k-märkt

En björn har trampat på hans öra

Postat: 2006-02-17 kl. 08.10

För det första vill jag rasa lite över hur Sveriges Radio använder sin webbplats. Varför låter de inte podradioprogrammen ligga ute for ever and ever i ett gigantiskt programarkiv? Eller rättare sagt: Varför måste jag gå till podradio.nu för att få höra Sveriges Radios arkiv.

Sveriges Radio borde vara en bättre internetmedborgare där alla program får en permanent URI så jag kan länka till dem. Nu får podradio.nu utgöra den resursen istället och det borde inte SR vara nöjda med (även om podradio.nu gör en fin sak [snyggt att Rasmus tagit poddradio.nu också och bara omdirigerat]).

Till saken. Filosofiska rummet från förra veckan var tankeväckande som vanligt:

Peter Sandberg

Du Johan kallar det för det bakvända talet, en slags poetisk absurdism: Tut tut sa båten och så gick bryggan.

Johan Altoff

Ja och det där uttrycket som i första påsendet verkar vara absurt rymmer en insikt. Det där traderas ju vidare. Om jag är ute i skolor och träffar femteklassare så känner många av dem till det där och jag hörde det när jag var liten. Och då brukar jag fråga så här: Är det en tokig mening? Ja, det är en jättetokig mening säger de. Då tar jag en annan mening: Klockan sju gick solen upp, är det en tokig mening? Nej. Varför inte då? Den går ju upp? Jaha säger jag, gör den? Är det solen som rör sig, men det är det ju inte. Så det är alltså i princip en lika tokig mening det.

Så vad Tut tut sa båten den transporterar en viktig insikt som kittlar vår språkkänsla, att det finns betydelser som vi kan nå genom att låta språket sabotera sig själv.

[...]

Vad som händer när man frigör orden, vänder på orden, så frigör man dem från sina betydelser. De pekar mot betydelserna, men betydelserna får röra sig ordlösa där, det uppstår en slags förspråklig frihet mitt i språket.

Dessutom förklarar de uttrycket: En björn har trampat på hans öra

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/973

Kommentarer

Tack för berömmet, Kal! Jag håller definitivt med om att SR agerar konstigt när de bara har med det senaste programmet i sina flöden. Och de skulle kunna göra så mycket mer med sitt innehåll... Detsamma gäller givetvis SVT. De vinner priser för sitt arkiv (framförallt för innehållet), men hur många magnituder bättre skulle det inte kunna vara (som webb räknat)?

När det gäller registreringen av podradio.nu med två st d så är det så att man får två-tre felstavningar på köpet när man registrerar .nu-domäner. Så det var mer förutseende än snabbt reagerat. :-)

Kommenterat av: Rasmus den 2006-02-18 kl. 16.04 #

SR har fler brister i sitt system än det du nämner. Jag fick i uppdrag att hitta melodikrysset i söndags (det sändes i lördags) men den ström som skulle vara just melodikrysset var sändningar från OS istället. Kryssat hade bytt sändningstid pga OS men tydligen finns det ingen koppling mellan schemaläggaren och webbsändningen utan det sköts (dåligt) manuellt. Rena rama 90-talet. Hur kan man undvika att automatisera denna typ av rutinjobb?

Kommenterat av: Björn Hagström den 2006-02-20 kl. 08.45 #

Gissar att utkastningen av ljudfilerna sköts med tidskoder i kombination med lätt handpåläggning när undantag sker. Halvautomatiserat. SVT:s streamar innehåller ett ganska stort mått av handpåläggning.

Kommenterat av: Patrik H. den 2006-02-20 kl. 21.45 #

Det jag menade var alltså att det är automatiserat, men styrt med fel parametrar. Tid är ganska värdelöst i en föränderlig tablå.

Kommenterat av: Patrik H. den 2006-02-21 kl. 10.05 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)