k-märkt

Round up: Senaste två veckorna i den legala nedladdningsbranschen

Postat: 2004-06-27 kl. 16.42

Loudeye, a world leader in digital media, is acquiring Europe's online music service On Demand Distribution (OD2) for about $38.6m (£21.2m).

Loudeye har tidigare endast arbetat B2B genom att vara den ledande aktören som distribuerar låtsnuttar till både musikförsäljare och musiksajter. Det verkar ju helt logiskt att gå över till att tillhandahålla hela filer till konsumenterna också. I och för sig är de ju fortfarande B2B. OD2 tillhandahåller väl, precis som svenska Inprodicon, bara tekniken och innehållet till återförsäljare som i sin tur packeterar och säljer till konsument.

OD2 har bland andra MyCokeMusic, HMV, Virgin Megastores, MSN, MTV och Tiscali.

Coca-Cola's music download site Mycokemusic.com has reacted to the launch of Apple's iTunes with claims it is still Europe's biggest online store.

The site, which launched in January, said in a statement it had attracted more than 2.5 million visitors in the last two months and sold 500,000 songs.

Ok, det kanske var innan Apple släppte sina siffror, men är det inte svårt att kalla sig störst när:

Apple's online music service iTunes has reported sales of 800,000 songs since it opened its European store last week.

Är det bara brand loyalty eller har de lyckats med något som de andra inte har? Svaret är väl både och antar jag, men det är väldigt märkligt. Varför kan de sälja så mycket när andra klarat så lite.

Det skulle vara intressant att få veta hur mycket Inprodicon-sajterna sålt den första tiden.

Det riktiga testet för iTunes Music Store blir när butiken möter de mindre Apple-avgudande länderna i Europa, som Sverige till exempel. Även om fanbasen är stark även här så är den inte särskilt stor.

En miss Inprodicon gjort annars är deras upplägg. Varför är inte systemet mer integrerbart? De borde inte låst sitt system så hårt. Ta exemplet CDON. Jag vill söka upp musik på CDON och sedan välja format att köpa den i. Jag vill inte gå till CDON och först välja format, sen söka efter min musik. Att CDON dessutom valt att kalla det Downloads är ju helt befängt, men det är en mindre del av problemet.

Om man söker på Prince och väljer alla produkter på CDON får man upp skivor, filmer (iofs inte musik-dvd:s med Prince, men det är ytterligare ett problem som inte berörs här), böcker och spel. Men inte nedladdningar. Jag går in på musik-delen av träffsidan och får inte ens en länk till att köpa låtarna i nedladdningsdelen. Bengans fungerar likadant, de har dessutom i ett utslag av domännamnskreativitet bestämt sig för att lägga sin butik under bengans.cd, det enda stället på Bengans webbshop man inte kan köpa just cd på har man valt att lägga under domänen cd (ett litet tips: om idén verkar vara dålig när du beskriver den för någon annan så är den antagligen skitdålig).

De som borde lyckas bäst lyckas inte alls, heller. Men de har åtminstone den bästa chansen att göra något bra. De har ju redan lyssningsfunktioner, men har inte integrerat en enda av dem i sajten. Du kan köpa en ringsignal från topplistan – men inte en låt från Aftonbladets egen butik Poplife. Just det, namnet Poplife, känns som den ostigaste delen av Aftonbladets musikshop. Oärligt liksom. De försöker gömma den som om det vore en extern partner som bara råkar köpt en annons på Aftonbladets sajt. Det vore schysstare att kalla den Pulsshoppen eller nåt sånt. Jag antar att det är för jäv-faktorn de valt att inte koppla den närmare aftonbladet.se mer än med en liten logga på Poplife (Logotypen är inte länkad: Hallå är vi på Internet?).

Det jag är mest nyfiken på är vad som hände med Digfi DSP. De var ju i alla fall först ut i media med det, men Inprodicon låg säkert före dem egentligen. Det lät så klart i artiklarna bara.

Det mest irriterande med allt det här är att jag fortfarande inte kunnat göra mitt premiärköp eftersom jag ju måste ha en pc för att handla musik i Sverige. Idioter! Ska det verkligen behövas Apple för att göra något får åtminstone två plattformar? Det verkar barockt.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/397

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)