Hur dyrt är det att göra rätt?

De, om några, borde leda i att använda standarder, semantiskt korrekt kod, validerande html-kod och css-kod. Vilket leder mig fram till nästa del.

Webbkunskapen:
Om de ska leda får de försöka ha lite visioner. Webbplatsen är så stel och dålig så jag blir förbannad. Är det det som är tanken med myndighetswebbar i 24/7-version? Göra tråkiga webbplatser som man inte vill använda? Är man korrekt då?

Ta bara det senaste exemplet. Nyhetsbrevet om vidareutveckling av 24-timmarsmyndigheten. Arbetsgruppen har lagt upp en sida som berättar om nyhetsbrevet, sen har man designat ett nyhetsbrev och sparat det som pdf. Nyhetsbrevet i sig är nästan helt innehållslöst.

Bortsett från det meningslösa i att göra en pdf av material som passar bättre som direkt text på en webbsida, men över huvud taget - formen? Vill de vara i spetsen borde de väl snarare göra en blogg av det hela? Hur tar de emot synpunkter och idéer i gruppen? Finns det någon form av feedback-funktion? Självklart inte. Gruppen i sig är helt skild från insyn, trots att poängen med nyhetsbrevet är att öppna upp och visa vad arbetet går ut på.

ecto

Postat: 2004-01-09 kl. 18.16

Sen att programmet kraschade när jag hade kommit så där långt, det är en annan sak. Men det gjorde Kung-Log också jämt när man hade lagt till nya saker bland custom html-taggarna.

Synd bara att det alltid händer när man installerat om programmet. Eftersom då har jag hunnit göra alla inställningar en gång som sedan glöms bort när programmet kraschar.

Mitt problem med blogging

Postat: 2004-01-06 kl. 02.57

Jag har så extremt svårt för exhibitionismen inom bloggingvärlden. Jag har svårt för den över huvud taget. Jag funderar på om det är jante - en kulturellt betingad aversion mot att försöka hävda sig utan att ha något att hävda sig för - jag funderar på om det är en allmän ovilja för reklam.

Framförallt anser jag att det inte är så det ska vara. Jag söker efter någon form av renhet med nätet. Om något sprider sig sprider det sig som ett virus, inte genom mördande reklam - ingenting klarar sig om det inte håller måttet. Det smittar för att man kommer i kontakt med det. Den okontrollerade formen har jag alltid varit väldigt kär i. Därför att man KAN vinna/nå ut/kopplas samman bara genom att ha en sida. Genom att vara tillräckligt bra/intressant/fånig/nördig så hittar de som ska hitta dig fram.

Samtidigt inser jag att samma verktyg som används för att driva besökare till sin egen sida är bloggingkulturens största styrka. Den vidare diskussionen, sammanknytningen av tankar och idéer - en fortsatt diskussion i en spridd publicering. Det är ju det som får blodet att rusa och huvudet att fyllas av bubblor när jag tänker på bloggar.

Jag blir glad när jag ser den här ynkliga lilla sajten på Torstenssons och Eriks bloggrullor (bättre ord sökes), men jag gillar inte formen - bara för att det också används för att klia ryggar. Men jag hittar ju andras bloggar genom bloggrullor och det gillar jag ju. Och varför ska inte jag ge kredd till de jag läser? Om jag blir glad blir säkert någon annan det också.

Och sen gillar jag initiativet fredagsfyran. Bra idé och ett fint mindre nav för den svenska bloggosfären att binda ihop sig kring. Men att posta och trackbacka den känns så sökt, desperat. -Läs mig, läs mig. Och även om jag velat svara på frågorna några gånger så har jag låtit bli för att det känns fel i magen. Fast det kanske är något jag borde komma över eller sluta fundera på.

Men varför pingar jag weblogs.se då? För att jag tycker sajten är en bra idé. Det är dessutom automatiskt och inte påtvingande. Men samtidigt kunde jag ju låta bli och hoppas att de som kanske berörs av något skulle nås ändå genom indexerande sökmotorer. Jag skriver ju i alla fall egentligen bara för att jag blev inspirerad av HM. Och jag har lärt mig massor av att börja ta till mig bloggingvärlden. Om webbstandarder, om xhtml och css, om nätet, om världen, universum och allting.

