k-märkt

Läcker påve

Postat: 2005-04-04 kl. 23.28

Men idag finns helt andra möjligheter att kommunicera än 1978 (då Karol Wojtyla blev Johannes Paulos II) – och därför kanske möjligheter att beslutet läcker ut på andra sätt än genom rök.

Blind höna Mobilerna erövrar Vatikanen (2005)

När jag och FN tog en promenad genom Oset i helgen (jag tror det var då) diskuterade vi precis det där. Vi diskuterade seden i sig och hon berättade om processen ungefär som Mark skriver den.

Jag tror det kommer läcka. Hon tänkte att eftersom det är en av de viktigaste processerna de har så kommer de hålla på traditionen och låta den vita röken do it's thang.

Men det jag mest funderar kring den där påven är alla okritiska hyllningar. DN:s ledare skrev idag:

I ett liberalt upplysningsperspektiv vill man gärna se en påve som inte är så sträng på aborter, som är positiv till preventivmedel, som accepterar homosexualitet ... ja, strängt taget en påve som inte är så katolsk.

Mer rimligt är dock att hoppas på en efterträdare till Johannes Paulus som lika besjälad i sina humanistiska värderingar och sitt sociala patos men mer pragmatisk när det gäller sexualmoral och öppen för intern debatt.

DN Quo Vadis (2005-04-04)

Men är det inte det som vore en påve ur liberalt upplysningsperspektiv. Vi talar trots allt om en person som ideligen kallas en stor humanist men ändå har diskvalificerat 1-10 % av jordens befolkning.

Sen undrar jag hur många som fick bingo på sina dead pool-brickor.

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/598

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)