k-märkt

EU kritiserar iTunes för att bryta mot den fria marknaden

Postat: 2007-04-03 kl. 22.32

EU har lagar om varor och tjänsters fria rörlighet över nationsgränserna inom unionen och på grund av att iTunes säljer musik genom landsspecifika butiker utan möjlighet för konsumenterna att köpa musik från ett annat lands butik har kommissionen kritiserat Apple.

- Konsumenter kan bara köpa musik från Itunes nättjänst från det land som de bor i. Därför har konsumenterna bara möjlighet till ett antal låtar för ett visst pris, säger EU:s konkurrenstalesman, Jonathan Todd till BBC News.

EU har märkt att olika låter kostar olika mycket i olika länder. Under 2005 kunde en brittisk användare köpa en låt på Itunes för 1,16 euros. Det kan jämföras med en fransk eller tysk användare som samma år kunde köpa en låt för 0,99 euro.

Ny Teknik EU till nya angrepp mot Apple (2007-04-03)

Problemet för Apple är att skivbolagen oftast skrivit kontrakt med en artist om försäljning i ett specifikt land eller ett specifikt område, för ett annat land kan ett annat skivbolag ha rättigheterna att sälja musiken. Vem ska då få intäkten om musiken säljs i EU?

Apple har sagt att sig vilja sälja via en all-europeisk nätbutik, öppen i alla EU-staterna, men företaget hävdar att skivbolagens krav hämmat det alternativet.

iTunes i sig bygger på en och sammma bas, för hela världen. Musik som läggs in i den svenska butiken finns egentligen tekniskt tillgänglig över hela världen, men skivbolaget sätter vilka rättigheter de har till musiken.

Därför har den amerikanska butiken ett myckte större utbud än de europeiska butikerna till exempel. Det behöver dock inte betyda att skivbolagen som lagt in musiken där inte har rätt att sälja musiken globalt, de behöver bara inte ha fyllt i uppgifterna rätt.

Valet 2006: Här bor jag

Postat: 2006-09-26 kl. 18.46

Jag var nyfiken på hur valet gått i min valkrets, där jag bor, i Örebro. Det tog en bra stund för dem att räkna färdigt rösterna i Örebro, först igår var det klart och då har de inte publicerat antalet personröster ännu för kommunalvalet.

Jag var allra mest nyfiken på hur många som röstade på Sverigedemokraterna omkring mig och det visar sig vara ganska skrämmande stor andel, även om de bara är 47 stycken totalt.

Tydligen var SD bara något tiotal röster ifrån ett andra mandat i kommunfullmäktige, ett mandat som istället gick till min vän Peter Dahlgren (om inte personrösterna ändrar på ordningen för Socialdemokraternas kandidater), och att de skulle fått närmare tre mandat om inte Örebro varit uppdelat på fyra valkretsar. Det tycker jag är riktigt obehagligt.

En del av mig är förbannad på att varken medierna eller bloggosfären granskade dem närmare innan valet. En artikel som visar på Sverigedemokraternas 33-punktsprogram om sin invandringspolitik är väldigt obehaglig läsning så här efter att de fått 230 mandat i 100 kommuner och nästan 3 % i riksdagsvalet för riket. Den pessimistiska och aningen misantropiska delen av mig är orolig för att det snarare hade givit dem ännu bättre siffror. (Jag vet inte riktigt hur jag ska få in att jag hatar vad AFA håller på med också, men men.)

Kommunalvalet Valdistrikt Sofia
Röstfördelning Antal ± Andel (%) ± *
Moderaterna 197 +83 15,62 +5,27
Centerpartiet 57 +23 4,52 +1,43
Folkpartiet 143 +3 11,34 -1,38
Kristdemokraterna 107 +15 8,49 +0,13
Socialdemokraterna 523 ±0 41,48 -6,02
Vänsterpartiet 110 +6 8,72 -0,73
Miljöpartiet 70 +11 5,55 +0,19
Sverigedemokraterna 47 +21 3,73 +1,82
Övriga partier 7 -7 0,56 -0,71
Valdeltagande: 1307 +179 76,61 +3,08

Jag tycker det är intressant att se att alla partier som satt i kommunfullmäktige förra mandatperioden fått ökat antal röster i kommunalvalet, eller lika många som 2002, trots att till exempel Socialdemokraterna minskat med hela 6 %-enheter. Och att det beror helt på ett ökat valdeltagande.