Och naturligtvis är jag ju lite exhibitionistiskt lagd.

Borde inte webbläsare rekommendera-om-du-gillar?

Postat: 2003-12-27 kl. 14.56

Borde inte någon smart jävel kunna använda Googles API för att bygga in funktioner i en webbläsare som kan, likt TiVo, automatföreslå ställen att surfa till?

Det tycker jag vore fränt. Du surfar på dagensbok.com och var nyss på dagensskiva.com, du kanske skulle vara intresserad av Svenska Akademien.

Summeringar på weblogs.se

Postat: 2003-12-11 kl. 11.09

Senaste veckorna har det inte blivit mycket till summering, och det ser tyvärr inte ut att bli bättring på området förrän efter nyår. Jag har inte rätt motivation att summera varje vecka, men vi diskuterar en lösning så summeringen kommer att återupptas i en något annorlunda skepnad.

Är det inte ganska märkligt att en diskussion om summeringar av bloggar förs i det dolda? Som att det vore affärshemligheter som inte får yppas för tredje part för att affären inte ska gå i stöpet.

Diskussionen borde föras öppet i bloggar med trackbacks till inlägget på weblogs.se, inte via privata konferenser och e-post eller vad det nu kan vara frågan om. Det är som att weblogs.se inte anammar bloggandets koncept när man samtidigt försöker samla och leda bloggingkulturen i Sverige.

Veckokrönikorna är en utmärkt idé, men jag förstår att uppgiften känns betungande. Visst är det en bra idé att sprida ut ansvaret på flera personer, men ansvarskänslan måste de personerna ha. Utan ansvarskänslan (och naturligtvis ett visst mått av ångest) tror jag aldrig det kan bli riktigt bra i längden.

Arkivering

Postat: 2003-11-24 kl. 00.31

Av någon märklig anledning kan jag inte hitta riksrevisionsverkets rapport om användbarhet och tillgänglighet hos statliga myndigheter på Riksrevisionens webbplats.

Linköpings universitet har lagt upp den hos sig.
Och då är det väl lika bra att lägga till Statskontorets 24-timmarsmyndighetsrekommendation på samma ställe. Den får jag alltid leta så förbannat efter för att hitta.

Allt makt åt Jakob Nielsen, vår befriare

Postat: 2003-11-21 kl. 18.28

Varje gång jag läser om Jakob Nielsen så kommer jag på hur mycket jag hatar honom.

Skulle han få råda över nätet skulle jag hata att använda det.
Skulle han få råda över nätet skulle jag jobba med något annat.
Det är såna som han som gör att usability har fått ett bad rap.

Han är ful också.

Grattis till datorvirusen

Postat: 2003-11-16 kl. 21.15

In November 1983, U.S. computing student Fred Cohen created the very first computer virus as a research project during his studies. Little could he have known just what a can of worms (pun fully intended) he was opening with his discovery.

I artikeln går de igenom milstolpar för virusens utveckling och vad som drivit på den. Hade ingen aning om att det första var till Unix.

iTunes-katalogen på webben

Postat: 2003-11-06 kl. 15.19

10,000 Songs on Your Website. iTunes Catalog creates beautiful online catalogs of your music collection, displays the cover artwork for each album, and can even look up song lyrics. In addition, it can copy all your album artwork into iTunes, so you don't have to spend hours doing it yourself!
(KavaSoft: iTunes Catalog 1.0)

Men egentligen är det ju inte alls det jag vill ha. Inte alls faktiskt. Särskilt inte som det är så styrt i utformningen av hur det ska se ut.

Ända sedan jag gick min XML-kurs har jag velat göra någon form av XSL-lösning som kan presentera en form av personlig topplista utifrån mitt iTunes-bibliotek. Helst skulle jag vilja publicera resultatet/lösningen som något för alla att ladda hem och göra en egen version av. Men jag börjar inse att jag aldrig kommer komma till skott.

Jag vill skissa på projektet och sen ha en utvecklare som kan skapa skiten. Det bästa vore så klart om man kunde spara datat också, utan att spara en ny version av hela bibliotekskatalogen varje gång. Kanske borde det inte alls vara XSL utan något script-språk och mySQL?

Design by color

Postat: 2003-11-04 kl. 15.07

På tal om Zeldman. I förra veckan bloggade han om iStockPro:s nya sätt att katalogisera sina bilder, eller rättare sagt nya sätt att söka bland sina bilder.

