k-märkt

Podcasting och friheten

Postat: 2005-02-23 kl. 14.20

Adam Curry talar om Podcastingens utveckling (som vanligt alltså) i Daily Source Code från 22/2.

I sändningen tar Curry upp varför Podcasting händer och varför satellitradio kommer komma för sent. Han menar att Howard Sterns hopp till Sirius är en bra väg för honom eftersom han då inte styrs av FCC:s regler längre. Men när han hinner flytta dit, när hans nuvarande kontrakt går ut 2006, är det kanske redan för sent. Då har podcasting redan tagit över.

Senaste Wired (13.03) har en feature om Curry och Podcasting (samt om Howard Stern på Sirius, men den dyker upp online först imorgon).

Curry, 40, is the brains behind iPodder, a tiny application that he believes has the power to challenge commercial radio. iPodder is the bastard offspring of the blog and the Apple MP3 player. It combines the hyperactive talkiness of blogs and the hipness of iPods into something utterly new: the podcast. iPodder uses the blog syndication tool RSS to automatically download homebrew radio shows, podcasts, directly into a portable MP3 player.

/.../

Welcome to podcasting, the medium that promises a future where anyone can make radio, instead of just listen to it. The biggest podcast audiences now number in the mere tens of thousands. Yet real radio, the kind with bona fide mass audiences, is starting to use the technology to make its shows available for download.

Tillbaks till den dagliga källkoden ... Adam Curry menar att det är friheten som gör Podcasting stort och även det som kommer få det att slå. Och att det är den friheten som Howard Stern vill åt genom flytten. Inte nödvändigtvis för att han ska kunna säga shit, piss, cunt, fuck, motherfucker och de andra dirty orden, utan för att friheten ger något mer i sig själv. Men poängen är alltså att den friheten redan finns, i Podcastingen. (Jag kan fan inte bestämma mig om jag ska skriva podcasting med stort p eller inte. Det är väl mer korrekt med litet p, men det ser ju illa ut.)

Dessutom får jag ett svar på vad grejen är med show notes i OPML. Adam diskuterar den långa svansen och podcasting. Att sättet att göra pengar på podcasting är den långa svansen. Och för att det ska kunna ge något så behöver man kunna samla ihop och indexera innehållet på ett bra sätt. Och användningen av OPML är hans försök att göra just det, eller rättare sagt att ge möjligheter att göra just det. Så: It makes no sense nu, men ska göra det i fortsättningen. Typ. Och jag vet ju att jag egentligen tycker att metadata är the new black så ...

Permalänk

Kategori: Podradio

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/560

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)