k-märkt

Nedladdning och sånt från förra veckan

Postat: 2005-04-24 kl. 22.22

Jag har samlat på citat om nedladdning och musik de senaste veckorna för att se om jag skulle göra något mer av det, men jag skickar ut dem istället, om inte annat för att spara dem någonstans.

Först ut är Ifpis marknadschef Hélène Rönnmark som gör en Intel-chef:

Branschen kom helt enkelt efter, jag tror inte att det var många som anade att datoranvändandet skulle få sådan bredd. Nu är det mycket som ska tas igen.

Och så undrar man varför skivbranschen var lite efter. Det var inte många som anade att datoranvändandet skulle få sådan bredd på 80-talet kanske.

Vidare i samma artikel pratar Timbuktu om nedladdning. Inget nytt i sak, men som PH sa, bra pratminus:

Man kan inte uppfinna hjulet och sedan säga att alla ska gå. I stället får man försöka få nedladdningen att fungera. Jag har upptäckt oerhört mycket ny musik genom att ladda ned från nätet. Men jag köper också mycket skivor. Jag tycker att man ska göra ett upprop till skivbolagen och fråga dem varför de säljer sina skivor så förbannat dyrt i skivbutikerna. Sänk priserna på skivorna och skapa sajter där det blir mer attraktivt att köpa en låt digitalt än att ladda ned den gratis, säger han och tillägger:
- Det här är ett slag som inte går att vinna. Vi artister måste anpassa oss, vi får spela mer live och försöka försörja oss på det.

Ibid

Sen pratar Kaj Kindvall om listning av musik och Internet i en artikel ur Svenska Dagbladet. Reportern frågar om listmakare kommer få en ny roll i framtiden med nya distributionssätt.

Bara musik som finns till försäljning kommer i fråga. Det innebär att det inte räcker att lägga ut en låt på sin egen hemsida, utan den måste finnas tillgänglig på en officiell sajt, som exempelvis cdon.com eller Ginza. Sedan gäller förstås samma urvalskriterier som vanlig, säger Kaj
Kindvall.

Varför då undrar jag? Finns det ett kommersiellt attribut på Trackslistan? Det är väl ganska många gånger en låt kommit med på Tracks innan den dykt upp för försäljning, så varför behöver den dyka upp till försäljning alls? Det verkar vara ett ganska trist sätt att se på musik. Tänk någon världens bästa låt släpps fritt på nätet, ska den inte få vara med på Tracks då bara för att ingen köpt den? Det hade ju varit en annan sak om Kaj Kindvall baserade Tracks på skivförsäljning, men det gör han ju inte.

Hélène Rönnmark som är med överallt medverkar också i artikeln. Men det är snarare reporterns fråga till henne som är korkad den här gången:

Är det här dödsstöten för singeln som sådan?

Ibid

Jag tycker frågan känns förlegad, som sådan. Jag tror istället att synen på vad en singel är kommer förändras. Dels finns radio-/videosingeln. Den kommer alltid finnas kvar som en promo (om nu inte idioterna får sin vilja igenom helt och hållet förstås). Sen kommer ju alla låtar på albumet vara singlar. Och låtar kommer kunna säljas ensamt mycket enklare än förut. A la carte-nedladdning är väl snarare en renässans för singeln än något annat.

Artikeln i sig handlar om att branschen ska köra igång en nedladdningslista och de ser problemen hopa sig.

Men i Storbritannien har man haft svårigheter med att upprätta korrekta nedladdningslistor. Konsumenterna väljer nämligen gamla klassiker lika ofta som nyinspelad musik och försäljningsunderlaget för nysläppt musik har varit svårt att statistiskt säkerställa.

Ibid

Här skulle jag gärna göra något torrt skämt om att bita sig i den långa svansen, men jag struntar i det. Varför är det ett problem? Om gammal musik säljs mer än ny musik så so be it.

Musicshop

Avslutningsvis tänkte jag kommentera att en ny Inprodicon-butik öppnat i Sverige, Musicshop.se. Det mest intressanta med den är att de vill sälja på redaktionellt material. Det kanske är det första nytänkandet i en Inprodicon-butik hittills. Nyhetsbreven de skickar innehåller både läsarmaterial (Best of Springsteen-lista, som tyvärr inte är länkad till butiken), topplistor (album, singlar och ringsignaler), konserttipslistor och artistpresentationer. Allt känns lite slarvigt integrerade med sajten i nyhetsbrevet men jag gillar ändå konceptet.

Det tråkigaste är att de inte gör något åt det på sajten också. Men jag gillar den smarta Aktuella konserter-listan med musik de säljer.

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/615

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)