k-märkt

DN om nedladdningsmarknaden

Postat: 2005-03-29 kl. 11.47

Med tanke på faktarutan tänkte jag att det här var den värsta rewrite jag sett på länge, men eftersom Andreas Ekström intervjuat Hélène Rönnmark från svenska IFPI så måste han väl jobbat lite i alla fall.

Men han skriver i faktarutan intill artikeln (inte på nätet):

Här köper du musik digitalt

Det är något av en myt att det skulle vara svårt att hitta webbplatser som säljer musik styckevis för nedladdning. Här är ett litet axplock: amazon.com, artistdirect.com, bignoisemusic.com, napster.com (tillbaka i laglig form, vitaminic.com och en tjänst som Peter Gabriel tagit initiativ till: ondemanddistribution.com. Många av de här tjänsterna har dock fortfarande begränsningar i utbud eller betalningsteknik.

DN "Nedladdning stör inte försäljningen" (2005-03-29)

Amazon har mycket riktigt digitalt nedladdningsbar musik. Men inte till försäljning, den är gratis för promotionsyfte. Artist Direct har något sponsoravtal med Napster och visar deras nedladdningstopplista. Sen säljer Artist Direct fysiska skivor. Napster sen säljer ju nedladdningsbar musik, men inte till Sverige. Peter Gabriels OD2 (ondemanddistribution.com är inte ens en webbplats, du måste lägga till www först) är en distributör av digitala filer, inte en butik i sig själv. OD2 tillhandahåller tekniken till butiker som MSN Music och Big Noise Music i England men faktiskt inga alls i Sverige. Eller rättare sagt, jag antar att Big Noise Music inte säljer utanför England för det gör inga andra OD2-butiker och jag får inte ens komma in och titta (Windows Only). Vitaminic är den enda han kommer rätt med.

Så av sex försök så säljer två stycken inte till Sverige, två stycken säljer inte nedladdningsbar musik och en är inte ens en butik. Om jag är snäll får han ett rätt för Vitaminic, med tanke på hur deras topplista ser ut där jag bara känner igen en artist (Etienne de Cresy) så är det knappt man kan kalla dem en seriös butik (jag vet, det kan ju finnas massor där som inte är på topplistan, men jag gjorde några sökningar och hittade inte vad jag ville ha). Myten 5 - DN 1. Han hade ju kunnat ta CDON, Poplife och Bleep som exempel. Men det verkar väl jobbigt att göra research.

Artikeln i sig är inte så dum. Den refererar Felix Oberholzer-Gees studie som säger att det krävs 5000 nedladdningar för att skivförsäljningen ska minska med ett enda exemplar.

Sen pratar IFPI om att de vid en undersökning på Lunarstorm om hur många som köper mindre skivor nu än före nedladdningen så säger 58 % av killarna och 54 % av tjejerna att de köper mindre musik än innan nedladdningen. Hade de också med parametrar som hur mycket mer de lägger på mobiltelefoni än tidigare i undersökningen och hur mycket pengar Lunarstormarna har att disponera för musik nu för tiden i relation till vad en skiva kostar?

Uppdatering (13.54)

Jag läser vidare om Felix Oberholzer-Gee arbete:

Interestingly, the first half of this year saw the release of numbers seemingly supporting this theory: The number of illegal music downloads continued to increase—but so did music sales.

If in fact the research is correct, the strategic implications for the music industry are profound. Instead of conducting a high-profile campaign against pirates, should the industry instead target "samplers" to encourage them to buy more music? Should the industry consider peer-to-peer services as marketing tools rather than the enemy?

HBS Working Knowledge Music Downloads: Pirates—or Customers? (2004-06-21)

Och senare en sån skön one(2-3)liner:

Suing potential customers is not exactly a standard entry in the book of good CRM. More importantly, the RIAA's legal strategy is hopeless and smacks of short-sighted panic.

Ibid

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/593

Inlägg som refererar DN om nedladdningsmarknaden:

Trackback från Nätverkssamhället

... vill få oss att tro. Det visar sig att det inte är svart och vitt och det bara är fildelarnas fel att skivförsäljningen minskar: DN - Kultur - "Nedladdning stör inte försäljningen" [via: k-märkt] - Vi s...
Nätverkssamhället Inte sć enkelt som skivbranschen.. (2005-03-31)

Spårat 2005-03-31 kl. 19.28 #

Kommentarer

"Sen pratar IFPI om att de vid en undersökning pÄ Lunarstorm om hur mÄnga som köper mindre skivor nu Àn före nedladdningen sÄ sÀger 58 % av killarna och 54 % av tjejerna att de köper mindre musik Àn innan nedladdningen"

Fast det dÀr Àr tvÄ olika grejer: "mindre [antal] skivor" eller "mindre musik".

Det Àr vÀl inte sÄ konstigt om ungdomarna vill köpa fÀrre skivor, varför skulle man vilja ha sin musik pÄ det Älderdomliga formatet? De kunde lika gÀrna frÄgat om de köper fÀrre LP-skivor.

Om man dÀremot betalar mer eller mindre för musik Àr en helt annan frÄga, om Àn nÄgot ologisk att stÀlla i dagens lÀge dÄ det som bekant saknas alternativ till smÄ plastskivor.

Kommenterat av: Erik Starck den 2005-03-29 kl. 21.04 #

Fast jag tror det Àr du som Àr formatfixerad. Jag sa iofs skiva, men menade album. Och album kan komma i mÄnga former.

Att sen HélÚne Rönnmark sÀkert menade fysiska skivor Àr en annan sak. Jag tror ungdomar lÀgger mindre pengar pÄ skivor nu Àn nÀr jag var tonÄring, helt enkelt för att de har mindre pengar att disponera för skivor.

Men jag tror ocksÄ branschen tjÀnar igen de pengarna om de bygger upp ett musikintresse tills ungdomarna byter den tid de har nu mot pengar i plÄnboken (nÀr de börjar jobba istÀllet för att fildela sig igenom dagarna). P2P Àr radio, som Felix sÀger.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-03-30 kl. 12.23 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)