k-märkt

Statskontoret lever och lär

Postat: 2004-08-31 kl. 15.17

Konceptet 24-timmarsmyndigheten har lanserats av Statskontoret, en obskyr myndighet som har till uppgift att hålla koll på andra myndigheter i Sverige (eller som det heter på byråkratiska: ”att främja utvecklingen av en rättssäker, demokratisk och effektiv offentlig sektor”).Konceptet 24-timmarsmyndigheten har lanserats av Statskontoret, en obskyr myndighet som har till uppgift att hålla koll på andra myndigheter i Sverige (eller som det heter på byråkratiska: ”att främja utvecklingen av en rättssäker, demokratisk och effektiv offentlig sektor”).

Konceptet 24-timmarsmyndigheten är inte lanserat av Statskontoret. För det första är det detsamma som e-government vilket inte lanserades i Sverige. Och det är regeringen som tagit fram konceptet, Statskontoret övervakar utvecklingen. Mer information: Statlig förvaltning i medborgarnas tjänst (från 1998) och Ett informationssamhälle för alla.

Om alla myndigheter följde dessa och andra riktlinjer i 24-timmarswebben skulle vi som medborgare ha lättare att kommunicera med våra myndigheter, oavsett hur (eller när – därav namnet) vi väljer att kontakta dem. Det är viktigt inte minst för synskadade och andra funktionshindrade, som alltför ofta snubblar över fulbyggda webbsidor. Att följa webbstandarder handlar om att göra webben till ett säkrare ställe för oss alla.

Så ironiskt då att 24-timmarsmyndighetens egen webbplats inte validerar som giltig HTML 4.0 och använder tabeller för layouten.

Nu är ju 24-timmarsmyndighetens webb fortfarande en skamfläck, men idag har åtminstone statskontoret.se relanserat med validerande sida och relativt semantisk kod. Det är översållat med klasser och några andra saker skulle kunnat göras bättre, som att alla länklistor borde vara just listor. Men det är en bra början. Det kanske mest pinsamma är att rubriker är märkta med en span class:ad som h1, istället för en h1 (§ 5.1.5 Använd rätt kod för rubriker). Det är lika enkelt att göra rätt, men de har ändå gjort fel.

Men de har lagt till ett RSS-flöde.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/416

Kommentarer

Var hittar du rubriker märkta med en span classad som h1? Jag har kollat in webbplatsen och alla rubriker verkar vara uppmärkta på ett korrekt sätt.

Kommenterat av: Martin den 2004-09-07 kl. 17.48 #

Hittar det inte heller längre. Under lanseringsdagen hitade jag det på flera ställen. Ja, överallt faktiskt.

Fortfarande är ingresserna märkta med en span istället för en vanlig p. h1 + p {definitionen}. Oavsett borde det ju varit ett p med class istället för en span.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-09-07 kl. 23.03 #

Förtydligande: Alltså h1 + p borde det vara helst, om inte borde det varit en p med class.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-09-07 kl. 23.04 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)