Riksdagsvalet Valdistrikt Sofia
Röstfördelning Antal ± Andel (%) ± *
Moderaterna 213 +103 16,63 +6,68
Centerpartiet 59 +29 4,61 +1,90
Folkpartiet 132 +2 10,30 -1,45
Kristdemokraterna 100 +12 7,81 -0,15
Socialdemokraterna 527 -16 41,14 -7,96
Vänsterpartiet 86 -26 6,71 -3,42
Miljöpartiet 70 +11 5,85 +0,70
Sverigedemokraterna 39 - 3,04 -
Övriga partier 50 - 3,91 -
Valdeltagande: 1321 +193 78,21 +2,56

Hur mycket är förskönat? Läs inte på i DN.

Postat: 2006-06-09 kl. 09.43

Jag läser Kent Asp:s debattsida om balansen mellan blocken på nyhetsplats i DN och roas av DN:s egen annonsering:

DN:s nyhetsbevakning av de politiska blocken har gått från balans till övervikt för de borgerliga, skriver medieprofessor Kent Asp. Rapport, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten står för en mer balanserad politisk nyhetsbevakning än Dagens Nyheter.

Jag minns inte om de körde den granna helsidesannonsen idag också, där de slår sig för bröstet med annonstext som säger Hur mycket är förskönat? Läs på inför valet. och photoshoppade bilder på partiledarna i bästa Flicka-kampanjstil. Hur som kan vi väl konstatera att vi kanske inte kan få reda på svaret i DN i alla fall.

Borde inte Pelle Sten kunna fixa en skön deal nu när jag är på väg att gå över till SvD istället ...

Snabba partivändningar när valårets vindar blåser i piratdebatten

Postat: 2006-06-09 kl. 08.31

I veckan presenterades Lunarstorms och Aftonbladets Ungt val-undersökning där bland annat Sverigedemokraterna blev Sveriges tredje största parti med 11 % av rösterna, till skillnad från 6 % i GP:s undersökning av niondeklassare som publicerades i slutet av maj.

Det som är likt i båda undersökningarna är att Piratpartiet uppmättes till ~5-6 % av rösterna i båda undersökningarna.

Hade förstagångsväljarna fått bestämma hade Piratpartiet kommit in i riksdagen.
I Ungt val får de 4,7 procent av rösterna och bland pojkarna är de femte största parti.

I efterdyningarna av The Pirate Bay-razzian börjar alla partier samtidigt vackla i frågan om upphovsrätt och fildelning. Svenskans analys är inte svår att förstå:

Det rodnar och kliar: partiernas överkänslighet mot opinioner ökar som alltid när avståndet till valdagen minskar.

Miljöpartiet har ju redan innan valfläskat med sin bredbandsskatt i valmanifestet. I torsdags publicerade Sydsvenskan en opinionsundersökning som sa att tre av fyra förstagångsväljare är positiva till fildelning, även om det innebär lagbrott. Samma dag publicerade Lars Ilshammar och Jeanette Gustafsdotter på SvD brännpunkt om bredbandsskatt och samtidigt gick Centern, Moderaterna och Vänsterpartiet ut med ut med att de vill utreda lagen på nytt (även om Modsen är negativa till en bredbandsskatt och istället kallar det för ny finansiering ).

Idag följer Thomas Bodström och Socialdemokraterna efter med snipiga kommentarer om att de minsann pratade om det redan innan lagen trädde i kraft ...

