k-märkt

Upphovsrätt hett

Postat: 2005-03-22 kl. 01.11

Från nära noll till en explosion. Jag hinner knappt med att läsa alla artiklar om upphovsrätt som publicerats i svenska medier och i bloggar de senaste dagarna. Jag citatfrossar.

Nöjesindustrin skjuter sig själv i foten när den går till attack mot sina kunder. I värsta fall kan det gå som journalisten Anders Mildner varnade för på Expressens debattsida i går:

Ingen av dem vars världsbild nu formas av kriget mot piraterna kommer att ha någon som helst respekt för upphovsrätten – ett gigantiskt bakslag för alla framtida artister.

Musikindustrin borde, i stället för att liera sig med kronofogdar, sänka priserna kraftigt och utveckla cd:n i handeln så att konsumenten finner ett mervärde i att ha den köpta produkten.

Expressen Ladda ner! (2005-03-17)

Parametern de missar är slöhetsparametern. Häromveckan satt jag i goda vänners lag och diskuterade upphovsrätt på Gustavsviks Relax-avdelning. (Ja, jag är lite felaktig.) Vi pratade om skivans död och ML sa att han inte ens orkar sätta i en skiva i datorn (för att rippa eller lyssna på den) längre. Det är för mycket jobb. Jag är inte där ännu, men det är fördjävla tråkigt. Och det finns inte en skiva jag köper eller får som jag inte rippar. Skulle jag inte göra det skulle jag inte höra min egen skiva särskilt många gånger. (Och även om Staffan gör sitt bästa för att övertyga mig är jag inte helt övertygad om att iTunes rippande är helt lagligt med den nya upphovsrättslagen.)

Mikael Zackrisson från Internetworld skrev om precis det, även om han inte formulerade sig så:

.../ Men lika sant måste medieindustrin ge upp sin kontroll och börja erbjuda lyssnare och tittare det de vill ha. Vid de tidpunkter de vill ha det och i de format de vill ha det. Finns det inga bra lagliga alternativ kommer naturligtvis folk att skaffa sig det de vill ha ändå. Det är inte konstigare än att folk såg till att få tag i alkohol under förbudstiden i Usa.

Internetworld Fildelning handlar inte om juridik (2005-03-18)

Kanske är en väg framåt den nya form av album iTunes Music Store börjat sälja i USA:

Apple is selling prepaid redemption cards for the iTMS, linked to specific artists featured at the South by Southwest (SXSW) festival in Austin. Each card is tied to an album or some compilation of artist material, and those tracks download automatically when the card is redeemed online.

The Digital Music Weblog Apple Distributes a New Kind of Album (2005-03-18)

Det låter utmärkt. Då kan jag i princip få texthäfte, omslag och digitala filer. Varför inte kombinera det med försäljning av den fysiska skivan? Fysisk skiva, omslag, texthäfte och nedladdning. Gimme.

DN har tagit upp upphovsrättsfrågan två gånger på en vecka. Först i en ledare:

Även en sund idé kan bli skadlig om man driver den för långt. Upphovsrätten är viktig, men använd på fel sätt på fel område kan den bli en hämsko på ett samhälles intellektuella utveckling.

Erik Stattin har kommenterat det mer intressant än jag orkar göra:

En vettigt upphovsrätt ska likna den grekiska Odysseus mer - rastlös på land och uttråkad av att behöva styra och administrera, ständigt strävandes mot nya mål och upplevelser.

Henrik Torstensson fortsätter kort:

Det som är viktigt att komma ihåg är att upphovsrätt handlar om en balans mellan att uppmuntra skapande samtidigt som man undviker att belöna rent-seeking.

Torstensson Upphovsrätt eller underbart är kort (2005-03-20)

Samtidigt passar jag på att lyssna på Brewster Kahle:

The thing that really drives me is this motto: Universal access to all knowledge. I think it could be up there with the great things that humankind will ever have done. The myth of the library of Alexandria lives on. Why? Because it's a great idea. But we can take the library of Alexandria and actually do it better. Not just collect it, but make so that a kid in rural Uganda could go and watch an MIT, or a Stanford, lecture and be able to learn and grow and add to the open library that's out there.

So I'd say that it could be up there with the man on the moon by the end of the decade kind of thing. The Gutenberg bible. Up there with the big big ideas that humanity has ever done. A kid with his book.

Ola Larsmo diskuterade detta, ungefär i dagens (gårdagens) DN Kultur:

.../ (I)nternet och stora delar av persondatorrevolutionen växte fram - genom öppenhet och ospärrad tillgång till kod och kunskap. I de kretsar som ledde denna utveckling fanns och finns en starkt ideologisk tanke om hur tillgänglighet på information ("information wants to be free") är framstegets själva motor - en tanke som lever vidare i hela linuxrörelsen. Varje försök att stoppa det fria informationsflödet ses som framstegsfientligt och i längden dåligt för samhällsekonomin. Men här sker också ofta en olycklig sammanblandning av perspektiven - bråket om det oriktiga i att ta patent på information, kunskap och ytterst programvara är en delvis annan strid än den som gäller fildelning av film och musik.

Samtidigt fortsätter han i samma artikel senare på precis det temat:

En starkt expanderad upphovsrätt, vilket är en utveckling som mediaföretagen gärna ser, är förmodligen ett lika allvarligt hot mot kreativiteten i ett samhälle som någonsin nedladdning av skyddat material. Men de som slår vakt om tillgängligheten har inte lika många lobbyister.

Framgångsrik på det området är dock Lawrence Lessig, jurist vid Stanford i USA och författare till böcker som "The future of ideas" (2003). Lessig vill lika litet som någon annan avskaffa upphovsrätten, men manar till eftertanke. Han vill införa ett "moratorium": den får inte expanderas ytterligare och bör kanske rullas tillbaka till de skyddsnivåer som rådde för tio år sedan.

Ibid

Puh. Jag vill avsluta med Simon Winters upprop hos Infontology om lagar som inte hinner med:

Det finns ett antal områden där det känns som om lagstiftningen och samhällsdebatten inte alls hänger med den snabba tekniska utvecklingen. En del av dem har vi skrivit om tidigare, en del har jag bara noterat i omgivningen. Jag tror att ni som läser Infontology kan komma med fler områden och kommentarer.

En av poängerna med att ha med den här är formen som inte är möjlig utan uppluckrad syn på information och ägande. Simon vill att vi ska skapa tillsammans. Det är fint och det blir bättre i längden.

(Förresten. Inte för att fördumma det här inlägget mer än nödvändigt genom dåligt innehåll, men jag måste ändå få dumförklara Erik Zsiga och Magnus orerande genom att bara länka till deras artiklar.)

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/589

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)