k-märkt

Bloggforum 2.0: Avancerat bloggande

Postat: 2005-05-31 kl. 00.36

På tåget, på väg upp mot Sthlm satt jag och skrev ner ungefär vad jag ville prata om i panelen. Det var ungefär det jag sa också, men jag tänkte att jag lägger ut det här i alla fall.

Vad är podcasting?

Kort sagt är podcasting radio. För producenter är det en distributionsform, för lyssnare är det ett sätt att prenumerera på radioprogram.

Hela kedjan är att jag som producent lägger ut en fil som bilaga, en enclosure, till ett rss-flöde. Mina prenumeranters rss-läsare märker att jag uppdaterat, programmet laddas därmed automatiskt ned och läggs i datorns mp3-spelare och synkas därefter med en mp3-spelare. (Och därav namnet: iPod + Broadcast = Podcast.)

dagensskiva.com

dagensskiva.com startade 1999 och är idag Sveriges största musiksajt, vi har (utan att bekräfta siffrorna med något oberoende mätverktyg) en halv miljon besökare i månaden.

När vi startade sajten gjorde vi det för att vi ville göra det bättre än alla andra. Och för att ge läsarna en chans att bilda sig en egen uppfattning så ville vi låta dem lyssna, men det var för svårt och för dyrt att strömma nätradio.

När jag upptäckte podcasting och inspirerades av Adam Curry kom jag fram till att det här är något vi kan göra och därför gör vi det.

Upphovsrätten

Just nu väntar vi fortfarande på ett svar från STIM om licensavgifter för våra podcastsändningar. Jag ansökte om licens två veckor innan vi började våra sändningar.

I intervjuer säger STIM att de utreder, men vi vill inte vänta på det.

Det känns dessutom som tekniken redan sprungit ifrån det här. Jag kan redan idag automatiskt och på klockslag spela in live-radio och synka det med en mp3-spelare. Det är i och för sig fortfarande för krångligt, men i grunden är det bara verktyg som krävs och så är det ingen skillnad från att nätsända strömmande radio eller tillhandahålla en nedladdningsbar fil med radio.

I Sverige är insamlingsorganisationerna tre till antalet och alla hämtar in licensavgifter för olika delar av musikbranschen. STIM (tonsättare och textförfattare), SAMI (artister och musiker) och IFPI (skivbolagen). De hanterar alla olika typer av rättigheter och separata avtal måste slutas med allihop. STIM är dock de som brukar ligga främst till i utvecklingen.

I USA finns det fler insamlingsorganisationer. Tonsättare och musiker är sammanslagna, men de hanteras av tre olika organisationer: SESAC, ASCAP och BMI. ASCAP och BMI har särskilda podcastinglicenser redan (ASCAP var först ut). SESAC går även de att sluta podcastingavtal med. Skivbolagen representeras av SoundExchange och RIAA. Jag är inte helt på det klara med vilka olika avgifter de samlar in, men ...

Det möjliga problemet med upphovsrätt och podcasting är vad man skulle kunna göra. Om jag har alla rättigheter i ordning och de rättigheterna inte innefattar några restriktioner skulle jag i princip kunna lägga ut en hel skiva som en podcastsändning och därmed få laglig fildelning. Men om vi då återvänder till Sveriges Radio som exempel så skulle de kunna göra det utan problem med sina avtal (möjligen skulle de få problem med otillbörligt gynnande samt att det är tyst i radion mellan låtarna). Och då är vi där igen: Då kan jag redan idag spela in och synka det till en mp3-fil på min mp3-spelare.

I framtiden tror jag man kommer kunna strunta i distributionsformen och ha licenser som är anpassningsbara även till kommande medieformer.

Svenska scenen

Den första podcasten/ljudbloggen jag hörde på svenska var från Andreas som tidigare höll i Fredagsfyran. Steffanie Müller var pionjär. Annars hittar vi oss, Richard Gatarskis Skolsmart, Fredrik Björnssons Amdone (Am[ateur] Done, tack för svaret Fredrik jag har funderat flera gånger).

Andra svenskrelaterade podcasts är The Perishers (Svenskt band, men de verkar bara ha gjort ett program), skivbolaget Nosordo samt Sveriges Radio som försöker stjäla podcastingens thunder genom att döpa om det till podradio.

Lyssnare

Idag har vi 300 som lyssnar på varje ny podcastsändning. Men eftersom många av de nya även börjar prenumerera så har de äldsta haft dubbelt så många lyssnare. (Den allra första som var djuplänkad från IDG.se hade naturligtvis flest lyssnare. Oproffessionellt av IDG att djuplänka.)

Problemet är att det är för svårt. Förhoppningsvis kommer iTunes råda bot på det när Apple släpper nästa version med stöd för podcatching.

Ett annat lyssnarproblem är feedback. Idag är det alldeles för svårt att skapa en ljudkommentar för inkludering i sändningarna. Det måste förenklas på ett smart sätt, likt det Openmic hos Podcasting.se använder. (Eller ännu hellre det sätt podcastarna i USA använder - en vanlig telefonsvarare som gratis konverterar meddelanden till mp3-filer och skickar dem till innehavaren av telefonsvararen.)


Technoratitaggar: ,

Permalänk

Kategori: Podradio

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/658

Inlägg som refererar Bloggforum 2.0: Avancerat bloggande:

Trackback från Bloggforum 2.0 - Stockholm, lördag 28 maj

Vi kommer säkert att missa ett flertal inlägg. I så fall skicka gärna en e-post till svar@bloggforum.se och vi kommer att länka till dig (eller pinga oss). (mp3 podcasts kommer snart.) hakank.blogg Bilder från efterfesten (Blind Höna) Federley M...
Bloggforum 2.0 - Stockholm, lördag 28 maj Feedback II (2005-05-31)

Spårat 2005-05-31 kl. 07.30 #

Kommentarer

G Kal, go! Bra snackat!

Kommenterat av: Mats den 2005-05-31 kl. 04.02 #

"Kort sagt r podcasting radio" och "Sveriges Radio som frsker stjla podcastingens thunder genom att dpa om det till podradio" tycker jag r lite motsgelsefullt. Det r vl just genom att podcasting r radio med en annan distributionsform som det r helt rtt att verstta det med podradio.

Sedan att det kanske kan knnas hotande fr pionjrerna att SR med sina resurser klampar in p ett nytt omrde snabbare n mnga andra stora organisationer r en annan sak.

Kommenterat av: Pelle Sten den 2005-05-31 kl. 09.11 #

Nja, nu sa jag ju bara att de försökte stjäla podcastingens thunder genom att göra begreppet eget. De har ju dessutom utnämnt sig själva till att vara de första podcastarna i Sverige. Och ja, de använder då begreppet podcasting.

Det är det som är min poäng egentligen. Genom att använda ett annat begrepp förvirrar de publiken. Ska de försvenska borde ett begrepp som podcastradio vara bättre. Då skulle det inte vara några tvivel om att det är samma sak som diskuteras runt om i världen.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-05-31 kl. 18.22 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)