k-märkt

STIM och etablerade artister vs den långa svansen

Postat: 2005-05-30 kl. 23.59

Förutom den raljerande retoriken skrev Rasmus Fleischer ett riktigt intressant inlägg om hur STIM fördelar sina intäkter i lördags:

SvD tar upp en angelägen kritik mot hur STIM i praktiken omfördelar pengar från musiklivets stora och vitala undervegetation till det fåtal artister som pumpas om och om igen på radio. Inte minst är detta högrelevant med tanke på den våldsamma höjningen av straffavgifterna på tomma lagringsmedia som kommer att införas i sommar.

Internets form och den långa svansens ekonomi gör att oetablerade artister har chansen att nå ut, nästan på samma villkor som etablerade artister. Och ökningen av musikanvändandet leder dessutom till att det finns mer ekonomi i att arrangera live-musik. Men om nätradiostationer spelar musik från oetablerade artister och om oetablerade artister spelar eller spelas på klubbar så går de avgifter som betalas av arrangörerna till en gemensam pott hos insamlingsorganisationerna.

Den potten delas sedan ut efter hur användningen av musik ser ut i de etablerade medierna, där oetablerade artister inte alls märks lika mycket. Så därmed tillfaller inte de intäkter de själva genererar alls de artister som förtjänar det.

(Och jag var inte ens medveten om att de har olika tariffer för olika genrer av musik. Det är bara skamligt.)

Technoratitaggar: , ,

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/657

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)