Han kan tänka sig att lagstiftningen från förra året som kriminaliserade nedladdning av upphovsrättsskyddat material rivs upp, säger han till Sydsvenskan. Enligt Bodström var bredbandsavgifter en modell som diskuterades mellan partierna förra året, men att miljöpartiet och vänsterpartiet då var emot det. Om de nu ändrat sig och kommer med nya förslag är det något han är beredd att diskutera.

Lars Ohly säger att det aldrig var meningen att myndigheterna skulle jaga människor med den nya lagen. Jag funderar på var han var när de hade dragningen av den nya lagen och dess konsekvenser.

Valår är rätt märkliga år.

Jihad: DN reder ut begreppen

Postat: 2005-07-15 kl. 09.32

DN är lite motsägelsefull idag. Först i nyhetsdelen skriver Erik Gustafsson om bombdåden i London:

En tidigare elev i en av dessa skolor säger till tidningen The Times att lärarna uppmanade honom att ge sitt liv för det heliga kriget, yihad [sic].

DN Polisen jagar fler inblandade [och sida 10] (2005-07-15)

I Kultur-delen skriver Carl Rudbeck om David Cooks bok Understanding Jihad:

Ta till exempel det arabiska ordet "jihad" som fram till för bara några år sedan översattes med "heligt krig". Det syftade på de väpnade aktioner som de muslimska arméerna utförde för att erövra nya områden eller återerövra platser man hade förlorat. Kriget skedde i Guds namn, antingen för att försvara islams landvinningar eller för att sprida islam till ännu ogudaktiga människor.

Denna syn på jihad, det heliga kriget, har på sistone ifrågasatts. Man har menat att denna översättning var ett led i orientalismens försök att demonisera islam och muslimer, ett sätt att utmåla dem som krigiska och intoleranta. I själva verket syftade jihad på ett inre krig, varje muslims plikt att kämpa mot yttre frestelser och inre ondska; jihad var den kamp som människan måste föra med sig själv för att bli en bättre individ.

DN Jihad - kriget till Guds ära, Kultur s 4 (2005-07-15)

För att vara rättvis fortsätter faktiskt anmälningen med ett referat av boken som bitskt i tonen /.../ hudflänger västerländska experter som vill framställa jihad som ett slags hjälpsterapi där fromma muslimer försöker förbättra sig själva:

Det är en form av bedrägeri, menar Cook, och riktar speciell kritik mot den ansedda islamologen Joh L Esposito som har en "extrem motvilja mot att syssla med islams historia som den verkligen var". Denna terapeutiska syn på islam är framför allt ett västerländskt påfund. De som läser och skriver på arabiska vet att "det är lönlöst att framställa jihad som något annat än militant krigsföring".

Ibid

Den som behandlas som terrorist blir det

Postat: 2005-07-14 kl. 20.23

Vi vet faktiskt en hel del om den världsbilden. Dess mest typiska drag är dualismen. Världen indelas i två delar. För eller emot. Det finns bara vänner och fiender.

Det var lite det här jag var ute efter med min Coetzee-text häromdagen. Bra artikel.

Sossarnas flockmentalitet försvårar deras nätarbete

Postat: 2005-04-03 kl. 15.38

Urban Lindstedt (som jag faktiskt hade missat står bakom Sblogg, trots den ganska tydliga info-texten) diskuterar Socialdemokratin på nätet i en artikel som han återpublicerar från Stockholmstidningen:

Socialdemokraterna är för dåliga på att utnyttja internet och it-tekniken för att kommunicera med väljarna och medlemmarna. Det menar Urban Lindstedt, nyhetsredaktör på tidningen Internetworld och styrelseledamot i Årsta s-förening.

Jag tror jag har skrivit det förut, jag har i alla fall sagt det förut, i mina ögon är problemet med sossar på nätet: Partít. För att vara bra på nätet måste man kunna agera ensamt. Det som många gånger varit en fördel för socialdemokratin, att de arbetat kollektivt, är en klar nackdel när det kommer till nätet. Och även i den värld vi lever i idag.

