Independent är det nya svarta för att bra innehåll vinner
Apropå schyst musik tänkte jag föra samman några nyheter från den senaste tiden. IFPI har gått ut med statistik om att den fysiska skivförsäljningen gått ner men att den lagliga nedladdningen ökar:
Enligt IFPI laddades det ner laglig musik till ett värde av drygt sex miljarder svenska kronor under första halvan av 2005. Det är en ökning på 350 procent i jämförelse med 2004. Å andra sidan sjönk försäljningen av cd-skivor med 3,4 procent till drygt 95 miljarder svenska kronor.
PC för alla Laglig musiknedladdning ökade med 350 procent (2005-10-04)
I augusti publicerade Pitchforkmedia en intervju med företrädare för BigChampagne som talar om The Chumbawamba Factor som jag tidigare citerat:
"Chumbawamba sold a lot of records, and every single one of them ended up in a milkcrate at a yard sale, six months after it was purchased. And what we told [the record labels] is, 'Look, you had a great long run of business essentially built on regrettable impulse buys,'" says Garland. "'That was a great business, make no mistake. You owed much of your success to that. But it engendered a lot of cumulative ill-will with the customer.'"
The internet changed that. All of a sudden, legally or not, consumers could test the product themselves.Pitchfork Media The Chumbawamba Factor (2005-08-22)
För nästan en månad sedan hade Musikjournalen en nyhet om att majorskivbolagen tappar greppet till förmån för independentbolag:
Nästan vart tredje album som sålde silver, guld eller platinum i Storbritanien under 2004 låg på independentbolag. En av förra årets största försäljningsframgångar i Storbritanien, 20-åriga Katie Melou, som sålde 3 miljoner ex av debuten ”Call Off The Search” ligger på lilla engelska lablen Dramatico. Årets Mercury Music Prize gick ju som bekant till en riktig indepndentstjärna i form av Anthony and the Johnsons men ytterligare sju av de elva som nominerades till priset låg på små oberonde bolag.
SR Musikjournalen Är independent det nya svart? (2005-09-12)
Och om vi vill ta det till svenska förhållanden kan vi titta på framgången för Dotshop.se som ökat med fyra anställda på något års verksamhet eller skivbolaget/distributören Sound Pollution som nyss var med i en stor artikel i DN:
Det är som bekant kris i musikbranschen. Men hårdrocksbolaget Sound Pollution fortsätter bara att växa. DN pratar taktik med grundaren Johan Hargeby.
DN Förorening gav framgångssaga (2005-09-21)
Poängerna är två.
Nisch-spelarnas framgång är bland annat ett resultat av den långa svansen. På internet handlar allt om innehåll. Bra innehåll når fram. Content is king. Vi är heller inte längre låsta till byhålans skivbutik där vi växer upp, vi kan handla allt vi vill ha. Till och med lättare än genom de mest välsorterade specialistbutikerna.
I de digitala butikerna är skillnaderna ännu mindre om väl independentbolagen fått ut sitt material. De har precis lika stort hyllutrymme som majorbolagen (inget eller oändligt, beroende på hur man vill se det), även om de med mindre resurser fortfarande har svårare att nå fram till butikernas skyltfönster. De har precis samma styrka i distributionsapparaten (när väl produkten är på plats kan den aldrig ta slut, kostnaden för att producera ett exemplar till finns inte).
Det möjliga problemet är filter för att nå fram, men där arbetar också svansen till det bra innehållets fördel genom till exempel bloggosfären.
Små bolag har inte råd att ge ut skit (Chumbawumba). Och nu när man både kan provlyssna i förväg genom illegal nedladdning (såväl som i nätbutiker som tillåter provlyssning) så vinner det bra innehållet.
Kategori: Nedladdningsmarknaden
Kommentarer
Kommentera