k-märkt

Musikens framtid

Postat: 2005-03-10 kl. 18.27

På Digital Music Forum talade David Goldberg från Yahoo! om musikens värde för dem. Han gjorde en punktlista för musikens framtid under talet:

  • We are 10 years into a 20 year digital music transition period
  • Music will disappear from terrestial radio - talk will become prevalent
  • The demise of the CD will be preceded by the demise of the record store
    • Target, Best Buy and Wal-Mart will probably be the only places to buy CDs in 5 years
  • Record labels will need to create competetive advantage through great inventing (A&R) or great marketing
  • More people listening to music through the digital continuum will create a shallower curve and a longer tail that will result in fewer superstars and more career, mid-level artists
  • Music videos will remain promotional, but artists will start paying for them directly in order to have more control
Billboard PostPlay David Goldberg on Yahoo's Value in Music (2005-03-02)

En del kanske är speciellt för amerikanska förhållanden, men grunddragen är väl applicerbara här också. Jag tror:

Jag tror inte musiken kommer försvinna från marksänd radio. Varför skulle den det? Jag tror snarare radiokanalerna kommer försvinna som flöde. Om man ser utvecklingen av tv:n i och med TiVo:n och jämför med podcastsändningar tror jag vi är framtiden på spåren där. Detta kommer innebära att varumärken är ännu viktigare i framtiden, men frågan om det är kanalernas varumärken eller programmens? Jag tror programmens. Kanalernas varumärke blir mer stamp of approval. Ungefär som man är sugen på att se en ny HBO-serie för de brukar vara bra.

Albumet är inte dött. Jag tror på fysiska ting. Men jag tror på smartare skivor. Försäljningen av album kommer minska, det tvivlar jag inte på. Men jag tror DRM-teknik är i vägen för att nedladdning ska slå på riktigt och därmed konkurrera ut skivorna.

För att förtydliga lite, jag tror att albumet kommer leva kvar på samma sätt som inbundna böcker lever kvar. Och det kommer finnas en marknad för det. Pocketskivorna som de försöker lansera tror jag inte är en produkt som kan leva särskilt länge. Leva en stund, visst, men de har ingen framtid.

Sega skivbutiker kommer dö, specialister kommer frodas. Vi behöver gatekeepers. Ju större informationsflöde, desto mer behöver vi kunniga handlare. Sen om de kommer sälja fysiska ting eller ej vet jag inte. Men jag gillar min skivsamling. Det är det nog fler som gör. Nätbutikerna kommer sälja mest skivor, tror jag. Long Tail Economy. Större virtuellt hyllutrymme.

Skivbolagen kommer behöva bygga karriärer igen, just på grund av den långa svansen. Fet marknadsföring är för dyrt i jämförelse med svansen. Där har han rätt, men jag tror inte superstars är en motsättning till det. Jag tror snarare superstars kommer ha en mycket bättre marknad. Kolla på Prince som gav upp sitt storbolagskontrakt och tjänade mest av alla artister förra året. Superstars kommer kunna diktera sin affärsverksamhet mycket bättre i framtiden. Och skivbolagen får svårare att lita till såna för en stadig och långtgående inkomstkälla (förutom för backkataloger).

Singeln blir promotional i helhet. Inte bara videon. Singeln som format går inte att sälja längre utan används som reklamspot istället.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/578

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)