k-märkt

Podradio: Jag har givit upp Jag har blivit övertygad

Postat: 2005-11-01 kl. 23.45

Kampen var lång och blodig, men jag har givit upp. Kastat in handduken. Flytt fältet. Hoppat av. men jag har till slut övertygat mig själv.

Härmed kallar jag podcasting för podradio och ingenting annat. David Hall fortsätter dock sitt korståg, på goda grunder:

Sedan ser jag att svenska Wikipedias artikel om podradio är omtvistad och det är just ordet det rör.

Och Apple försitter sin chans att sätta standarden genom att förvirra med olika namn på olika ställen. I min iPod heter det »podsändningar«, i iTunes är det det obegripliga »podcaster«.

Månhus Beta I en flyktkapsel från svenskan (2005-10-31)

Precis som David tycker jag det är oerhört klantigt av Apple att inte sätta sin standard. Och förändringen från podsändningar till podcaster är bara för kass. Men det är i den allmänna förvirringen jag landar i mitt beslut.

Jag tycker fortfarande att Sveriges Radio namnsättning av podcasting på svenska är ett försök att stjäla podcastingens thunder. De försöker ta något som är allas möjlighet till något som Sveriges Radio gör. De gör begreppet till sitt istället för att följa utvecklingen. Arrogant och megalomaniskt av dem. Men det hjälper inte, för praxis har ändå blivit podradio.

Jag försöker göra en översikt över användningen:

Sveriges Radio

Podradio - radio när du vill

Prenumerera på radioprogram!

Sveriges Radio erbjuder podradio, en tjänst som gör det möjligt att ladda ner radioprogram och lyssna på dem i datorn, mp3-spelaren eller mobiltelefonen.

[...]

Sveriges Radio kommer framöver att fylla på med fler program för podradion

Sveriges Radio Information om SR:s podradio (2005-10) [mina kursiveringar]

Jag vill påpeka deras användning av bestämd form där på slutet. Som att alla podradioprogram kommer från Sveriges Radio och när de tillför något så blir det nytt i podradion. Tänk om de kunde gå andra vägen istället och erbjuda en aggregator för radioprogram. Förstå hur stort det vore. Public fucking service. (Visst, de skulle ju aldrig gå med på det. Sveriges radio står för vissa värden ... yada yada, men fan vad coolt det vore.)

Använda begrepp: podradio, podradion, program, radio, radioprogram

Forskning & Framsteg

Våra podsändningar

[...]

Regelbundet lägger vi ut nya uppläsningar av artiklar ur tidningen. Din dator kan hämta dessa automatiskt med en teknik som kallas podcasting eller podradio. Du lyssnar direkt på datorn eller på din på bärbara musikspelare.

Forskning & Framsteg Våra podsändningar (2005) [mina kursiveringar]

Forskning och framsteg kallar det dessutom de enskilda programmen för podartiklar.

Använda begrepp: podartikel, podcasting, podradio, podsändning, uppläsningar

Apple

Vill du kunna lyssna p˚ [sic] dina favoritradio- och ljudprogram när som helst? Prenumerera p˚ [sic] de podsändningar du vill ha och iTunes tar hand om resten. Uppdateringarna sker automatiskt. Nya avsnitt dyker upp som ett trollslag. Podsändningar synkroniseras till iPod när du ansluter den. Snabbt. Lätt. Gratis. Podsändningar i iTunes.

[...]

Steg 1. Välj fritt.

Bläddra bland, provlyssna och prenumerera på tusentals gratis podcaster från iTunes Podcast Directory.

[...]

Välj rätt innehåll

Ett sådant dilemma. Nu när du kan hitta tusentals podsändningar på ett och samma ställe, hur ska du kunna välja vad du vill hämta hem? Det är som att vara ett barn i en godisbutik. Låt iTunes Music Store hjälpa till. Bläddra bland podsändningar i 20 kategorier - från konst och underhållning till politik, till komedi - med beskrivande sammanfattningar och podradiomotsvarigheten till skivomslag. När du hittar en podcast som verkar intressant, provlyssna. Det behöver inte bara vara en liten snutt du provlyssnar på. Du kan lyssna på hela podcasten innan du bestämmer dig för om du vill prenumerera.

