k-märkt

No Logos In Orebro

Postat: 2004-01-23 kl. 18.58

Socialdemokraten Lars Burström har enligt tidningen Nerikes Allehanda tagit stort intryck av Naomi Kleins debattbok No Logo. "Reklamen invaderar varje ledigt utrymme i samhället. Ockuperar människors tankar och drömmar, formar deras livsstilar" skriver Lars Burström i sin motion.

Det offentliga utrymmet privatiseras och begränsar yttrandefriheten, sa Lars Burström i debatten där han även efterlyste en kommunal styrning av reklamens utbredning i stadsmiljön och i skolmiljön.

Resumé tar i lite i sin rubriksättning. Men det är ok, för det resulterade i den här kommentaren som gav artikeln sitt existensberättigande:

2004-01-23 10:18  andy Lars Brun ger veckans boktips:

" Det var en oerhörd tjock bok att ge sig på. Såklart att jag inte läste alla sidor, bara 3-18 plus sid 178. Den sistnämnda sidan var riktigt bra. Massor av svåra ord. Det sjuka är att boken är skriven liksom på riktigt. Som Biggles eller Arn.Den var verklig. Typ Big Brother eller Farmen du vet. Dokubok. Jag gillar ju normalt inte läsa. Sånt bör man lämna till kärringar och dom fiiina katedralskolgossarna.Men No Logo kan jag verkligen rekommendera. Jag ger den 4 starka sosserosor. Stort minus för avsaknaden av stora bilder och att det stod så jävla lite om allsvensk fotboll. Klein, hon är judisk va? Jaja, det förklarar allt. Tre rosor. Max. Helvete är hon amerikanska också? Två rosor driekt. Lurendrejeri på högsta nivå. Den var ju skriven på svenska?? Dom är sluga dom där. Härmed förbjuder jag den i Örebro. Jag fattar inte varför vi måste ta in utlänska författare hela tiden. "

Visst känns det lite galet. Särskilt beroende på hur det är formulerat (jag hittar inte motionen någonstans). Men väl en inställsam artikel av Peter Dahlgren, den spjuvern, på Socialdemokraternas webbplats.

Men visst tycker jag också att kommunal styrning av reklamens utbredning /.../ i skolmiljön kan vara en bra idé, men när de blandar in yttrandefriheten och stadsmiljön blir jag orolig.

Det måste finnas fria rum där yttrandefriheten kan utövas utan påverkan från kommersialism
(Socialdemokraterna Örebro: Skydda det offentliga rummet!)

Hur stoppar reklamen yttrandefriheten i det offentliga rummet? Och kanske den viktigaste frågan i alltihop: Vem avgör vad som är ok och på vilka grunder?

När man ska börja begränsa yttrandefriheten i yttrandefrihetens namn är man ute på farlig mark.

Dessutom, den verkar ju märkligt innehållslös den där motionen. Vad säger den egentligen? Att kommunen ska styra vad gäller var reklam får finnas på offentlig plats. Har de inte alltid gjort det? Man får ju inte annonsera var som helst. Och i övrigt är det väl stadsarkitekter med flera som också har sitt att säga till om.

NA:s artikel

Permalänk

Kategori: Politik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/337

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)