k-märkt

iWeb 1.0

Postat: 2006-02-08 kl. 17.30

Jag har fått hem och installerat iLife '06 nu och känner mig tvungen att skriva av mig mitt första intryck av iWeb 1.0.

Programmet ser smäckert och smidigt ut och grundfunktionen är bra. De har byggt en html-editor som om det vore ett publiceringssystem där innehåll kopplas ihop och länkas smart mellan sig. Det riktigt smarta är att det inte behövs någon databas i server-delen eftersom allt sköts på lokal nivå och läggs upp som statiska filer, allt kopplat och fint med bilder, multimedia-innehåll och rss-flöden (med enclosures naturligtvis).

html

Men där slutar alla positiva intryck för programmet. Koden som produceras för webbsidorna är patetiskt dålig. Inte ens stycken är uppmärkta semantiskt. Rubriker är div-taggar med style-attribut i koden. Inget stylesheet är lyft utanför sidan, trots att det är ju precis så som programmet borde fungera med tanke på ovan. Det brukar talas om classitits och divitis i putslustiga webbstandardevangelist-kretsar, det här är inga sådana sjukdomar. Det här är pesten.

ftp

Integration med .Mac är fint och bra. Det är självklart att de gör en enkel koppling för att publicera sidor i deras egen nättjänst, men det är inte alls lika ok att de inte gör en sådan koppling för ftp också. Du kan publicera sajten till en mapp på hårddisken och därefter skicka upp filerna på en server, men varför ska jag behöva göra det? En ftp-klient hade varit så enkelt att bygga in. Det här är bara dumt.

Pinsamt Apple. Det open source-tillverkare av bloggprogramvaror gör i sömnen klarar de inte av på arbetstid. Jag kommer inte öppna programmet igen förrän det kommit en uppdatering som lovar bättre kod.

Istället

RapidWeaver är det iWeb 1.0 inte är. Apple borde köpt det programmet istället för att misslyckas med att göra ett eget program. Snygg miljö, snygga sidor som har snygg kod. Lägg på de positiva funktioner som iWeb har så skulle det vara ett fint alternativ för mindre företag att hantera sin webbplats på.

RapidWeavers webbplats är naturligtvis byggd med RapidWeaver och publiceras som validerande XHTML 1.0 Strict. Snyggt.

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/956

Kommentarer

Synd. Varför får utvecklare för sig att det är svårare att göra rätt än attgöra fel?

Kommenterat av: Patrik H. den 2006-02-08 kl. 22.42 #

Deras Pages har väl liknande problem, usel användning av styles etc.

Kommenterat av: Simon den 2006-02-09 kl. 08.30 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)