Istället för att agera väntar man på kollektivet, särskilt när det kommer till problem. Kritik vänds oftast inåt de egna leden, trots att det vore mer intressant att läsa om det ur en sosses perspektiv för att just få perspektiv när en nyhet brejkar. När SSU:s uppblåsta siffror började vevas i media ville jag läsa om det hos Peter Dahlgrens blogg eller Sblogg. Den enda som ens nämnt det var Urban som kommenterat att ungdomsförbunden har spelat ut sin roll och borde läggas ner (en ganska dum tanke, det är inte direkt så att traditionell politik är särskilt bra på att lyssna på unga människor i organisationen). Jag skulle velat få en mer nyanserad bild och samlade nyheter, typ. Nu hade jag istället bara media eller SSU att få information ifrån.

Zapatistas Feministas!

Postat: 2005-03-10 kl. 08.24

Feministas tvångsansluter redaktioner till sin e-postlista, det är ju oväntat offensivt.

Vi i Feministas vill att politiska förslag och samhällsbyggande ska utgå från såväl en köns- som en klassanalys: En könsanalys som bryter med den manliga normen, en klassanalys som innebär att vi inte accepterar förändringar som leder till ökade klasskillnader.

/.../

Diskussionen i Feministas förs främst genom denna mailinglista. Går man med i mailinglistan går man med i nätverket och vice versa.

Som stöd för nätverket finns webbplatsen http://www.feministas.se. Där hittar du nätverkets programförklaring samt nyheter och artiklar om feminism. Artiklarna skrivs framförallt av oss i mailinglistan. Har du skrivit en artikel som du vill publicera e-postar du den till info@feministas.se.

Feministas Välkommen till mailinglistan@feministas.se! (2005-03-10)

Marita Ulvskogs feministiska nätverk är online. Men e-postlista, känns inte det lite nitti liksom? En blogg med sköna podcastsändningar borde väl vara melodin. Nåväl.

Natalia Kazmierska är inte helt nöjd:

I Feministas programförklaring, som presenterades i går, har man skitit helt och hållet i den numera så sossekära etnogrejen. Här pratas det om q-märkta saker som kön och klass och föräldraförsäkring men ingenting om till exempel muslimer, multikulti eller hedersmord. Här rör man sig nämligen inte en enda millimeter utanför Sveriges gränser.
Feministas analys av tillståndet i manssamhället är bara en flashback till en svunnen tid då kvinnokampen var en blond, blåögd och p-pillerknaprande klubb för helyllesvenska proggpinglor i Mah Jong-klänningar.

Expressen Feministas svennelista (2005-03-09)

Ledaren i dagens NA skriver också om nätverket:

Det verkar som om enbart "hotet" om att ett feministparti ska startas fungerar som en vitamin-injektion i jämställdhetsdebatten.

.../ I vanliga fall växer nätverk upp underifrån och består av en grupp löst grupperade aktivister, men Feministas är en centralt framdirigerad maktgrupp som inte fyller någon annan funktion än att försöka förhindra ett nytt feministiskt parti.

Knappt hade Feministas genomfört en presskonferens förrän deras första förslag ska bli regeringspolitik.

Hade de en blogg kunde de samla och svara. Nu känns det istället bara ganska tröttsamt. Skulle ju gärna se lite action så här på morgonkvisten.

(Varför gör ingen en grej på namnet? Det luktar ju popvänster så man nästan storknar. För nog syftar väl namnet till Zapatistas? Erik Zsiga, var är du?)

Uppdatering (11.37)

Oj oj. Det här kommer bli kul. Det är en direkt e-postlista där allt som kommer in skickas ut till alla medlemmar. De två första inläggen från medlemmarna löd:

Hej!

Jag är bortrest, är tillbaka den 17/3.

Feministas Re: Välkommen (2005-03-10)

och

Jag kommer att vara borta från kontoret fr.o.m. 2005-03-08 och kommer inte tillbaka förrän 2005-03-14.

Jag kommer att svara på meddelandet när jag kommer tillbaka.

Feministas Xxx är inte på kontoret (2005-03-10)

En fars!

