k-märkt

Now that's just äckligt: Musikmaskin analyserar hits

Postat: 2005-11-14 kl. 17.07

PC för alla berättar om en mjukvara utvecklad på MIT som kan analysera musik och avgöra om den kommer slå eller ej:

Snart kommer skivbolagen inte längre behöva talangscouter som jagar runt efter morgondagens stjärnskott på sunkiga klubbar. Det räcker istället med en dator och ett program som utvecklats av två forskare vid MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Programmet kan analysera en låt och berätta hur bra den kommer att slå och även beskriva låten med ord som ”romantisk” eller ”häftig”. Programmet lär sig genom att man matar in låtar och sedan berättar vad människor tycker om låtarna. Efter att ha analyserat tillräckligt många låtar kan programmet lyssna på ett helt album och avgöra vilka låtar som är potentiella hittar.

De hittade storyn i The Globe and Mail som skriver om fler detaljer:

After years of crunching data, Brian Whitman and Tristan Jehan have devised a computer program that listens to a song, then predicts how humans will react to it.

The response is so specific at times that it can forecast how a single will perform on the charts and spit out a review, guessing what words will be used to describe it, from "sexy to romantic to loud and upbeat," Mr. Whitman said.

[...]

The goal is to pinpoint trends in pitch, rhythm and cadence that are driving consumer spending habits. However, the MIT researchers believe they've taken the science to another level.

The Globe and Mail Tragically, it's not hip (2005-11-10)

Yuck. Hur ska den hitta nya mönster? Skivbolag som går på fokustest istället för kärlek gräver sin egen grav. Det enda som är någorlunda fränt i systemet är att de också analyserar data från bloggar, chattrum och recensioner. Men de kommer fortfarande bara analysera det de känner till, aldrig det som förändrar musikbranschen.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/824

Kommentarer

Låter lite som en variant av Pandora. Men...stora skivbolag som släpper musik för $$$ har väl aldrig direkt brutit ny mark? Så vad blir skillnaden?

Kollar man på vilka låtar som har blivit hits de senaste 50 åren så är de trots allt relativt lika varandra. Samma 4/4-takt, samma ackordföljder, liknande melodier. Det är fortfarande Bach-ripoffs som säljer: Am-G-F-G har ju hörts ett par gånger nu. Det behövs definitivt ingen AI för att avgöra detta faktum.

För övrigt går länken till Podcasting.se här ute till höger till en infotext om att siten har kraschat (hint hint... ;)

Kommenterat av: Rasmus den 2005-11-14 kl. 18.58 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)