På begäran

Om du inte kan hitta en podcast i Podcast Directory på iTunes Music Store, förtvivla inte. Du kan prenumerera på praktiskt taget vilken podcast som helst genom att dra dess URL till podcastbiblioteket, eller genom att skriva in URL:en i "Prenumerera på podradio" i menyn Avancerat.

[...]

Synkronisera videopodcaster till nya iPod

Apple Podcaster (2005-10) [mina kursiveringar]

Alltså det finns ju många saker att roas av i den här texten, jag läste precis igenom Writer's Block:s inlägg om Job's I've Known och funderar på hur någon med a very low tolerance for anything but excellence skulle sett på översättningen av den där sidan, men det är inte därför vi är här (så förtvivla inte).

Använda begrepp: favoritradioprogram, ljudprogram, podcast, podcaster, podsändningar, podradiomotsvarighet, videopodcaster

Internetbrus

Yahoo Podcasts - ny webbkatalog och sökmotor för podradio

Yahoo blev först av de stora söktjänsterna med att särskilt uppmärksamma podcasts eller som det nu kallas på svenska - podradio.

Internetbrus Yahoo Podcasts - ny webbkatalog och sökmotor för podradio (2005-10-21) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcasts, podradio

susning.nu

Podradio, eller podcasting som det heter på engelska, är ett sätt att göra radio på internet. En person redigerar sitt egna radioprogram på datorn och lägger sedan upp det på en webbplats. Programmet kan sedan laddas ner av intresserade med en dator eller MP3-spelare. Det svenska namnet lanserades av Sveriges radio år 2005.

susning.nu Podradio (2005-10-11) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcasting, podradio, radio, radioprogram

podcasting.se

Efter en total-kraschchshs bygger vi upp systemet igen

podcasting.se Källkod (2005-10)

(Jag tolkar det som att podcasting är på väg ut ...)

Wikipedia

Podsändning eller podradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "iPod" och engelskans "cast" som i "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svenskt term för företeelsen men podsändningar börjar bli ett vedertaget begrepp bland de som gör podsändningarna. Podsändningar skiljer sig från andra sätt att tillhandahålla ljudfiler genom att RSS-flöden används för ändamålet, därmed laddas filerna ner automatiskt när ett nytt avsnitt publiceras. Den relativa enkelheten gör att i princip vem som helst kan nå ut med hemproducerad radio över hela världen. Podsändningar beskrivs ibland som berörningspunkten mellan blogging och vanlig radio. Till skillnad från radio (och i likhet med blogging) är det teoretiskt helt gratis att sända podcast vilket gör att privatpersoner och kommersiella företag har liknande förutsättningar. Bland traditionella radiostationer och annan massmedia - både reklamfinansierad och public service - har det uppstått ett intresse för podsändningar som både billigt och enkelt erbjuder modekonceptet time shifting. T.ex. erbjuder Sveriges Radio podradioversioner av ett par av sina program sedan våren 2005 och alltid lika framsynta BBC hoppade tidigt på tåget.

Wikipedia Podradio (2005-10-29) [mina kursiveringar]

Använda begrepp: podcast, podradio, podradioversioner, podsändning, poddsändningar, podsändningarna

Suburbia

Podradio eller podsändning

Vad ska den korrekta benämningen för podcast vara i svenska Wikipedia?

Nu har du chansen att komma med din åsikt i frågan på diskussionssidan till uppslagsordet podsändning i svenska Wikipedia.

Min åsikt är att begreppet podsändning fångar företeelsen bättre än podradio.

Suburbia Podradio eller podsändning (2005-09-23)

På Wikipedia har det lett till motsatsen, det vill säga att artikeln flyttat från Podsändning till Podradio, men diskussionen fortgår.

Diskussion

Precis som i en kommentar till mitt underlag till panelen på Bloggforum 2.0 diskuterar en Pelle (jag tror inte det är samma Pelle) Suburbias inlägg och argumenterar väl:

Det är radio såklart. Radiovågor gav namnet till radioapparaten som nu ger namnet till Podradio och Internetradio då det i princip är samma medie bara olika distributionsmetoder. Mediet heter alltså radio oavsett distributionsmetod i min mening - det är väl så som utvecklingen av ett språk sker.

Alla är överens om att ordet på engelska kommer från iPod och broadcasting. På svenska kunde en rimlig översättning i så fall vara podsändning (eller poddsändning som Mattias Wirf föreslår hos Suburbia).

