k-märkt

Egoläsning i iPlay

Postat: 2006-11-27 kl. 23.02

Dagens artikel i Expressen om podtv (egentligen internet-tv i allmänhet),

Sajter som "Youtube" får tittarna att skippa tv:n för att i stället kolla på podcasts och amatörvideo.
Det visar en undersökning som gjorts åt tv-bolaget BBC.
43 procent av de som hade kollat på video på nätet eller på mobilen den senaste veckan uppgav att de därför också sett mindre på tv.
Enligt undersökningen tittar tre av fyra mer på nedladdad film än för ett år sedan.

fick mig att tänka på att jag skulle posta om att jag ju var med i månadens iPlay i en artikel av Rasmus Sellberg. Jag citerar för att spara:

Kal Ström på dagensskiva.com, en av de svenska podsändningspionjärerna, menar att det bästa med podmediet är att själv kunna välja när man vill ta del av innehållet.

- Jag missar ingenting, för det jag vill prenumerera på kommer fram till mig när det finns tillgängligt, säger Kal. Prenumerationsformen kommer slå igenom, det blir den gemensamma plattformen.

Har du några favoritprogram?

- Jag lyssnar mycket på podradio. Mina favoritprogram är Gillmor Gang, Voccine, TWiT och Spanarna. Jag tittar ibland på Happy Tree Friends och Strongbad Emails som pod-tv. Det är stor skillnad på konsumtion av pod-tv och poddradio. Poddradio lyssnar jag på medans jag gör något annat (går, springer, cyklar, färdas, arbetar). Poddtv måste jag koncentrera mig på.

iPlay Några röster om Pod-TV, s 74

Det är inte jag som stavade fel på podradio och pod-tv, det gjorde redigerarna åt mig. Och sen misslyckades de kapitalt med att få med fotografens namn. Särskilt olyckligt eftersom det var JNjr som tog bilden och jag försöker få dem att få någon sorts respekt för upphovsrätten, bland annat genom att vara tydlig med att fotografens namn skulle med (det är inte Rasmus fel heller, redigerarna igen).

Tyvärr redigerade Rasmus bort det bästa ur hans korta intervju med mig:

3. Kommer YouTube mfl (streamade program) att vinna över podtv (nedladdade program), eller kommer de att samexistera? Hur? Varför?

Prenumerationsformen kommer slå igenom, det blir den gemensamma plattformen.
Och då för allt egentligen, inte bara YouTube. Snarare även för SVT och andra niche-kanaler.

E-post Re: podd-tv (2006-10-11)

Det roligaste med hela intervjun var ju det där som ser ut som ett syftningsfel, men som i själva verket var lömskt uttänkt. Jag hoppades att någon skulle näpsa mig för det så kunde jag få skratta dem hånfullt i ansiktet när jag konstaterade hur många tittare YouTube har och att SVT, även om det är de största svenska tv-kanalerna, så är det bara en ynklig liten nisch i det stora internätet.

Och sen svarade jag faktiskt att jag inte tittar på podtv idag (även om jag ibland sett Happy Tree Friends och Strong Bad Emails). Den podtv jag sett mest frekvent var PC för allas irriterande IT-panel, men det har jag inte sett sen de klantarna sumpade sitt rss-flöde. Jag har inte orkat leta upp det igen. Och det sa jag heller inte i intervjun.

(Och dessutom är ju podradio även podtv, det är ju en förkortning av iPod och rundradio för bövelen.)

Podradio På stan

Postat: 2006-10-05 kl. 06.52

DN startar podradiokanal från pasta-redaktionen:

DN På stan podradio

Johan pratar livemusik med Marit Bergman och tipsar om japanska bandet Ego Wrappin som uppträder på Södra Teaterns minifestival "Tokyo Sound Revolution".

Repris? Nä nä. Nu är nu.

Postat: 2006-09-05 kl. 21.43

Resumé gör en nyhet av att Sveriges Radio P1 ratat ordet repris till förmån för synonymer som sänds igen, hör du en gång till och hör du igen:

"Vi använder inte ordet repris i P1 utan använder synonymer som 'sänds igen, hör du en gång till, hör du igen'. Genom att undvika ordet repris får kanalen en mer aktuell känsla”.

Resumé SR ratar ordet repris (2006-09-05)

Och naturligtvis gör de alldeles rätt i att ta bort ordet repris ur sin vokabulär, men inte av det skälet de tror.

I månader har jag retat mig på att Spanarnas podradiosändingar inleds med att tala om när programmet sänds vilket naturligtvis är helt galet. Eftersom det ju de facto sänds just precis då. Jag lyssnar ju i presens, inte i fredags eller lördags. Och dessutom måste spanarna själva sluta prata om de olika sändningarna. Herregud, de ska ju vara framtidsblickare, inte några usla bakåtsträvare som bara funderar över sändningstider.

Sändningstiden är nu! Nu! Och nu igen.

Svenska podradiopriset 2006

Postat: 2006-06-10 kl. 01.13

Yay! Vi vann svenska podradiopriset.

Jag har varit helt besatt av att vinna sen Disco Belle började leda över oss med Paris' och Mariahs hjälp.

Med en fet kampanj de sista dygnen tog vi till slut hem priset i bästa musikkanal-kategorin. Att sen en finsk kanal med community slog oss för bästa kanalplatsen kan jag ta.

Heja dagensskiva.com som dessutom placerat sig på Internetworld:s lista över bästa svenska nöjessajterna i veckan.

PC för alla:s IT-panel: Bygg ut

Postat: 2006-05-09 kl. 22.59

När man vill väcka sina livsandar kan man ibland behöva något att uppröras över. Ett tips är PC för allas IT-panel som får kommentera samtiden i ett videopodradioprogram.

Jag har roats och oroats av programmet tidigare, men det senaste från femte maj slog rekord. Första ämnet som avhandlas var internetcensur. Pernilla Widér från Nätverk & Kommunikation inleder med bravur:

Jag tycker man gör det lite lätt för sig när man pratar om åsiktsfrihet, för det är ju jättefint. Men man måste ju skilja på åsiktsfrihet och att visa sånt som är rent brottsligt, eller rent av uppviglande.

PC för alla IT-panelen 5 maj 2006 (2006-05-05)

Hon säger också det där med jättefint med en ironisk skakning på kroppen, så hon får lite extra obehaglig touch på uttalandet. Tycker hon inte ens att åsiktsfrihet är bra, på riktigt?

Man blir ju lite sugen på att föreslå att Pernilla ska flytta till Kina, där gillar de också censur av Internet. Där har de dessutom sköna brandväggar och annat som hennes tidning gillar. Hon har nu naturligtvis ingen som helst koll på hur det fungerar i resten av mediavärlden och antar på fullt allvar att allt som kommer ut förhandscensureras. Hon tar till exempel upp exemplet filmcensur som det självklara exemplet på att censur redan används och är helt OK. Det hon inte förstår i sammanhanget är ju att det bara är om film ska visas på biografer som film behöver förhandsgranskas och godkännas av Statens biografbyrå. Hon nämner inte att biograffilm också är den enda mediet i Sverige som får förhandsgranskas av staten över huvud taget.

Efter tre minuter och en helt oavslutad diskussion så byter de raskt ämne och griper in på ämnet Linux. Programledaren Petter Ahmstedt ställer frågan Är det värdelöst så till vida att vanliga användare aldrig kommer ta sig till det. En inte alls ledande fråga kan man tycka, men Fredrik Granlund från PC för alla drar det ett steg till. Han konstaterar helt enkelt att Linux är dynga och fortsätter så småningom med att beskriva det som bara skräp.

Höjden på diskussionen är löjeväckande och till och med försvararna lyckas inte ta någon slags höjd för tanken när de diskuterar, något ämne. Ingen nämner till exempel att vanliga användare använder Linux varje dag. Många gångar om dessutom. Frågan är om de inte använder flera Linux-maskiner per dag än de använder Mac OS eller Windows-maskiner.

Andelen av webbplatser som drivs av webbservern Apache är 64,76 %, enligt Netcraft.

Den senaste statistiken för användningen av sökmotorer (från november 2005) som jag hittar vid en snabb sökning säger att 46,3 % av alla sökningar görs på Google. Yahoo! används vid 23,4 % av sökningarna. Google använder en egen Linux-version och Yahoo! använder Free BSD. Webben är en plattform och den står på Linux. Har du testat att använda Linux frågar Fredrik Granlund, som tidigare i programmet erkänt (tror jag) att han oftast inte brukar kunna ladda webbsidor eller söka på nätet (det måste varit det han sa), retoriskt. Jag tror att alla datorlitterata människor borde svara Ja på den frågan. Och dessutom tillägga: Varje dag.

Uppdatering (2006-05-10)

Det var en artikel i Computer Sweden idag som Pernilla nog skulle gilla:

Allt fler förtryckar stater utnyttjar möjligheterna att censurera information på internet och västerländska företag ställer upp med tekniken, enligt en rapport från Reportrar utan gränser.

Computer Sweden Censur på nätet vanligare (2006-05-10)

Uppdatering (2006-05-15)

Eller också kan man säga som Per Svensson i senaste Filosofiska rummet:

Det kan inte finnas för mycket information. Det kan inte finnas för mycket frihet i världen. Ju större utbud det finns, av information, ju större är den potentiella friheten. Om det finns något det finns underskott av i världen så är det frihet. Frihet är alltid det högsta goda. Ju mer information, ju fler uppgifter det finns, ju fler val det finns, desto bättre.

SR Filosofiska rummet Varför (2006-05-14)

Svenska podradiopriset: Rösta

Postat: 2006-05-05 kl. 22.36

Var med och utse Sveriges bästa podradio

Vi förundras ständigt över den kreativitet och det personliga uttryck som finns därute i podradion. Vi laddar inte bara ner Rapport från SVT, Spanarna från SR och annat från de traditionella medierna. Vi lyssnar och tittar också på sändningar från betydligt mindre medieimperier som Dagensskiva.com, Another Visitor, Qritiq, Utbyggarna, OMGWTF.SE, Film.nu, Johan Wanloo, Bitlab och många fler. Nu tycker vi att det är er tur att uppmärksammas.

I mitten av juni kommer vi därför att dela ut utmärkelser till Sveriges bästa podkanaler. Och det är såklart ni som utser vinnarna!

Podradio.nu Svenska podradiopriset 2006 (2006-05-05)

Får man föreslå?

Bästa musik (inkl mp3-blogg)
dagensskiva.com
Bästa nyheter, ekonomi och samhälle
Utbyggarna
Bästa svenska kanal
dagensskiva.com

Resten kan ni göra som ni vill med ... Rösta hos podradio.nu.

BusinessWeek och Castronova om Second Life/MMOG

Postat: 2006-05-02 kl. 00.16

BusinessWeek

Förra numret av BusinessWeek har en cover story om MMOG-spel och Second Life i synnerhet. O'Reilly Radar kommenterar:

On Saturday, at the Maker Faire, Beth Goza of Second Life excitedly showed me the magazine, turning to the table of contents and showing me the picture of her avatar: "That's me!" she said. She sheepishly added that people who didn't spend as much time in SL as she does might not understand, but to her, it is just as much her picture as a photograph of her first-life body.

O'Reilly Radar Second Life on the Cover of Business Week (2006-04-24)

På omslaget syns Anshe Chung och artikeln börjar så här:

As I step onto the polished wood floor of the peaceful Chinese country house, a fountain gurgles softly and a light breeze stirs the scarlet curtain in a doorway. Clad in a stylish blue-and-purple dress, Anshe Chung waves me to a low seat at a table set with bowls of white rice and cups of green tea. I'm here to ask her about her booming land development business, which she has built from nothing two years ago to an operation of 17 people around the world today. As we chat, her story sounds like a classic tale of entrepreneurship.

Except I've left out one small detail: Chung's land, her beautifully appointed home, the steam rising from the teacups -- they don't exist.

BuseinessWeek My Virtual Life (2006-05-01)

Tyvärr är podradioprogrammet om storyn lite väl oengagerande men artiklarna är bättre. My Virtual Life, The Online Universe: An Old Fogey's Guide, It's Not All Fun And Games, Virtual Worlds, Virtual Economies, Virtual Land, Real Money och kanske bäst av allt är de små berättelserna om avatarer och deras mänskliga motsvarigheter.

Edward Castronova

Artikeln Virtual Worlds, Virtual Economies är en intervju med Edward Castronova, författaren till Synthetic Worlds: The Business and Culture of Online Games.

Uppdatering (07.55)

Han pratar bland annat om sin rädsla för hur fenomenet växer men dubblerar naturligtvis även med sin fascination:

I like the body. I was watching a ballet recently. I was crying because I was thinking the bodies are so beautiful, and we're losing the body. I'm just afraid of losing the body.

At the same time, I love playing these games. Also, I have a kid. I also think, well, I should introduce him to these worlds at an early age so it's very natural for us when I'm older to go hang out together no matter where he lives.

BusinessWeek Virtual Worlds, Virtual Economies (2006-05-01)

Och om Second Life:s lockelse:

I think the question is the ratio of content creators to content consumers, and keeping that healthy. You want to have enough creation, but you also need to have consumption. You need to have creation that people consume for the world to be lively.

Ibid

IT Conversations

Ungefär samtidigt passade IT Conversations på att publicera hans tal, Gold From Thin Air: The Economy of Virtual Worlds, från PopTech 2005. Jag har inte lyssnat ännu, men ska göra det i morgon.

Uppdatering (09.12)

Jag lyssnade på vägen till jobbet. Tyvärr var hans tal alldeles för grunt och väldigt mycket för åhörare som såg hans slides och när han faktiskt spelade World of Warcraft under sitt tal. Boring.

I want the nerdy stuff, inte översikter.

Modigt, SR. Tiden är relativ.

Postat: 2006-03-24 kl. 21.48

Tidigare har jag irriterat mig på att Sveriges Radio inte insett att distributionsmodellen för radio och tidsordningen för den är en förlegad idé. Nu har de istället ställt sig i framkant och börjat tidsskifta podradio från framtiden:

Hur tight är alliansen?
Centerledaren Maud Olofsson intervjuas av Tomas Ramberg.
Lyssna på senaste intervjun från 14.00 på lördagen på webben och som poddradio.

SR Ekots Lördagsintervju (2006-03-24)

Men redan nu på kvällen, dagen innan programmet sänds, så ligger programmet ute i rss-flödet. Bra SR. Sluta nu genast med att tala om för mig att Spanarna sänds en viss tid varje vecka också, för det gör det ju inte. Det sänds ju precis när jag lyssnar på programmet och den tiden kan de inte läsa in i förväg.

(Ja, jag inser också att det egentligen bara är ett olycksfall i arbetet att programmet ligger ute redan. Men det är egentligen en bra sak som de borde arbeta mot.)