Royalty-free stock photo agency iStockPro has introduced a nifty Browse By Color dialog which lets you find photos that match your layout’s color scheme.

Att använda bilder i färgton har vi diskuterat ända sedan vi läste The Glass Wall: The Homepage Redesign 2002 om BBCi:s redesign. Frän utveckling.

Formen konstant, men färgerna kontextuella efter bild.

Uppdatering:
Erik kommenterar med en bättre länk i samband med The Glass Wall, där dokumentet faktiskt finns länkat. Dessutom finns en del intressant om adaptiv design där.

WCAG 2.0

Postat: 2003-11-04 kl. 00.17

Ok, min förvirring är ... övergående.

WAI-kriterierna håller ju på att arbetas om, det har jag ju läst. Men jag måste ha tappat bort det någonstans.

Nuläget:
W3C omarbetar riktlinjerna i WAI-initiativet till en version 2 av specifikationen. WAI är projektet och WCAG är riktlinjerna.

Den nya versionen av riktlinjerna kommer inte vara uppdelad i 3 nivåer, istället kommer kraven vara Core eller Extended. En webbplats kommer därför kunna vara validerad enligt WCAG 2.0 Core (alla Core-punkter är uppfyllda), WCAG 2.0 Core+ (alla Core- och några Extended-punkter är uppfyllda) och WCAG 2.0 Extended (alla Core- och Extended-punkter är uppfyllda).

Länkar: Web Content Accessibility Guidelines 2.0 - W3C Working Draft 24 June 2003, Senaste versionen postas här (samma just nu alltså)

Ruab/MMS för nätet

Postat: 2003-10-28 kl. 16.40

Det är en rad saker Kia har samlats kring. Först säger sig kommittén ha en plan för hur en standard för räckviddsmätningar ska se ut klar till nyår. Kia har också börjat arbeta med en upphandling av en leverantör som ska mäta både räckvidd och trafik.

- Vi vill gärna se något i stil med det som finns för tv och radio i form av MMS och Ruab. Men vi är inte exakt klara med hur det ska utformas, säger Hans Nordlöv.

(Dagens Media: Kia vill starta ett nytt MMS)

Intressant. Det ska jag följa upp.

Embed applet object

Postat: 2003-10-07 kl. 17.21

Jaha, då var det gjort då. Microsoft bygger bort stöd för att få plugins att starta rik media automatiskt på webbsidor.

Olyckskorparna har kraxat att de förlorade målet med flit. För att de själva skulle kunna dominera tekniken. Med hjälp av detta skulle de till exempel kunna slå undan benen för Quicktime, Real och Macromedia till förmån för sin Windows Media-teknik som de lätt skulle kunna bygga in som systemfunktioner istället. De har dessutom överklagat och den slutgiltiga domen är ännu inte här. Men de bygger redan om alltså.

Nu har MSDN i alla fall lagt ut information om hur man ska komma runt problemet. Ny version av Explorer kommer som Windows Update till XP och patch till fristående webbläsaren i början av 2004.

IDG: Nätverk och kommunikation redogör

Lösningar
MSDN: Information for Developers about Changes to Internet Explorer (dessutom gås det igenom vad som kommer hända för besökaren när man besöker en sida med Active Content)
Apple: Preparing Websites with Active Content for Upcoming Changes to Internet Explorer for Windows
Macromedia: Active Content Developer Center

Utan att vara alltför färgad så skulle jag förespråka Apples andra förslag på lösning. Så man bara skickar in parametrar i ett allmänt script. Men men, vad vet jag. Det är utvecklare som ska pilla med sånt, inte jag.

Räkna med Alltheweb

Postat: 2003-05-02 kl. 11.28

Har du glömt miniräknaren hemma och sitter på ett internetcafé där du inte kan använda datorns kalkylator? Hav tröst och räkna med sökmotorn Alltheweb istället.
(InternetBrus.com: Du kan räkna med Alltheweb)

Neerrrd. I like it. Då kan man ju länka till räkneexempel. När fan en humanist som jag skulle vilja göra det vet jag inte, men ibland kanske. Någon gång kanske. Ja, aldrig då. Men det är fränt i alla fall.