k-märkt

Svensk topplista för nedladdad musik

Postat: 2006-01-17 kl. 23.15

Musikindustrin slår på trumman för att man lanserat en topplista för digitalt köpt musik, eller download som de själva kallar det:

I dag 17 januari 2006 publicerar GLF, Grammofonleverantörernas Förening, den första officiella topplistan för download. Listan baseras på statistik från cirka 20 försäljningsställen och den kommer att publiceras en gång i veckan, varje tisdag, framöver. Downloadlistan innehåller statistik från nedladdning av musik via Internet-butiker, nedladdning av hela låtar via mobiltelefon samt nedladdning av musikvideor via mobiltelefon.

Musikindustrin Notiser (2006-01-17)

Det är väl en liten överdrift att säga att de listar de låtar som laddas ned mest. Det är en lite märklig uppdelning över huvud taget. Billboard-listan är där mer relevant när de slår ihop fysisk singelförsäljning, sålda musikfiler och radiospelningar till en lista (Hot 100).

Mediet är meddelandet, men i den här formen mer i fråga om hur mycket vi konsumerar, på vilket sätt och hur vi förhåller oss till det än vad vi konsumerar.

Om man jämför singellistan och nedladdningslistan från v2 ser vi att skillnaderna är ganska små. På platserna 3 och 4 hittar vi två ep-skivor (Kent och Fatal Smile) som inte återfinns nedladdningslistan. Annars skiljer de två sig åt mest genom att köparna köpt flera låtar från James Blunt köpt mer än en låt (ungefär som en fysisk singel alltså). Jag borde jämföra släppdatum på skillnaderna mellan listorna.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/916

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)