k-märkt

Sänkta priser för digital nedladdning inför iTunes-launch

Postat: 2004-10-25 kl. 15.34

Imorgon väntas Apple öppna iTunes Music Store i fler europeiska länder på ett event med U2. Ingen utanför Apple vet just nu vilka länder det blir, men att det troligen blir en paneuropeisk affär där den väl blir. Att Apple inte inlett förhandlingar med svenska bolag ses som ett negativt tecken för att iTMS ska släppas även här. (Eftersom Danmark verkar bli ett av länderna som får iTMS imorgon kväll verkar det inte ha med Euron att göra.)

För att agera inför släppet har de svenska Inprodicon-tjänsterna Poplife (Aftonbladets) och CDON:s butiker sänkt sina priser till vad Apple förväntas sätta som priser, det vill säga 9,90 kr.

Digital nedladdningsbar musik är en mycket priskänslig vara. När Poplife sänkte priserna till 9,90 kronor per låt och 99 kronor per album i fredags märktes det direkt på försäljningen.

- Omsättningen gick upp med flera hundra procent och antal transaktioner med ännu mer, säger Peter Holmlund, affärsansvarig för musik och Poplife på Aftonbladet Nya Medier.

Undrar just hur länge det fungerar för dem att sälja musik med förlust?

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/437

Kommentarer

Eftersom Storbritannien var ett av de första länderna att få Itunes Music Store har de nog inget att göra med euron om vi inte skulle få den nej.

Vad är det som säger att Poplife säljer med förlust när de sänker sina priser? De kanske tog ut jättemarginaler förr? Precis som skivbolagen gör.

Kommenterat av: Pelle den 2004-10-26 kl. 00.33 #

Svar till Pelle:
Skivbolagen tar feta licensavgifter för varje låt, det gör att nedladdningssajterna går back. Real gjorde exakt samma sak i somras när de sålde låtar för 49 cent styck, trots att de fick betala 70 cent till skivbolagen för varje låt. Men försäljningen sexfaldigades!
Övertygad om att sajterna gör det här för att kunna visa för skivbolagen att sänkta priser ger större volymer och därmed mer pengar i slutändan. För att tvinga bolagen att sänka sina licensavgifter.

/mikael zackrisson
chefred internetworld

Kommenterat av: Mikael Zackrisson den 2004-10-26 kl. 09.13 #

Pelle: Framför allt är det de själva som säger det. Att ingen annan gjort liknande försök än de som som är mest offensiva i arbetet säger en hel del.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-10-26 kl. 21.54 #

Mikael: I Reals fall var det väl i det närmaste att betrakta som DR när de sänkte sina priser. De förlorade pengar, men det gick med största säkerhet på marknadsföringsbudget.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-10-26 kl. 21.55 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)