k-märkt

Årets nättidsskrift utnyttjar webbens möjligheter! Ah yeah!

Postat: 2004-12-02 kl. 16.08

Alltså, jag kan ju egentligen inte skriva om det här. Det luktar ganska illa att kritisera vinnarna när vi var en av de nominerade sajterna själva och inte fick priset. Men jag skiter i det.

Borde inte årets nättidskrifter vara lite bättre på nätet?

  1. Epigon
  2. Revolver
  3. Agamemnon

Epigon

Epigon har bra idéer och bra innehåll. Men kom igen. De använder nätet lika rätt som de där fåniga virtuella tidningarna som man får vända blad i via någon märklig programvara. (Umm, det är ju ungefär det Epigon gör också, men jag menar alltså de som är ännu värre - typ IDG:s tidningar.)

Men jag tycker det är synd att Emanuel Sidea inte gör något bättre av det här. Han förstår ju uppenbarligen vad Internet kan användas till, med tanke på hans blogg. Men han verkar inte tillämpa det på sin tidning.

Dagens debatt

Jättebra idé. Att samla och referera debattsidor från runt om i landet borde någon gjort för länge sen. Men ... Är Epigon en nättidning? Borde man då inte länka till de debattsidor som faktiskt finns på nätet? Jo, det borde man. Det är till och med pinsamt dåligt att de inte gör det.

RSS

Okej, det är inte världens mest utbredda teknik, men hur kan de låta bli att använda det? Årets nättidsskrift borde definitivt använda det.

Interaktivitet

Är inte en av poängerna med nätet att det inte bara behöver vara sändande? Ett av kriterierna för att få priset som årets nättidsskrift var att Tidskriften ska även ha en tydlig avsändare, helst en ansvarig utgivare. Det gör per definition att man inte kan ha en interaktiv sajt, vilket jag tycker gör det till ett märkligt kriterium för en nättidsskrift.

Användbarhet

HTML-koden känns väl lite lågt att klaga på, men jag skulle kräva mer om jag satt i juryn och skulle välja årets nättidsskrift. I det fallet skulle dagensskiva.com vara precis lika bortblåsta, men det gör inte saken mindre. Sen är css-designen väldigt ologisk. Hela stycken är länkade, men det finns ändå en läs mer-länk. Stycken som inte är länkade ser likadana ut som länkade stycken. Borde jag inte få ladda hem tidningen med fler webbläsare än Internet Explorer?

PDF-tidning

PDF? Vänta nu ... PDF? ... Vänta, jag måste kolla igen ... PDF?

Texten

De har bra skribenter. Tidsskriften är fin, som papperstidning. Om det nu var en papperstidning.

Revolver

Revolver är bra. Kunde vara bättre på att uppdatera. Och jag skulle göra en hel del saker annorlunda. Mattias Nordström hävdar, i vårt forum, att de gör om till årsskiftet. Ny form, nytt upplägg och nya skribenter. Det ska bli kul att se.

Agamemnon

Läser jag inte. Kanske jag ska börja med.

fsn.se

Just det, jag måste ju dessutom passa på att håna Föreningen för Sveriges nättidskrifter för att de inte uppdaterat om vinnarna sen priset delades ut igår kväll. Very very Internet of them.

Permalänk

Kategori: Media

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/486

Kommentarer

OK, mina egna åsikter som inte representerar någon sajt jag skriver för:

Du har definitivt en poäng. Vid revolverbordet snackade vi innan prisutdelningen om att vi inte lär vinna i år men skulle satsa på att göra det nästa år. Alla var rätt förvånade, i synnerhet som motivationen (som lästes upp först) fick mig att tänka "men dsc är väl inte ens här?" Därmed inte sagt att vi inte var glada och stolta, bara... överraskade.

Sen kan man ju tycka att juryn borde fått en vink om att kanske inte belöna sajter som har representanter i fsns styrelse första gången priset delas ut... osnyggt.

Detta sagt så anser jag att det egentligen inte finns någon nättidning i Sverige idag som använder sig av internets möjligheter fullt ut. Att skriva och läsa hypertext är fortfarande en teknologi som lär behöva ett antal år innan vi förstår ens hälften som går att göra med den (konstig mening) - det måste liksom gå att göra mer än bara lägga externa länkar vid sidan av. Interaktiviteten - och där är det ju synd att påstå annat än att dsc gör det bättre, eller i alla fall mer, än revolver gör - måste också gå att utveckla på något vis. Vi snackar om den största revolutionen av det publicerade ordet sedan Gutenberg, det måste finnas möjligheter vi knappt ens tänkt på än.

Sen tycker jag att fsn - ev inbördes beundran åsido - är ett lovvärt initiativ som behövs. Möjligen kunde man tycka att just det gör att de borde belöna sajter som verkligen utnyttjar internets alla möjligheter... men juryn dömer. Så länge normen är att en "riktig" skribent är någon som skriver i Expressen eller Östmarks Allehanda, och att den som skriver på nätet bara leker lite grann, så behövs alla som påpekar att det finns mer på nätet än aftonbladet.se, porr och lunarstorm. I det hoppas jag att fsn kan spela en roll - det är väl det de säger att de vill, i alla fall.

Det vart långt det här. Hoppas någon gitte läsa. Som sagt, jag beklagar mig absolut inte över att en sajt jag skriver för belönades, men... hade jag suttit i juryn hade det nog sett lite annorlunda ut.

Kommenterat av: Björn Waller den 2004-12-03 kl. 13.47 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)