k-märkt

PDF/A ISO-standard

Postat: 2005-11-02 kl. 16.57

Suveränt. Ett pdf-format som internationell standard med öppen specifikation?

PDF/Archive, även kallat PDF/A, är en del av det välspridda pdf-formatet, men PDF/A innehåller mer information om själva filen än det vanliga pdf-formatet.

Att PDF/A antagits som internationell standard innebär att elektroniska dokument ska kunna arkiveras på ett sådant sätt att innehållet även efter en lång lagringstid kan återskapas och presenteras med ett bra resultat. Standardiseringen innebär också att formatet blir oberoende av de verktyg som används för att skapa, lagra och återge dokumenten.

Computer Sweden Adobedokument blir iso-standard (2005-11-01)

Jag försöker hitta mer, men Wikipedia har bara en länk till gruppen som försöker standardisera PDF/A. Digital Preservation, ett projekt lett av Library of Congress i syfte att bevara information för kommande generationer, skriver om PDF/A:

PDF/A is a constrained form of Adobe PDF version 1.4 intended to be suitable for long-term preservation of page-oriented documents for which PDF is already being used in practice. The proposed standard is being developed by an ISO working group with representatives from government, industry, and academia and active support from Adobe Systems Incorporated.

PDF/A attempts to maximize:

  • Device independence
  • Self-containment
  • Self-documentation

The constraints include:

  • Audio and video content are forbidden
  • Javascript and executable file launches are prohibited
  • All fonts must be embedded and also must be legally embeddable for unlimited, universal rendering
  • Colorspaces specified in a device-independent manner
  • Encryption is disallowed
  • Use of standards-based metadata is mandated
Digital Preservation PDF/A, PDF for Long-term Preservation (2004-06-09)

Permalänk

Kategori:

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/815

Kommentarer

En ISO-standard baserad på PDF som funnits ett tag är PDF/X. PDF/X är en delmängd av PDF-formatet som är anpassad för tryckoriginal. Gruppen som förvaltar standarden är http://www.ghentpdfworkgroup.org. Adobe har numera anammat standarden och i Acrobat 7 kan man kontrollera om ett PDF-dokument uppfyller PDF/X-standarden, vilket "garanterar" att PDF-dokumentet är tryckbart. Man kan kanske säga att PDF/X är ISO-standardiserade preflightprofiler.

För övrigt har jag för mig att Adobes PDF-specifikation, som dom här ISO-standarderna bygger på, alltid har varit "öppen" (läs fritt tillgänglig). Haken är förstås att det är Adobe själva som bestämmer vad som ska vara med i sin specifikation.

Kommenterat av: Claes den 2005-11-03 kl. 13.23 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)