k-märkt

Hackbar teknik är the truth

Postat: 2005-03-24 kl. 14.24

Jag har tänkt på en artikel om den nya featuren i Apples nya Powerbook från Ny Teknik:

Bra byggda grejer ska gå att hacka. För ingen konstruktör kan räkna ut exakt hur deras prylar ska användas på bästa sätt. Det tydligaste exemplet är kanske den upptrampade stigen som alltid finns mellan de grusade gångarna i parken.

Ny Teknik Bra design går att hacka (2005-03-23)

Det handlar om sensorn som används för hårddiskskydd i de nya modellerna. När/om du tappar datorn i golvet känner sensorn av det och låser hårddisken i ett läge som gör att den har större chans att klara sig.

Det artikeln handlar om är de små applikationer som utvecklats som använder sensorn till annat:

Amit Singh, som skriver en bok om datorns operativsystem, hittade en mer raffinerad väg att utforska sensorn genom att låta sina egna program hämta data från den.

För någon vecka sedan presenterade han några demonstrationsprogram på sin webbsida. De visar att det går att styra vad som händer på datorns skärm genom att vinkla den eller röra den runt i luften. Sensorn visar sig ge ganska exakt information om datorns relativa förflyttningar. Och några dagar senare fanns det första, visserligen gräsligt fula, spelet som använder sensorn för att styra en kula över skärmen klart att ladda ner från nätet.

Ibid

För det första är det ju så jävla coolt. Särskilt som jag beställer en sån där i nästa vecka. Men det är inte det jag tänkt på. Bra design går att hacka. (Sen brukar ju just Apple få kritik för att de inte gör just det. Som med iPod:en till exempel. Jag tycker i och för sig att de gör det med tanke på tillgången på tillbehör.)

Poängen är att ingen på Apple tänkte på den här användningen av tekniken, men den går ändå att använda så. Jag brukar ta exemplet Amazon istället. Amazon tänkte inte på att göra en grafisk browser för relationerna mellan artister, men det leder ändå till mer försäljning för dem. (Vet inte om det var den applikationen jag tänkte på, men ...) (Dessutom Amazon Web Services Blog).

Öppna API:er och hackbar teknik är rätt. Det är dessutom en suverän affärsstrategi. Få folk att använda dina produkter även om de inte använder dina produkter. Jag borde arbeta hårdare både för att Lantmäteriet och dagensskiva.com borde börja använda öppna API:er.

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/591

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)