Podradion tar över

Postat: 2006-03-21 kl. 18.50

Den 12/2 2004 myntade Ben Hammersley begreppet podcast i The Guardian. Strax över två år senare finns det fler podradiostationer än vad det finns radiostationer:

There are now more podcasts than there are radio stations worldwide, matching a prediction made on an Irish blog site last year.

Siliconrepublic.com Podcast numbers overtake radio station (2006-03-20)

Kommentarerna på Digg piper om att det minsann inte är samma sak, eftersom radiokanaler sänder fler timmar om dygnet. Pyttsan. Jag lyssnar ju ändå inte. Podpeople is taking over, som Munk sjöng.

Själv ska jag spela in mitt ettårsjubileumsprogram ikväll. En vecka sent, men ändå.

k-märkt podcastradio v10

Postat: 2006-03-08 kl. 08.30

Det var länge sen jag gjorde det här på riktigt nu för formen funkar inte riktigt, jag vet inte vad jag ska göra istället, men så länge tipsar jag om lite program jag hört den senaste tiden.

IT Conversations Cory Doctorow: Europe's Coming Broadcast Flag

Cory Doctorow pratar om en europeisk broadcast flag och drm på OSCON. Har du lyssnat och läst på Doctorow förut är det kanske inte så mycket nytt, förutom det europeiska perspektivet, men han är ändå bra att lyssna på med jämna mellanrum.

Ekots lördags-intervju Pia Kjaersgaard

Om du känner för att bli lite förbannad kan du lyssna på Ekots lördagsintervju med Pia Kjaersgaard. Vilken jävla dåre. Usch. Det enda man kan tacka Ny demokrati för är att om de inte dykt upp när de gjorde det hade vi säkert haft det ännu värre nu. Nu är det ju mest Mauricio Rojas som får spel ibland. Folkparti som Folkparti?

IT Conversations James Surowieki: Independent Individuals and Wise Crowds

Den här lyssnade jag inte alls på den här veckan, snarare för några månader sedan. James Surowieki är författaren till The Wisdom of Crowds. Att döma av bokrecensionerna på Amazon verkar hans tal vara bättre än hans bok. Jag försöker lyssna nu för att komma på vad jag tyckte var så briljant då i december när jag lyssnade, men jag får helt enkelt lita på mig själv.

Nya prenumerationer på sistone

Andra flöden som är värda att prenumerera på

Stereogum

Inte för att de är program i någon vanlig mening, men för att de är en rätt bra musik-blogg som lägger ut låtar i flödet.

It's a Trap

Avi Roig lägger ut skandinaviska låtar i ett flöde. Skön service.

KEXP Song of the Day

Lite tveksam smak kanske, men en låt om dagen är bra för magen.

MP3.com Great Albums

En mycket bättre idé än hur den är genomförd tyvärr. Inte ett program sedan i januari någon gång och det som ligger ute är halvklippt. Obra. Men idén att berätta historien om ett omistligt album är bra.

Ricky Gervais blir med prenumerationsavgift

Postat: 2006-02-24 kl. 12.18

Världens mest nedladdade podradioprogram (enligt dem själva och Guiness Book of Records), The Ricky Gervais Show, får en prenumerationsavgift i och med nästa säsong.

Det är Audibles Wordcast-lösning som ska användas och prenumerationerna ska kosta £4.50 i Storbritannien och $7 i USA. För det får du fyra halvtimmesprogram i månaden.

Men det är inte det första betal-programmet, som flera tidningar hävdat.

En björn har trampat på hans öra

Postat: 2006-02-17 kl. 08.10

För det första vill jag rasa lite över hur Sveriges Radio använder sin webbplats. Varför låter de inte podradioprogrammen ligga ute for ever and ever i ett gigantiskt programarkiv? Eller rättare sagt: Varför måste jag gå till podradio.nu för att få höra Sveriges Radios arkiv.

Sveriges Radio borde vara en bättre internetmedborgare där alla program får en permanent URI så jag kan länka till dem. Nu får podradio.nu utgöra den resursen istället och det borde inte SR vara nöjda med (även om podradio.nu gör en fin sak [snyggt att Rasmus tagit poddradio.nu också och bara omdirigerat]).

Till saken. Filosofiska rummet från förra veckan var tankeväckande som vanligt:

Peter Sandberg

Du Johan kallar det för det bakvända talet, en slags poetisk absurdism: Tut tut sa båten och så gick bryggan.

Johan Altoff

Ja och det där uttrycket som i första påsendet verkar vara absurt rymmer en insikt. Det där traderas ju vidare. Om jag är ute i skolor och träffar femteklassare så känner många av dem till det där och jag hörde det när jag var liten. Och då brukar jag fråga så här: Är det en tokig mening? Ja, det är en jättetokig mening säger de. Då tar jag en annan mening: Klockan sju gick solen upp, är det en tokig mening? Nej. Varför inte då? Den går ju upp? Jaha säger jag, gör den? Är det solen som rör sig, men det är det ju inte. Så det är alltså i princip en lika tokig mening det.

Så vad Tut tut sa båten den transporterar en viktig insikt som kittlar vår språkkänsla, att det finns betydelser som vi kan nå genom att låta språket sabotera sig själv.

[...]

Vad som händer när man frigör orden, vänder på orden, så frigör man dem från sina betydelser. De pekar mot betydelserna, men betydelserna får röra sig ordlösa där, det uppstår en slags förspråklig frihet mitt i språket.

Dessutom förklarar de uttrycket: En björn har trampat på hans öra

Podradio Beck

Postat: 2006-02-02 kl. 21.57

Ibland måste man bortse från att han är scientolog:

Check out the new Beck podcast. You'll get to hear interviews with many of the remix artists from Guerolito.

E-post Guerolito Podcast & 2006 Bonnaroo Music and Arts Festival (2006-02-02)

Fast jag hittar den inte på hans webbplats, bara via iTunes.

Musik är bara råvara (k-märkt podradio)

Postat: 2006-01-27 kl. 14.46

Paul Hitchman från Playlouder och Playlouder MSP pratar om tillståndet för musikindustrin i ett program från IT Conversations:

We're now in a situation where music is just raw material. [...] [I]t's just volontary to pay for the music so the music has seized to be the product. It's now about how you add value to the music with services and applications.

So for example broadband with peer-2-peer, and mobile with ring tones, video streaming, and the portability of mobile. These all add value to the raw music.

With community and music discovery [...] it's not the fact that you can get the music that is important - but how you discover new music. So new software, new technologies which point people in the direction of music they might like, that enable them to share and discuss music, that maybe give people the opportunity to communicate their interest in music with like minded people all of those things add value to the raw music and people are prepared to pay for that.

IT Conversations First Tuesday: Paul Hitchman (2006-01-25)

Jag håller inte med oreserverat, men ...

Podradio med lika stor spridning som BBC Radio 1

Postat: 2006-01-22 kl. 14.47

SvD har publicerat två notiser om podradio idag. Dels har de gjort en sen nyhet på pressmeddelandet från Sveriges Radio där de berättade att Sommar var det mest nedladdade podradioprogrammet och att de haft 1,3 miljoner nedladdningar. Mer intressant är rewrite:n av en intervju med Ricky Gervais:

Vanligen måste man göra program i Radio 1 eller Radio 2 för att få miljontals lyssnare. Problemet är bara att de kanalerna förväntar sig att man ska vara kompetent och professionell. Vi var tvungna att komma på ett sätt att komma runt det, säger Ricky Gervais apropå sin succé med podradio.

Två viktiga meddelanden där. 1: Det går att göra program med lika stor eller större spridning än traditionell radio som podradio redan nu. 2: Man behöver inte vara kompetent eller professionell för att göra det. (OK. Ricky Gervais är väl lite mer professionell i allmänhet än gemene man, men ändå.)

Garageband med Podcast Studio

Postat: 2006-01-10 kl. 18.52

Intel-Mac:ar ... sure. Det roligaste med Macworld Expo var Garageband med Podcast Studio.

Looks like the recording studio on your Mac just added a radio station. Still the easiest way to create music on a computer, GarageBand 3 now lets you record and produce podcasts from your own control room. Even if that’s your living room.

Apple iLife - GarageBand (2006-01-10)

Det finns stöd för att göra färdiga inställningar för röstinspelning, inklusive ducking - alltså att försvaga bakgrundsljudet under programledarens röst och stöd för inspelning via iChat (men inte Skype vad det verkar).

På Apple Store kostar iLife '06 $79 795 kr för Garageband 3, iPhoto 6, iDVD 6, iMovie HD 6 (med vlogging-stöd) och iWeb 1. Jag hoppas iWeb stödjer fler publiceringssätt än .Mac.

Richard Gatarski lär bli nöjd.

Pod(d)radio i media

Postat: 2006-01-03 kl. 10.13

Svenska språknämnden

Alla har redan bloggat om att svenska språknämnden tagit upp podradio som ett av 2005 års nyord. Tyvärr stavar de det med två d och jag vägrar byta en gång till. De gör det bland annat för att det är ett ord som bygger på deras ord podda:

ladda ned musik till mp3-spelare, i synnerhet Apples mp3-spelare Ipod, och ordna med sina nedladdningar. 2005

Svenska Språknämnden Nyordslista 2005 (2005-12-30)

Ärligt talat, det är bland det töntigaste ord jag varit med om. Jag gissar på att den enda som använder ett sånt ord för att ordna med sina nedladdningar är Fredrik Virtanen som tror att det viktigaste är formatet när han ska lista årets låtar ...

Trend

Computer Sweden känns heta på bollen när de utnämner podradio till 2006 års trend (2). De gör det för att IBM nu fått upp ögonen för denna teknik. Richard Gatarski myser nog när de skriver att när tekniken slår igenom i utbildningsväsendet kommer den att skapa revolution.

Peter Wolodarski har hittat fram till podradion och sätter den korrekt i facket för 2005, dessutom gör han en bra om än lite självklar analys:

podcasting [påd'ka:sting]
Det är inte pengarna som vinner över politiken. Det är teknologin, hävdade Jan Stenbeck. Efter Sveriges Radios havererade satsning på dab, de digitala sändningarna, har den framlidne hyperentreprenören blivit sannspådd igen.

2005 var året då varje snabbfotat etermedieföretag i stället utvecklade sin podcasting, som gör det möjligt för lyssnarna att ladda ner programmen till datorn eller mp3-spelaren. Namnet anspelar på dataföretaget Apples storsäljare Ipod, som utlöst en trendvåg i hela världen.

Fortsättning lär följa. Stanna uppkopplad.

DN Ledare Svenska ord på allas läppar (2005-12-30)

Men uppkopplad förresten. Är det inte det man inte behöver vara med podradioprogram i iPod:en?

(Umm. Var det inte något mer också. Äh. Jag uppdaterar sen i så fall.)

Uppdatering (10.45)

Erik sågar mig välförtjänt i en kommentar. Naturligtvis är det delen där alla kan göra radio som är det riktigt stora med podradio. Jag tar det lite för självklart. Och Wolodarski glömmer bort det helt.

Det var väl problemet med att SR var så förhållandevis tidiga med att anamma begreppet, det gav känslan att det är en mediagrej. Inte något som du och jag kan göra, när vi vill. Som det är.

Podradio i Mediemagasinet

Postat: 2005-12-11 kl. 16.21

Demokratiseringen av mediet kommer aldrig komma någonstans så länge alla i det nya bara längtar till det gamla:

Där kan det vara en dröm också att kanske så småningom göra så bra program att de faktiskt sänds på radio. Det tror jag kan vara många podcastares hemliga dröm: Tänk om de sänder mitt program på radion.

Mediemagasinet Mediemagasinet i Berlusconiland (2005-12-08)

Är det inte märkligt det där? Förminskningen av det man gör. Dag König är redan på radio. Han har redan lyckats med sin dröm.

För mig är webben primär verksamhet. dagensskiva.com säljer recensioner till en lokal papperstidning, men det är alltid efterhandspublicering av förkortade texter. Det är inte mer på riktigt där, det är mer på riktigt på dagensskiva.com. Där finns återkopplingsmekanismerna, där styr vi över uttrycket.

Att blogga är inte för att det ska bli något någon annan stans. Det har redan hänt. Dammit.

Podradio i Ny Teknik

Postat: 2005-12-07 kl. 13.18

Ny Teknik har tidigare varit ganska konsekventa i att bara prata om podradio, inte podcasting, men nu när Tomas Carlsson gjort en översikt går de tillbaka igen:

Med podcast-tekniken har du alltid med dig senaste utsändningen av radioprogrammen du gillar bäst, oavsett om det är vetenskapsnyheter eller musikradio från en annan världsdel. Ny Teknik har undersökt vilka program och webbplatser du behöver känna till.

Ny Teknik Din guide till podcast (2005-12-07)

Dessutom använder han audioblogging som uttryck för vad man gör, vilket kanske inte är helt lyckat. För det första är det ju enkelt översatt, sen har podradio tagit över som ord för ljudbloggande. Visst är det leveransen som namngivit podradio, men webbradio består ju inte heller av ljudvågor så ...

Sen kan man ju tycka att det vore smart att tipsa om Odeo Studio också, apropå enkelt att spela in program själv.

Ganska beige att inte få ett enda pratminus, eller ens en länk till dagensskiva.com efter den långa konversation jag hade med Tomas. Tack för bakgrundsresearchen. Varsågod. Fast jag gissar att grafiken, där dagensskiva.com faktiskt finns med, även finns i papperstidningen.

Podcast är årets ord i Oxford Dictionary

Postat: 2005-12-06 kl. 09.40

Podradio på engelska är årets ord i Oxford Dictionary i konkurrens med ord som bird flu (fågelinfluensa [well duh]), ICE (nödkontaktinformation i mobiltelefonen), IDP (någon som tvingats flytta på grund av en naturkatastrof eller andra risker), IED (egentillverkad bomb, typ bilbomb), lifehack (typ genvägar i livet), persistent vegetative state (grönsaksliknande tillstånd), reggaeton (musikgenre), rootkit (mjukvara som gömmer processer, filer eller program från att ses i en dators operativsystem - tack till Sony BMG), squick (något som går över ens personliga gränser, verb såväl som substantiv - har vi en svensk motsvarighet?), sudoku (sifferkorsord) och trans fat (transfetter):

Only a year ago, podcasting was an arcane activity, the domain of a few techies and self-admitted "geeks." Now you can hear everything from NASCAR coverage to NPR's All Things Considered in downloadable audio files called "podcasts". Thousands of podcasts are available at the iTunes Music Store, and websites such as iPodder.com and Podcast.net track thousands more. That's why the editors of the New Oxford American Dictionary have selected "podcast" as the Word of the Year for 2005.