Mitt problem med ordet podradio är att det förvirrar publiken genom att inte koppla sig samma med det internationella begreppet. Mitt förslag var istället podcastradio, men det är ett klumpigt och för långt ord att använda. Särskilt när man ska binda ihop det med andra ord och skapa podcastradioprogram.

Likt Suburbia går diskussionen på Wikipedia mellan förslagen podradio och podsändning. Man talar man om radiovågor som skäl till varför podradio inte är ett bra begrepp, då det inte är radiovågor vi har att göra med i podradions fall. Men vi har väl knappast att göra med en sändning heller? I mitt fall lägger jag upp en fil som sedan laddas hem till lyssnaren som därefter lyssnar på programmet, borde det då kallas podhämtning? I fallet podsändning kommer vi heller inte ett dugg närmare det engelska ordet i form av snabb konnotation.

Jag bestämde mig för några dagar sedan för att ge upp. Goliat får vinna över David. Slutgiltigt blev mitt beslut när den senaste artikeln med en intervju med mig om podradio, i Råd & Rön 9/05 Lyssna när du själv har lust (inte på nätet), bara pratar om podradio.

Slutsats

När jag researchade (bakgrundsundersökte? efterforskade? faktainsamlade?) det här inlägget kom jag till slut fram till ordet rundradio:

Rundradio

Rundradio kallas distribution av signaler för ljudradio (radio) och bilder (television) till olika mottagare.

Termen rundradio är en motsvarighet till engelskan broadcasting. I Sverige har termen fallit ur bruk något, medan den fortfarande är vanlig i Finland.

Wikipedia Rundradio (2005-09-04)

NE skriver: rundradio, ljudradio- och televisionssändningar som är avsedda för en större allmänhet..

Så om rundradio är det svenska ordet för broadcasting är väl podradio den enda vettiga översättningen av ordet som kommer från iPod och broadcasting. Så jag kanske inte ens gav upp, jag bara lärde mig?

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/813

Inlägg som refererar Podradio: Jag har givit upp Jag har blivit övertygad:

Trackback från Podradio.nu/blogg

Kal Ström tar bladet från munnen och sätter ner foten i frågan. ...
Podradio.nu/blogg Podradio (2005-11-02)

Spårat 2005-11-02 kl. 10.30 #

Kommentarer

For mig kanns det som om att andvanda begreppet radio skapar associasioner till ett medium dar bara proffsen agerar. Jamfor med bloggar och internet-sidor forknippade med dagstidningar. Grejen med podcasts ar att vem som helst kan skapa innehall, till motsats mot FM radio. Men, visst, det kanske ar ett uttryck som man vanjer sig vid.

Kommenterat av: Henrik den 2005-11-02 kl. 00.57 #

Jag har nog veknat jag också, åtminstone lite.

Ur en kommentar till Rasmus inlägg (som i skrivande stund inte är modererat än):

"Jag är inte helt emot ordet podradio, bara hur det används. Som jag tycker nu är det ett bra ord för ompaketerade rundradioprogram. Men jag kanske ändrar mig igen och helt anammar ordet, konstigare saker har hänt."

Kommenterat av: David Hall den 2005-11-02 kl. 01.09 #

Jag har nog bestämt mig för att inte använda vare sig podradio eller podsändning. Tills det finns ett riktigt svenskt ord (som inte prefixas med pod-) så duger podcast alldeles utmärkt.

Kommenterat av: Patrick den 2005-11-02 kl. 02.49 #

Neeejj, Kal ge inte upp mot det envisa MSM som vill göra begrepp som publik service till deras ord och begrepp. Nu ska de ta över ordet podradio som deras. Snart kommer SVT och SR äga alla mediala ord.

Låt oss små gräsrötter strunta i MSMs söndra och härska metoder. Vad bryr vi oss om att de inte kommer ihåg att radio handlar om att sända elektromagnetiska vågor.

Kommenterat av: Bengt den 2005-11-02 kl. 07.04 #

Just det, det är inte jag som har argumenterat för podradio på Wikipedia, men jag håller med min namne. Podradio är det bästa ordet för företeelsen. Men programmen/sändningarna tycker jag ska kallas för sändningar. Företeelsen: Podradio. Sändningarna: Podradiosändning. Men jag jobbar ju inom MSM så jag är ju bara här för att söndra och härska. Muhahahaha!