Kvotering handlar inte om lämplighet

Postat: 2005-03-02 kl. 11.08

Maria Brorsson skriver en krönika i Ny Teknik om kvotering:

Finns det de som skulle vilja ha ett jobb tack vare en lag? I så fall ska inte jag protestera. Då kan de personerna ta de där styrelseposterna och tillsammans med sina fina procentsatser i jämställdhetsstatistiken leva lyckliga i alla sina dagar.

Nu ser det dock ut som om det lyckliga slutet får vänta ett tag, för det blev ju ingen lag. Tack och lov. För jag tror inte att lyckan hade blivit så långvarig. Att basera jämställdhet på en procentsats är en alldeles för enkel lösning för att hålla i längden. Det skulle innebära att prestationer och lämplighet helt plötsligt kom i andra hand, och är det verkligen det vi eftersträvar?

Ny Teknik Sanningen om blondiner (2005-03-02)

Problemet med en sådan diskussion är att Maria Brorsson egentligen säger att det inte finns lämpliga kvinnor som har presterat nog för att hamna där.

Jag tror att det finns lämpliga kvinnor som inte får jobben och posterna de borde ha. Möjligen finns det procentuellt sett kvinnor som inte har presterat (ännu), men beror inte det mest på att de inte finns chansen? Marias slutsats att det inte är en långsiktig lösning är ju poängen. En lag om kvotering behöver bara finnas tills den inte behövs längre.

Analys av de törstande forskarnas situation

Postat: 2004-12-15 kl. 23.30

Vad gör svenska forskare? Skriver ansökningar, granskar ansökningar, väntar på beslut, väntar på nya utlysningar, positionerar sig inför nästa forskningspolitiska mode, skriver ansökningar.

Det händer också att de forskar någon gång ibland när makterna har varit särskilt nådiga och beviljat en tillfällig slant.

Enligt principen om akademisk konkurrens ska forskningsanslag numera fördelas i full tävlan mellan forskare, forskargrupper och universitet. Att skriva ansökningar har därför blivit en heltidssysselsättning.

/.../

En rimlig tolkning /.../ är att konkurrens som princip har upphöjts till forskningens överideologi, och därför står ovanför all kritik. Utvecklingen går i stället åt ännu mera konkurrens, överallt och alltid.

/.../

Underfinansierade forskare som ständigt springer åt det håll som just för tillfället råkar vara forskningspolitiskt korrekt bidrar knappast till någon vetenskaplig förnyelse.

Google låter sina anställda byta projekt när de vill göra det, de har kommit fram till att det blir bättre - mer kreativt så. Miljön för innovation på våra universitet och högskolor verkar sådär.

SVT och Fox om Rosengård

Postat: 2004-12-01 kl. 11.11

8.20 Hur skildras Rosengård i olika medier? Tv-inslag i amerikanska Fox- news upprör.

Imorse tog SVT upp Fox-inslaget "Sweden Reaches Muslim Breaking Point". Inslaget visades och diskuterades senare av Ürkü Holago (redaktör Quick Response), Lasse Sandström (journalist och författare) (Inslaget finns även på nätet).

Ingenting av argumenten från Blind Hönas utmärkta rapportering togs upp, vilket är synd. Istället sa båda två att varje del av inslagen är korrekta men att helheten är felaktig.

Det är en viktig poäng att Fox sätter likhetstecken mellan invandring och muslimer, särskilt som de sätter likhetstecken mellan invandring och problem. Det deras fakta då säger är att muslimer är ett problem.

Att sen Ürkü tar så lätt på USA:s mest sedda nyhetskanal känns lite märkligt. Hon sa: "... / Sen tycker inte jag att Fox News är någonting att väga riktig rapportering mot. Det är en egen liga och inte den rapportering som vi granskar. Vi på Quick Response jobbar med journalistik man kan ställa krav på."

Själv är jag inte alls tillräckligt insatt för att göra någon bedömning om läget i Rosengård. Jag är övertygad om att det finns problem där. Men det finns det på många ställen i samhället.