PR Newswire 'Podcast' Is the Word of the Year [via Macfeber] (2005-12-05)

(Sen när började Macfeber skriva på engelska med andra skribenter? Typepad-fel? I så fall vilken blogg? Den verkar ju asbra.)

Uppdatering (10.26)

Det är Leander Keaney som har börjat skriva för Macfeber. Leander är mest känd som Wireds Mac-skribent under massa år. På wired.com har han även bloggen Cult of Mac som sedan blev boken the Cult of Mac och nyligen även the Cult of iPod.Jag översätter hans prylar så snart jag hinner med, kommer att vara viss eftersläpning ibland.Ni kommer även att hitta vissa av de nyheter jag skriver på cultofmac.com.

Tempen E-post (2005-12-06)

En av sveriges bästa bloggar blev plötsligt sjukt mycket bättre.

Re: Podcasts

Postat: 2005-12-06 kl. 08.31

Podcasts

alternative carpark 2005-07-31 13:13
Hittar bara massa kassa amerkanska rock-podcasts på iTunes. Någon som vet en bra musikcast ungefär som dagensskivas?

[...]

Martin E 2005-12-05 15:25
fråga:
är en podcast en lång ljudfil med en massa låtar? är detta lagligt, hur får upphovsmännen sin del?
är det någon som säger något mellan låtarna som i ett radioprogram?
eller är det som jag misstänker, att allt det här kan variera oerhört?

[...]

arg skåning 2005-12-05 19:56
hur kommer det sig att redaktionen delar ut podcasts när ordet "dc" är förbjudet på forumet?

[...]

Patrik Hamberg 2005-12-05 20:06
arg skåning: För att vi betalar STIM-avgift för våra podcasts.

[...]

Björn 2005-12-05 20:44
Hur mycket kräver STIM för en sändning? Räknas det per nedladdning?

dagensskiva.com Podcasts (2005-07-31 - 2005-12-06)

Vi har en streaming on demand-licens.

Egentligen är det inte streaming vi håller på med, men skillnaden är mer teknisk än något annat. Det är verkligen samma lika om jag spelar en cache-fil av ett radioprogram eller en fysisk fil.

Dessutom kan man lyssna på våra program strömmat. Om man bara lyssnar direkt på filen (dumt sätt, men man kan).

Men jag har inte svarat på Björns fråga: Vi betalar per tid musik i månaden och antal lyssnare.

(Och ja, jag ska snart spela in nya program. Tiden har varit lite knapp de senaste veckorna.)

Uppdatering (En minut senare)

Dessutom: Lite slarvigt att berätta för en journalist att vi fått en licens, innan jag gick ut med det till våra lyssnare och er, kan man tycka. Men hey ... Dessutom skulle han inte ens citera mig trots att vi hade ett långt samtal där jag berättade om podradio för honom. Snålt. (Har Ny Teknik-artikeln publicerats ännu månntro? Det verkar inte så.)

Podradio: Jag har givit upp Jag har blivit övertygad

Postat: 2005-11-01 kl. 23.45

Kampen var lång och blodig, men jag har givit upp. Kastat in handduken. Flytt fältet. Hoppat av. men jag har till slut övertygat mig själv.

Härmed kallar jag podcasting för podradio och ingenting annat. David Hall fortsätter dock sitt korståg, på goda grunder:

Sedan ser jag att svenska Wikipedias artikel om podradio är omtvistad och det är just ordet det rör.

Och Apple försitter sin chans att sätta standarden genom att förvirra med olika namn på olika ställen. I min iPod heter det »podsändningar«, i iTunes är det det obegripliga »podcaster«.

Månhus Beta I en flyktkapsel från svenskan (2005-10-31)

Precis som David tycker jag det är oerhört klantigt av Apple att inte sätta sin standard. Och förändringen från podsändningar till podcaster är bara för kass. Men det är i den allmänna förvirringen jag landar i mitt beslut.

Jag tycker fortfarande att Sveriges Radio namnsättning av podcasting på svenska är ett försök att stjäla podcastingens thunder. De försöker ta något som är allas möjlighet till något som Sveriges Radio gör. De gör begreppet till sitt istället för att följa utvecklingen. Arrogant och megalomaniskt av dem. Men det hjälper inte, för praxis har ändå blivit podradio.

Jag försöker göra en översikt över användningen:

Sveriges Radio

Podradio - radio när du vill

Prenumerera på radioprogram!

Sveriges Radio erbjuder podradio, en tjänst som gör det möjligt att ladda ner radioprogram och lyssna på dem i datorn, mp3-spelaren eller mobiltelefonen.

[...]

Sveriges Radio kommer framöver att fylla på med fler program för podradion

Sveriges Radio Information om SR:s podradio (2005-10) [mina kursiveringar]

Jag vill påpeka deras användning av bestämd form där på slutet. Som att alla podradioprogram kommer från Sveriges Radio och när de tillför något så blir det nytt i podradion. Tänk om de kunde gå andra vägen istället och erbjuda en aggregator för radioprogram. Förstå hur stort det vore. Public fucking service. (Visst, de skulle ju aldrig gå med på det. Sveriges radio står för vissa värden ... yada yada, men fan vad coolt det vore.)

Använda begrepp: podradio, podradion, program, radio, radioprogram

Forskning & Framsteg

Våra podsändningar

[...]

Regelbundet lägger vi ut nya uppläsningar av artiklar ur tidningen. Din dator kan hämta dessa automatiskt med en teknik som kallas podcasting eller podradio. Du lyssnar direkt på datorn eller på din på bärbara musikspelare.

Forskning & Framsteg Våra podsändningar (2005) [mina kursiveringar]

Forskning och framsteg kallar det dessutom de enskilda programmen för podartiklar.

Använda begrepp: podartikel, podcasting, podradio, podsändning, uppläsningar

Apple

Vill du kunna lyssna p˚ [sic] dina favoritradio- och ljudprogram när som helst? Prenumerera p˚ [sic] de podsändningar du vill ha och iTunes tar hand om resten. Uppdateringarna sker automatiskt. Nya avsnitt dyker upp som ett trollslag. Podsändningar synkroniseras till iPod när du ansluter den. Snabbt. Lätt. Gratis. Podsändningar i iTunes.

[...]

Steg 1. Välj fritt.

Bläddra bland, provlyssna och prenumerera på tusentals gratis podcaster från iTunes Podcast Directory.

[...]

Välj rätt innehåll

Ett sådant dilemma. Nu när du kan hitta tusentals podsändningar på ett och samma ställe, hur ska du kunna välja vad du vill hämta hem? Det är som att vara ett barn i en godisbutik. Låt iTunes Music Store hjälpa till. Bläddra bland podsändningar i 20 kategorier - från konst och underhållning till politik, till komedi - med beskrivande sammanfattningar och podradiomotsvarigheten till skivomslag. När du hittar en podcast som verkar intressant, provlyssna. Det behöver inte bara vara en liten snutt du provlyssnar på. Du kan lyssna på hela podcasten innan du bestämmer dig för om du vill prenumerera.

På begäran

Om du inte kan hitta en podcast i Podcast Directory på iTunes Music Store, förtvivla inte. Du kan prenumerera på praktiskt taget vilken podcast som helst genom att dra dess URL till podcastbiblioteket, eller genom att skriva in URL:en i "Prenumerera på podradio" i menyn Avancerat.

[...]

Synkronisera videopodcaster till nya iPod

Apple Podcaster (2005-10) [mina kursiveringar]

Alltså det finns ju många saker att roas av i den här texten, jag läste precis igenom Writer's Block:s inlägg om Job's I've Known och funderar på hur någon med a very low tolerance for anything but excellence skulle sett på översättningen av den där sidan, men det är inte därför vi är här (så förtvivla inte).

Använda begrepp: favoritradioprogram, ljudprogram, podcast, podcaster, podsändningar, podradiomotsvarighet, videopodcaster

Internetbrus

Yahoo Podcasts - ny webbkatalog och sökmotor för podradio

Yahoo blev först av de stora söktjänsterna med att särskilt uppmärksamma podcasts eller som det nu kallas på svenska - podradio.

Internetbrus Yahoo Podcasts - ny webbkatalog och sökmotor för podradio (2005-10-21) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcasts, podradio

susning.nu

Podradio, eller podcasting som det heter på engelska, är ett sätt att göra radio på internet. En person redigerar sitt egna radioprogram på datorn och lägger sedan upp det på en webbplats. Programmet kan sedan laddas ner av intresserade med en dator eller MP3-spelare. Det svenska namnet lanserades av Sveriges radio år 2005.

susning.nu Podradio (2005-10-11) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcasting, podradio, radio, radioprogram

podcasting.se

Efter en total-kraschchshs bygger vi upp systemet igen

podcasting.se Källkod (2005-10)

(Jag tolkar det som att podcasting är på väg ut ...)

Wikipedia

Podsändning eller podradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "iPod" och engelskans "cast" som i "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svenskt term för företeelsen men podsändningar börjar bli ett vedertaget begrepp bland de som gör podsändningarna. Podsändningar skiljer sig från andra sätt att tillhandahålla ljudfiler genom att RSS-flöden används för ändamålet, därmed laddas filerna ner automatiskt när ett nytt avsnitt publiceras. Den relativa enkelheten gör att i princip vem som helst kan nå ut med hemproducerad radio över hela världen. Podsändningar beskrivs ibland som berörningspunkten mellan blogging och vanlig radio. Till skillnad från radio (och i likhet med blogging) är det teoretiskt helt gratis att sända podcast vilket gör att privatpersoner och kommersiella företag har liknande förutsättningar. Bland traditionella radiostationer och annan massmedia - både reklamfinansierad och public service - har det uppstått ett intresse för podsändningar som både billigt och enkelt erbjuder modekonceptet time shifting. T.ex. erbjuder Sveriges Radio podradioversioner av ett par av sina program sedan våren 2005 och alltid lika framsynta BBC hoppade tidigt på tåget.

Wikipedia Podradio (2005-10-29) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcast, podradio, podradioversioner, podsändning, poddsändningar, podsändningarna

Suburbia

Podradio eller podsändning

Vad ska den korrekta benämningen för podcast vara i svenska Wikipedia?

Nu har du chansen att komma med din åsikt i frågan på diskussionssidan till uppslagsordet podsändning i svenska Wikipedia.

Min åsikt är att begreppet podsändning fångar företeelsen bättre än podradio.

Suburbia Podradio eller podsändning (2005-09-23)

På Wikipedia har det lett till motsatsen, det vill säga att artikeln flyttat från Podsändning till Podradio, men diskussionen fortgår.

Diskussion

Precis som i en kommentar till mitt underlag till panelen på Bloggforum 2.0 diskuterar en Pelle (jag tror inte det är samma Pelle) Suburbias inlägg och argumenterar väl:

Det är radio såklart. Radiovågor gav namnet till radioapparaten som nu ger namnet till Podradio och Internetradio då det i princip är samma medie bara olika distributionsmetoder. Mediet heter alltså radio oavsett distributionsmetod i min mening - det är väl så som utvecklingen av ett språk sker.

Alla är överens om att ordet på engelska kommer från iPod och broadcasting. På svenska kunde en rimlig översättning i så fall vara podsändning (eller poddsändning som Mattias Wirf föreslår hos Suburbia).

Mitt problem med ordet podradio är att det förvirrar publiken genom att inte koppla sig samma med det internationella begreppet. Mitt förslag var istället podcastradio, men det är ett klumpigt och för långt ord att använda. Särskilt när man ska binda ihop det med andra ord och skapa podcastradioprogram.

Likt Suburbia går diskussionen på Wikipedia mellan förslagen podradio och podsändning. Man talar man om radiovågor som skäl till varför podradio inte är ett bra begrepp, då det inte är radiovågor vi har att göra med i podradions fall. Men vi har väl knappast att göra med en sändning heller? I mitt fall lägger jag upp en fil som sedan laddas hem till lyssnaren som därefter lyssnar på programmet, borde det då kallas podhämtning? I fallet podsändning kommer vi heller inte ett dugg närmare det engelska ordet i form av snabb konnotation.

Jag bestämde mig för några dagar sedan för att ge upp. Goliat får vinna över David. Slutgiltigt blev mitt beslut när den senaste artikeln med en intervju med mig om podradio, i Råd & Rön 9/05 Lyssna när du själv har lust (inte på nätet), bara pratar om podradio.

Slutsats

När jag researchade (bakgrundsundersökte? efterforskade? faktainsamlade?) det här inlägget kom jag till slut fram till ordet rundradio:

Rundradio

Rundradio kallas distribution av signaler för ljudradio (radio) och bilder (television) till olika mottagare.

Termen rundradio är en motsvarighet till engelskan broadcasting. I Sverige har termen fallit ur bruk något, medan den fortfarande är vanlig i Finland.

Wikipedia Rundradio (2005-09-04)

NE skriver: rundradio, ljudradio- och televisionssändningar som är avsedda för en större allmänhet..

Så om rundradio är det svenska ordet för broadcasting är väl podradio den enda vettiga översättningen av ordet som kommer från iPod och broadcasting. Så jag kanske inte ens gav upp, jag bara lärde mig?

EU vill konsolidera insamlingsorganisationerna för musik

Postat: 2005-10-27 kl. 21.33

EU-kommisionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, vill att EU:s insamlingsorganisationer för musik ska slås ihop till två eller tre totalt, för hela Europa. Idag finns det två eller tre i varje land över hela EU (2 eller 3 gånger 25, i Sverige: IFPI, SAMI och STIM).

Poängen är att det ska bli lättare att förhandla om rättigheter om de är få. Det nuvarande tillståndet, menar kommissionären, har hämmat utvecklingen av butiker för nedladdningsbar musik i Europa.

EU vill göra det enklare att öppna musikbutiker för nedladdningsbar musik i Europa. Målet är att musikbutikerna och de som erbjuder direktsänd musik ska kunna vända sig till en enda organisation som kan ge licenser som gäller för hela EU.

[...]

- Den europeiska modellen för att hantera upphovsrättslicenser tillhör mer 1800-talet än 2000-talet, sade EU-kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, i ett tal när han lade fram förslaget om förändringar [...]

De nya rekommendationerna är inte helt entydiga, men i princip vill EU att det ska finnas ett par tre organisationer som kan erbjuda licenser för hela EU-marknaden.

Ny Teknik EU vill få vart på webbmusik (2005-10-26)

Ny Teknik hävdar sedan att det bara är STIM som erbjuder licenser för den svenska marknaden, men de har bara en av rättigheterna.