Kommenterat av: Pelle Sten den 2005-11-02 kl. 11.31 #

Henrik: Men då är det väl dags att vi tar tillbaka ordet radio då. Alla kan göra radio. Det är väl nästan mäktigare ändå.

David: Vi kan ju inte ha olika ord för det om det är ompaketerad sänd radio och egenproducerad radio. Då blir det ju ännu mer en uppdelning och något som Sveriges Radio kan lägga vantarna på helt och hållet.

Patrick: Det passar ju tyvärr inte särskilt väl in i svenskan. Då hamnar man i såna där trista pluralformer som podcastar. Podcast lär ju leva kvar som ord ändå, men framför allt kommer en översättning av ordet användas. Det är ju tydligt redan nu i hur ordet tagits emot. Att då bara envist fortsätta att använda podcast tycker jag är lite fånigt.

Bengt: Jag skrev ju det, jag har inte givit upp (längre), jag har övertygat mig själv. Det är som sagt knappast en sändning heller.

Pelle: Trodde inte det heller. Men är det inte program man pratar om då? Vi pratar ju om radioprogram? Hörde du programmet? Knappast Hörde du sändningen?. På tv pratar vi om avsnitt eller program. Jag tror på podradioprogram Men jag kan leva med podradiosändning också.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-11-02 kl. 20.54 #

Podcast (sing) och podcasts (plur) funkar ju alldeles utmärkt.
När det kommer en svensk översättning till ordet så blir det ju inga problem att byta, men tills dess är det mycket bättre att använda det engelska uttrycket framför ett svengelskt påhitt.

Närmaste betydelsen till pod på svenska är väl antagligen motsatsen till antipod, vilket knappast beskriver podcast/-radio/-sändning...

Kommenterat av: Patrick den 2005-11-03 kl. 05.56 #

Patrick: Fast nu är du inte särskilt uppmärksam på hur ord skapas. Det är inte en svengelsk översättning. Det är ett svenskt ord. Vilket i och för sig podcast också skulle kunna bli/vara, men det exemplet skulle verkligen vara svengelskt.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-11-03 kl. 08.56 #

Det är intressant att terminologi är något som folk verkligen triggar på...

Ordet "program" har två betydelser: 1. Vita Huset och Rapport är TV-program, och 2. Vita Huset avsnitt 6:07 som jag såg igår (det blir DEBATT nästa vecka!) och Rapport 2005-11-02 kl 21:00 är också TV-program. Det vill säga, det kan både betyda ett enskilt "avsnitt" och hela "serien". Är det inte suboptimalt? :) Å andra sidan kan man mycket väl säga "Såg du Rapports 21-sändning igår". Konsekvensen lyser nästan bländande med sin frånvaro.

Historien visar att det är svårt att påverka nämnvärt hur språket utvecklas, för det finns ungefär 8.999.999 personer som inte är Du i det här landet, och de använder sina egna tolkningar om språkets användande.

På Podradio.nu har jag använt (och såklart blivit dissad för av några av deltagarna i den här diskussionen) begreppen "kanal" respektive "program" för att kunna hålla dem isär. Tills någon kommer på något som på riktigt är bättre och mer användbart (eller mer allmänt accepterat) så kommer jag att behålla dem.

Kommenterat av: Rasmus den 2005-11-03 kl. 10.38 #

Idag läste jag artikeln i Råd & Rön. Ni borde se till att få fart på Utbyggarna snart igen med tanke på att det hänvisades till den där.

Kommenterat av: David Hall den 2005-11-03 kl. 23.39 #

Jag läste den också. Jag fick två-tre referrals från deras lösenordsskyddade site, så jag var tvungen att köpa den (nej, jag prenumererar inte). Utbyggarna är saknat. Ni är för övrigt nummer 8 på Podradio.nu:s lista över populäraste kanaler... Senaste programmet har...ehum...27 nerladdningar via Podradio.nu - hur många har ni totalt?

Kommenterat av: Rasmus den 2005-11-06 kl. 22.48 #

Vi vet. Fan. Vi borde verkligen spela in program igen.
Först tänkte jag att det var hösten som gjorde att vi inte hann, men jag kan inte skylla på det längre.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-11-06 kl. 23.03 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)