(I den här diskussionen går tankarna lätt till den israeliska kvinna som beskrev situationen i de arabiska delarna av Israel, där icke-araber inte kunde sätta sin fot utan att bli dödade. När den svenska (icke-arabiska) reportern kommenterade det hon sa var det med orden, – Jag är där varje dag.)

Theo Van Gogh "Submission"

Postat: 2004-11-10 kl. 16.01

Jag letade efter "Submission" när nyheten om Theo Van Goghs död kablades ut.

Nu ligger den ute på nätet. Vet inte om det är sanktionerat, men jag tycker ändå den borde spridas - för Theo Van Goghs och Ayaan Hirsi Alis skull, hon kommer väl få leva med dödshotet resten av hennes dagar. Filmen är vacker och obehaglig. Ännu mer så nu, antar jag. Sevärd hur som helst.

Mer om Ayaan Hirsi Ali och vad som händer nu i Nederländerna:

Det verkar vara en läskig utveckling på gång där nere just nu. Massan dömer en grupp och politikerna agerar därefter.

Följ valet

Postat: 2004-11-03 kl. 01.04

BBC är väldigt bra på webben.

US elections map.

Update:

Idioten vann. Nåväl, det blir ju i alla fall bättre musik när republikanerna styr. Alltid nåt.

blogg.socialdemokrat

Postat: 2004-10-13 kl. 15.41

Those on the left drawn to conspiracy theories might wonder whether the Ludwig von Mises Institute hasn't been issuing marching orders; but if the left has such thoughts, they have nowhere to blog it. That's because the one thing more remarkable than the advent of liberal blogging in Sweden is the near-complete absence of credible socialist/social democrat bloggers pushing back.
(BLOG@STEFANGEENS.COM: A Liberal Dose)

Det här skulle PD behöva läsa. Då kanske han kunde komma loss någon gång.

Pophögern

Postat: 2004-09-17 kl. 08.43

Inläggen i bloggosfären har varit många.

Det lär väl inte bli lika många nu, men idag skrev Rolf van den Brink lätt ironiskt om Pophögern i Dagens Media:

Popvänstern handlar förstås om borgerlighetens frustration över att inte kunna ladda sina varumärken med radikala värden. Just den oförmågan borde nyturbulenta Timbro ta sig en rejäl funderare på. Varför misslyckas svensk borgerlighet att få in minsta uns av farlighet när vrålrepublikanen George Bush kan få punkrockarna Ramones att köra tre ackord för partiet?
(Dagens Media: Pophögern - hela listan)

En ganska lång text om en liten idé. Han fortsätter med en lista på vad som kunde vara pophögern. Han pratar i och för sig om artister och tar med Jan Gradvall, men men. Och Ola Salo i The Ark är ju uttalad Folkpartist, så lite rätt har han ju.

Men det är ju mer i den ointressanta musiken som högern finns. Och i bling-bling-hiphopen. Nu finns det väl inga riktiga såna i Sverige. PH säger ADL innan han blev muslim, men det räknas ju inte heller. Det är svårt att väcka känslor med pengar i sikte.

Amerikanska hiphop:are klarar det ju alldeles utmärkt. Och svulstrock som Velvet Revolver är ju där, men de svenska motsvarigheterna kommer ju från typ Askersund och är fattiga jävlar som inte riktigt kan flaunt it som man ska.

Attac ups the stakes

Postat: 2004-05-13 kl. 00.36

Attac nöjer sig inte med % längre

(Annonspelare på stan i Örebro)

‰ just doesn't cut it anymore.

Skoningslös reklam

Postat: 2004-02-28 kl. 00.01

- Genom att använda Blackspots och förklara varför politiserar vi människor. Folk kmmer fatta att de har makten att förändra saker och att det är roligt att vara politisk. Man kan inte skapa äkta coolhet även om Phil Knight har försökt genom att sponsra känsidar, säger Kalle Lasn, redaktör för Adbusters till Brand republic.