Kanske är det här också en väg framåt för hanteringen av musik i podradio? När jag blev intervjuad av SR för en undersökning om deras podradio så berättade hon som frågade ut mig (som jag tyvärr glömt namnet på) att det inte är STIM utan IFPI och SAMI som sätter käppar i hjulet för att SR ska kunna ha med musik i sin podradio. Vilket jag tycker var intressant information. Jag tycker STIM ska göra som de gjorde förra gången, det vill säga gå i bräschen och därmed släpa in de andra (i åtminstone 1900-talet).

Odeo Studio

Postat: 2005-10-26 kl. 01.05

Erik Stattin skriver att Six Apart (företaget bakom Movable Type, Typepad samt Livejournal) slagit sig samman med VideoEgg för att låta Typepad-användare posta video-snuttar lika enkelt som man postar ett fotografi. Och det är väl coolt i och för sig, men knappast lika coolt som Odeo Studio (lyssna på Odeo:s tillkännagivande).

Vi brukar prata om Web OS och här har vi ett riktigt exempel. Odeo Studio är en flash-applikation som hämtar ljud direkt från din dators mikrofon (ansluten eller inbyggd), låter dig spela in och spara en podradio-sändning. Allt du behöver är en mick, en webbläsare och en flash-plugin så kan du spela in, som jag gjort. De har lagt upp en hjälptext ocksÃ¥.

Jag blir riktigt imponerad. Undrar om inte Odeo kan lyckas med det de förutsatt sig att göra, att ta podradio till massorna.

k-märkt podcastradio v41

Postat: 2005-10-11 kl. 00.48

Web Essentials 05

Web Essentials är en australiensisk konferens om webbutveckling, by developers for developers. Bland talarna märks Tantek Çelik, Molly Holzschlag, Eric Meyer och Douglas Bowman.

Det är andra året konferensen går av stapeln och i år kan vi ta del av (alla?/de flesta?) passen medelst podcastradio.

Hittills har jag lyssnat på Tantek Çelik, Molly Holzschlag och Russ Weakley. Russ pass handlade om css-design och kanske är kul för de som inte arbetat så mycket med det. Inte för mig. Molly var mest rörig. Hjälten Tantek slarvade bort halva sitt andra pass om microformat med att prata om, vad som i och för sig är viktigt, arkivering och framtidskompatibla format (How confident are you that you will be able to use it in 10 years?). Men han säger själv att Microformats are NOT trying to solve all these så jag förstår inte poängen. Visst är avslutningen, hur han ser på microformat, intressant. Men det borde bara handlat om det.

Men hans första pass, The Elements of Meaningful XHTML, är riktigt bra. Om du inte förstått konceptet semantisk kod förut är du in for a treat. Jag hoppades att dessutom få se en smart lösning av hur man bäst presenterar författare och boktitlar när han exemplifierar bibliografier. Men hans exempel går tyvärr inte att använda. cite-taggen OK, men det löser inte allt för mig. Och ska jag verkligen använda cite för såväl författare som titel? Han har ett schyst exempel på hur man märker upp tabeller för att nå dem via css också.

Webzine 2005

Webzine 2005 är Bloggforum för Amerikatt. Jag har bara lyssnat på podcast-seminariet ännu och det var inte särskilt bra, men jag är ändå nyfiken på resten.

AIGA Design Conference 2005

The biennial AIGA Design Conference is the largest design conference in the world, bringing together 2,500 designers from all disciplines of design. AIGA, as the oldest and largest design association in the United States, provides thought-provoking programming that stimulates thinking about new boundaries of design for professionals and the value of design to society and business.

AIGA Design Conference Design Conference 2005 (2005-10-)

AIGA är en sån där konferens som man tyvärr inte kan känna att det nästan är samma sak att endast höra podcasts från. Det verkar varit mycket inspirerande och härligt korsbefruktande.

Jag har inte hört så många av dem ännu, men Bill Stricklands pass är mycket inspirerande. Han säger bland annat: The arts is the portal through which you can walk to a new life., det är det som kommer göra oss fria, när han berättar om sin skola i den ruffigaste delen av Pittsburgh som fungerar för att de förväntar sig stordåd av sina elever, inte försöker förhindra brott. We discovered there's nothing wrong with poor people, except that they don't have money. Which happens to be a curable condition. It's all in the way that you think about people that determines their behaviour.

k-märkt podcastradio v40

Postat: 2005-10-02 kl. 23.18

QritiQ

Richard Gatarski har lanserat ett nytt svensk podcastprogram tillsammans med Ola Feurst, Anders Lundkvist och Stig G. Johansson. Jag har bara lyssnat på det första programmet ännu, det vill säga program #0 där Richard mest introducerar programmet i ett samtal med Ladislaus Horatius (hade inte han tagit bort sitt artistnamn?).

De talar om kritik, för att definiera vad QritiQ ska handla om. På sajten skriver de om vad QritiQ är och lutar sig på NE:s definition:

Definitioner
QritiQ. (av sv. kritik), en i podosfären utvecklad konversation om den sköna konsten marknadsföring. Samtalen leds av akademikerna Richard Gatarski, Ola Feurst, Anders Lundkvist, Stig G. Johansson, deras gäster och övriga besökare.

jmfr. NE: kritik (fr. critique, av grek. kritikē' (te'chnē) 'bedömandets konst', av kritiko's 'kritisk', 'avgörande', av kri'nō 'avgöra', 'bedöma'), ett i massmedier utvecklat sätt att beskriva, tolka och värdera konstverk.

Att kritisera är i vardagliga sammanhang att påtala fel och brister hos något. Att uppträda som kritiker av t.ex. litteratur, teater, film, konst eller musik är däremot en speciell verksamhet med bestämda institutionella former som i grunden inte har med felsökande att göra. Kritiken är en del av det nya livsmönster som fick sina nuvarande former under 1700- och 1800-talen och som har den estetiska upplevelsen som centrum. Att gå på teater, att lyssna till musik, att gå på konstutställning, att läsa dikt osv. fick ett stort egenvärde med eget innehåll och egna former.

QritiQ Om QritiQ (2005-09-28)

Men jag tycker de fokuserar fel i NE:s artikel. Kritik är mer intressant när den tar formen av analys, inte när den tar värderande ställning.

NE-artikeln fortsätter:

I den engelskspråkiga världen betecknar ordet kritik, criticism, också den förklarande och tolkande verkamheten som inte är bunden till aktuella konsthändelser utan till redan publicerade verk. Företrädesvis resulterar denna verksamhet i tidskriftsartiklar, essäer, monografier och vetenskapliga publikationer. Denna form av kritik syftar till bättre och djupare förståelse av litteratur, bildkonst, musik etc. i en historisk tradition.

NE kritik, Band 11, s 446 [se även Wikipedia: Critique]

Där borde fokus för den destillerade definitionen av QritiQ ligga, inte på den värderande delen. Annars kommer QritiQ bli ett ganska tråkigt program.

Dessutom diskuterar de tu Andrew Lloyd Webber i programmet för att exemplifiera kritik. Ladislaus menar att Webber inte alls är kung av musikalen eftersom det finns andra som är bättre än honom på att göra musikaler. Men eftersom benämningen är en popularisering av ordet finns det rimligen ingen annan som kan vara just kung över musikalen. Att sedan Ladislaus dessutom har fel om vilken av Webbers musikaler är bäst i genomgången. Det är ju självklart Jesus Christ Superstar som är hans bästa.

Uppdatering (23.56)

Ska man kritisera Webber för bara en sak borde det ju vara att han är så tråkigt upprepande. En del av sångerna i hans mest storsäljande musikaler som Cats, Fantomen på Operan och Evita är så lika varandra att jag inte skulle kunna placera dem rätt om jag fick göra ett hit test på dem. Han är oftast en trist konformist.

Men jag prenumererar naturligtvis ändå. Jag hoppas på stordåd i fortsättningen.

IT Conversations

Jason Fried: Basecamp

Det jag försöker ta med mig från det här programmet är hans slagord om att release early, release often:

Jason explains how he learned that less is more when it comes to features and emphasizes the importance of building "half a product, not a half assed product".

IT Conversations Jason Fried: Basecamp (2005-09-13)

k-märkt podcastradio v39

Postat: 2005-09-27 kl. 12.44

IT Conversations

Supernova 2005: Attention Panel

Första femton minutrarna är ett kort föredrag om uppmärksamhet. Om hur det förändrats och (också) blivit ett sätt att värdera saker. Allt från att lyssna på någon med odelat intresse, olika sätt att delta i möten till Google:s PageRank (att länka till en sida, menar man, är ett sätt att man uppmärksammat sidan) handlar om uppmärksamhet.

Resten av programmet är en diskussion ledd av Steve Gillmor om uppmärksamhet och attention:xml.

(Förresten. Pelle kommenterade att IT Conversations borde fixa sina flöden eftersom de blir korrupta i iTunes. Jag tror det faktiskt är tvärtom eftersom flödena fungerar som de ska i en vanlig rss-läsare. iTunes gör lite som den själv vill och döper programmen efter inläggen, inte efter vad ID3-taggarna av någon anledning. iTunes borde inte talla på det som publiceras. Men jag kan ha fel, jag prenumererar på IT Conversations fullständiga flöde. Och det funkar fint.)

This Week in Tech

This Week in Tech, eller TWiT som det kallas, är världens största podcast. Alltså, de säger det i alla fall, med lite tvekan i rösten. Namnet på programmet säger det mesta om innehållet. Det är en grupp som talar om det som hänt i teknikvärlden den senaste veckan, mest fokuserat på internet naturligtvis. (Hallå!? Det är ju där det händer!)

Det senaste programmet handlar bland annat om ett virus (alltså en sjukdom) som spridit sig från Hakkar the Soulflayer, The God of Blood, i World of Warcraft. Enligt Blizzard själva var det inte riktigt meningen att det skulle kunna gå så här, men en infekterad spelare som överlevt striden med Hakkar återvände till staden innan han/hon hunnit dött och sprängts (som sker när man dör av Corrupted Blood som sjukdomen/förbannelsen heter). Väl i staden sprängdes karaktären och smittade därför andra spelare. Problemet med sjukdomen är att alla som blir träffade av blod från en sprängd karaktär blir infekterad med sjukdomen. Alltså började en epidiemi sprida sig. Game masters försökte sätta smittade spelare i karantän för att inte smittan skulle spridas vidare, men si det ville inte spelarna själva. Hence: Spelarna flydde och det blev ett Outbreak. Så de flydde och epidemin kom därför lös.

Såväl Arstechnica, BBC som Wireds blogg Gadgeteer har skrivit om epidemin. Gadgeteer är roligast:

In the days since Blizzard eradicated the plague, the company has remained surprisingly quiet about what happened. But you can still find plenty of players willing to talk about it. One 14-year-old Orc told me openly of the incident: "Humans were dying left and right. We just laughed and laughed."

Wired Gadgeteer Warcraft Plague Runs Amok (2005-09-22)

Det största problemet med TWiT är att de verkar redigera sina gamla program med jämna mellanrum och min rss-läsare valde då att ladda hem programmen igen som om de vore olyssnade, vilket är ganska irriterande. iTunes löser ju det genom att bara ta hem det senaste programmet. Men ändå.

IT Conversations

Opening Move: Brian Dear

Ett ganska gammalt program från Opening Move som jag lyssnade på först nu i veckan. Det är en intervju med Brian Dear som är CEO för EVDB.com/Eventful. Inte det roligaste programmet, men det finns intressanta delar här.

Han pratar bland annat om hCalender, ett av microformaten jag skrev om härom dagen. Eventful använder hCalender-formatet för alla sina evenemang och Brian visionerar om att webbläsare i framtiden bör kunna känna igen att det finns ett evenemang i rätt format på webbsidan du besöker och ge dig möjligheten att enkelt lägga till det i din kalender.

En annan fråga han tar upp är etiketter och problemet med att nå fram till samla ihop innehåll till en viss begivenhet. Ta till exempel helgens Webzine 2005 som etiketteras , och om de inte varit så tydliga med det i sin egen domän säkert som webzine05. Brian vill därför sätta en aka tag på varje event, så kan bloggare gå till Eventful för att se vilken etikett som används för ett givet evenemang. Det känns väl i och för sig som att det löser sig smidigare med relaterade etiketter, men jag kan ändå se funktionen. Ta till exempel Bloggforum 2.0 där både och bloggforum2 användes (och aldrig mötas de tu).

k-märkt podcastradio v38

Postat: 2005-09-21 kl. 22.25

Where 2.0: Tim O'Reilly

Tim O'Reilly:s tal på Where 2.0-konferensen är ett måste för alla internetromantiker. Jag skulle kunna plocka sönder en del av det i smådelar och såga det. Men varför skulle jag? Det är lätt roligare att vara romantiker.

Han pratar om Web 2.0. Om webben som plattform och tar några GIS-applikationer som de första riktiga Web 2.0-applikationerna = Where 2.0.

Förresten, apropå podcastradio så blev jag intervjuad av Råd & Rön härom dagen för en artikel om podcasting. Konsumentverket is on point.

podcast.dk, podkast.no och podradio.se

Postat: 2005-09-13 kl. 23.37

David Hall går igenom hur Danmarks, Norges och Sveriges public service-radio tar sig an podcasting:

När det gäller att marknadsföra podcasting (danska: podcast, svenska: podradio) vinner DR över SR. Ingen av dem förstår problemet med att framställa den egna organisationen som en grå/blå betongbyggnad (och vem hittade på den där bilden först?) men när danskarna presenterar podradio är det:

  1. snyggare
  2. mer koncentrerat på programmen än tekniken
  3. och med bättre URL-er
MÃ¥nhus Beta Danmark vs. Sverige (2005-09-13)

k-märkt podcastradio v37

Postat: 2005-09-13 kl. 23.12

IT Conversations: Where 2.0

O'Reilly Media som står bakom Web 2.0-konferensen varje år startade i somras en ny serie som de kallar Where 2.0. Konferens handlar om GIS, men med fingret på den puls som har givit oss Google Maps/Earth/(Moon), Yahoo! Maps och MSN Virtual Earth i år.

Skillnaden mellan det som tidigare gjort GIS till skittråkiga buzz-words är tanken att det inte är kartan som är frän, den är bara ett sätt att filtrera information:

Location-aware technologies combined with mapping and other data are poised to create a whole new class of web apps and services. Maps are becoming an interface, helping us to visualize and access a variety of data. Location is fertile ground for hackers and researchers who mash up Google Maps with Craigslist or plug restaurant info into dashboard navigation. Call centers, insurance agencies, transportation companies, and retailers are finding unconventional internal uses for location technologies too.

But where is location-based technology leading us in the larger sense? And where's the business model beef? The first Where 2.0 Conference brings together the people, projects, and issues leading the charge into this technological frontier. Join us to debate and discuss what's viable now, and what's lurking just below the radar. Don't miss our online coverage.

