k-märkt

Amazon Music & Google Music

Postat: 2006-02-16 kl. 17.20

Financial Times har fått citat från en icke namngiven hög företrädare för ett stort skivbolag. Computer Sweden gör en rewrite:

Jag tror att både Amazon och Google snart kommer att göra ett allvarligt försök att ta upp konkurrensen. Vi har fört seriösa diskussioner med bolagen de senaste 60 dagarna, uppgav en representant från ett stort amerikanskt skivbolag till tidningen Financial Times.
– Amazon kan komma att lansera en tjänst under det andra kvartalet i år.

Google har förnekat att bolaget har planer på att starta upp konkurrerande verksamhet medan Amazons vd, Jeff Bezos, har sagt att han tycker att marknaden för digital musik och film är ”spännande och erbjuder stora framtidsmöjligheter”.

Amazon har ju haft ett embryo till det där i några år med sina nedladdningar som är länkade till möjlighet att köpa skivor. Att de går vidare med en nedladdningsbutik är bara naturligt. Det är fortfarande ingen som gör en bra butik som säljer både skivor och nedladdningar. Här har Amazon en lysande chans. Köp en skiva och tre låtar. Eller ännu bättre: Få downloads på köpet när du köper en skiva.

Att Google gör musikbutik på samma sätt som videobutik är ju också bara logiskt, särskilt sedan de lanserade Google Musicsearch.

Tyvärr lär väl ingen av de här gå i bräschen för en drm-fri värld, trots att de kanske har musklerna att faktiskt göra det. Det vore coolt. Sälja musik i lossless-format utan drm. Det vore något det. Tänk dessutom om all musik som passerar genom Amazon kunde digitaliseras och läggas in i en sådan butik. Det skulle vara en lång svans det ... nästan lika bra som saligt insomnade Audiogalaxy.

Dessutom: Varför gör ingen något åt den regionbaserade försäljningen. Har inte innehållsproducenterna hört talas om den globala byn?

Sen är den här analysen lite rolig:

Richard Doherty, analyst at Envisioneering Group, said a digital music service from Amazon or Google would "certainly shake things up more than [Sony and Microsoft]", whose online music stores have had limited success

Sony har/hade precis samma läge som Apple, fast lite bättre. Microsoft har det mest spridda drm-skyddet och en egen sökmotor. Det är inte i möjligheterna det sitter.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/971

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)