En låg Converse-sko utan märke. AdBusters är läckra i tanken där hyckleriet står och hänger på kanten till avgrundens djup. De kan branschen och marknadens supernormala retningar så bra att de inte kan låta bli att utnyttja det.

Som när varumärkesbyrån Paradiset hyllades för sin AdBusters-reklam för Marlboro Country (som sen användes av No Smoking Generation) samtidigt som man mötte kapitalets varumärkesbyggande med öppna armar på grund av den aura av coolhet de skapade sig.

Jag gillar att det retar i nerven som säger att även AdBusters kan dra åt helvete. Det gör förhoppningsvis de också, annars vore lite av deras idéer förlorade.

"Blackspot sneakers. What an intriguing idea. A non-brand. An anti-brand. Its own brand. A shoe whose only advertising is the word of mouth of its owners, and the impact of the image of its wearers. ... /"
(Blackspot Sneaker: Production Update)

Och jag blir naturligtvis sugen. Köpsignaler. Det är nästan så jag hoppas det är fejk. Identitetsskapande och samtidigt tankeväckande skor - smart marknadsföring.

Adbusters has been doing R&D for more than a year, and guess what? Making a shoe - a good shoe - isn't exactly rocket science.
(AdBusters: The Big Question)

Speciellt när AdBusters är i det läge de är, när de kan plocka kompetens från hela världen så reklamarna kan säga att de är på den goda sidan - ibland i alla fall.

Kampanj

Postat: 2004-02-03 kl. 13.57

Som du kanske känner till har jag fört en kamp mot Västtrafiks diskriminerande reseregler ett tag. De anser att rullstolsburna inte får åka buss eller spårvagn i Göteborg. De har ingen vettig anledning till sitt förbud - utan gjort det till en principsak. Göteborg är förresten den enda staden i Sverige (ja, förmodligen i världen!) som stoppar vissa från att åka kollektivt! (De har uttryckligen sagt att de hellre ser mej sitta hemma och leva på statliga bidrag än att kunna ta spårvagnen för att sköta mitt heltidsjobb!).
(Västtragik: Kampanjbrev)

Det verkar ju faktiskt helt galet alltihop. Framför allt är ilskan från deras sida så oerhört svår att förstå. Och Eriks frustration är väldigt enkel att förstå.

Dessutom gillar jag hur snyggt rippad den är från Västtrafik.

Uppdatering (2004-2-11):

På tisdagen den 10 februari nåddes jag av beskedet att Västtrafik hotar mej med stämning ifall jag inte tar bort min hemsida (som jag inte längre får nämna vid dess forna namn). De anser att deras varumärke är hotat av hur informationen presenteras på hemsidan.

Humor. Särskilt Eriks censur-lapp över den tragiska logotypen. Han börjar få genomslag nu också. Några Göteborgstidningar har hört av sig, radion hade hört av sig och tv ville eventuellt göra en grej.

Det är verkligen kvalitativ krishantering att försöka möta det hela med stämningar. Otroligt bra för Erik, då blir ju uppmärksamheten desto större.

No Logos In Orebro

Postat: 2004-01-23 kl. 18.58

Socialdemokraten Lars Burström har enligt tidningen Nerikes Allehanda tagit stort intryck av Naomi Kleins debattbok No Logo. "Reklamen invaderar varje ledigt utrymme i samhället. Ockuperar människors tankar och drömmar, formar deras livsstilar" skriver Lars Burström i sin motion.

Det offentliga utrymmet privatiseras och begränsar yttrandefriheten, sa Lars Burström i debatten där han även efterlyste en kommunal styrning av reklamens utbredning i stadsmiljön och i skolmiljön.