Jag har inte hört alla program i serien ännu, men jag gillade det från Michael Frumin som är Technical Director på Eyebeam. Michael pratade om att visualisera demokrati, i deras fall handlade det om att visa var de som bidrog till presidentkampanjerna bodde.

Fundrace.org may be the single most mediagenic geospatial web application ever. Its local mapping and geocoded search of the US presidential campaign finance records attracted millions of users and a mainstream media frenzy. This included mentions in Associated Press and Yahoo! news. It also brought into focus privacy issues associated with contributions to the presidential campaigns into the public view.

IT Conversations Michael Frumin - Visualizing Democracy (2005-09-03)

Programmet om MSN Virtual Earth var skittråkigt. Fast det beror nog mycket på att presentationen verkar varit mest visuell (med video och demo av Virtual Earth).

Jag hoppas vi kommer få höra Tantek Celik, Kevin Marks och Ryan King Bird of Feather-session om microformat.

The Chris Pirillo Show

För det här var nämligen ett väldigt intressant program från The Chris Pirillo Show som är inspelat under konferensen. Chris Pirillo dumintervjuar Kevin som förklarar. Om microformat, geourl, taggar, xfn med mera. Jag har skrivit om det förut.

(Jag har lite svårt att bestämma mig om Chris program i övrigt. Det är väl en teknik för att få gästerna att tala, det där att spela dum. Men det är fortfarande frustrerande att lyssna på.)

Mute Station

Never ones to sit on their laurels, pioneering elctronic music label Mute Records have launched Mute Station, an irregular sequence of transmissions from their London HQ.

[...]

The first in the series Communique #1, features Bath based electronic music duo Golfrapp who are currently nicely placed in both the UK Singles and Albums chart with their new release Supernature. [...] In the Podcast they talk about the making of the album, inspiration and more to a soundtrack of Supernature.

Sonic State Mute Records Pioneer With Podcast (2005-09-09)

Med Mute Station blir Mute det tredje skivbolaget jag känner till som gör en podcast för att promota sig själva. Intressant, även om programmet i sig var ganska trist. Mest beroende på att Goldfrapp är fördjävla trista. Roligare skulle det bli med Nick Cave eller Moby.

SR är helt störda

Postat: 2005-09-12 kl. 11.36

Björn upplyste mig om att SR har tagit över aftonbladet.se idag, precis som H&M gjort tidigare. Fint så. De annonserar sin webbradio.

Annonsen har en knapp att trycka på där jag förväntar mig jag kommer till någon form av informationssida om vad de vill berätta för mig. Men icke. Idioterna direktlänkar mig till nedladdning av ett program. Det är helt barockt. Ett program som laddas ner och packas upp automatiskt beroende på vad jag har för inställningar.

Det är verkligen helt utan fingertoppskänsla. Papperskorgen, här kommer webbradion. Jag hatar er nu.

(Dessutom tycker jag de borde gjort något med podcastradio också. Så annonsen borde länkat till en sida där jag fick ladda ner programmet och dessutom där jag borde få information om podcastradio samtidigt. Idealiskt skulle de dessutom ha gjort den där applikationen till en brand:ad podcatcher [Två inlägg i rad om brand:ade podcatchers. Rekord!]. I princip kan det ju vara det. Det kommer jag aldrig få reda på eftersom jag aldrig kommer öppna ett program som automatiskt laddas ner till min dator. Sopor.)

Uppdatering (11.47)

Internetworld skriver om kampanjen:

Sveriges Radio har köpt annonsformatet Bigbang på Aftonbladet under hela måndagen för att locka nya lyssnare till deras webbkanaler. Annonsen ramar in hela förstasidan på Sveriges populäraste webbtidning.

- Vi ska slå Europarekord idag. Hela streaming Sverige står på tå idag, säger Mats Åkerlund, chef för Nya Medier på Sveriges Radio.

Podradio bara för Windows

Postat: 2005-09-07 kl. 11.27

Ny Teknik fortsätter bevaka utvecklingen av podcastradio i Sverige genom att endast fokusera på Sveriges Radio. OK, det är väl trevligt att Mats Åkerlund får komma till tals, han är bra, men man kanske kunde titta utanför radiohuset någon gång.

Tala med Fredrik Björnsson (podcasting.se) eller Rasmus (podradio.nu) nästa gång kanske?

Hur som helst. Mats pratar i artikeln om att byta format för sina sändningar och det luktar naturligtvis genast lite illa:

Ett alternativ är att radiofilerna bara ligger ute en viss tid, till exempel en månad. SR har valt att använda ljudformatet mp3 för sina filer, vilket gör att det inte finns några restriktioner för hur länge eller hur många gånger lyssnaren kan spela programmet. Det är enkelt att sprida ljudfilen vidare. Fördelen är att SRs tjänst fungerar på de flesta musikspelare och datorer. Med mp3 går det inte att införa begränsningar i själva ljudfilen, men SR är inte främmande för att byta format i framtiden.

- Om vi kunde hitta ett format med tekniska begränsningar för hur länge man kan lyssna på filerna kan det vara intressant, säger Mats Åkerlund.

Windows Media Audio, WMA, är ett vanligt alternativ för tjänster som vill begränsa hur länge man kan använda ljudfilerna.

Det är ju just där man hamnar. Windows Media. Och då stänger man ute en del av sin lyssnarkrets, eftersom Microsoft inte är intresserat av att bygga en fullständig WM-klient för andra plattformar än sin egen. SR borde inte ens fundera i de banorna.

Och diskussionen är galen i alla fall. Det enda podcasting är för SR är timeshifting. Det är en teoretisk skillnad från att lyssna strömmat över nätet, inte en reell. Jag skulle antagligen kunna bygga ett verktyg med Automator som skullle kunna schemalägga inspelningen till mp3-filer från live-sänd radio med musik på någon timme. Och det helt utan programmeringskunskaper.

Tekniken är redan förbi den gamla metaforen. SR borde utmana STIM och börja lägga med musik i sina program istället för att filtrera ut den. STIM kommer inte ändra sig för att de vill, de kommer bara ändra sig för att de måste.

Podcasting: Hur då? 2.0

Postat: 2005-09-06 kl. 00.02

I januari när jag själv försökte hitta information om podcasting skrev jag ett kort inlägg om hur podcasting fungerar.

Men det är ganska långt ifrån att berätta hur jag själv gör och jag fick en fråga från Martin om tips på hur man gör.

När jag tidigare letade hittade jag inget renodlat podcastmakarprogram för Mac OS X och jag använder två olika metoder till dagensskiva.com och Utbyggarna.

dagensskiva.com

För dagensskiva.com:s podcastsändningar använder jag Apples Garageband för att spela in. Det är ett ganska osmidigt sätt att arbeta på tidsmässigt, men det är enkelt och fungerar. Låtarna ligger i två olika kanaler och mitt tal i en tredje. Det gör det enkelt att mixa, tona och flytta ljud om det behövs.

Utbyggarna

Utbyggarnas podcast spelar jag in utan pre- eller postproduktion med Audio Hijack Pro. Jag spelar egentligen in endast min egen röst och mixar in Skype där jag, Erik och Henrik har ett konferenssamtal. Rogue Amoeba beskriver hur man gör i sin blogg.

Till båda programmen använder jag en ganska dålig Logitech-headset. Det är de som gör de märkliga knäppljuden eftersom plasten är korrupt.

Om man inte vill lägga ut några pengar alls kan man använda open source-programmet Audacity för att spela in sin podcast. Det finns till Mac OS X, Windows och GNU/Linux.

Eftersom jag skrev det här nu så letade jag på Macupdate efter ett podcasting-program för Mac OS X. Och lo and behold, det finns ett nu för tiden. Cast Easy. Jag har dock inte testat ännu, så jag vet inte hur bra det fungerar. Jag borde komma ihåg att skicka tipset till Richard Gatarski som frågade för ett tag sedan för arbetet med Broängens Super G-podcast.

Windows

Castblaster är väl the tool of the trade för Windows-användare. Jag har sett Richard Gatarski visa det lite snabbt på Bloggforum 2.0 och jag såg en screencast om hur Castblaster 2.0 ska fungera.

Technoratietiketter: , , ,

raDIo

Postat: 2005-09-02 kl. 01.17

Dagens Industri startar webbradio:

Det nya projektet kallas "Jobbradio". Förutom nyheter kommer lyssnarna själva få möjlighet att välja sin favoritmusik via en jukebox med musiklistor. Dessutom kommer näringslivskändisar att presentera sina egna listor. Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink och styrelseproffset Mats Qviberg blir först ut.

Resumé Näringslivsmusik på Di.se (2005-09-01)

OK. Jag ska väl inte döma Jesper och Mats redan så här i förväg. Men jag vet inte alls varför jag skulle vilja lyssna på musik utvald av Jesper och Mats. OK, jag är ingen ekonomikille. Men mina fördomar säger mig att det där inte kommer bli bra. Hurr. Jag berättade om det här för Henrik Melin och FN idag och vi tog gemensamt fram en lågoddsarlista för vad spellistorna kommer innehålla. Henrik: U2. Fifi: Bruce Springsteen. Kal: Smala Elvis

Jag skulle dessutom vilja se lite mer nytänkande i musikproducent-delen. I princip fungerar ju grejen att någon väljer ut en spellista enligt ovan, det är bara finanskillarnas smak jag är rädd för. Så jag räknar fortfarande det där som en rätt bra idé. Men när resten av musiken ska läggas ska lyssnarna välja från en jukebox. Det vore intressant att höra dem prata om kollaborativ jukebox i så fall. Som last.fm eller nystartade Pandora.

Webbradio känns alldeles för mycket som en slit-och-släng-produkt för mig. Det är ingen som verkligen satsar på det. Eller rättare sagt: Satsar man på det så satsar man på den tekniska lösningen. Och webbradio har dessutom alla problem som traditionell radio har. Jag vill höra det jag vill höra nu. Inte när det passar radiokanalen.

Är något startdatum spikat?
- Nej inte än. Musikdelen kan vi i princip starta upp direkt.
Ekonominyheterna kommer att dröja lite. Men någon gång under hösten kommer första sändningen att äga rum, säger Christer Mårdbrant.

/.../

Enligt Mårdbrandt är bland annat podcasting (prenumeration på ljudfiler via Internet) intressant inför framtiden.

Ibid

Naturligtvis kan man inte prata radio utan att nämna podcasting idag. Och varför inte. Wall Street Journal har redan ett flöde (iTunes) som distribuerar två 4-5 minuter långa program varje vardag med material de redan har och använder på sajten. Sen att det låter ganska pinsamt är en annan sak. Alltså, ljudproducerat. De där ljudeffekterna är fan inte OK.

Good Day Sunshine

Postat: 2005-08-09 kl. 12.17

Discovery-besättningen...

...fick vakna till "Good Day, Sunshine" imorse som markkontrollen spelade upp.

NASA har tydligen bra smak.

/ Uncle Remus

dagensskiva.com Discovery-besättningen... (2005-08-09)

Tråden fortsätter med bättre och sämre förslag för vad de borde istället. Men jag tycker det var ett lysande val. Så bra att jag nog måste leta upp Revolver.

Samtidigt kan jag ju passa på att fortsätta med podcastradiotips:

Steve Robinson: First Podcaster From Space

Liknande principiellt “fel” gör alla när de kallar det digitala meddelandet från Discovery för en “podcast”. Det är ingen podcast. Han har spelat in ett meddelande och sparat det som en fil som han sedan skickat ner till jorden. NASA har sedan lagt upp den på nätet så att man kan ladda ner den. När jag laddar ner audio-filer från en webplats kallas de inte för podcasts. Podcasts handlar om länkar till audiofiler via RSS-flöden.

Ha! jody skriver precis det jag lät bli att skriva för att inte vara alltför talibansk. Korrekt gjort av honom(?). Hans analys av bloggportalen är dessutom on the money.

Och Patrik, visst är Revolver överskattad, men det betyder inte att den inte är bra.

Technoratietiketter: , , , ,

Hey! dagensskiva.com i iTunes Music Store (och Utbyggarna)

Postat: 2005-08-02 kl. 00.26

iTunes Music Store har segat som fan med att lägga till dagensskiva.com:s podcast i sitt arkiv. Jag trodde faktiskt att de till och med hade valt bort den av någon märklig anledning.

Men nu, när jag kom hem efter semestern finns den faktiskt med. Det tog bara någon månad sådär ... samtidigt har några podcasts försvunnit från International > Swedish. Märkligt. Nu får jag fan skärpa mig och spela in lite nya program.

Prenumerera på dagensskiva.com i iTunes Music Store.

Utbyggarna är dock fortfarande inte med trots att jag anmält den för någon vecka sedan. Slackers.

Uppdatering (2005-08-02)

Det är jag som är en slacker. Den hittas ju visst, som Simon Winter mycket riktigt påpekar. De har bara inte ärat mina kategoritaggar som man tyckte de skulle. Så: Prenumerera på Utbyggarna.

(Jag kollade förresten, det tog nästan exakt en månad för att dagensskiva.com:s program skulle dyka upp.)

k-märkt podcastradio v30b

Postat: 2005-07-26 kl. 14.47

Utbyggarna

Med namnet taget från Henrik Torstenssons tagline Bubblan och kraschen är historia, nu är vi i utbyggnadsfasen har jag, Erik Stattin och nämnde Henrik startat ett nytt podcastprogram om det som är viktigt på internet.

Programmet är inspirerat av Gillmor Gang där Mike Vizard, Jon Udell, Steve Gillmor, Dana Gardner och Doc Searls pratar om aktuella händelser i internetvärlden. Inte för att försöka sätta oss i deras liga, men där fick Henrik idén från. Tanken är att vi ska ta upp det vi tyckt varit viktigt under veckan som gått på Internet.

I det senaste programmet tar vi upp kommentarer kring det första programmet, Chris Andersons långa svans samt informationsflöde under sommaren.

Gillmor Gang

Och när jag ändå är på ämnet kan jag ju skriva om Gillmor Gang också. De fem ständiga medlemmarna i programmet har ett konferenssamtal ungefär en gång i veckan om utvecklingen av internetrelaterade saker. Skillnaden mellan dem och oss är att de ofta faktiskt är en del av händelserna de pratar om.

Programmet är naturligtvis pratigt med snabba analyser. Men det funkar för mig.

Gillmor Daily

Steve Gillmor har dessutom en egen podcast där han vanligtvis spelar in från saker han bevistar. Daily är dock något av en överdrift, det senaste programmet är från 18/7 och programmet innan från 21/6.

Senaste programmet handlar om Sun och Microsofts nya avtal. Det har varit intressantare program än så.

