k-märkt

Google Music Search (Släppt)

Postat: 2005-12-15 kl. 19.10

Google Music Search var lanserat redan. Jag hade bara inte prövat ordentligt (eller så har det lanserat under dagen).

Jag märkte det när jag skulle leta upp vilken Wu-Tang Clan-låt som rimligtvis borde följa i Topp 100 gangsta-tråden på dagensskiva.com. Högst upp i träfflistan fick jag då en träff på Wu-Tang Clan från Google.

Sökresultat för Wu-Tang Clan frå Google

Träffen samlar ihop skivor (med recensioner), låtar, webbplatser och köplänkar för artisten. Typ Froogle för musik.

Jag testar lite och gör en sökning på artistnamn (Jaga Jazzist) i Musicsearch. Det ger en träfflista med en träff som visar album från artisten (A Livingroom Hush, The Stix, Animal Chin, and more ...) och låtar (Lithuania, Going Down, Airborne, and more ...).

När jag testar vidare visar det sig att det egentligen är en sökning över tre kategorier: Artister, Album och Låtar. Och helt korrekt visar sökningen på Nirvana upp såväl Seattle-bandet som den usla brittiska psykedlian. Dessutom visar den upp 3 av 31 träffar på album (den självbetitlade Nirvana-samlingen, en skiva av Rahul Sakyaputra och en av Herbie Mann & the Bill Evans Trio. Vid varje skiva länkar den till tillgängliga recensioner av skivan samt lämpliga butiker för köp - såväl nedladdningsbutiker som sådana som säljer fysiska exemplar. Till sist hittar den 158 låtar (och visar även där 3) med matchande titlar, bland annat Robert Plants Nirvana.

Artistsidorna listar skivorna i mitten, en bild och relaterade länkar (en Google-sökning), nyheter om artisten (Google News-sökning), bilder (Google Images) samt diskussioner om artisten (Google Groups).

Skivsidorna listar länkar till en samlingssida med recensioner (om det finns några som Google hittat) och dessutom ett betygssnitt, köplänkar och låtar skivan innehåller.

Låtsidorna listar produktionsfakta samt länkar till texter (!) och köplänkar med pris utskrivet. Dessutom använder de brödsmulenavigering för att hitta bakåt (Artist › Skiva › Låt).

Jag måste ta reda på hur recensionerna listas, hur betyget aggregeras och hur automatiskt allting är. Det vore coolt och ett sant genombrott för microformat om de indexerar enligt hReview-formatet. (Men det gör de säkert inte.)

Uppdatering (19.15)

Funktionen finns endast på google.com ännu så länge och köplänkarna fungerar inte eftersom de länkar till amerikanska delen av butikerna. (Dessutom ger iTMS felmeddelandet att vald låt inte ens finns i butiken, trots att den faktiskt gör det.)

Uppdatering (2005-12-16)

Googles blog skriver om funktionen.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/882

Kommentarer

Spännande. På huvudurlen för recensionerna

http://www.google.com/reviews

finns den här formuleringen kvar som jag trodde att de hade tagit bort helt. Den fanns ursprungligen på Google news:

"Urvalet och placeringen av recensioner på denna sida gjordes automatiskt av ett datorprogram. Ingen filmkritiker har kommit till skada vid skapandet av denna webbsida."

Kommenterat av: Simon den 2005-12-15 kl. 22.02 #

Fast då blir det ju filmrecensioner. Märkligt.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-12-15 kl. 23.21 #

Bara alltså (var det jag menade).

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-12-15 kl. 23.24 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)