Resumé tar i lite i sin rubriksättning. Men det är ok, för det resulterade i den här kommentaren som gav artikeln sitt existensberättigande:

2004-01-23 10:18  andy Lars Brun ger veckans boktips:

" Det var en oerhörd tjock bok att ge sig på. Såklart att jag inte läste alla sidor, bara 3-18 plus sid 178. Den sistnämnda sidan var riktigt bra. Massor av svåra ord. Det sjuka är att boken är skriven liksom på riktigt. Som Biggles eller Arn.Den var verklig. Typ Big Brother eller Farmen du vet. Dokubok. Jag gillar ju normalt inte läsa. Sånt bör man lämna till kärringar och dom fiiina katedralskolgossarna.Men No Logo kan jag verkligen rekommendera. Jag ger den 4 starka sosserosor. Stort minus för avsaknaden av stora bilder och att det stod så jävla lite om allsvensk fotboll. Klein, hon är judisk va? Jaja, det förklarar allt. Tre rosor. Max. Helvete är hon amerikanska också? Två rosor driekt. Lurendrejeri på högsta nivå. Den var ju skriven på svenska?? Dom är sluga dom där. Härmed förbjuder jag den i Örebro. Jag fattar inte varför vi måste ta in utlänska författare hela tiden. "

Visst känns det lite galet. Särskilt beroende på hur det är formulerat (jag hittar inte motionen någonstans). Men väl en inställsam artikel av Peter Dahlgren, den spjuvern, på Socialdemokraternas webbplats.

Men visst tycker jag också att kommunal styrning av reklamens utbredning /.../ i skolmiljön kan vara en bra idé, men när de blandar in yttrandefriheten och stadsmiljön blir jag orolig.

Det måste finnas fria rum där yttrandefriheten kan utövas utan påverkan från kommersialism
(Socialdemokraterna Örebro: Skydda det offentliga rummet!)

Hur stoppar reklamen yttrandefriheten i det offentliga rummet? Och kanske den viktigaste frågan i alltihop: Vem avgör vad som är ok och på vilka grunder?

När man ska börja begränsa yttrandefriheten i yttrandefrihetens namn är man ute på farlig mark.

Dessutom, den verkar ju märkligt innehållslös den där motionen. Vad säger den egentligen? Att kommunen ska styra vad gäller var reklam får finnas på offentlig plats. Har de inte alltid gjort det? Man får ju inte annonsera var som helst. Och i övrigt är det väl stadsarkitekter med flera som också har sitt att säga till om.

NA:s artikel

Danke schön, bitte sehr, fuck off

Postat: 2003-10-08 kl. 09.37

- Tack, tack, sade Arnold Schwarzenegger och på äkta amerikanskt manér fortsatte han:
- Allra först vill jag tacka min hustru Maria.
(Aftonbladet: Vinnaren Arnold: "Jag vill vara folkets guvernör")

- Jag vill tacka dig för att du inte gjorde en stor grej av att jag sexuellt utnyttjade en massa sköna fräuleins under tiden vi var gifta. De var ju så vackra unt jag är en stark man med stora behov och liten hjärna.

EMU

Postat: 2003-05-02 kl. 00.53

Nej, EMU handlar inte om ekonomi över huvud taget utan om integration och visioner. Det handlar inte om procentenheter och buffertfonder utan om vad vi vill med vårt EU-medlemskap. Alldeles oavsett vad som hävdades i förra omröstningen, och likaledes vad som hävdas idag, är EMU ännu ett steg emot ett Europas Förenta Stater. Det är i längden ohållbart att ha en gemensam penningpolitik, men helt olika finanspolitik. Frågan vi därför måste ställa oss är: Vill närma oss övriga Europa ytterligare ett steg, eller stanna kvar på vår egen kant?
(Sourze: EMU-valet: En tävling i irrelevans)

Är det så det ligger till? Kanske.

Jag vill ha vettiga artikelserier som belyser frågan, inte småtramset. Jag trivs inte med att valet blir mest baserat på känslor. Jag vill kunna bilda mig en uppfattning, dra slutsatser och bestämma mig.

Jag skiter fullständigt i hur pengarna ser ut och att inte behöva växla vid resor är inte ett argument (särskilt inte som jag i alla fall bara reser till England, nästan i alla fall).