IT Conversations

Peter Norvig - Web Search as a Force for Good

Jag glömde länka till ett program som jag gillade från IT Conversations i första summeringen och det var Peter Norvig från Googles tal på Accelerating Change i november förra året. Kanske inte så fantastiskt mycket nyheter, men en bra snabb översikt över Googles utveckling förra året.

Where's Google going next? Is it remaining just a search engine for text on the web? Why is it venturing into the banner ad space, where there are plenty of well entrenched companies? After information and product searches, what next? Searching for people?

IT Conversations Web Search as a Force for Good (2005-06-09)

Just var de är på väg kanske är det han talar om minst, mer var de varit.

Förresten känns iTunes uppdelning av IT Conversations kategoriflöden ganska förvirrande. Som om konferenserna i sig är det viktiga, inte innehållet. I det här fallet, precis som för andra stora konferenser, finns det ett flöde för varje. Det gör det även på IT Conversations sajt. Men om man söker efter IT Conversations får man massor av träffar och har svårare att hitta rätt på grund av det. Dåligt.

Rob Curley

Rob Curley arbetar på en lokaltidning i Kansas som heter Lawrence Journal-World Online. Till skillnad från så många andra har tidningen valt bort allt annat än lokala nyheter på nätet, en hyperlokaltidning om du så vill. Programmet är intressant att lyssna på för alla som är någorlunda mediaintresserade och alla i tidningsbranschen i synnerhet.

Han förklarar både vad de gör och varför. Till exempel använder de GIS-system för att visa upp innehåll på sajten.

k-märkt podcastradio v27-29

Postat: 2005-07-25 kl. 16.20

IT Conversations

Tech Nation

IT Conversations är en suverän prenumeration, men de publicerar väldigt mycket material som kan vara svårt att hinna med att lyssna på allt. Ämnena kan variera mellan media, internet, hårdvarutråk och bioteknik. De flesta programmen är inspelningar från presentationer från olika konferenser men en återkommande del i serien är program från Tech Nation med Dr. Moira Gunn som intervjuar en person som fångat hennes intresse.

Dr. Moira Gunn speaks with William Vollmann, philosopher and author of no less than seven works, all on the subject of violence. They'll discuss his moral calculus and his latest book, "Rising Up and Rising Down -- Some Thoughts on Violence, Freedom and Urgent Means."

IT Conversations William Vollmann: Tech Nation (2005-07-07)

William Vollmans bok innehåller bland annat a moral calculus som försöker definiera när det är tillåtet att ta till våld och vad man skulle kunna mena med appropiate response. Han förklarar varför kontexten är viktig och varför stora delar av Afghanistans befolkning tyckte att talibanerna, trots att de var förtryckande och våldsamma, ändå var bättre än laglösheten efter kriget mot Sovjetunitionen.

(En not om aac-prenumerationen: aac-filerna kan bokmärkas i iTunes och iPod för att återvända till samma ställe nästa gång man lyssnar, även om du lyssnar på något annat emellan. Detta kan också göras med vanliga mp3-filer som prenumereras på genom iTunes Music Store.)

Web Talk

En mer irriterande sändning från IT Conversations är den i serien Web Talk med David Coursey:

David Coursey is a technology journalist, author and contributing editor at Ziff-Davis's Publish.com. He is president of David Coursey Consulting, Inc. David is also the former executive editor of ZDNet AnchorDesk. Mr. Coursey talks about his extensive background in journalism and radio broadcasting as well as some of his recent columns expressing skepticism about journalistic weblogs and the long-term growth and economic viability of grassroots podcasting.

IT Conversations David Coursey: WebTalk

Han dissar i tur och ordning: bloggar, podcasting, iPods (och mp3-spelare i allmänhet) och rss. Om du letar efter dåliga argument för att dissa det som den största rörelsen på nätet just nu: Look no further.

Det hans kritik i stort sett går ut på att ingenting kan vara bra som man inte får betalt för, därför är (nästan) alla bloggar och (nästan) alla podcastsändningar automatiskt usla. Han menar att ingen kan göra något vettigt på fritiden i längden. Han har nog inte pratat med Jonathan Schwartz eller Buzz Bruggeman (se nedan).

Jonathan Schwarz

Jonathan Schwarz är president på Sun Microsystems. Vid öppningssessionen vid Supernova 2005 om bland annat om bloggande chefer:

It wouldn't be an interview with Jonathan if the subject of blogging by executives of public companies didn't come up. He describes what he's learned about public and internal blogging -- Are they really separate? -- and the importance of openness and transparency, even in public, or perhaps particulary in public.

IT Conversations Jonathan Schwartz - Supernova 2005 (2005-07-15)

Jonathan menar, tvärtemot David Coursey som uttryckte att inga höga chefer har tid att blogga för de måste leda istället, att eftersom alla chefer måste vara kommunikatörer så är bloggen en utmärkt kommunikationsform. Från början hade han både en intern och en extern blogg, men eftersom han inte använde den interna har den lagts ned. Han menar till och med att det är positivt att konkurrenterna får veta vad Sun gör eftersom deras arbetare då förstår var de egentligen borde arbeta.

Buzz Brugeman

Buzz Bruggeman är EVP för ActiveWords Inc. ActiveWords är ett program som marknadsförs som auto-complete on stereoids. Det är en combo av typ LaunchBar till Mac OS X och en mer avancerad automatisk komplettering. I ett tal på Meshforum 2005 pratar han om hur bloggosfären använts till marknadsföring av ActiveWords:

A four star review in USA Today read by more than 2.3 million people got ActiveWords all of 32 downloads. But a blog post by popular blogger Robert Scoble resulted in more than ten times that number. Buzz Bruggeman, the founder and EVP of ActiveWords Inc., speaks about his experiences in marketing and selling his company's software, and the networking tools he uses. He discusses how a huge advertising budget may no longer be the only way to reach people.

IT Conversations Buzz Bruggeman - Networks and Sales (2005-07-08)

Vinyl Podcast

Cody Hansons Vinyl Podcast är ett program om bortglömd musik, eller som han själv uttrycker det: Fair use of forgotten music. Cody spelar upp en låt i varje program från hans vinylsamling och berättar lite om artisten i fråga. Uppdateringarna är lite sporadiska, men hey det är ju vad som gör rss-tekniken fantastisk. Det spelar ingen roll. Programmet från söndagen 10/7 beskriver han så här:

I picked this album up on a whim the other day for 99 cents, because, well, when you like the kind of music I like, you’ll spend 99 cents on just about anything with a song containing either the word “Pork” or “Butt,” so when I saw “Pork Butts” in the tracklisting, I had to have it.

Och om någon förklarar ett köp av en skiva på det sättet vet du att det är bra.

Jag skulle kunna fortsätta länge till, men då får jag aldrig iväg det här. Återkommer istället.

k-märkt podcastradio

Postat: 2005-07-15 kl. 14.33

Jag fick en kommentar från Pelle Sten i tisdags där han efterlyste tips på podcastradiosändningar:

Podradio är det nya svarta, och den senaste Itunesuppdateringen lär innebära att revolutionen når ut till de många. Men vad ska man lyssna på? Vad tror du om en k-märkt-special med tips om intressanta podradiosändningar i Itunes Music Store?

k-märkt k-märkt v27 - Kommentar (2005-07-12 kl. 17.47)

Jag gillar tanken och ska försöka göra det, men jag funderar över formen. Det jag tänker på är program vs prenumerationer. Vissa sändare har väldigt olika innehåll i sina sändningar. Ta till exempel IT Conversations. Den här veckan publicerade IT Conversations 11 podcastradiosändningar som är mellan 15 minuter upp till runt en timme långa i ganska skilda ämnen. Dawn and Drew är ett exempel på motsatsen. De pratar i och för sig om olika saker, men ett program är det andra ganska likt.

Alltså tror jag att jag bestämmer mig för en mix av dessa två. OK Pelle?

Technoratietiketter: , ,

iTunes med podcastradiostöd ute släppt (bättre?)

Postat: 2005-06-28 kl. 11.41

Download iTunes - New 4.9

/.../

Manage Podcasts. Select subscription options and download your favorite podcasts automatically.

Apple Download iTunes (2005-06-28)

iTunes med podcastradiostöd är ute. Amdone och 8 sidor (lättlästa nyheter) i Sverige-delen. Jag kan inte lägga till dagensskiva.com heller, det verkar vara lite hårt tryck på dem just nu. Trist bara att iTunes New Music Tuesday inte fungerar nu när de lanserat.. Det fungerar nu.

Adam Curry har ett specialprogram för iTunes Music Stores podcastavdelning: PodFinder:

If podcasting is the world's radio, then this is your guide. PodFinder is an innovative audio directory, produced by PodShow's Adam Curry and delivered fresh each week to your iPod. In every episode, Podfather Curry will introduce you to the latest and greatest in podcasting... from cool radio shows now available as podcasts to the thousands of uniquely different independently produced podcasts from all over the world. Comedy, Drama, Music, Talk, and more... If you are wondering what podcasting is all about... just listen in. You'll laugh, you'll cry, You'll learn... and once you listen... you will never be the same. Brought to you by iTunes and PodShow.

iTunes Music Store PodFinder (2005-06-28)

De uppdaterar just nu. Sajten är inte upp ännu. Första gången jag kollade beskrivningen av PodFinder stod det:

There are no secrets, only information you don't yet have...

iTunes Music Store Podfinder (2005-06-28 kl. 11.20-ish)

Troligtvis en variant av hans Sirius-program. Det innehåller promos och klipp från podcastradioprogram.

Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska byta från NetNewsWire till iTunes som podcatcher. Kanske för de jag bara följer halvhjärtat, men för de andra vill jag ju veta när de uppdaterats. I och för sig kan jag ju ha kvar prenumerationerna där också utan att ladda ner enclosures ... time will tell.

Uppdatering (12.22)

Just det, de har ju faktiskt lagt ut kapitelverktyget också. För att skapa delar i podcastsändningar och dessutom lägga till olika omslag för olika delar.

Jag är lite sugen på att pröva det. Men då måste jag börja göra aac-filer av våra podcastsändningar och det skulle ju stänga ute en del. Hur är aac-stödet i andra mp3-spelare? Alltså den oskyddade varianten?

Uppdatering (23.11)

Coolt. Accidental videoaggregation också:

Nerds: (me) Want to know how to plug an RSS 2.0 feed with enclosures (videoblog) into iTunes and watch them there? /.../ Pete from Tinkernet figured this out[.]

/.../

I made a really crappy screencast of this. (300 k file)  I compressed it down way too much but it does the trick...

The Last Minute Video Blogs in iTunes 4.9 (2005-06-28)

Podcastradio från Hultsfred

Postat: 2005-06-17 kl. 19.14

Jag spelade in med min nya iPod + iTalk från Hultsfred.

Ny Teknik om podcasting

Postat: 2005-06-15 kl. 15.21

(Från förra veckan om podcastradio från Ny Teknik. Jag bestämde mig för att dissa dem med ens, men jag hann aldrig. Och nu är jag inte lika stissig längre. De får stå för sin egen pinsamhet.)

I höstas fick vi på Ny Teknik upp ögonen för fenomenet för första gången. Då avstod vi från att skriva, eftersom det verkade vara något för en mycket liten grupp teknikfrälsta radiofantaster. Men precis som med så många andra nätfenomen har det växt sig större, och nått en bredare publik.

I frontlinjen för den nya tekniken finns bland andra Adam Curry, som fram till 1994 jobbade som programledare just på MTV. Han har utvecklat ett av de första datorprogrammen för att hantera podcasts, och han sänder själv ett av de populäraste programmen, The Daily Source Code.

/.../

I de kretsar där podcasting uppstod är det främst möjligheterna för den enskilde att göra sin röst hörd som framhålls, samma argument som ofta används av blogg-förespråkare.

Men precis som Svenska Dagbladets ledarskribent PJ Anders Linder har fått en egen blogg har både brittiska BBC och Sveriges Radio börjat sända en del av sina program som podcasts.

Egen podcastradio från Apple i iTunes 4.9

Postat: 2005-06-11 kl. 00.54

Jag måste ha missat det här i rapporterna från utvecklarkonferensen om iTunes stöd för podcastradio:

Finally, here's the popup menu for Apple's New Music Tuesdays podcast, demonstrating chapters within a podcast, each of which has its own album art!

The GodCast Network BTS #16: iTunes 4.9 Podcasting Walk-Trough (2005-06-10)

Det är ju riktigt fränt. Undrar hur mycket av musiken de kommer spela? Och undrar om de kommer bryta ner det i genrer?

Forbes gillar podcasting

Postat: 2005-06-09 kl. 23.14

Jag sparar citatet bara för att jag gillar det. Jag tänkte något mer om det förut, när jag lämnade webbläsarfönstret öppet. Men det har jag glömt nu.

Podcasts are great because they often cater to narrow interests with programs that would not make commercial sense as traditional broadcast shows.

/.../

There is no reason why my kitchen radio couldn't have both an Ethernet port and a WiMax chipset within a few years. Throw in a small LCD display and a nice interface, and you'd have a pretty tidy receiver that's truly plugged in to the world. I'd pay for it. I suspect I'm not the only one.

Flytta podcatchingklienten utanför den traditionella datormiljön helt enkelt. TiVo för radio var det ja.

Bloggforum 2.0: Avancerat bloggande

Postat: 2005-05-31 kl. 00.36

På tåget, på väg upp mot Sthlm satt jag och skrev ner ungefär vad jag ville prata om i panelen. Det var ungefär det jag sa också, men jag tänkte att jag lägger ut det här i alla fall.

Vad är podcasting?

Kort sagt är podcasting radio. För producenter är det en distributionsform, för lyssnare är det ett sätt att prenumerera på radioprogram.

Hela kedjan är att jag som producent lägger ut en fil som bilaga, en enclosure, till ett rss-flöde. Mina prenumeranters rss-läsare märker att jag uppdaterat, programmet laddas därmed automatiskt ned och läggs i datorns mp3-spelare och synkas därefter med en mp3-spelare. (Och därav namnet: iPod + Broadcast = Podcast.)

dagensskiva.com

dagensskiva.com startade 1999 och är idag Sveriges största musiksajt, vi har (utan att bekräfta siffrorna med något oberoende mätverktyg) en halv miljon besökare i månaden.

När vi startade sajten gjorde vi det för att vi ville göra det bättre än alla andra. Och för att ge läsarna en chans att bilda sig en egen uppfattning så ville vi låta dem lyssna, men det var för svårt och för dyrt att strömma nätradio.

När jag upptäckte podcasting och inspirerades av Adam Curry kom jag fram till att det här är något vi kan göra och därför gör vi det.

Upphovsrätten

Just nu väntar vi fortfarande på ett svar från STIM om licensavgifter för våra podcastsändningar. Jag ansökte om licens två veckor innan vi började våra sändningar.

