k-märkt

Kvotering handlar inte om lämplighet

Postat: 2005-03-02 kl. 11.08

Maria Brorsson skriver en krönika i Ny Teknik om kvotering:

Finns det de som skulle vilja ha ett jobb tack vare en lag? I så fall ska inte jag protestera. Då kan de personerna ta de där styrelseposterna och tillsammans med sina fina procentsatser i jämställdhetsstatistiken leva lyckliga i alla sina dagar.

Nu ser det dock ut som om det lyckliga slutet får vänta ett tag, för det blev ju ingen lag. Tack och lov. För jag tror inte att lyckan hade blivit så långvarig. Att basera jämställdhet på en procentsats är en alldeles för enkel lösning för att hålla i längden. Det skulle innebära att prestationer och lämplighet helt plötsligt kom i andra hand, och är det verkligen det vi eftersträvar?

Ny Teknik Sanningen om blondiner (2005-03-02)

Problemet med en sådan diskussion är att Maria Brorsson egentligen säger att det inte finns lämpliga kvinnor som har presterat nog för att hamna där.

Jag tror att det finns lämpliga kvinnor som inte får jobben och posterna de borde ha. Möjligen finns det procentuellt sett kvinnor som inte har presterat (ännu), men beror inte det mest på att de inte finns chansen? Marias slutsats att det inte är en långsiktig lösning är ju poängen. En lag om kvotering behöver bara finnas tills den inte behövs längre.

Permalänk

Kategori: Politik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/569

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)