k-märkt

MSN Music

Postat: 2004-09-10 kl. 11.12

Microsoft har lanserat sin digitala nedladdningsbutik, MSN Music, i beta-version i dagarna. Dessutom har de släppt Media Player 10 som ska knyta användarna såsom iTunes.

The store integration (which is still a phantom promise) is suppoes to let you cross-browse from MSN to Napster to MusicMatch and others, all on one screen.

Att kunna välja butik med programvaran är en bra grej, även om de nu inte lyckats med det ännu. Så borde det ju fungera. Eller rättare sagt att man kunde gå till vilken butik som helst och så skulle musiken fungera överallt. Men det borde ju fortfarande vara ännu friare.

Cory Doctorow från EFF i ett tal till Microsoft:

Sometimes, the courts and Congress decided to simply take away a copyright -- that's what happened with the VCR. When Sony brought out the VCR in 1976, the studios had already decided what the experience of watching a movie in your living room would look like: they'd licensed out their programming for use on a machine called a Discovision, which played big LP-sized discs that were read-only. Proto-DRM.

/.../

American film studios didn't want the Japanese electronics companies to get a piece of the movie pie, so they fought the VCR. Today, everyone who makes movies agrees that they don't want to let you guys get between them and their customers.

Sony didn't get permission. Neither should you. Go build the record player that can play everyone's records.

Because if you don't do it, someone else will.

Just nu rekommenderar Microsoft att folk ska köpa musik i MSN Music, bränna dem på cd, rippa dem och lägga det på sin iPod. (Det har de tagit bort nu). Nu finns bara uppmaningen att folk ska skriva till Apple och be dem ändra sin policy att inte tillåta WMA-filer.

Butiken då? De säljer WMA-filer (naturligtvis). Rättigheterna är ungefär samma som i iTunes Music Store: Du får använda musikfilen på fem datorer, bränna den hur många gånger som helst (men bara sju gånger med samma spellista) och överföra den till hur många bärbara spelare som helst.

Priset är $0,99 per låt, men det finns inget särskilt pris för album. Och de har ingen riktig koppling till antal låtar och pris på skivor, villket ger ganska roliga konsekvenser ibland.

Ta Miles Davis "Bitches Brew" som exempel. Det är en dubbelskiva med totalt sju låtar. Totalpriset att köpa varje låt för sig är $6.93. Alternativet att köpa hela skivan på en gång är $20.79. I andra fall har de löst det genom att man inte får köpa alla låtar på skivan som separat nedladdning. iTunes Music Store har en liknande lösning, där vissa låtar bara kan köpas om man köper hela skivan. Men MSN Music har inte ens löst det så bra (eller så dåligt).

Becks "Midnite Vultures" kan man inte köpa "Milk and Honey" eller "Debra" som separata nedladdningar. Istället kan man bara köpa dem på cd, via en länk till Amazon. Det är ju helt befängt. En nedladdningstjänst kan inte be mig gå och köpa skivan, då skulle man väl gjort det från början.

Microsoft förstår inte musik. Det är bara så. Ett album är ett album. Kan man inte köpa ett helt album borde inte det alternativet finnas, ens antydd. Idioter. Det verkar ju inte ens vara någon särskild logik i urvalet av låtarna som bara finns på cd. Ushers "Yeah" kan jag förstå hur de tänkt, det är en singel som de vill tjäna extra pengar på. Men falsettramset "Debra" (alltså, jag antyder inte att det är dåligt med falsettrams, bara konstaterar vad det är)?

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/419

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)