I intervjuer säger STIM att de utreder, men vi vill inte vänta på det.

Det känns dessutom som tekniken redan sprungit ifrån det här. Jag kan redan idag automatiskt och på klockslag spela in live-radio och synka det med en mp3-spelare. Det är i och för sig fortfarande för krångligt, men i grunden är det bara verktyg som krävs och så är det ingen skillnad från att nätsända strömmande radio eller tillhandahålla en nedladdningsbar fil med radio.

I Sverige är insamlingsorganisationerna tre till antalet och alla hämtar in licensavgifter för olika delar av musikbranschen. STIM (tonsättare och textförfattare), SAMI (artister och musiker) och IFPI (skivbolagen). De hanterar alla olika typer av rättigheter och separata avtal måste slutas med allihop. STIM är dock de som brukar ligga främst till i utvecklingen.

I USA finns det fler insamlingsorganisationer. Tonsättare och musiker är sammanslagna, men de hanteras av tre olika organisationer: SESAC, ASCAP och BMI. ASCAP och BMI har särskilda podcastinglicenser redan (ASCAP var först ut). SESAC går även de att sluta podcastingavtal med. Skivbolagen representeras av SoundExchange och RIAA. Jag är inte helt på det klara med vilka olika avgifter de samlar in, men ...

Det möjliga problemet med upphovsrätt och podcasting är vad man skulle kunna göra. Om jag har alla rättigheter i ordning och de rättigheterna inte innefattar några restriktioner skulle jag i princip kunna lägga ut en hel skiva som en podcastsändning och därmed få laglig fildelning. Men om vi då återvänder till Sveriges Radio som exempel så skulle de kunna göra det utan problem med sina avtal (möjligen skulle de få problem med otillbörligt gynnande samt att det är tyst i radion mellan låtarna). Och då är vi där igen: Då kan jag redan idag spela in och synka det till en mp3-fil på min mp3-spelare.

I framtiden tror jag man kommer kunna strunta i distributionsformen och ha licenser som är anpassningsbara även till kommande medieformer.

Svenska scenen

Den första podcasten/ljudbloggen jag hörde på svenska var från Andreas som tidigare höll i Fredagsfyran. Steffanie Müller var pionjär. Annars hittar vi oss, Richard Gatarskis Skolsmart, Fredrik Björnssons Amdone (Am[ateur] Done, tack för svaret Fredrik jag har funderat flera gånger).

Andra svenskrelaterade podcasts är The Perishers (Svenskt band, men de verkar bara ha gjort ett program), skivbolaget Nosordo samt Sveriges Radio som försöker stjäla podcastingens thunder genom att döpa om det till podradio.

Lyssnare

Idag har vi 300 som lyssnar på varje ny podcastsändning. Men eftersom många av de nya även börjar prenumerera så har de äldsta haft dubbelt så många lyssnare. (Den allra första som var djuplänkad från IDG.se hade naturligtvis flest lyssnare. Oproffessionellt av IDG att djuplänka.)

Problemet är att det är för svårt. Förhoppningsvis kommer iTunes råda bot på det när Apple släpper nästa version med stöd för podcatching.

Ett annat lyssnarproblem är feedback. Idag är det alldeles för svårt att skapa en ljudkommentar för inkludering i sändningarna. Det måste förenklas på ett smart sätt, likt det Openmic hos Podcasting.se använder. (Eller ännu hellre det sätt podcastarna i USA använder - en vanlig telefonsvarare som gratis konverterar meddelanden till mp3-filer och skickar dem till innehavaren av telefonsvararen.)


Technoratitaggar: ,

Musik, licenser och podcastsändningar

Postat: 2005-05-24 kl. 15.36

Förbereder mig lite inför Bloggforum 2.0.

Collegiate Broadcasters utreder om upphovsrättsreglerna runt podcasting:

Copyright law protects musical and spoken compositions, or "works"; the performance of a work preserved in a sound recording; and the sound recording itself. Podcasting implicates these in three ways: the performance of a work; the playing of a sound recording of a performance; and the reproduction of a sound recording by incorporating it into a podcast. The law is well-settled only as to the first of these.

  1. Musical works. Performance rights organizations (ASCAP, BMI and SESAC) handle copyright licenses for the performance of musical works, including their performance in a podcast. Separate licenses are necessary from each performance rights organization because each company represents different publishers of composers' musical works.
  2. Sound recordings. Copyright licenses for the playing (or "performance") of sound recordings historically have been handled directly with the owners of the works, usually record companies. (Over-the-air broadcasters are not required to obtain copyright licenses for playing sound recordings. They must, however, hold licenses for playing the underlying musical works.) Under amendments to the Copyright Act in 1995 and 1999, a statutory license scheme was enacted for the digital transmission of musical works and sound recordings. However, the statutory licenses reflect the technology of the times. The 1995 legislation covered downloadable music files, such as the commercial sale from a web site of an MP3 file. The 1999 act reached webcasting and streaming, both noninteractive activities that involve the transmission of a sound recording, but not the distribution of a reproduction of it.
  3. Reproduction. By contrast to webcasting, a podcast may include a reproduction of a sound recording. Podcasting is an interactive activity. It results in the transmission of a sound recording which is fixed and is accessible on demand by the user. The reproduction requires clearances or licenses - for the sound recording, and for the musical work. Although the performance rights societies offer licenses to cover the musical works in a podcast, no uniform or industry-wide licensing scheme has developed yet to cover the sound recording.
Collegiate Broadcasters, Inc. Podcasting Music - The legal implications (2005-03-08)

Andra artiklar i ämnet:

ASCAP updated its Internet licensing to reference podcasts — oh, excuse me, pod-casts — last week. The move may have been intended to answer some questions as to the legality of using music in podcasts, but, as with the webcasting era, it left a lot of people scratching their heads. Is this all we need, just a $288 license to this agency, to be covered through 2005?

Well, there’s some bad news. The truth is that, no, that’s not everything. In fact, the landscape for music licensing is even more confusing than most people would imagine, and it at times consists of entities who may not even want to sell you a license. Here, I try to break them down.

bestkungfu Podcasting, music and the law (2005-02-15)

ASCAP Asst. Vice President for New Media & Technology Matt DeFillipis tells CDM: "Podcasting was not a deliberate inclusion in ASCAP's current license agreements. Rather, it is simply one of the many ways music -- and ASCAP's members' music in particular -- may be transmitted to the public, which the US Copyright Law defines as a public performance for which authorization is required from copyright owners or their licensing organization."

Podcastsändning i ämnet:

How to Podcast RIAA Music Under License

My thoughts on the subject above in the form of a podcast.

Rättigheter i USA

Det finns olika rättigheter som berör podcasting.

Framföranderätt

Framförande kan i det här fallet betyda livespelad, uppspelad från skiva och så vidare.

Reproduktionsrätt

Rätt att tillåta mekaniska rättigheter.

Mekanisk rätt

Rätten att göra kopior av musik någon annan håller rättigheterna till och släppa den.

Synkroniseringsrätt

Rätten att tonsätta bilder och annat material, synkroniserat med materialet.

Licensgivare i USA

Tonsättare

  1. BMI: BMI and Podcasting
  2. ASCAP: Internet Licence Agreements
  3. SESAC: Internet Licensing

Skivbolag

  1. SoundExchange: Licensing 101
  2. HFA: Licensing through HFA

Licensgivare i Sverige

  1. STIM: Kompositörer, arrangörer och textförfattare
  2. SAMI: Artister och musiker
  3. IFPI: Skivbolag

STIM:s tariffer

Maximalt antal samtidiga lyssnare* Musikmängd < 2000 tim/år Musikmängd 2001 - 6000 tim/år Musikmängd > 6000 tim/år
< 500 500 kr/mån 750 kr/mån 1 000 kr/mån
501 - 1 000 750 kr/mån 1 250 kr/mån 1 750 kr/mån
1 001 - 3 000 1 000 kr/mån 1 750 kr/mån 2 500 kr/mån
> 3 000 Avtalas särskilt Avtalas särskilt Avtalas särskilt
STIM Internetradiotariff (2004-09-29)
Musikmängd Antal samtidigt möjliga lyssnare
Kr per månad
  0 - 500 501 - 1 000 1 001 - 3 000 > 3 000
0 - 20 min 200 220 240 Avt. särsk.
21 - 60 min 500 550 600  
1 - 2h 750 825 900  
2 - 6h 1 000 1 100 1 200  
6 - 12h 1 500 1 650 1 800  
12 - 25h 2 000 2 200 2 400  
25 - 50h 2 500 2 750 3 000  
50 - 75h 3 000 3 300 3 600  
75 - 100h 3 500 3 850 4 200  
100 - 200h 4 000 4 400 4 800  
> - 200h Avtalas särskilt

iTunes får stöd för podcastsändningar

Postat: 2005-05-23 kl. 15.41

Det stora problemet med podcasting är att konvertera besökare till prenumeranter. Kanske kan det lösa sig nu:

I didn't expect Steve Jobs to say anything newsworthy in his on-stage conversation this evening at the D: All Things Digital conference in Carlsbad, California. /...

But when he announced that the next version of iTunes will support downloads of podcasts, he contributed to a major change in media. Podcasting, a disruptive technology, is about to get more so.

Jobs showed a preview of the next version of iTunes. It included an entire category for podcasting. At first, Apple will only include the free -- i.e. totally gratis or advertising supported -- material.

But in answer to a question from Weblogs Inc.'s Jason Calacanis, he hinted that Apple will look at other business models, i.e. pay models. That's good news.

Bayosphere Apple's iTunes to Carry Podcasts (2005-05-22)

Coolt. En sak som fortfarande återstår att lösa är enklicksprenumerationer. Jag hörde i någon av Podcast Solutions-intervjuerna att feed är föreslaget, likt mailto. (De sa också att förslaget är lite kontroversiellt i vissa läger, men att de ändå stödde det i iPodder X.) Men det löser inte riktigt problemet om man har en podcatching-klient och en rss-läsare.

SR podcastsänder, men måste skärpa till ID3-taggarna

Postat: 2005-05-13 kl. 10.41

Sveriges Radio har kört igång sin podcastsändningsverksamhet, som de bestämt sig för att kalla podradio. Jag gillar inte riktigt deras nya begrepp, men vi får väl se hur det överlever och slår igenom.

Sveriges Radio erbjuder nu ”podradio”, en nedladdningstjänst gör det möjligt att prenumerera på ett antal radioprogram.

Skönt, då ska jag slippa missa Spanarna i fortsättningen. Men de måste genast skärpa sig med sin ID3-taggning. I filen jag fått hem genom min podcatching-klient (som jag betalade för en skarp version av idag, har bara betalt för betan förut) är alla fält tomma utom låttitel-fältet, som är P2-040113.

Det finns några olika skolor för hur man använder ID3-taggarna, Dons Blog har precis gjort en genomgång [via Adam Curry] om de olika sätten.

Förkortat och utan argumentationen lyder råden som följer:
Artist: Avsändaren (oftast programledaren/föreläsaren).
Album: Podcastseriens namn.
Låttitel: Sändningens namn, kronologiskt.
Kommentarer: Information om programmet.
Genre: Podcast (för att kunna sortera).

IT Conversations som väl kan jämställas med en kanal med olika typer av program. The Gillmor Gang skulle kunna jämföras med Spanarna (även om deras spaningar och diskussioner bara handlar om IT-frågor). I deras fall är Artisten The Gillmor Gang, Albumtiteln IT Conversations, Låttiteln The Gillmor Gang February 4, 2005 (och genren är Speech).

För Spanarnas senaste program, det enda som ligger ute just nu skulle det alltså bli:
Artist: Spanarna
Album: Sveriges Radio
Låttitel: Spanarna 2005-05-13
Kommentarer: Vilka som ingår i spaningspanelen i detta program.
Genre: Podcast

Uppdatering (12.23)

P1 är tillsammans med P3 först i den svenska radiobranschen med att erbjuda detta. /.../ [B]erättar Hanna Stjärne, programchef för P1.

Jag tycker det där är ett svårt uttalande. Är de särskilt funktionshindrade för att de är i radiobranschen sen tidigare? Är inte alla podcastsändare i radiobranschen?

Open Source Radio: Podcastradiostation

Postat: 2005-04-27 kl. 21.43

Infinity Broadcasting, which recently announced its new media initiatives, will launch the first-ever podcasting radio station. Using content created exclusively by listener podcasts, the station, KYOURADIO will launch May 16 on Talk KYCY-AM in San Francisco and streamed online.

Billboard Postplay Infinity Launches First Podcasting Radio Station (2005-04-27)

Att de tar med podcasting i det hela handlar väl om buzz. Men vadårå. Det är ju riktigt coolt ändå. KYOURADIO ska sända innehåll som deras lyssnare sänder till dem, i form av podcastsändningar eller något annat.

Do you have the feeling that things are moving faster than they were a year ago, or even a few months ago?

/.../

Take podcasting for example. It didn't exist 10 months ago. Now it seems that a day doesn't go by without an article appearing somewhere talking about something related to podcasting.

/.../

KYOURADIO is the first radio station in the world to get all of its programming from podcasts. Everyday we'll feature new, innovative and cutting edge programs produced by people like you. Your original thoughts and sounds will be broadcast in San Francisco on the revolutionary 1550 KYCY-AM and streamed worldwide at KYOURADIO.com.

KYOURADIO (2005-04)

Det fina med det är att de egentligen bara förmedlar innehållet, programmakarna behåller allt själva och kan därmed fortfarande podcasta sitt program eller sälja det någon annan stans till och med.

Hollander said Infinity does not plan to assert ownership claims on content submitted by podcasters, who will remain free to publish their podcasts on the internet -- or anywhere else they choose.

"They can give it to us and give it to somebody else, because we're not taking anything away from them," Hollander said. "We're just helping them reach a broader audience with our bandwidth."

Enligt Wired-artikeln gör de det här för att deras nuvarande format inte ger tillräckligt med pengar och att användargenererad radio inte kostar dem särskilt mycket pengar. Det är värt ett försök, helt enkelt. Fränt. The World 2.0.

Det känns som SR behöver ändra formerna för Frispel.

Technoratitaggar: ,

Intressanta IT-konversationer

Postat: 2005-04-20 kl. 17.55

En av de podcasts jag lyssnat på sedan jag först upptäckte podcastsändningar är IT Conversations. De senaste veckorna har jag velat blogga om två av deras program, så jag tar båda i ett svep. Först det jag hörde sist:

Användargenererat innehåll och relationer

How do you take advantage of the new Web 2.0 landscape to build your business? How can you make your customers your evangelists -- or better yet, how can you let your customers build your business altogether? What are the roles of new communication tools like blogs, RSS, and social networks?

IT Conversations The Architecture of Participation (2005-04-15)

Jag tyckte det här lät ganska osexigt när jag läste om det i rss-flödet och hade inte tänkt lyssna på det. Men jag hade det visst i min podcastspellista så därför fick jag höra den ändå. Och jag skulle snarare säga att det viktigaste med sändningen är användarproducerat innehåll. Det är i alla fall det som är mest intressant i sändningen. Jag vill att PH och BH ska lyssna på det här.

Det intressanta är hur man tar hand om sin community och hur man arbetar med dem. I konversationen märks bland annat Amazons Allan Vermeulen som bland annat pratar om kundrecensioner och någon av dem som diskuterar Blue Note, deras forum och Norah Jones.

Fysiska värden i virtuella världar

In late 2001, economist Edward Castronova published a landmark paper entitled "Virtual Worlds: A First-Hand Account of Market Society on the Cyberian Frontier" describing how new trading markets for virtual items produced within the massively multi-user virtual world of EverQuest were translating into real dollars, on auction sites (such as eBay, at the time). Castronova’s paper became the most downloaded paper on the Social Science Research Network.

Since then, such worlds have become increasingly popular, complex, and connected to a number of real world economic systems, including secondary market sellers like IGE and Gaming Open Market.

IT Conversations Real Money in Virtual Economies (2004-11-07)

Grejen är inte ny, men det är intressant att lyssna på hur olika spelmakarföreträdare respektive försäljare som IGE ser på det här. De två ståndpunkterna som är längst ifrån varandra kan sammanfattas till att spelmakarna säger att deras spelare blir förbannade för att någon kan köpa sig förbi deras kunskaps- och kämparnivå. Säljarna kontrar då med att oavsett om du köper dig till bra grejer så måste du vara en duktig spelare för att överleva och deras tjänster riktar sig mest mot spelare som redan spelat en karaktär och vill spela en annan typ - då orkar de inte spela upp de lägsta nivåerna igen.

Båda sidor har sina poänger. Ett intressant ämne hur som helst.

Uppdatering (20.42)

Fredrik Wackå borde dessutom höra det här:

Forward looking companies are finding ways to benefit from employee weblogs, and to help their workers understand where lines need to be drawn.

IT Conversations Corporate Blogging (2005-04-20)

De pratar både om företag som vågar ha kritiska bloggare på lönelistan och om bloggingpolicies.

Ett färskt exempel på bloggingpolicies är ju annars Macromedias anställdas bloggar där alla poster om sammanslagningen måste godkännas innan de publiceras.

Om två år är podcasting radio

Postat: 2005-04-12 kl. 11.22

DJs Paul Gambaccini and Tony Blackburn are backing a new website offering radio shows for digital audio players.

Podshows will offer shows to download to iPods and other players for between 49p and 99p each.

/.../

The chart shows, which will be available at 1900 on Sundays, will initially be available via an internet stream.

However, listeners will be able to download the rundowns once licensing deals have been finalised with the major record companies.

/.../

"In two years' time this is the way people will consume radio," Denham said.

Hur gör man podcasting lönsamt ... så här kanske.

Let's face it who wants radio anymore? The reason you bought an MP3 player is because you want to hear what you want, when you want. That's where podshows.com comes in - it's the world’s first website to give you unique downloadable radio shows.

Podshows.com What are Podshows?

Det är jävligt mycket sagt. Att de är först alltså. Det är en märklig sak med amatörstämpeln som bloggar och nu podcasting har. Poängen med bloggar och podcasting är att det inte spelar någon roll om det är amatörer, proffsamatörer eller proffs som ger mig min läsning/lyssning. Så länge det är bra är det bra.

Intressant dock att både Adam Currys nya företag, Boku Communications och de här använder podshows som begrepp.

PodSHOWs? We don't need no stinking podSHOWs. It's podcast.

Adam Curry Comments (2005-03-13)

It's the Paris Hilton Podcast

Postat: 2005-04-05 kl. 14.30

Så klart:

Podcasting is hot. But it just got hotter. Paris Hilton invites you to join her on "The Paris Hilton Podcast -- Countdown to House of Wax," beginning on April 29. Join Paris and friends as she shops, parties, poses and publicizes in the days leading up to the May 6 opening of House of Wax.

Om inte podcasting var det nya svarta redan innan så blev det precis det. Jag tror det här är definitionen av att casha in på nya trender.

Det bästa är annars att de till och med utvecklat en egen podcatching-klient. That's IT. Var det inte en massa tidningar som utvecklade egna nyhetsläsare? Egenutvecklade nyhetsläsare var så mars 2005.

Podcastsingel

Postat: 2005-04-05 kl. 12.18

Jag vet inte om någon annan gjort det alls faktiskt? Jag har inte hört talas om det i alla fall. Med största säkerhet är det väl i alla fall den första svenska podcastsingeln.

We proudly present the first Swedish single release ever via "podcasting". Get Sabotage and Love to appear in your Ipod automatically!

The Sunshine News (2005-03-22)

Coolt. Smart. Men de verkar inte fått någon uppmärksamhet för det alls. Pressmeddelandet säger:

I framtiden kommer de som prenumererar på gratisflödet också kunna ta del av liveinspelningar och intervjuer med The Sunshine.

The Sunshine E-post: Podcastsingel (2005-04-05)

Man prenumererar på XML-flödet dårå. Tyvärr har de misslyckats lite med sitt flöde varför det inte fungerar i NetNewsWire. Antingen har de helt enkelt inte lagt upp filerna eller så är problemet att de har mellanslag i filnamnet, de har inte specificerat storleken på filen. Slarvigt. Så jag har fortfarande inte hört musiken. Men det är ändå coolt.

Uppdatering (14.15)

Nu fungerar det. De hade tydligen bytt namn på filerna.

SR har börjat podcastsända

Postat: 2005-03-22 kl. 12.28

18/3 la Sveriges Radio ut sin första podcastsändning. Radio Sweden blev först ut.

Vi befinner oss fortfarande i experimentstadiet, berättar Mark Cummins, chef för den engelskspråkiga redaktionen på Radio Sweden. men vi har faktiskt fått upp våra podcasts, och det verkar fungera bra!

Roligt att vi var åtminstone fyra dagar före dem. (Och om man räknar testverksamhet några veckor före dem.)

We are now testing an RSS feed of our news in English and a Podcast of our daily English program, in MP3.

SR International RSS and Podcasting

Podcasting och friheten

Postat: 2005-02-23 kl. 14.20

Adam Curry talar om Podcastingens utveckling (som vanligt alltså) i Daily Source Code från 22/2.

I sändningen tar Curry upp varför Podcasting händer och varför satellitradio kommer komma för sent. Han menar att Howard Sterns hopp till Sirius är en bra väg för honom eftersom han då inte styrs av FCC:s regler längre. Men när han hinner flytta dit, när hans nuvarande kontrakt går ut 2006, är det kanske redan för sent. Då har podcasting redan tagit över.

Senaste Wired (13.03) har en feature om Curry och Podcasting (samt om Howard Stern på Sirius, men den dyker upp online först imorgon).

Curry, 40, is the brains behind iPodder, a tiny application that he believes has the power to challenge commercial radio. iPodder is the bastard offspring of the blog and the Apple MP3 player. It combines the hyperactive talkiness of blogs and the hipness of iPods into something utterly new: the podcast. iPodder uses the blog syndication tool RSS to automatically download homebrew radio shows, podcasts, directly into a portable MP3 player.

/.../

Welcome to podcasting, the medium that promises a future where anyone can make radio, instead of just listen to it. The biggest podcast audiences now number in the mere tens of thousands. Yet real radio, the kind with bona fide mass audiences, is starting to use the technology to make its shows available for download.

Tillbaks till den dagliga källkoden ... Adam Curry menar att det är friheten som gör Podcasting stort och även det som kommer få det att slå. Och att det är den friheten som Howard Stern vill åt genom flytten. Inte nödvändigtvis för att han ska kunna säga shit, piss, cunt, fuck, motherfucker och de andra dirty orden, utan för att friheten ger något mer i sig själv. Men poängen är alltså att den friheten redan finns, i Podcastingen. (Jag kan fan inte bestämma mig om jag ska skriva podcasting med stort p eller inte. Det är väl mer korrekt med litet p, men det ser ju illa ut.)

Dessutom får jag ett svar på vad grejen är med show notes i OPML. Adam diskuterar den långa svansen och podcasting. Att sättet att göra pengar på podcasting är den långa svansen. Och för att det ska kunna ge något så behöver man kunna samla ihop och indexera innehållet på ett bra sätt. Och användningen av OPML är hans försök att göra just det, eller rättare sagt att ge möjligheter att göra just det. Så: It makes no sense nu, men ska göra det i fortsättningen. Typ. Och jag vet ju att jag egentligen tycker att metadata är the new black så ...

OPML och podcasting

Postat: 2005-02-22 kl. 16.42

OPML (Outline Processor Markup Language) is an XML format for outlines. Originally developed by Radio Userland as a native file format for an outliner application it has since been adopted for other uses, the most common being to exchange list of RSS feeds between RSS aggregators.

Wikipedia OPML (2005-02-20)

Varför används OPML som anteckningar för podcasts? Adam Curry gör det, Dawn and Drew gör det, MacCast gör det. Wtf? Varför då? Vad är det jag missar? Kan man använda det till något mer än att gömma en del av informationen?

Podcasting: Ännu en how-to-artikel

Postat: 2005-01-16 kl. 17.54

Welcome to Podcasting 101, a collection of tips on broadcasting for beginners!

Kapitel ett handlar om intervjuer och källmaterial, kapitel 2 om att spela in sig själv, kapitel 3 om hur man redigerar sitt program i Audacity och kapitel 4 handlar om mikrofoner och vilken typ man använder när.

Podcasting - Problem med inclusions

Postat: 2005-01-06 kl. 21.39

Jag försöker utreda förutsättningarna för podcasting för mig själv och har stött på problem med den plug-in som Commemoro hittade.

WARNING WARNING WARNING: If you put media URLs into your blog entries, be careful — you may experience issues rebuilding pages. Some plugins (such as MTLinkTitles) and the Movable Type configuration setting “Enable TrackBack Auto-Discovery” do not play nicely with any URLs to large media files. This has nothing to do with this plugin specifically. What happens is that if you have a plugin that validates URLs or the auto-discover on, Movable Type will go out and try and retrieve the “page” (it thinks) but it is really a big media file that will take a long time to download. Your request ends up timing out. I suggest you disable this feature or go into the Movable Type or plugin code and add a if statement to skip certain file extensions where this might happen.

Jag har alltså inte testat ännu, men det där verkar ju vara en dålig feature. För naturligtvis vill jag ha på trackback autodiscovery.

Så jag funderar på vad man skulle kunna göra istället? Borde man inte kunna använda något meningslöst MT-fält för att använda inclusions? Som typ nyckelorden för respektive post. Det som skulle behöva hända då var att man klistrar in en URI för en podcast-sändning i nyckelordsfältet som sedan genererade en inclusion i RSS 2.0-mallen.

Är det förresten bara RSS 2.0 som kan flöda podcasts?

Podcasting - Flöden

Postat: 2005-01-03 kl. 17.01

Podcasting - Hur då?

Postat: 2005-01-03 kl. 15.27

Eftersom jag själv började söka igår så kan jag väl lika gärna redovisa mina prövningar.

Lyssna

Jag använder iPodderX, men bara fram till att NetNewsWire 2 släpps. Naturligtvis kan man ju inte ha olika programvaror för vanliga rss-flöden och podcast-rss-flöden.

"We weren't originally going to add podcasting support to NetNewsWire 2.0--but after intense lobbying by a thousand and one podcast enthusiasts, we changed our mind." säger utvecklaren Brent Simmons till Macminute.

Skönt att de tog sitt förnuft till fånga.

Min nya iPod har inte dykt upp ännu, så jag lyssnar bara i iTunes än så länge.

Podcasta

Michael W. Geoghegan har skrivit ett långt och intressant inlägg om hur han podcastar och vad han använder för att redigera sina program.

Han har dessutom några riktigt coola funktioner till sin podcast-station, som att han har satt upp en telefonsvarare där användare kan kommentera hans utsändningar, som han sedan använder för att följa upp tidigare postningar.

Podcast-flöde

Det jag inte riktigt förstått är hur man för in mp3-filen i sitt rss-flöde. Engadget har en liten instruktion, men det där duger ju inte. Det måste ju ske med automatik på något sätt. MT-plugin?

Uppdatering 2

Jag hade ju faktiskt läst Steffanie Müllers inlägg "Blogging, audioblogging och podcasting".

Skillnaden mellan audioblogging och podcasting verkar relativt ointressant. Är inte poängen med push-tekniken att det inte spelar någon roll hur ofta jag uppdaterar. När jag väl gör det når innehållet ut ändå.

Uppdatering 3

Stöd för enclosures kan också fås via plug-ins till MovableType och WordPress. Radio Userland har redan inbyggt enclosure stöd.

Jag hade för mig att det var någon som skrev aktivt om Podcasts ett tag och jag hade svaret bland mina egna trackbacks.

Commemoro följer bland annat Podcasts utveckling i Googles index.

Podcasting

Postat: 2005-01-03 kl. 13.31

So what's the big deal? OK, jag är med på grejen. Det är fränt att alla kan göra radio, precis på samma sätt som det är coolt att alla kan publicera bra artiklar. Men går vi inte lite baklänges igen nu? Bloggar är fräna på grund av deras innehåll. Podcasts verkar vara fräna på grund av dess teknik.

Jag känner för att hoppa runt på en scen som en apa (läs Steve Ballmer) och skrika CONTENT! CONTENT! CONTENT! Hittills har jag inte riktigt hittat någon podcaster som jag vill lyssna på. De podcasts jag hört är mer navelskådande än de värsta bloggarna. Och mest meta-podcastande (jmf meta-blogging).

Så var finns innehållet? Det är svårt att göra bra radio, radio-kanalerna har också svårt att göra bra radio, så det är naturligt att det är svårt att göra bra podcasts. Men det går naturligtvis. Men jag har inte hittat någon ännu.

Men utvecklingen stärker mina tankar om att mp3-filer har tagit över radions roll. Det finns inte längre någon anledning att lyssna på radio för att höra ny musik, för radions spellistor är i alla fall för långsamma. Det finns fortfarande en anledning att höra specialprogram, ja. Men inte slöradio. Jag saknar bra tankar som jag ibland får av bra radio-program. Så att höra bra podcasts borde vara ett alternativ. Och mixa dem med egen spellista.

Var finns då innehållet? Jag vill ha tips på bra Podcasts-flöden.

Uppdatering

Jag hade faktiskt missat Wired-artikeln i ämnet, från nyårsafton.